Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Hibrid S i Note serija

Galaxy S22 Ultra velik je telefon, i po dijagonali ekrana od 6,8 inča i po gabaritima. Ipak, i dalje je lakši od konkurenta Apple 13 Pro Max modela.

Ultra je poseban po tome što je pod okrilje S flagship serije ugradio elemente neprežaljenih Note modela. Hibridni pristup rezultirao je velikim telefonom vrhunske izrade, moćnog sustava kamera koji dolazi s S Pen olovkom.

 

Monolitni gadget

Kao i obično kod Samsunga, veliki ekran dominira prednjom stranom uređaja. Okvir se gotovo i ne vidi jer je većinom ravan ekran na rubovima ipak zavijen prema metalnom okviru koji drži dvije staklene plohe na okupu. Sa zadnje strane to je staklo matirano i izgleda moderno pri čemu su otvori za kameru elegantno izvedeni i ne vire pretjerano.
Osobno ne bih Ultra mobitel koristio bez zaštitne maskice. Rubovi su blago zaobljeni i telefon nije oštar, ali je zbog stakla pomalo klizav. S obzirom na to što je Samsung sve natrpao u S22 Ultra, mislim da nešto veći gabariti i u visinu, širinu i debljinu nisu pretjerani.

 

S22 Ultra 2

Izrez za selfie kameru neće pretjerano smetati budući da Ultra ima stvarno velik 6,8-inčni ekran.

 

Ima sve, ali ekran je i dalje najjači adut

Detaljizirat ćemo sav bogat set featurea i mogućnosti koji donosi Ultra, ali glavni prodajni adut po nama je i dalje neprikosnovena kvaliteta zaslona. Mobitel dolazi s velikim 6,8-inčnim Dynamic AMOLED 2X ekranom. U odnosu na ranije modele, maksimalna svjetlina ide do nevjerojatnih 1750 nita, dok je bazna svjetlina također impresivnih 1250 nita.

AMOLED omogućuje prikaz apsolutne crne, ima nevjerojatan kontrast i fenomenalan prikaz boja. Uz to, ekran rezolucije 1440 × 3088 piksela ima osvježavanje od 120 Hz. Bolje od ovog ekrana u smartphone svijetu trenutačno nećete naći i definitivno je to ogromna početna prednost kod uspoređivanja telefona.

 

Unutar staklene kutije

Da bi se animacije na najnovijem Androidu 12 glatko vrtjele na potentnom ekranu sa 120-hercnim osvježenjem brine se na našem tržištu novi Exynos 2200 čipset. Radi se o osmojezgrenom modelu napravljenom na 4-nanometarskom proizvodnom procesu i s istom logičkom arhitekturom poput Snapdragona 8, no s nešto nižim vršnim frekvencijama. Procesor je iznimno jak, što je potvrdio i na našim testovima, dok je grafika unatoč suradnji s AMD-om ipak iza Qualcomma i Applea.

Ultra dolazi s 12 GB radne memorije, a naš je uređaj imao 256 GB internog prostora što je dovoljno za prosječnog korisnika ako niste entuzijast za 4K ili 8K video koji kamere Ultra modela mogu snimati. Niti najzahtjevnije igre nisu bile osobit izazov za snažan hardver s kojim ste mirni više godina.

 

S22 Ultra 1

Kada bacite oko na stilski lijepo uklopljen sustav kamera, jasno je da se radi o jakom adutu Ultra modela što se potvrdilo i na našem testu.

 

Telefon ili profi fotić?

Neke od bitnijih specifikacija bogato opremljenog sustava kamera uključuje bolju optičku stabilizaciju slike i procesiranje fotografija. Sami senzori ostali su isti kao na S21 Ultra, pa imamo glavnu kameru od 108 megapiksela, dvije 10-megapikselne telefoto leće, od kojih jedna ima 10× optički zoom, a druga 3×. Tu je i ultraširoka kamera s 12 MP.

Dok Samsung reklamira svoje noćne performanse, ne očekujte previše od njihove selfie kamere u zahtjevnim noćnim uvjetima. Selfie kamera koja ima 40 MP nudi iznimno oštru sliku, no boja lica je vrlo plava s jedva vidljivom svjetlinom. Night model sliku čini upotrebljivom s puno dodanog svijetla, no dodaje se i blur tako da će slike ispasti vrlo „mekane”.

Dnevni selfieji zato su iznimno oštri sa solidnim portret efektom koji ipak izreže malo kose. Glavne kamere straga su iste kao i prošle godine kada pričamo o glavnoj i ultraširokoj, no noćno slikanje nudi najoštrije rezultate u usporedbi s ostalima, iako i slikanje dulje traje. Zoom kamere imaju nove senzore te savjetujemo da scenu slikate više puta jer se mutna slika lagano zalomi, no nemaju konkurenciju u 10× rangu, a po danu 100× zoom nadmašuje očekivanja s vrlo oštrim (digitalnim) rezultatima.

 

20220316 095226

100× zoom: Samsung je apsolutni pobjednik fotografije s visokim zoomom. Naravno ne očekujte nevjerojatne rezultate,  no zoom do 30× odlične je kvalitete s obzirom na hardver koji se koristi.

 

S Pen i ostale điđe

Jedna od stvari koja definitivno čini razliku je S Pen olovka, sada s puno manjom latencijom i odličnim osjećajem pisanja po ekranu koji uz to ispušta zvukove pisanja po papiru. Stylus dolazi s telefonom i smješta se unutar kućišta, a nudi veliku količinu opcija, od gesti i tipke za fotografiranje, do prevođenja sadržaja zračnim prelaskom preko teksta do raznih drugih mogućnosti.

I ekran i S Pen dovoljno su kvalitetni za skiciranje ili kreiranje umjetničkih djela.
Baterija na Ultri ima 5000 mAh i telefon dolazi s brzim 45-vatnim punjenjem, ali ne i punjačem koji se prodaje odvojeno. Podržani su najmoderniji mrežni standardi, a vrijedi još jednom spomenuti desktop način rada kroz Dex kao iznimno zanimljivu mogućnost.

 

Untitled 1

 

Zaključak

Za sve Android entuzijaste koji su uživali u godinama tehničke dominacije Note serije, Ultra je uspješno oživjela taj duh i u velikom izdanju donosi najbolje od obje serije. Prisutan je trenutačno najjači hardver, dodana je S Pen olovka, a tu je i moćni sustav kamera koji možda i nema svaku pojedinačno najbolju kameru, ali kao cjelina nudi najviše.

 

OVDJE PROČITAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST FLAGSHIP PAMETNIH TELEFONA

10 IZAZIVAČA U FLAGSHIP OKTAGONU

Usporedno smo testirali deset trenutačnih flagship modela  najrazvikanijih proizvođača i uz poseban fokus na performanse te mogućnosti kamera odabrali najbolje i najisplativije.

Više informacija

  • Model: Galaxy S22 Ultra 5G
  • Ukupna ocjena: 4.34
  • Performanse (usporedni test): 2.94
  • Ekran (usporedni test): 4.5
  • Kamera (usporedni test): 5
  • Baterija (usporedni test): 2.12
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 12, One UI 4.1
  • Procesor: Exynos 2200, Osam jezgri / 2,8 GHz
  • Grafički sustav: Xlipse 920
  • Pohrana: 256 GB UFS 3.0
  • Memorija: 12 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 3.2
  • Ekran: 1440 x 3088 piksela / 6,8 inča /120 Hz, Dynamic AMOLED 2X, HDR+, 1750 nita
  • Stražnja kamera: 108 MP, širokokutna, 1/1.33”, 0.8µm, PDAF, OIS 10 MP, f/4.9, periskopska 10x zoom, 1/3.52” 1.12µm, PDAF, OIS 10 MP, f/2.4, telefoto, 3x zoom, 1/3.52’’ , 1.12µm, PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, ultraširoka 1.4µm,dual pixel PDAF
  • Prednja kamera: 40 MP, f/2.2, 0.7µm, PDAF
  • Komunikacija: WiFi 6 / Bluetooth 5.2 / 5G
  • Baterija: 5000 mAh, 45 W punjenje
  • Dimenzije i masa: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm, 228 g
  • Ustupitelj i cijena: www.samsung.com/hr / Cijena: 10,499.00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.