Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10

Novi gospodar High-enda

Svake godine, pri samom početku kada izađu novi čipseti, drugi proizvođači staju na stranu te rade mjesta za Samsungove flagshipe koji preplave tržište te postave novi standard koji te godine konkurencija pokuša dostići

 

Danas je moderno govoriti kako Samsung nije originalan, kako uređaji brzo gube vrijednost itd., no jednom kada flagship primite u ruke, lako je shvatiti koliko se razlikuje od ponude koja je izlazila na tržište godinu ranije.

Samsungova S linija jednostavno postavlja nove standarde te, dok ne rade ekstremne promjene, nemaju strah od promjena.

Naravno, jednom kada imate jednu od najvećih mobilnih divizija na svijetu s ogromnom ponudom u svim cjenovnim rangovima, postaje teško pratiti sve te proizvode, a korisnici očekuju standard od dvije godine ažuriranja sustava novim featurima i zakrpama.

U ovom segmentu Samsung je pokupio dosta negativnih osjećaja od korisnika koji mjesecima moraju čekati za ažuriranje svojeg sustava, koje se očekuje puno brže jednom kada kupite uređaj po premium cijeni.

 

Natrpan Samsung softverom

No, primanje novog uređaja u ruke daje poseban osjećaj, a i barem je trenutno na zadnjoj verziji Androida. Samsung nije sjedio na ušima protekle godine te se odlučio na drastičnu promjenu, kako korisničkog iskustva softvera, tako i na izgled hardvera za koji možemo reći da je bio riskantan, no opći dojam je da se ide u dobrome smjeru.

Mi smo svoju recenziju bazirali na usporedbi s prošlogodišnjom ponudom, ali i trenutnom Appleovom ponudom u obliku iPhonea XS, koji je kao i naš S10 sredina ponude trenutne generacije.

Krenimo prvo od samog softvera. On je veliki faktor kada korisnici govore o brendovima, a kako Android dopušta proizvođačima da svoje korisničko iskustvo prilagode kako žele, diskusije su naravno oštre.

 

Samsung Galaxy S10 1

 

Mnogi danas hvale uređaje koji dolaze s „čistim“ Androidom bez bloatwarea, koji zna usporavati rad uređaja. Samsung je u ovom pogledu otišao u sasvim suprotnom smjeru te će prilikom postavljanja sustava instalirati i pregršt vlastitih aplikacija, vlastiti dućan te vlastite teme za uređaj, uz bok Googleovim aplikacijama.

Naravno, ne smatramo ovaj potez previše zabrinjavajućim na flagship uređaju s najboljim hardverom, dok bi budget hardver možda imao više većih problema s tolikim dodatnim softverom.

Galaxy S10 tako žvače kroz sadržaj bez ikakvih problema, čak i ako dignete uređaj na punu rezoluciju koja, iskreno, ne mijenja kvalitetu sadržaja te Samsung radije prikazuje malo nižu rezoluciju (koristeći naravno sve piksele) kako bi uređaj bio što responzivniji, ali i u cilju da grafički čip pri radu zahtjeva što manje energije i time digne aktivno radno vrijeme između dva punjenja baterije.

Cijeli User Interface je promijenjen te dok je i dalje sve u Samsungovu stilu, korištenje i upravljanje daleko je jednostavnije, pogotovo za korištenje jednom rukom.

To postaje očito jednom kada se krenete micati po menijima jer su na vrhu gdje ne biste mogli doseći palcem informacije o trenutnom prozoru, a sve opcije koje korisnici najčešće klikaju nalaze se na donjih 60 % zaslona, gdje ih je jednostavno odabrati te upravljati korištenjem samo palca.

 

Samsung Galaxy S10 3

 

Mnogi su se pitali kako će u interface biti implementirana selfie kamera koja sada viri kroz sam ekran. I dok možemo reći da se nama čini da je manje primjetna od samog notcha te su tih nekoliko piksela koji ju odvajaju od ruba vjerojatno dovoljni da vam podsvjesno zamaskiraju postojanje rupice kada gledate sadržaj preko cijelog zaslona.

No, priča kod interfacea uređaja je drugačija te je sada „prazan prostor gdje se nalaze sat i notifikacije“ sada nešto deblji. S druge strane, i Samsungov mobitel ima „viši“ omjer od dobrog dijela konkurencije, ponajprije iPhonea XS s kojim smo ga usporedili te se tako možemo vrtjeti u krug oko pluseva i minusa.

No, kako tehnologija napreduje, ovakav setup neće dugo morati biti prisutan. Svi smo vidjeli LG-jev gotovo proziran OLED zaslon kroz koji se sa stražnje strane gotovo i ne vidi sadržaj koji gledate sprijeda, dok vidite kroz njega.

Naravno, tehnologiju treba još doraditi, no uskoro bi taj trik mogle koristiti kamere ispod zaslona. Potvrdu o tome imamo i zahvaljujući korisnicima koji su na internetu raskopali svoje nove S10 uređaje i otkrili da se ostatak senzora koji se obično nalazi pored kamere već krije ispod samog OLED ekrana te kroz njega prikupljaju potrebne podatke.

 

Performanse kamera

Prođimo tako kroz sve kamere i što nam one nude. Selfie kamera tako ima 10 megapiksela te već poznati dual-pixel autofokus koji osigurava da svaki selfie bude najveće moguće oštrine.

Također je sa selfie kamerom omogućeno i snimanje 4K @ 30 fps videa. Kada smo se njome igrali, pokazala se primjetno oštrijom od iPhonove, ako ćete zumirati, no rezultirajuća slika je ispala nešto bljeđa.

U vrlo tamnim i zahtjevnim uvjetima, selfiji će biti malo zamuljani, radije nego zrnati. Naravno, kada se slika gleda u cijelosti na mobilnom uređaju, izgleda veoma impresivno. Video je elektronski stabiliziran te zahvaljujući autofokusu daje impresivnu oštrinu i atraktivne rezultate, pogotovo za vlogganje.

Straga sada već imamo tri kamere te je Samsung sa svakom odlučio korisniku ponuditi drugačiju perspektivu.

Glavna kamera ima 12 megapiksela te sve moderne tehnologije od PDAF, optičke stabilizacije 4K @ 60 fps snimanja, kao i 720 @ 960 fps snimanja. Standardan kut gledanja znači i da će najčešće biti korištena za veliki broj fotki.

 

20190321 160350

Samsung S10

 

Druga leća pruža 2x optički zoom za približavanje subjektu, ima isto 12 megapiksela, no nešto manji senzor, što znači i malo slabije performanse u mraku.

 

A71865CB F844 49E5 87BB E4A059A09257

iPhone XS

 

Ima nešto slabiji autofokus, no i dalje može solidno fokusirati, kao i optičku stabilizaciju slike. Zadnja kamera je širokokutna te ima 16 megapiksela.

Nema stabilizaciju niti autofokus, no za potrebe slikanja u ovoj perspektivi oni niti neće biti previše potrebni. Naravno, najnoviji Exynos 9820 čip namijenjen je za našu regiju te je usporediv sa Snapdragonovnom ponudom.

Nešto je slabiji u grafičkom dijelu, dok je procesorska snaga bolja. Sve u svemu, da ih stavite jedan do drugoga vjerojatno ne biste primijetili neku razliku.

U Antutu benchu dobili smo oko 340.000 bodova kroz više testiranja, što ga stavlja očekivano ispred ostalih prošlogodišnjih Androida, no ne uspijeva prestići Appleovu ponudu.

Dizajnerski je osim tanjeg ekrana prilično sličan prošlogodišnjem modelu gdje je samo područje za kamere straga produženo, a senzor otiska prsta prebačen naprijed.

Senzor funkcionira solidno, no nikako ne možemo reći da je dobar kao oni dosadašnji, što njegovu implementaciju u očima mnogih čini besmislenom, osim za „wow“ efekt prvi puta kada otključate uređaj.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S10 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.