ASRock RX 6600 Challenger

ASRock RX 6600 Challenger

Kralj Mainstreama

Odličan omjer cijene i performansi, podrška za DX 12 Ultimate i Ray Tracing, iznimna energetska učinkovitost i nadasve tih rad čine ovu verziju Radeona RX 6600 trenutno jednom od najisplativijih mainstream kartica na tržištu

AMD-ov Radeon RX 6600 već dulje vrijeme slovi kao jedna od najisplativijih grafičkih kartica na tržištu. RDNA2 arhitektura, te puna podrška za DX12 Ultimate i Ray Tracing primamljive su osobine s obzirom na cijenu od oko 300 eura. Štoviše, testirani ASRockov model možete trenutno pronaći i za nešto manje od magičnih 300 eura, što je prilično dobra cijena za karticu ovakvih mogućnosti.

 

 Navi 23 za mainstream igrače

Vizualno, ova ASRockova verzija RX 6600 predstavlja se kao klasična mainstream kartica uobičajenih dimenzija. Challenger serija uključuje kombinaciju tamne i srebrne boje, posebno vidljivu kod stražnjeg poklopca koji je napravljen od metala.

Općenito gledano, kvaliteta izrade je vrlo prihvatljiva, a ASRock je ovu karticu opremio s hladnjakom pristojne veličine. Ovdje također nalazimo dva ventilatora većeg promjera s posebno optimiziranim lopaticama za bolji protok zraka, što bi u konačnici, s obzirom na umjerenu potrošnje energije Navi 23 grafičkog procesora, trebalo omogućiti prilično tih rad.

Ukupne dimenzije ove kartice iznose 269 x 136 x 41 mm, što znači da će zauzeti nešto više od dva utora na matičnoj ploči. Zanimljivo je napomenuti kako je tiskana pločica zapravo vrlo kratka, a ostatak kartice čini sam hladnjak. Pozitivno je što ASRock koristi i dodatne termalne podloge za hlađenje video memorije koja radi na 1.750 MHz.

Brzine grafičkog procesora i video memorije u potpunosti odgovaraju nazivnim vrijednostima uz maksimalni boost radni takt grafičkog procesora od 2.491 MHz.

Kartica je opremljena s tri DisplayPort 1.4 video izlaza s podrškom za DSC kompresiju, kao i jednim HDMI 2.1 video izlazom s podrškom za VRR. Maksimalna podržana rezolucija je 8k.

 

RX_6600-5.jpg

Instalacija ove kartice je vrlo jednostavna. Potrošnja energije je vrlo umjerena, pa kartica zahtijeva svega 500 W napajanja, što danas zaista nije neki osobiti problem.

 

Super isplativa i energetski učinkovita

Svakako jedna od ključnih prednosti AMD-ovog Radeona RX 6600 je iznimna energetska učinkovitost. AMD je također odlično optimizirao performanse, posebno za 1.080p rezoluciju gdje ova kartica izgleda vrlo impresivno zahvaljujući Infinity cacheu od 32 MB i visokom radnom taktu grafičkog procesora.

Pritom je vrlo štedljiva, s obzirom da smo zabilježili potrošnju od svega 100 W što se tiče GPU-a.

Sve skupa rezultira vrlo tihim radom. Ventilatori se rijetko kada vrte brže od 1.400 okretaja, a temperatura grafičkog procesora ne prelazi 55°C. Rashladni sustav omogućuje vam da dodatno overclockate grafički procesor i video memoriju za dodatni porast performansi, što možete učiniti vrlo jednostavno unutar samog Control Panela AMD-ovih upravljačkih programa.

Nema dvojbi kako je Radeon RX 6600 trenutno bez konkurencije najisplativija mainstream grafička kartica. Ray Tracing performanse i performanse na 1.440p možda i nisu toliko blistave, ali i dalje su prihvatljive za ovu cjenovnu klasu.

Energetska učinkovitost je s druge strane impresivna, posebno u usporedbi s konkurencijom od strane Nvidije i Intela. Testirani ASRockov model usprkos vrlo povoljnoj cijeni odlikuje vrlo dobra kvaliteta izrade, sposoban hladnjak s fan stop tehnologijom koji omogućuje iznimno tih rad i odgovarajući odabir modernih video izlaza.

NAJBOLJE GRAFIČKE ZA 300 EURA: VELIKI TROBOJ TEHNOLOGIJA

DX12 I RAYTRACING ZA ŠAKU EURA

Što mogu kartice za 300 eura? Testirali smo tri zanimljive mainstream kartice iz AMD-a, Nvidije i prvi puta - Intela. Jesu li dovoljno brze za moderne igre s uključenim Ray Tracingom? Koja je najisplativija kartica u ovoj ultrapopularnoj cjenovnoj klasi?

Više informacija

  • Model: RX 6600 Challenger D 8 GB
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: ASRock
  • Grafički procesor: Navi 23 XL, RDNA2, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 1.792/64/112
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: base 1.626 MHz, game 2.044 MHZ, boost 2.491 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 1.750 MHz, širina memorijske sabirnice: 128 bita
  • TDP: 132 W (TBP)
  • Video izlazi: 3x DisplayPort 1.4 s DSC-om, 1x HDMI 2.1 VRR
  • Infinity cache: 32 MB
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 1x 8-pin
  • Dimenzije: 269 x 132 x 41 mm
  • Plus: omjer cijene i performansi, posebno dobre 1.080p performanse, podrška za DX12 Ultimate i Ray Tracing, 8 GB video memorije, odlična energetska učinkovitost, tih rad, podrška za HDMI 2.1 i vrlo dobre multimedijalne mogućnosti
  • Minus: slabije Ray Tracing performanse, 1.440p performanse nisu toliko impresivne u odnosu na 1.080p
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT www.futura-it.hr Cijena: 297 € / 2.237,97 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock RX 6600 Challenger

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock RX 6600 Challenger - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.