Meizu Pro 7: Jer dva ekrana bolja su nego jedan!

Meizu Pro 7: Jer dva ekrana bolja su nego jedan!

U posljednje vrijeme vidljiv je trend poznatih proizvođača pametnih telefona koji sa svakom novom generacijom uređaja podižu cijenu te postaju sve nedostupniji prosječnom korisniku.

I dok će proizvođači opravdavati sve veće cijene uređaja korištenjem novih tehnologija kao i marketingom, manji proizvođači pokušavaju konkurirati velikima manjom cijenom nudeći vrlo slične mogućnosti. Ovakvom se politikom kineski proizvođač Meizu pokušava probiti u high-end društvo svojim Meizu Pro 7 mobitelom koji je tema ove recenzije.

Kvaliteta izrade i dizajn

Prvi je dojam iznimno pozitivan. Uređaj dolazi u zanimljivo dizajniranoj kutiji koja je djelomično matirana, a djelomično sjajna. Unutar kutije nalazi se sami mobitel koji je pakiran vertikalno s vidljivom bočnom stranom. U kutiji se nalaze adapter za punjenje, USB tip C kabel, uputstva za uporabu i plastični zaštitni pokrov koji ima otvor sa stražnje strane za kameru i sekundarni ekran. U slijepom testu nikako ne bih znao da držim uređaj kineskog proizvođača, što mnogo govori o kvaliteti izrade. Stražnja strana gotovo je potpuno ravna s vrlo tankim okvirom koji okružuje kamere ispod kojih se nalazi sekundarni ekran. Dolje desno nalazi se srebrno ugravirano ime proizvođača. Ipak, ergonomija je pomalo narušena zbog zaobljenih bočnih strana, pa uređaj lakše sklizne iz ruke. S lijeve strane nalazi se utor za dual SIM kartice (bez microSD mogućnosti), dok desnu stranu krase taktilne tipke za glasnoću i zaključavanje koje su vrlo slične na dodir, pa je moguće krivo pritiskanje. S donje se strane nalaze USB tip C konektor i 3,5 milimetarski utor za slušalice, mikrofon za razgovor i mono zvučnik.

Ekran i multimedija

S prednje strane uređaja nalazi se prilično dobar AMOLED ekran dijagonale 5,2 inča i rezolucije 1920 x 1080 piksela. Ekran je lijepih boja, slično kao kod Samsungovih modela, ali s vrlo dobrim kontrastom. Iako je čitljivost na suncu slabija, u ostalim uvjetima ekran nema problema s prikazom. Odaziv ekrana je izvrstan, a animacije brzo prate prst. Kod skrolanja je vidljiv žele efekt, isti kao i kod OnePlus 5 modela. To govori o implementaciji AMOLED panela koji je okrenut za 180 stupnjeva, pa osvježavanje ekrana počinje odozdo prema gore umjesto odozgora prema dolje.

Iako mnogi neće zamijetiti taj efekt, bitno je napomenuti da je prisutan, no nema ga na sekundarnom AMOLED ekranu koji se nalazi na stražnjoj strani dijagonale dva inča i služi kako bi se prikazale obavijesti o vremenskoj prognozi, broju koraka, porukama s društvenih mreža, ali i mogućnosti korištenja stražnje kamere kao selfie kamere.

meizu 2

Zvučnik je glasan i kvalitetan, no vrlo često će biti blokiran dlanom ruke zbog svojeg položaja na donjoj strani uređaja, tako da će biti potrebno držati ruku kao školjku kako bi zvuk odzvanjao na prednju stranu.

Performanse i softver

Meizu Pro 7 pogoni Android operativni sustav u svojoj sedmoj, Nougat iteraciji. Varijanta koju Meizu koristi i razvija zove se FlyMe i dizajnerski nije lijepa kao kod ostalih proizvođača. Vidljivo je da je dizajnirano za azijsko tržište, tako da aplikacije i ikone izgledaju šareno dječje. Vrlo su česta rušenja aplikacija, čije nadogradnje samo pridodaju novim greškama, pa sve do slučaja gdje je aplikacija kamere dobila testnu verziju nadogradnje koja je u potpunosti onemogućila slikanje i snimanje videa. Osim toga, velik broj unaprijed instaliranih aplikacija izgleda generično i neprofesionalno, pa je nekoliko ljudi koji su isprobali sučelje komentiralo kako misle da su aplikacije neka vrsta malwarea te da se ne osjećaju ugodno koristiti ih i davati svoje korisničke informacije. Neke su aplikacije izbacivale obavijesti o drugim uređajima koji su u prodaji ili na akciji, što je prilično ozbiljan minus. Sekundarni ekran ponekad registrira prste kad koristimo glavni ekran te pokrene kameru koja onda zvučno signalizira odbrojavanje. Dogodilo nam se da smo koristili mobitel u tramvaju i da su nam odjednom krenuli odbrojavanje i zvuk fotoaparata, a da nismo bili svjesni da je upaljen. Prilično neugodna situacija koja nas je natjerala da isključimo tu mogućnost do daljnjega. Na kraju, prilikom inicijalnog podešavanja, ako je mobitel spojen na internet, tipkovnica će tražiti nadogradnju koja ide neslužbenim kanalom i traži od korisnika da omogući instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora. Osim što je ta opcija zakopana duboko u meniju, ona smanjuje sigurnost korištenja uređaja, tako da smo prvom prilikom instalirali SwiftKey i koristili ga do kraja recenzije. Kao šećer na kraju, Wi-Fi je znao biti onemogućen, bez mogućnosti da se ponovno upali sve dok nismo restartali uređaj.

Performanse su zadovoljavajuće, aplikacije se vrte brzo i bez problema, igranje je također na nivou zbog snažnog procesora i grafike, ali i ekrana koji je 1080p rezolucije umjesto 1440p kao na ostalim high-end uređajima. Testirani uređaj imao je osmerojezgreni Mediatek Helio x25 procesor s 4 GB radne memorije, dok jači model ima deseterojezgreni procesor s čak 6 GB radne memorije. Procesor je većinu vremena bio hladan, no tijekom igranja je ipak bio dosta topao, ali ništa neočekivano.

Kamera

Nakon što smo resetirali aplikaciju kamere na početne postavke i kada smo izbrisali zloglasnu nadogradnju, testirali smo fotoaparat, prednju i obje stražnje kamere, i ostali pozitivno iznenađeni. Na stražnjoj se strani nalaze dva senzora kamere, oba rezolucije 12 megapiksela s otvorom blende od f/2.0. U noćnim uvjetima korisna je dvostruka LED bljeskalica koja baca prosječnu količinu svjetlosti te se preporuča samo u vrlo mračnim uvjetima. Fotografije su prilično dobre kvalitete s realnim prikazom boja. Sekundarni je senzor crno-bijeli i omogućuje više svjetla i manje šuma na fotografijama, što i postiže, tako da su fotografije dovoljno dobre i za više od pukog stavljanja na društvene mreže. U uvjetima slabijeg osvjetljenja vidljivo je kako je Sonyjev IMX386 prilično dobro iskorišten, premda nedostatak optičke stabilizacije ipak daje danak, pa su fotografije noću, iako dobre, ipak za stepenicu lošije od ostalih high-end modela. Manualni način rada omogućuje kontrolu ISO vrijednosti, balansa bijele boje, ali i ekspozicije, pa je moguće ostaviti kameru da hvata snimke i do nekoliko sekundi. Performanse su malčice sporije, tako da će trebati pričekati sekundu-dvije prije nego mobitel procesuira i spremi fotografiju na internu memoriju.

Prednja kamera također nije razočarala. Iako na prvu ruku zvuči besmisleno da je rezolucija senzora na prednjoj kameri veća te glasi čak 16 megapiksela, toliki broj megapiksela omogućuje prilično oštre selfije u idealnim svjetlosnim uvjetima. Iako, za izradu izvrsnog selfija ipak bismo preporučili korištenje stražnje kamere sa sekundarnim ekranom kako bi se iskoristile obje kamere te kako bi se mogao iskoristiti i bokeh efekt zamućenja pozadine na fotografijama.

Zaključak

Meizu Pro 7 na prvi pogled impresionira hardverskim specifikacijama i inicijalnim dojmom korištenja u ruci. Vrlo kvalitetna izrada koja parira poznatim proizvođačima, oku ugodan AMOLED ekran kao i sekundarni OLED ekran koji ima svoju funkcionalnost te vrlo dobra kamera iskoristiva u velikom broju scenarija zbilja govore kako je ovo jedan od boljih telefona ove godine. Najveće je razočarenje u softveru koji se i dalje čini prilično nezreo, pun grešaka i nelogičnosti te upitnog dizajnerskog pravca. Vjerujem da se velik broj grešaka može popraviti nadogradnjama i novim verzijama sistemskih aplikacija, ali i samog operativnog sustava, no pitanje je kada će te nadogradnje stići te koliko će zapravo pomoći. Da je u pitanju stock verzija Androida, vjerujem da bi generalno iskustvo korištenja mobitela bilo puno bolje i bez problema bismo ga mogli preporučiti velikoj skupni ljudi. Do tada bismo ipak pričekali na ažuriranja i eventualno padanje cijena kako bi Meizu Pro 7 bio konkurentnija i pametnija kupnja.

Više informacija

  • Model: Meizu Pro 7
  • Ukupna ocjena: 4
  • Performanse: 3
  • Cijena: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Meizu
  • Operativni sustav: Android 7.0 Nougat (FlyMe)
  • Procesor: Mediatek Helio X25
  • Pohrana: 64 GB, bez microSD
  • Memorija: 4 GB
  • Ekran: 5,2”, 1920 x 1080
  • Stražnja kamera: Dual 12 MP
  • Prednja kamera: 16 MP
  • Baterija: 3000 mAh
  • Ostalo: sekundarni AMOLED ekran, 2”, 240 x 536 piksela
  • Plus: kvaliteta izrade, kamera, ekran, glasan zvučnik
  • Minus: sučelje, greške u softveru, hrpa beskorisnih aplikacija
  • Ustupitelj i cijena: Mobis electronic, www.mobis.hr, 3.499,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Meizu Pro 7: Jer dva ekrana bolja su nego jedan!

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Meizu Pro 7: Jer dva ekrana bolja su nego jedan! - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.