Samsung 950 Pro NVMe M.2 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung 950 Pro NVMe M.2

Samsung 950 Pro NVMe M.2

Budućnost SSD-ova

NVMe standard i M.2 format u kombinaciji s PCI-express sučeljem omogućuju lude visoke performanse SSD-ova

Problem male propusnosti SATA sučelja već je odavno prestao hipotetsko smetalo, već i pravi trn u oku koji je proizvođače SSD-ova praktički zaustavio u daljnjem razvoju, a korisnicima oduzeo mogućnost da si nabave consumer orijentirane modele brže od onih uobičajenih 550 MB/s brzine čitanja i pisanja podataka. Iako su PCI-express SSD-ovi uvijek bili na opciju ukoliko su nekome stvarno trebale veće performanse od onog što klasičan 2,5” SSD može ponuditi, oni su od svog postojanja bili dosta skupi i ne praktični. Dolaskom M.2 standarda stvari su se polako počele mijenjati, a iako je i dalje neizvjesna priča se barem zaokrenula u nekom drugom smjeru koji na prvu ruku obećava. Uz to smo sada dobili i novi standard protokola pod nazivom NVMe (staviti link na vidipediu) koji bi trebao zamijeniti klasični i već sad debelo outdated AHCI standard. Upravo sve objedinjuju novi Samsungovi SSD-ovi 950 Pro serije koji su našli svoje mjesto na našem test bedu.


Brz i brži

Na test smo dobili dva kapaciteta koji su ujedno trenutno i jedini dostupni, 256 i 512 GB. Pomalo je šteta što nema većih kapaciteta poput 1 TB, ali obzirom da se dobro cijene (512 GB košta skoro 3.000 kuna) možda je Samsungu to bio i dobar potez. Riječ je o izgledu prilično standardnim modelima M.2 Socket 3 SSD-ova 2280 formata, koji na sebi osim Samsungove naljepnice zapravo nemaju ništa drugo. Naravno, to nije jedino što se nalazi na ovom malom PCB-u širine jedva 2 cm. Ispod naljepnice krije se nekoliko čipova, točnije Samsungov 40 nm V-NAND flash i također Samsungov trojezgreni ARM UBX kontroler koji zajedno u paru s flash memorijom donosi performanse koje su gotovo šest puta brže od onih u klasičnih 2,5” SSD-ova. Tako je veći 512 GB model dosegnuo brzine od gotovo 2,6 GB/s sekvencijalnog čitanja i 1,5 GB/s sekvencijalnog zapisivanja podataka. 256 GB je bio tek nešto sporiji, ali i dalje jednako impresivan.

Samsung 950 PRO M 2

Ključ svega: U kombinaciji s PCI-express sučeljem (kojeg koristi M.2 utor) i njegovom visokom propusnošću ovaj SSD u potpunosti može dostaviti performanse koje nudi

 

Čitanje i zapisivanje u sklopu sektora manjih veličina također opisuje performanse debelo iznad prosjeka dok su IOPS brojke sezale gotovo do 300.000. Naravno, sve ovo zvuči divno, krasno i super, no kome zapravo ovo sve treba jer prosječnom korisniku sigurno ne. Da, možda bi osjetili kakvu razliku u obliku tek nešto bržeg podizanja aplikacija, a vjerojatno najveći pomak u usporedbi s klasičnim 2,5” SSD-ovima primijetili bi korisnici programa poput Premiere Pro ili Photoshop, pogotovo ako je riječ o većim i po datotekama “težim” projektima. Očekivano ovakav svojevrsni prestiž košta i to otprilike duplo više nego što bi platili jedan mainstream 2,5” SSD istog kapaciteta. M.2 format je sam po sebi i dalje dosta rijetka pojava na tržištu pa su tako modeli standardnih performansi bazirani na ovom formatu također nešto skuplji od svojih 2,5” predstavnika.

tablica S950 pro SSD

No, kao i svi tehnološki noviteti, pogotovo oni koji su rijetki i kojeg možda proizvode jedan ili dva proizvođača, viša cijena ne zavrjeđuje čuđenje, a jedino čemu se možemo nadati jest da ovakav tip hardvera obuhvate i drugi proizvođači kako bi ga što prije ugurali u mainstream vode s ciljem da čim prije postanu cijenom široj masi korisnika što dostupniji.

Očekivana cijena:
1.606,51 kn (256 GB)
2.844,56 kn (512 GB)

Više informacija

  • Model: Samsung 950 Pro NVMe M.2
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Format: M.2, 2280
  • Kapacitet: 256 / 512 GB
  • Formatirani kapacitet: 238 / 477 GB
  • Sučelje: M.2 (PCI-express)
  • Memorijski kontroler: Samsung UBX
  • Vrsta flash memorijskih čipova: V-NAND (Multi-layer cell), Samsung 40 nm
  • Plus: Visoke performanse kroz sva područja testiranja, podrška za NVMe protokol, M.2 standard izuzetni malih dimenzija
  • Minus: Cijena, 512 GB je za sada najveći kapacitet
  • Ustupitelj i cijena: eKupi, www.ekupi.hr, Očekivana cijena: 1.606,51 kn (256 GB), 2.844,56 kn (512 GB)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung 950 Pro NVMe M.2

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.