Samsung Galaxy Z Flip6

Samsung Galaxy Z Flip6

Mini flagship

Samsung nastavlja s usavršavanjem svoje preklopne ponude, a novi Flip6 nudi odlične flagship performanse uz Snapdragon čipset.

Samsung je već nekoliko godina uspio zadržati vanjske dimenzije konstantnima, a vjerujemo da će ove dimenzije zadržati i u budućim generacijama. Flip6 tako nastavlja sa zaobljenim kutovima mobitela nalik standardnim S modelima, što je već provjeren recept jer izbjegava oštre uglove mobitela.

No, sam okvir prati moderne trendove, pa dobivamo plosnati dizajn i matiranu zagasitu boju okvira. Mi smo na test dobili vrlo atraktivnu „Mint“ boju koja dolazi s brušenim staklom te daje matirani izgled vrlo ugodan na dodir i za držanje u ruci. Ostatak mobitela prekriven je zaslonima, a vanjska gornja polovica ima čvrsto staklo za zaštitu u obliku Gorilla Glass Victus 2 tehnologije, dok je unutarnji zaslon napravljen od prepoznatljive plastike i tankog stakla koji omogućuju presavijanje zaslona.

Kako je to već standardno kod preklopnih mobitela, primijetit ćete nešto deblji obrub koji se proteže iznad samog zaslona, a služi kako bi držao dvije stranice zaslona odvojenima kada mobitel preklopite. Preko same sredine mobitela, kao i kod svih preklopnih uređaja, vidljivo je blago udubljenje koje možete i osjetiti pod prstima, a ovdje je kako bi se sam AMOLED sloj pravilno preklopio svaki put kada mobitel zatvorite te istovremeno ostavio lagani luk kod presavijanja za izbjegavanje trganja.

Drugim riječima, ne očekujemo da će se ovaj detalj tako brzo promijeniti kod dizajna preklopnih mobitela. Na desnoj strani mobitela su standardni gumbi za zaključavanje i kontrolu glasnoće.

Gumbi su plosnati, a to pomaže gumbu za zaključavanje jer se istovremeno radi i o senzoru otiska prsta, pa je kod otključavanja dovoljno da naslonite prst i mobitel se otključava iznimnom brzinom i preciznošću, standardno za ovaj stil u usporedbi sa senzorima ispod zaslona. Na dnu imamo još dvije rupice za mikrofon, kao i glavni zvučnik. Između njih je standardni USB utor koji podržava punjenje do 25 W snage.

 

Galaxy-Flip6-13.jpg

AI crtanje: Dovoljno je da na sliku šturo nacrtate što želite i mobitel će vam renderirati u četiri verzije što misli da želite, a možete ponavljati postupak dok ne dobijete što vam se svidi. Vaša mogućnost crtanja i bojanja također se uključuje u rezultat

 

Glavni fokus na ovim mobitelima svakako je unutarnji zaslon koji je ove godine dobio nadogradnju u obliku LTPO tehnologije koja omogućuje štedljiviji rad zaslona, a istovremeno mu je značajno povećana maksimalna moguća svjetlina rada, ako su svi uvjeti zadovoljeni. Pričamo o 2.600 nitsa svjetline, pa će zaslon biti značajno lakše gledati i na direktnom suncu. Inače, što se specifikacija tiče, pričamo o Samsungovom Dynamic AMOLED 2x zaslonu s brzinom osvježavanja zaslona do 120 Hz (brzina osvježavanja ovisi o prikazanom sadržaju) koji podržava prikaz HDR10+ sadržaja.

Kao i kod ostalih Samsung uređaja, maksimalna svjetlina ovisi o količini prikazanog sadržaja na zaslonu gdje se do ove svjetline može prikazati do oko 10% površine zaslona. Kod samih specifikacija, imamo rezoluciju od 1.080 x 2.640 piksela. Mobitel je nešto uži i viši od klasičnih modela te ima dijagonalu od 6,7”, no radi omjera ukupna površina zaslona je nešto manja. Visoka brzina osvježavanja korištenje čini pravim užitkom, a zaslon je vidljiv i na danjem svjetlu, tako da ga lako možemo smjestiti u premium ponudu.

Kada je mobitel preklopljen, imamo pristup malenom vanjskom zaslonu koji je inače sakriven ispod zatamnjenog stakla, pored glavnih kamera. Glavna funkcija ovog zaslona je da vam ponudi pristup porukama i obavijestima kako ne biste morali stalno otvarati mobitel za svaku sitnicu. Istovremeno je Samsung razvio više widgeta kojima imate pristup, no možda najkorisniji će dobrom dijelu publike biti svakako onaj koji omogućuje fotografiranje pomoću tog zaslona.

Naime, ovako mobitel omogućuje slikanje selfija pomoću glavnih kamera koje osiguravaju daleko bolje rezultate slikanja, pogotovo kada je u pitanju slikanje u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima. Vanjski zaslon ima dijagonalu od 3,4” te rezoluciju od 740 x 748 piksela sa 1.600 nitsa maksimalne svjetline. Kako smo spomenuli, podržava samo prikaz widgeta, što je po nama minus kada ga uspoređujemo s konkurencijom.

 

Glavna-kamera-1.jpg

U punoj rezoluciji: Odlične slike mogu se postići i snimanjem cijelim senzorom, no samo kada ima jako puno svjetla. Ovakve slike lako je kasnije croppati prema želji, za kasniju objavu ili čak print

 

Ultraširoka-kamera-HDR-1.jpg

HDR: za kameru nema goreg od slikanja sunca i sjena u jednom kadru, no moderni sustavi izvlače maksimum i iz takvih uvjeta da svaka slika na kraju bude iskoristiva

 

Glavna kamera je još bolja

Glavna kamera ima senzor inače standardan za mid-range uređaje, barem po hardverskim specifikacijama, no možemo ih naći i u većini S24 serije. Riječ je o 50-megapikselnom senzoru s dijagonalom od 1/1,56” koji će se bez problema nositi s dnevnim korištenjem, bilo za video ili fotografiju. U zahtjevnijim, večernjim scenarijima stvar u ruke uzima softver koji odlično spaja sadržaj u HDR sliku, izbjegavajući blještave dijelove, kao i one iznimno tamne, dobivajući odličnu ukupnu sliku koju lako možete dijeliti.

Ova kamera ima brz autofokus, a može snimati do 4K@60 fps, usporeno do FullHD@240 fps-a. Usporen način najbolji je uz puno prirodnog svjetla. Sve je i optički stabilizirano. Možete za vrijeme slikanja birati između standardnih 12 MP ili punih 50 MP, no razlika u standardnim slikama nije velika, a slikanje u 50 MP preporuča se ponovno kada ima puno svjetla. Razlika nije dovoljno primjetna, pa niti na velikim zaslonima, da bi se opravdalo zauzimanje dodatnog prostora pohrane. Ultraširoka kamera svakako je funkcionalna u smislu da hvata puno veći

 

z-flip-6-tablica.jpg

 

Više informacija

  • Model: Z Flip 6
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: Odlične
  • Cijena: Vrlo dobra
  • Cool faktor: Odličan
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 14, OneUI 6.1.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • Grafički sustav: Adreno 750
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 12 GB
  • Konektor: USB-C
  • Ekran: 720 x 748 piksela, 3,4”, Super AMOLED, Gorilla Glass Victus 2 / 1.080 x 2.640 piksela, 6,7”, 2.400 nitsa max svjetlina
  • Stražnja kamera: 50 MP, širokokutna, 1/1,5”, 1.0 µm, Dual Pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, ultraširoka, 123˚ 1.12 µm
  • Prednja kamera: 10 MP, f/2.4, 1.22 µm, HDR Baterija: 4.000 mAh, 25 W punjenje žicom, 15 W bežično
  • Baterija: 4.000 mAh, 25 W punjenje žicom, 15 W bežično
  • Dimenzije i masa: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm/ 85,1 x 71,9 x 14,9 mm sklopljen, 187 g
  • Plus: Doličan za slikanje selfija glavnim kamerama
  • Minus: Voljeli bismo veću funkcionalnost vanjskog zaslona
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr/ Cijena: 1.199,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z Flip6

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.