Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus

Pokušaj (O)pet 

Nedugo nakon modela 5.1 Nokia je na tržište plasirala model 5.1 Plus, koji ispravlja mnogobrojne mane svoga prethodnika

 

Tek što smo zaboravili Nokiu 5.1 i njezine mane, Nokia nam je isporučila njezinog nasljednika, model 5.1 Plus. Novi midranger predstavnik iz HMD Globala donosi mnoga poboljšanja, od onih na površini do onih u samom srcu ovoga telefona.

Korak unaprijed, korak unatrag

Konstrukcija Nokije 5.1 Plus sastoji se od staklenih panela omeđenih plastičnim okvirom te ostavlja odličan dojam u ruci. Nokia je napravila dobar potez izborom plastike za izradu okvira jer osim niže cijene, ona uređaju daje i višu otpornost na oštećivanje staklenih panela pri padu s obzirom na to da plastika pruža bolju amortizaciju od aluminija.

Dizajn ovog telefona vrlo je jednostavan i definirajući element mu je prepoznatljiv dizajn sustava kamera. Nokia 5.1 Plus ima notch, ali on je trajno skriven, što nije loše s obzirom na to da isti uzima više od pola širine samog uređaja, no mi bismo svejedno voljeli imati opciju uključivanja prikaza notcha. Zaslon Nokije 5.1 Plus ima veću dijagonalu od prethodnika i ona iznosi 5,86 inča, no rezolucija je s Full HD+ pala na HD+, što rezultira nižom gustoćom piksela od 287 piksela po inču.

Niža rezolucija je dvosjekli mač: ako se dovoljno približite, moguće je razaznati individualne piksele, no isto tako niža rezolucija ima pozitivan utjecaj na performanse i autonomiju, osobito kod izvođenja 3D igara. Smatramo da je niža rezolucija pametan potez za ovaj telefon jer je gustoća piksela i dalje dovoljno visoka za većinu korisnika.

Bolje performanse i autonomija korisnicima biti mnogo važnije od nešto više gustoće piksela. Iako je niže rezolucije, ovaj zaslon ima natprosječno visoku svjetlinu i širok dinamički raspon. Kutovi gledanja su prosječni, što će biti sasvim dovoljno za većinu korisnika.

Novi MediaTek, stari Android

Najveći napredak u odnosu na prethodnika je MediaTek P60 chipset, koji ima osmojezgreni procesor s četiri „velike“ Cortex-A73 i četiri „male“ Cortex-A53 jezgre. Cortex-A73 jezgre imaju vrhunske performanse, dok Cortex-A53 jezgre imaju odličnu energetsku učinkovitost, tako da se njihovim kombiniranjem osiguravaju i performanse i energetska učinkovitost. Bez obzira na njihov intenzitet, ovaj procesor zadatke izvršava s lakoćom.

 

Nokia 5

 

Grafički procesor ugodno nas je iznenadio performansama: Mali-GG72 MP3 performansama stoji bok uz bok s Qualcomm Adreno 509 grafičkim procesorom, koji je među najboljim grafičkim procesorima u srednjem segmentu. Multitaskere će razočarati 3 GB radne memorije, no većini korisnika, koji nemaju tendenciju držati veći broj aplikacija u pozadini, 3 GB bit će sasvim dovoljno.

Najveća mana Nokije 5.1 bila je količina radne memorije osnovnog modela koja je iznosila samo 2 GB, pa nam je drago da je Nokia povećala količinu memorije osnovnog modela na 3 GB. Nokia 5.1 Plus dolazi s Androidom 8.1 Oreo, no nadamo se kako će uskoro dobiti najnoviji Android 9.0 Pie s obzirom na to da je dio Android One programa.

Obožavatelji tvorničkog Androida bit će oduševljeni Nokijom 5.1 Plus jer ona donosi izvorno Android iskustvo zahvaljujući Android One programu. Baterija kapaciteta 3060 miliamper-sati osigurava tek prosječnu bateriju, koja je u PCMark Work 2,0 Battery testu iznosila 8 sati i 57 minuta uz 50% osvjetljenja zaslona.

Kamere

Nokia 5.1 ima dvostruki sustav stražnjih kamera, s primarnim senzorom rezolucije 13 megapiksela i dubinskim senzorom rezolucije 5 megapiksela. U noćnim uvjetima uočili smo kako Nokia 5.1 Plus pati od istog problema kao i prethodnik, a to je vrlo spor i nepouzdan autofokus. Čak i kada autofokus uspije pravilno fokusirati, oštrina je tek prosječna, a dinamički raspon prilično uzak.

 

Nokia 5.1

 

U dobrim svjetlosnim uvjetima autofokus je brži, no i dalje nije na razini konkurenata. Oštrina je visoka, no dinamički raspon je vrlo uzak, tako da fotografije često imaju velik gubitak detalja u svjetlinama i sjenama. Prednja kamera ima senzor rezolucije 8 megapiksela koji ima odlične performanse. Unatoč fiksnom fokusu, selfieji napravljeni prednjom kamerom Nokije 5.1 Plus su oštri, a dinamički raspon je vrlo širok.

Zaključak

Nokia 5.1 Plus odličan je dodatak prenapučenom srednjem segmentu. Vrhunske performanse i odlična kvaliteta izrade zadovoljit će i one zahtjevnije korisnike, no fotografi će morati potražiti drugi uređaj jer performansama kamera Nokia 5.1 Plus uvelike zaostaje za konkurencijom.

Više informacija

  • Model: 5.1 Plus
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Nokia
  • Procesor: MediaTek Helio P60
  • Pohrana: 32 GB
  • Memorija: 3 GB
  • Ekran: 5,86“ IPS LCD, 1520 x 720 piksela
  • Komunikacija: USB 2,0 Type-C, 3,5 mm
  • Baterija: Li-Ion, 3060 mAh
  • Dimenzije i masa: 149,5 x 72 x 8,1 mm
  • Plus: Kvaliteta izrade, performanse, performanse prednje kamere
  • Minus: Niska svjetlina zaslona, performanse stražnjih kamera, nema LED za obavijesti
  • Ustupitelj i cijena: Nokia www.nokia.com Cijena: 1.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia 5.1 Plus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia 5.1 Plus - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.