Samsung 65” QN900D 8K

Samsung 65” QN900D 8K

Kako izgleda vrh ponude

Samsung je u svoju flagship ponudu počeo stavljati specifikacije koje su donedavno bile nezamislive, a i standardan sadržaj time dižu na novu razinu.

Zašto imati jedan flagship proizvod, kada možete imati dva? Samsung se očito nije mogao odlučiti o konačnom smjeru svojih top TV modela, pa sada zato imamo vrhunske QD-OLED televizore, ali i „standardne“ QLED modele koji pokrivaju drugu stranu tržišta televizora, te sada kakav god kupac bili, imate nešto za ubrati u top ponudi. Da se prisjetimo, QLED tehnologija koristi kao osnovu VA matricu s pozadinskim osvjetljenjem putem LED rasvjete, gdje se kod skupljih modela intenzitet svjetla individualnih lampica može kontrolirati za dobivanje boljeg ukupnog kontrasta.

QD-OLED tehnologija to pozadinsko osvjetljenje mijenja s OLED panelom za dobivanje svih prednosti, ali i mana takvog osvjetljenja, od kojih se ističe svjetlina.  

Klasičan QLED panel tako ima značajno veću svjetlinu kada je cijeli zaslon ispunjen sadržajem, te po tom pitanju lako pobjeđuje OLED panele. Samim time, novi QN900D idealan je za one koji televiziju gledaju u osvjetljenim prostorima, bilo radi danjeg ili umjetnog svjetla. Televizor također koristi vrlo dobar zaslon koji značajno umanjuje ambijentalno svjetlo na samom ekranu, no nije na razini novog S95D modela, pa će se direktno svjetlo ipak blago vidjeti kao blijeda točka sa šarenom vertikalnom linijom.

Reflektira se manje od 5% ukupnog svjetla, pa će i najmanja kontrola ambijentalnog osvjetljenja u potpunosti maknuti i taj problem. Ovdje govorimo o ugašenom televizoru, jer jednom kada ga upalite, očekuje vas preko 1.000 nita svjetline u SDR, a kamoli pravom HDR sadržaju, pa tako može pružiti vrhunsko HDR iskustvo i, u dobro osvjetljenom prostoru, efekt kakav će vas zadiviti bez obzira na model televizora od kojeg dolazite. Ipak, za razliku od OLED modela, kut gledanja je nešto uži, pa će najbolje iskustvo imati oni koji sjede na kauču nasuprot televizora, dok gledanje s ruba ima blagi efekt „ispiranja“ boja i slabije svjetline.

 

Samsung-65QN900D-TV-1.jpg

AI je rješenje: Televizoru možete reći kakav prikaz preferirate kod raznog sadržaja (sport, filmovi, itd.) pa će na temelju prepoznavanja reprodukcije, sam odabrati optimalne postavke ekrana

 

Unatoč visokoj svjetlini, moderni QLED televizori i dalje imaju mogućnost prikaza vrlo mračnih scena zahvaljujući dinamičnom zatamnjenju ili gašenju pojedinih lampica pozadinskog osvjetljenja. Ovaj proces se odvija iznimno brzo, a QN900D dobiva i noviju tehnologiju upravo za ovu primjenu i brzi prijelazi još su bolji. Za razliku od OLED-a, ovaj pristup ima 1.344 zona pravilno raspoređenih preko cijelog panela, a jedini nedostatak ove primjene je kod osvjetljavanja manjih sitnih detalja jer se oko njih vidi „bloom“ efekt, odnosno pozadinsko osvjetljenje „curi“ van, što se najbolje vidi oko teksta prijevoda na crnoj pozadini. Efekt će se najviše vidjeti na ovako specifičnim, tehničkim detaljima, dok će kod gledanja standardnog ili HDR sadržaja biti praktički neprimjetan.

 

Samo za najbolje

Zanimljiv detalj oko novog panela koji QN900D koristi svakako je i podrška za 4K@240 Hz reprodukciju, kao i puna 8K@60 Hz reprodukcija. Istina je da sadržaj koji može u potpunosti iskoristiti ovakve performanse još nije široko dostupan, no ako imate najnoviju i najbolju tehnologiju u svom gaming računalu, možete ovaj televizor koristiti i kao jedan od najboljih monitora za gaming. Latencije će biti osjetne ako spajanjem na konzolu ili PC odaberete bilo koji osim Game Mode opcija.

Game Mode osigurava latenciju ispod 15 ms, dok ostali načini prikaza imaju latencije i blizu 80 ms, što je primjetna razlika kada ih prebacujete za vrijeme rada na računalu. Televizor podržava VRR od 20 do 240 Hz, FreeSync, a kompatibilan je i s G-Syncom. Jedino što ne podržava kod konzola i ostalih inputa je Dolby Vision, kao ni DTS audio. Samsung standardno ima velik broj postavki oko kvalitete i načina prikaza slike, a ako ne želite nikakve moderne dodatke, tu je Filmmaker Mode koji sve gasi i optimizira boju slike.

S druge strane, za većinu sadržaja savjetujemo da aktivirate Samsungov Intelligent Mode koji će sam prebacivati optimalne načine rada, jedino po nama za realističnije boje postavite „toplinu“ na maksimum, što je detalj koji se generalno savjetuje na većini modernih televizora.

 

Samsung-65QN900D-TV-10.jpg

One Connect Box prima sve moderne i one malo tradicionalnije signale, a tu je i 8K @ 60 fps mogućnost, ako imate vrhunski PC koji ju može pokrenuti

 

S vizualne strane, televizor je uistinu impresivan. Ako mislite da su OLED paneli tanki, QLED je u ovom cjenovnom rangu 40% deblji od OLED ponude, te je cijeli televizor debljine svega 1,5 cm. Još impresivniji mu je obrub zaslona. Sada već možemo reći da je uistinu „borderless“ jer su crni rubovi debljine svega 2 mm, pa možemo lako reći da je cijela vidljiva površina televizora funkcionalan ekran. To mu omogućuje da se poput slike prilijepi za zid, a tako dobivate uistinu premium izgled za svaki prostor gdje ga stavite.

Kutija s konektorima i samim računalom televizora je odvojena, a s televizorom se povezuje putem jedne suptilne žice koja prenosi napajanje i sve podatke prema samom ekranu. Dobivate dvije žice, od kojih je jedna vrlo kratka te služi za povezivanje kutije s ekranom ako sve držite na stalku kako žica ne bi visjela. S druge strane, televizor možete postaviti na zid i iz njega će visjeti samo jedna žica, do kutije koju možete sakriti u komodu ispod i tako imati vrlo čisti TV setup bez šume žica.

Stražnja strana televizora, osim tog jednog konektora za kutiju, ima još osam zvučnika koji nude 6.2.4 setup s 90 W snage te daju solidno audio iskustvo. Ipak, za ovakav televizor savjetujemo kupnju soundbar sustava, pogotovo ako je montiran na zid, kako biste upotpunili doživljaj kod svakog filma ili serije, pogotovo sa surround tehnologijom od Samsunga koja može aktivirati zvučnike televizora i soundbara, ako kupite kompatibilan Samsung soundbar s Q-Symphony tehnologijom.

 

Upscaling svega

Spomenimo za kraj i samu činjenicu da se koristi 8K panel. Kako smo rekli, možete ga iskoristiti ako imate 8K sadržaj za reprodukciju, no kod gaminga žrtvujete jako puno da dobijete tu kvalitetu slike. Televizor ionako u svakom trenutku podiže kvalitetu sadržaja da pokrije 8K rezoluciju, tako da njihov najnoviji čipset podiže i 4K sadržaj, a čak i lošiji 720p sadržaj ima obradu kako bi se što bolje umanjili kockasti „artefakti“ kod reprodukcije, no ne očekujte čuda. Ukratko, ovaj TV idealan je ako gledate u budućnost te koristite moderne 4K streaming servise i imate premium gaming PC koji može iskoristiti hardver ovog televizora. Sav ostali sadržaj možete gledati sasvim normalno i ako u televizor lupa večernje sunce, pa s te strane nećete imati nikakvih problema.

 

samsung-qn900d.jpg

 

Više informacija

  • Model: QN900D 8K
  • Smart TV: Da
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: Odlične
  • Proizvođač: Samsung
  • Vrsta panela: QLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 65” / 8K (7.680 x 4.320 p)
  • Kut vidljivosti: 178°
  • Osvježavanje: Do 240 Hz
  • AV priključci: 4× HDMI 2.1 (eARC, ALLM), optički digital audio Out, 2x USB, antena/kabelska, Ethernet
  • Zvučnici (RMS): 6.2.4 (90 W)
  • SMART platforma: Tizen OS
  • Plus: Odličan odabir za prostore s puno svjetla i korisnike koji mogu iskoristiti napredne opcije prikaza
  • Minus: Voljeli bismo vidjeti odbijanje ambijentalnog svjetla nalik OLED verzijama Samsung flagship TV-a za najbolje iskustvo
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr/ Cijena: 3.599,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung 65” QN900D 8K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.