Samsung Galaxy S22 Ultra - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra

Refresh Note serije

Novi Galaxy S22 Ultra vraća Note dizajn u mainstream ponudu s vrhunskim, iako zastarjelim specifikacijama.


Novi S22 Ultra svakako okreće poglede s novim dizajnom, no pitanje je postojećih korisnika radi li se o pravom upgradeu ili se ipak isplati pričekati još jednu sezonu. Kao korisnik Note20 Ultra uređaja, osobno je veliki zaslon zajedno s vrhunskim kamerama veliki plus, no za upgrade se ipak očekuje dostojan hardver s obzirom na vrlo visoku cijenu. Pogledajmo stoga što novi Samsung Galaxy S22 Ultra nudi te ga istovremeno usporedimo s S21 Ultra kao i Note20 Ultra uređajima s kojima se realno natječe.

 

Samdung galaxy S22 Ultra 6

Kamere: ostaju iste kao na S21 Ultra modelu, samo su zoom verzije dobile drugi senzor.


Dizajnom je novi S22 Ultra preuzeo Note liniju s prepoznatljivim valjkastim dizajnom te ravnim vrhom i dnom uređaja koji mu na kraju daju pravokutniji izgled. Prednja strana gotovo je u cijelosti zaslon s dijagonalom od 6,8” što ga izjednačava s S21 Ultra modelom po veličini te, iako je malo manji od Note 20U modela, razlika je realno vrlo mala. S rezolucijom od 1440 × 3088 piksela imate i više nego dovoljnu rezoluciju i za najdetaljniji prikaz sadržaja.

Novost je da S22 Ultra može ovaj zaslon potjerati na 120 Hz bez smanjivanja rezolucije, iako i dalje imate opciju u postavkama da smanjite refresh rate na 60 Hz kao i rezoluciju na čak 720p za uštedu energije. Samsung novi zaslon rangira na maksimalnu svjetlinu do 1.750 nita kada je postavka automatska te se detektira sunčeva svjetlost. Zaslon će pokušati nadjačati sunce na neko vrijeme, dok se ne detektira pregrijavanje. Isto ponašanje je i na prošlim modelima, no njihova maksimalna snaga je oko 1.500 nita, pa se ovdje primijeti napredak kod svjetline.

 

Samdung galaxy S22 Ultra 9

Note dizajn se vraća na velika vrata, a ljubitelji velikih zaslona svakako će ga brzo zavoljeti.

 

Na vrhu zaslona je i dalje sitna rupica s kamerom, a iznad nje sitni prorez uz sam rub sa zvučnikom za pozive koji sada već standardno radi i u stereo postavci za multimediju. Okvir oko mobitela je od aluminija, uključujući i gumbe za kontrolu glasnoće te zaključavanje s desne strane mobitela. Na vrhu imamo samo rupicu s mikrofonom, dok su na dnu USB-C utor, zvučnik te novi S Pen koji ovaj mobitel čini nasljednikom Note serije.

Olovka se sprema u tijelo mobitela tako da se o njoj ne morate brinuti, a nudi dodatne funkcije te je povezana Bluetoothom s mobitelom. Podržava zračne geste, ima funkcijske tipke te je još brža kada se priča o responzivnosti s citiranih 2,8 ms (Note 20 je imao oko 9 ms). Olovka nudi brojne dodatne funkcije, no kao mnogi priznajem da sam je koristio možda desetak puta u godinu i pola korištenja, tako da ako niste navikli na stilus ili nemate konkretni razlog za korištenje, kod mnogih ostaje zaboravljen.

 

Samdung galaxy S22 Ultra 1

Nova generacija kultne olovke ima još više mogućnosti, s još bržom reakcijom na korisničke naredbe.

 

Tako dolazimo do stražnje strane. Kao i prednja, štiti je novi Gorilla Glass Victus+ koji jamči još veću otpornost na grebanje, a i ogrebotine koje se pojave manje su primjetne nego do sada. Dolazi u više boja, a mi imamo na testu crnu matiranu te možemo reći da se, za one dovoljno hrabre da ga koriste bez maske, solidno opire otiscima prstiju. Straga imamo novi dizajn kamera koje nude puno profinjeniji dizajn s manjim ispupčenjem nego do sada bez žrtvovanja kvalitete slike. Riječ je o sustavu s četiri kamere i laserskim autofokusom, pa pogledajmo što se tu nudi.


Kamere bez velikog skoka

Dugo se pričalo kako Samsung radi na 200-megapikselnom senzoru, pa i većim rezolucijama, no kako se svjetsko stanje s nestašicama nije promijenilo, vjerojatno su u jednom trenutku odustali od te implementacije jer Novi S22 Ultra dolazi s potpuno istim senzorom kao i njegov prethodnik S21 Ultra, te su performanse gotovo jednake kao i na Note20 Ultra modelu. Sva tri koriste veliki 1/1,33-inčni senzor koji ima 108 megapiksela, a može spojiti devet susjednih piksela u jedan veliki i tako slikati 12-megapikselne slike u vrlo tamnim uvjetima s impresivnom detekcijom detalja. Uključite u sve to i noćno slikanje i sva tri mobitela mogu izvući uistinu impresivne slike.

Ono što se mijenja iz generacije u generaciju je sve bliža žarišna točka, što znači da je snimljeni kadar također sve širi. Nova kamera također ima OIS, PDAF i laserski AF, kao i standardni nedostatak muljanja rubova ako slikate sadržaj koji je blizu kamere, glavni nedostatak velikih senzora s malenim objektivima.

Druga dva senzora su telefoto, a riječ je o 3× zoom verziji kao i 10× zoom verziji. 3× je malena kamera pored glavne tri, dok je 10× periskopska kamera na dnu liste. Obje zoom kamere koriste isti senzor, IMX374, što će izbjeći promjene u bojama kod zumiranja u videima, a performanse su se pokazale malo boljima nego kod S21 Ultra modela. Note 20 Ultra imao je samo jednu periskopsku zoom 5× kameru. Obje kamere imaju optičku stabilizaciju kao i PDAF. Na kraju imamo ultraširoku kameru (koja je straga na vrhu). Ima autofokus te senzor od 12 megapiskela, a ova kamera ista je kao i na prijašnja dva modela. Omogućuje SuperSteady snimanje na dobro osvijetljenoj sceni.

Na kraju, tu je i sprijeda selfie kamera. Riječ je o istom 40-megapikselnom senzoru kao i kod S21 Ultra modela te može slikati 10-megapikselne selfije u tamnijim uvjetima za bolje sakupljanje svjetlosti i jasnije noćne slike.


Novi hardver

Na kraju, tu je novi Exynos 2200 čipset koji koristi AMD-ovu RDNA2 grafičku komponentu pod nazivom Xcypse 920. Uz njega dobivamo od 8 do 12 GB radne memorije, ovisno o modelu za koji se odlučite, kao i 128 GB do 1 TB pohrane s UFS 3.1 standardnom. Čipset omogućuje gaming bez ikakvih problema i na najvišim postavkama, no na žalost ukupni bodovi u benchmarcima stavljaju ovaj čipset malo iza Snapdragon modela, kako u performansama procesora tako i kod grafičkih rezultata.

U postavkama baterije imate tri razine performansi za čipset, a čak smo ga stavili van na ugodnih 3°C kako bismo mu dali šansu na maksimalnim performansama, no rezultati su se nezamjetno poboljšali. Stoga smatramo kako je idealno ostaviti ga u „optimalnom” načinu rada. Ono što smo zamijetili je svakako nova baterija od 5.000 mAh, kao i novo 45-vatno brzo punjenje. Kod Note 20 Ultra modela i punjenje od 25 W uzrokovalo je osjetni rast temperature mobitela, dok je brzo punjenje na novom S22 Ultra daleko bolje i ne zagrijava mobitel do značajne razine.

 

Više informacija

  • Model: S22 Ultra
  • Ukupna ocjena: 4.6
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 12
  • Procesor: Exynos 2200
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 12 GB
  • Konektor: USB-C
  • Ekran: 1440 x 3088 piksela, 120 Hz, Dynamic AMOLED
  • Stražnja kamera: 108 MP širokokutna, 1/1,33”, PDAF, OIS, LaserAF / 10 MP telefoto 3x zoom, OIS / 10 MP telefoto 10x zoom, OIS / 12 MP ultraširoka 1/ 2,55”
  • Prednja kamera: 40 MP, 1/ 2.8”
  • Baterija: 5000 mAh
  • Dimenzije i masa: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm, 228 g
  • Plus: Vrhunski zaslon vidljiv u svim uvjetima, multimedijska zvijer s multitasking mogućnostima, kao i odličnim DeX funkcijama
  • Minus: Dobar dio specifikacija ostaje isti kao i prošli S21 Ultra mode
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.hr, Cijena: 10.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S22 Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S22 Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.