Huawei P9 - 4.0 out of 5 based on 6 votes
Huawei P9

Huawei P9

Zvijezda s istoka

Huawei već dulje vrijeme smatramo ozbiljnim konkurentom u svijetu mobilne telefonije, a ako je itko sumnjao, rado bismo ga samo uputili na P9.

Odličan dizajn i kvaliteta izrade popraćeni su inovativnim setupom s dvostrukim kamerama, kao i standardnom Dual SIM funkcionalnosti na svim modelima. Korisnici će međutim morati napraviti izbor između dodatnog SIM-a ili memorijske kartice. Pogledamo li samo gdje je Huawei bio pred dvije godine s modelom P7, teško nam je vjerovati da se radi o istoj kompaniji. P7 je bio stereotipičan pripadnik kineske ponude, s mnogo elemenata „posuđenih“ od konkurencije, s neočekivano lošom autonomijom i bugovitim softverom. Od tog doba je ostao samo operativni sustav, nazivan EMUI, koji samo dizajnom sliči na onaj od pred par godina. Stabilnost je postala imperativ tako da u cijelom našem druženju s P9 nismo iskusili niti jednu grešku ili Force Close. Performanse su također bile pri vrhu, bez ikakvih štucanja i zastajkivanja, unatoč relativno nepoznatom Kirin 955 čipstetu HiSilicona. Stoga ne čudi da je Google upravo i odabrao Huawei kao proizvođača svojeg aktualnog flagshipa, Nexusa 6p.

Huawei P9 9

Iako smo očekivali da će Leica branding biti samo marketinški trik, suradnja između Nijemaca i Kineza je urodila veoma inovativnim setupom. Radi se u suštini o dvije identične kamere, s identičnom lećom i senzorom, no jednoj od njih nedostaje Bayer filter, čime dodatna leća ispravnije može procijeniti količinu dostupne svjetlosti kao i ponuditi nešto precizniji fokus. Rezultat je kompozit fotografija u kojoj se uobičajena slika u boji oplemenjuje s dodatnim informacijama o kontrastu i oštrini, što rezultira oštrijim fotografijama s manjom količinom šuma. Iako nismo ljubitelji post-procesiranja, Huawei P9 nudi jedno od boljih procesiranja na tržištu. Međutim, rezultati fotografiranja su nešto nekonzistentniji. Na momente, fotografije s P9 nas naprosto oduševljavaju, dok na druge, kao da nisu pravljene s P9. Pretpostavljamo da softver kamere zahtijeva još pomalo prilagodbi koje će vjerojatno biti implementirane u nekom budućem softverskom updateu.

Huawei P9 11

DVIJE KAMERE: Kao i LG G5, P9 posjeduje dvije kamere, no one su identične, služe drugačijoj namjeni


Kvaliteta izrade je očekivano dobra, budući da je Huawei odradio odličan posao i s prethodnikom, P8. Ne primjećujemo nikakve probleme ili nesavršenosti u izradi, a metalna pozadina je kompletno ujednačena, s veoma kvalitetnim premazom koji se tijekom našeg testiranja nije niti malo oštetio. Kućište je i neočekivano tanko, no zbog nešto pravilnijih bridova P9 držimo u rukama veoma sigurno. Niti u jednom trenu nismo imali dojam nesigurnosti ili skliskosti u rukama dok smo se zabavljali s P9. Stražnja strana je pak gotovo kompletno prazna, s Huawei logotipom na dnu i kvadratnim senzorom otiska prsta na gornjoj trećini. Senzor otiska je pak odličan, a za otključavanje ekrana je dovoljno samo dodirnuti površinu, bez pritiskivanja.

Huawei P9 kamera

PROBLEMATIČAN FOKUS: Iako su boje i kontrast odlični, problematičan je fokus, koji ponekad zamuti dio kadra


Unatoč tankoće kućišta i dijagonale od 5,2 inča, ostalo je prostora za relativno pristojan baterijski kapacitet od 3.000 mAh koji P9 nudi neočekivano dobru autonomiju, tek par minuta kraću od Samsung Galaxyja S7. Kada se baterija isprazni, USB Type C utor je zadužen za iznimno brzo punjenje, koje Huawei P9 ponešto jače zagrijava, što je tipično za metalni mobitel i tu količinu električne energije. Veoma dobar je i ekran, kojem se Full HD rezolucija ne može nikako zamjeriti. Razlika oštrine spram QHD ekrana je gotovo pa nepostojeća, a Huaweijev ekran potencijalni nedostatak piksela nadoknađuje veoma dobrim kontrastom.

Veoma dobre karakteristike i kvaliteta izrade ne nose sa sobom pretjeranu cijenu koja je jedan od većih aduta ovog modela. Upravo zbog neočekivano niže cijene s tek manjim kompromisima u performansama (samo na papiru), Huawei P9 je pokupio krunu Best Buy modela u našem usporednom testu flagshipova.

Cijena: 4.499,00 kn

Više informacija

 • Model: Huawei P9
 • Proizvođač: Huawei
 • Operativni sustav: Android 6.0
 • Procesor: HiSilicon Kirin 955, Quad-core @ 2,5 GHz i quad-core @ 1,8 GHz
 • Memorija: 3 GB / 4 GB
 • Ekran: 1920 x 1080 / 5,2 inča IPS-NEO
 • Fotoaparat: Stražnja: 2x 16 MP f/2.2, Leica optika, phase detection autofocus, prednja: 8 MP f/2.4
 • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, DLNA, Bluetooth 4.2
 • Baterija: 3000 mAh
 • Dimenzije i masa: 145 x 70,9 x 7 mm, 144 g
 • Ustupitelj i cijena: Huawei Hrvatska, consumer.huawei.com/hr, cijena: 4.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Huawei P9

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.