Nokia 7.2

Nokia 7.2

Adut za srednju klasu

Kvalitetno kućište, bogat sustav kamera i čisti nativni Android uz vrlo sposoban Snapdragon 660 procesor glavne su prednosti u borbi na zasićenom tržištu srednje klase mobitela

Prvi je dojam prilikom otpakiranja Nokia 7.2 telefona bio da dizajn vuče na klasiku, na ponešto ozbiljniji i strukturirani pristup. Zadatak koji si je postavio HMD Global s ovim modelom nije jednostavan, a to je konkurirati za vrh srednje klase u areni s jakim takmacima iz Samsunga i Xiaomija.

Kvalitetan dizajn i izrada

Glavni trendovi u proizvodnji novih modela pametnih telefona su tanki rubovi ekrana i što veći udio površine ekrana u ukupnoj površini prednje strane telefona. Nokia 7.2 na tom je području napravila određen pomak u odnosu na prethodne generacije, ali još nije dostigla ekstremno tanke rubove.

 

Nokia 7.2 1 2

Selfie kamera je sada u obliku „kapljice“ pa se na gornjoj strani stanjio rub, ali još ima prostora za napredak s donje strane ekrana. Nokia vizualno ide protiv struje i u dizajnu koji je klasičarski, rubovi su blago zaglađeni, ali perceptivno izgledaju oštrije.

S obje strane telefona nalazi se staklo zaštićeno Gorilla Glass 3 zaštitom, dok dvije staklene plohe na okupu drži aluminijski okvir. I ovdje je prisutna glavna boljka većine staklenih telefona, klizavost, no ublažuje je spomenuti okvir. Sa stražnje strane nalazi se vrlo brz i precizan čitač otiska prsta, a iznad njega se smjestio sustav kamera.

U oči upada natpis Zeiss koji sugerira kvalitetu, ali su tri kamere i bljeskalica prilično ispupčene, što nije idealno rješenje. Tipke za uključivanje/isključivanje i volumen zvuka su s desne strane kućišta, a s lijeve je strane tipka za Google Assistenta.

Telefon dolazi s USB Type C sučeljem, a s gornje strane je i 3,5 mm utor za slušalice. Ukupan dojam izrade telefona je jako dobar, čini se čvrst, kvalitetan i pomalo odmaknut od copy-paste manije u srednjem cjenovnom rangu. Doduše, i kod Nokije 7.2 na stražnjoj je strani napravljeno da se boja presijava u gradijentu, no to je mnogo suptilnije nego kod nekih konkurenata.

Što mogu kamere?

Nokia 7.2 stiže sa sustavom od tri kamere, pri čemu je ona najslabija od 5 MP zapravo samo dubinski senzor koji odlično radi svoj posao u portret modu kada se fotografira s bokeh efektom. Glavna kamera ima 48 MP s Quad Pixel senzorom i f/1.8 otvorom blende.

 

Nokia 7.2 1

To je klasična wide kamera, dok je druga kamera od 8 MP ultra široka s kutom leće od 118 stupnjeva. Od opcija snimanja, aplikacija nudi Pro, gdje možete podešavati ISO vrijednost, balans bijele, fokusiranje i brzinu zatvarača. Tu je i Portret opcija koja zamućuje pozadinu iza subjekta i to čini uz nekoliko mogućih efekata.

Klasična fotografija snima automatskim načinom i možete birati između obične i ultra široke. Kvaliteta fotki je prilično dobra, pogotovo glavne kamere u dobrim svjetlosnim uvjetima.

Ultra široka, baš kao i kod konkurencije, teško izlazi na kraj sa šumom, ali na prvu loptu može zbog kadra izgledati privlačno. Kamera nas je pozitivno iznenadila i u noćnim uvjetima jer je sačuvano dosta detalja uz prihvatljivu količinu šuma.

Selfie kamera od 20 megapiksela daje solidne rezultate i isporučuje fotke od 5 megapiksela. Radi pristojan bokeh efekt i posebno iskače u dobrim svjetlosnim uvjetima. Što se tiče videa, glavna kamera sposobna je za 4k video uz 30 FPS-a, ali bez stabilizacije koja je dostupna ako snimate 1080p video.

Srce ispod staklenog krova

Nokia 7.2 ima 6,3 inčni IPS ekran proširene FullHD rezolucije koji ima podršku za HDR10. Svidjela nam se dobra vidljivost na suncu, uz dobru regulaciju automatskog osvjetljenja. Ekran ima vrlo dobar kontrast i kutove gledanja, no, očekivano, nije na razini OLED-a.Cijeli sustav pokreće, za srednju klasu uređaja idealan, Qualcomm Snapdragon 660 čipset.

 

Nokia 7.2 2

Kod njega nisu problem performanse, nego to što proizvođač ipak nije posegnuo za novijim, energetski učinkovitijim Snapdragon modelima. Da bi se sve glatko izvodilo, telefon stiže i sa 6 GB radne memorije (postoji i verzija s 4 GB) te 128 GB interne memorije, a tu je još i podrška za microSD karticu.

S obzirom na to da je Nokia u Android One programu, softver na telefonu je nativni Google Android, u ovom slučaju verzije 9.0 Pie i trebao bi se redovito ažurirati na najnovije dostupne verzije.

Nokia 7.2 je srednjostrujaški telefon koji na svojoj strani ima zanimljiv dizajn i kvalitetnu izradu, zanimljiv setup kamera i spomenuti čisti Android. Konkurencija je u ovom segmentu ogromna, a koji ćete uređaj odabrati, ovisi o vašim preferencijama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia 7.2

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia 7.2 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.