Futura IT Elite Gamer PC

Futura IT Elite Gamer PC

Brutalno brzi gaming specijalist

Moćna kombinacija jednog od najbržih gaming procesora i Nvidijine grafičke kartice visoke klase omogućuje ovom računalu iznimne performanse u igrama. Odlikuje ga i vrlo atraktivan izgled, međutim, nije nimalo jeftino - tako da je namijenjeno najzahtjevnijim gamerima koji ne pitaju za cijenu.

Dugi niz godina, kombinacija Intelovog procesora i Nvidijine grafičke kartice bila je svakako dominantan odabir ukoliko ste htjeli posložiti vrhunsko računalo ponajprije namijenjeno igranju najnovijih igara. U posljednje vrijeme se priča ipak pomalo okrenula. Ne toliko po pitanju grafičke kartice. Nvidia je i dalje najbolji odabir kada govorimo o grafičkim karticama najviše klase (premda nije bez konkurencije). Međutim, Intelove procesore su polako sve više i više potisnuli AMD-ovi Ryzeni. Posebno tijekom protekle godine kada je AMD predstavio svoju najnoviju generaciju 3D V-cache procesora, odnosno 3D Ryzene serije 7000. 

Moćna kombinacija AMD-a i Nvidije

U slučaju Futurinog Elite Gamer PC-a, riječ je o posebno moćnoj kombinaciji AMD-ovog procesora Ryzen 7 7800X3D i Nvidijine grafičke kartice RTX 4080. Procesor trenutno slovi za ponajbolji gaming procesor na tržištu, a i grafička je u samom vrhu ponude. Tako da je ovo računalo namijenjeno najzahtjevnijim igračima koji pritom ne pitaju previše za cijenu.

Ne dvojimo previše kako su procesor i grafička odlično odabrani. Međutim, računalo najviše klase za toliko zahtjevnu gamersku populaciju danas mora biti i vizualno prilično atraktivno.

Dakako, ne smijemo zaboraviti niti kvalitetno hlađenje bez neželjene buke. Možemo reći kako su u Futuri jako dobro pazili i na ove dvije važne osobine računala ovakve klase. Tako da ovaj Futurin elitni gamer već na prvi pogled vizualno izgleda vrlo impresivno. Posljedica je to prilično pametnog odabira kućišta. Korišteno je vrlo atraktivno Lian Li kućište, koje pritom nudi vrlo dobru kombinaciju prostrane unutrašnjosti i odgovarajuće riješenog hlađenja. Ključna osobina ovog kućišta su dva super atraktivna 160 mm ventilatora s RGB osvjetljenjem s prednje strane.

Vizualno sve skupa izgleda vrlo dojmljivo, pa možemo reći kako je ovo Futurino računalo po tom pitanju jedno od najatraktivnijih koje smo vidjeli.

Kada govorimo o hlađenju procesora, Futura je ovdje odlučila ugraditi provjereno vodeno hlađenje s 240 mm ventilatorom koje dobro izgleda te više nego zadovoljavajuće hladi ugrađeni procesor. Zahvaljujući ugrađenom hlađenju, temperatura procesora pod punim opterećenjem rijetko prelazi 70°C, što je odlično za današnje procesore.

 

tablicaPC.jpg

 

Atraktivno i brutalno brzo

Još jedna od komponenti koje moramo istaknuti, jer je ključna za stabilan rad, svakako je ugrađeno napajanje. U ovom slučaju, riječ je o napajanju snage od 1.000 W s efikasnošću po 80+ Gold standardu. Iskreno rečeno, ovakva konfiguracija ne zahtijeva toliko snažno napajanje. S druge strane, na ovaj način računalo će uvijek raditi stabilno s maksimalnom efikasnošću, a višak dostupne snage može vam dobro doći prilikom neke buduće nadogradnje novijim komponentama.

Vratimo li se malo na ključne hardverske komponente ovog Futurinog gaming računala, posebno je zanimljiva ugrađena matična ploča. Pomalo u suprotnosti s ostalim komponentama, ovdje je ugrađena Asusova B650 matična ploča koja ne spada u sam vrh ponude AM5 ploča.

Međutim, u ovom slučaju predstavlja, rekli bismo, prihvatljiv kompromis. Naime, riječ je o B650 matičnoj ploči koja podržava PCI Express 5.0 za NVMe SSD-ove, dosta je kvalitetna i prilično dobro opremljena. Da se razumijemo, s obzirom na cijenu računala očekivali bismo ipak neku matičnu ploču gornje klase s X670 čipsetom. Međutim, možemo shvatiti želju sastavljača računala da što veći dio ukupne cijene zapravo utroši na ključne komponente za postizanje ponajboljih gaming performansi - procesor i grafičku karticu.

Spomenut ćemo kratko i ugrađene diskove za pohranu podataka. Naime, ovdje nalazimo jedan brži NVMe SSD kapaciteta od 1 TB za instalaciju operacijskog sustava i najčešće korištenih aplikacija i igara, te tvrdi disk za spremanje podataka. Ugrađeni Crucial SSD je prilično brz i tu nemamo previše zamjerki. Međutim, terabajt prostora za današnje pojmove i današnje igre je jednostavno premalo. Velika je razlika u brzini između ugrađenih SSD-a i tvrdog diska, tako da ovaj drugi nije pogodan za instalaciju igara.

San svakog igrača

Općenito gledano, performanse ove Futurine high end gaming konfiguracije su u skladu s očekivanjima vrlo dojmljive. Veliku ulogu ovdje igra brzi SSD i ugrađenih 32 GB DDR5 memorije.
Sve će najviše, dakako, zanimati performanse u igrama. Ovdje velikih dvojbi nema. Ovo Futurino računalo je brutalno brzo i omogućuje nenadmašno iskustvo u svim najnovijim igrama.

Pritom ovdje moramo istaknuti da ćete s ovim računalom dobiti maksimalne moguće performanse bilo da igrate natjecateljske online igre, gdje ste ograničeni prije svega brzinom procesora, ili posebno grafički zahtjevne igre s uključenim Ray Tracingom gdje glavnu riječ vodi grafička kartica.

Zahvaljujući dodatnih 64 MB L3 cachea i radnom taktu od 5 GHz, ugrađeni Ryzen 7 7800X3D je munjevito brz i omogućuje vam da u potpunosti iskoristite potencijal RTX 4080 grafičke kartice.

 

nivida_rtx_4080_gpuz.jpg

Ugrađena Nvidijina RTX 4080 grafička kartica temelji se na najnovijoj arhitekturi, posjeduje 16 GB videomemorije i podržava sve najnovije tehnologije uključujući DLSS 3

 

Riječ je o RTX 4080 u Gainwardovoj Panther izvedbi, dakle prilično kvalitetnoj RTX 4080 kartici s odlično riješenim hlađenjem. Ova se kartica temelji na najnovijoj Nvidijinoj arhitekturi Ada Lovelace i posebno se ističe naprednim Ray Tracing osobinama, kao i podrškom za najnovije upscaling tehnologije poput DLSS-a 3. Primjerice, pri najvišim postavkama bez uključenog Ray Tracinga, ova kartica je većinom postizala više od 60 fps-a na 4K rezoluciji u testiranim igrama. Ukoliko koristite Ray Tracing za što bolje performanse, preporučamo korištenje upscaling tehnologije odnosno DLSS-a, a kartica podržava i tehnologiju samostalnog generiranja frameova.

U svakom slučaju, gaming potencijal ovog računala je nadasve impresivan. Jednako tako je impresivna i činjenica da je potrošnja energije vrlo umjerena. Računalo u igrama troši oko 450-500 W, što nije mnogo s obzirom na performanse. Posljedica je to uzorne energetske učinkovitosti procesora i grafičke kartice.

Performanse u igrama ovog računala su doista odlične, no ključna prepreka mnogim potencijalnim kupcima bit će visoka cijena. Svakako nije za gamere plićeg džepa. Također, ugrađeni procesor je odličan za igre, ali nije osobito impresivan u nekim profesionalnim aplikacijama (rendering obrada videa i sl.), tako da ovo računalo nije pretjerano isplativo za nekakvo profesionalno korištenje. Mogli bismo ga prozvati gaming specijalistom. Vrlo skupim gaming specijalistom atraktivnog izgleda.

 

tablicaPC2.jpg

Više informacija

  • Model: Elite Gamer PC
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Mogućnosti: Odlične
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Dojam: Odličan
  • Proizvođač: Futura IT
  • Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D, Zen 4, 8 jezgri/ 16 threadova, 4.2 base/ 5 GHz boost radni takt, L3 cache: 96 MB, 120 W TDP, AM5
  • Matična ploča: Asus Prime B650 Plus
  • RAM: Kingston Fury RGB DDR5 32 GB (2x 16 GB) kit 5.600 MHz
  • Grafički sustav: Gainward RTX 4080 Panther
  • Napajanje: 1.000 W 80+ Gold
  • Kućište: Lian Li LANCOOL 216 RGB
  • Plus: iznimne performanse u igrama, 7800X3D je trenutno najbrži gaming procesor, grafička kartica RTX 4080 s 16 GB video memorije i podrškom za DLSS 3, odlične Ray Tracing performanse, 32 GB DDR5 memorije, kvalitetno i atraktivno kućište, odlična energetska učinkovitost, vodeno hlađenje procesora, relativno tih rad, napajanje snage 1.000 W
  • Minus: visoka cijena, odabir matične ploče, procesor nije osobito pogodan za profesionalne aplikacije, kapacitet ugrađenog SSD-a
  • Ustupitelj i cijena: FuturaIT www.futura-it.hr 3.333,33 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Futura IT Elite Gamer PC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Futura IT Elite Gamer PC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.