Samsung Galaxy S23 Ultra - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra

Sitna poboljšanja

Svaka godina donosi i novu verziju mobitela, a tako je i kod Samsunga. Nova godina je donijela i novu S23 seriju, a na test nam je stigao flagship S23 Ultra. Ove godine se Samsung za S seriju odlučio za sitna poboljšanja svojih top modela, a isto je i sa S23 Ultra. Sami dizajn uređaja se tek minimalno promijenio u odnosu na S22 Ultra, no više je poboljšanja ispod haube koja nisu vidljiva na prvu.

 

redizajn bočnih stranica i S-Pen-a

Kada se S23 Ultra pogleda, uvelike podsjeća na svog prethodnika, ali kada se pogelda malo pobliže, vidljivo je da novi uređaj ima nešto oštrije rubove, te su prednja i stražnja strana malo manje zakrivljene prema bočnim stranicama. U istom tonu je redizajniran i S-Pen koji je sada pravokutniji.

Na prednjoj strani dominira i dalje 6,8" Dynamic Amoled 2X ekran sa QWHD+ rezolucijom 1440x3088 piksela, a podržano je osvježenje od 120 Hz te maksimalno osvjetljenje od 1750 nits-a, što je istovjetno predhodniku. Ono po čemu se ovaj ekran razlikuje od prošlogodišnjeg modela je novo zaštitno staklo, odnosno Gorilla Glass Victus 2. Naravno i ovaj mobitel podržava Always-On prikaz koji je moguće prilagođavati vlastitim potrebama. Sami ekran po pitanju kvalitete spada među najbolje na tržištu.

Na vrhu ekrana se smjetila mala selfie kamera koja ove godine broji 12 megapikslea, a iznad se nalazi mali otvor za slušalicu i gornji zvučnik. U kombinaciji sa zvučnikom smještenim na dnu mobitela, na mobitelu se dobiva jako glasan i kvalitetan, čist, zvuk.

 

S23 Ultra - stražnja strana

Stražnja strana uređaja je gotovo nepromijenjena, sa tek nešto većim okvirima oko kamera te novom Gorilla Glass Victus 2 zaštitom koja je još otpornija.

S-Pen kao dodatna mogućnost

Na uređaja se smjestila odlična Samsungova olovka znan kao S-Pen. I kod ovog uređaja S-Pen je "aktivan" te posjeduje integriranu bateriju, žiroskop i Bluetooth. Osim standardnog pisanja po ekranu, multitaskinga, podržane su i zračne naredbe koje traže određeno vrijeme privikavanja. Ono što će se svidjeti većini korisnika je svakako mogućnost snimanja fotografija pritiskom na tipku na S-Pen-u. Ova opcija će se svakako svidjeti ljubiteljima selfia, što nas dovodi do kamera. Olovčica je svakako nešto što ovaj uređaj ističe od ostatka konkurencije, a što nam je nedostajalo u nedostatku Note uređaja.

Nova glavna kamera

S23 Ultra kamere

Iako zadnja strana izgleda identično prethodniku, Samsung je odlučio unaprijediti glavnu kameru. Tako ovaj mobitel dolazi sa 200 megapikselnom kamerom koja spaja 16 piksela u 1 te tako daje odlične 12 megapikslene fotografije koje su odlične bilo da ih snimate u dnevnim ili noćnim uvjetima. Glavna kamera ima f/1,7, laserski AutoFokus te poboljšanu optičku stabilizaciju. Pored glavne kamere su još 12 megapiskelana ultraširokokutna kamera koja pokriva kut od 120°, te 10 megapiskelna telefoto kamera sa 3x uvećanjem te 10 megapikslena periskop kamera sa 10x uvećanjem. I sporedne kamere daju vrlo pristojne fotografije u svim uvjetima. Za sve kamere postoji i "noćni način" rada koji pooljšava fotografije snimljene u noćnim uvjetima, no onda je potrebno pričekati nekoliko trenutaka kako bi se snimila fotografija. Prednja kamera ima nešto manje megapikslea u odnosu na prethodnika, no i dalje daje vrlo dobre fotografije.

Novi hardware ispod haube

Nova godina je donijela i nove, još jače procesore. Tako ispod haube ovog uređaja kuca novi Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 sa dodatnom oznakom "za Samsung". Taj dodatak znači da procesor ima nešto viši radni takt. Sami procesor se sastoji od 8 jegri (1+2+2+3) najvišeg radnog takta 3,36 GHz, a tu je i novi Adreno 740 GPU koji radi na 719 Hz. Mobitel dolazi u konfiguracijama sa 256/512 GB/1 TB interne memorije i 8/12 GB RAM-a. Interna memorija u UFS 4.0 koja je još brža nego prije.

Da bi mobitel radio, brine se baterija kapaciteta 5000 mAh koja podržava 45 wata brzo žičano punjenje a kojim će se mobitel napuniti do 100% za oko 1h. Podržano je i 15W bežično punjenje kao i 4.5W bežično reverzibilno punjenje da možete napuniti svoje slušalice ili sat. Autonomija ovog uređaja je vrlo dobra te će baterija bez previše problema izdržati i više od jednog dana korištenja.

Samsung Galaxy S23 Ultra opet potvrđuje svoj premium status u svijetu mobitela, ali to i naplaćuje 1.499 €. Kakav se ovaj uređaj pokazao tijekom testa, te više o njegovima kamerama i mogućnostima pročitajte u opširnijem testu na mobil.hr.

Više informacija

  • Model: S23 Ultra
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 13, One UI 5.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen2
  • Grafički sustav: Adreno 740
  • Pohrana: 256/512 GB/1 TB
  • Memorija: 8/12 GB
  • Konektor: USB-C
  • Ekran: 6,8" Dynamic Amoled, 120 Hz, 1440 x 3088 piksela
  • Stražnja kamera: 200 MP, OIS, Laser AF + 12 MP ultrawide, AF + 10 MP 3x telefoto, AF, OSI + 10 MP 10x periscope, AF, OIS
  • Prednja kamera: 12 MP, AF
  • Baterija: 5000 mAh
  • Dimenzije i masa: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm, 234 g
  • Ostalo: IP68, stereo zvučnici, S-Pen
  • Plus: Odličan ekran, S-pen, odlični stereo zvučnici, hardwareske i softwareske mogućnosti, vrlo dobra autonomija, kamere
  • Minus: Nešto viša cijena, dolazi bez punjača i podržava "samo" 45W punjenje
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, cijena: 1.499 €
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S23 Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S23 Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.