ASRock Intel Arc 750 Challenger D

ASRock Intel Arc 750 Challenger D

Nova nada gamera na budžetu

Prva generacija Intelovih grafičkih kartica za stolna računala u mainstream kategoriju donosi odlične multimedijalne mogućnosti, podršku za DisplayPort 2.0 i jako dobar omjer cijene i performansi. 

Intelova prva generacija zasebnih grafičkih kartica Arc na tržištu se pojavila u dvije varijante. Jedna uključuje modele koje proizvodi sam Intel, a druga modele ostalih proizvođača grafičkih kartica. Na našem tržištu realno su trenutno dostupne isključivo ASRockove grafičke kartice s Intelovim grafičkim procesorima

Arc. U ovom slučaju, riječ je o Intelovom Arc 750 u ASRockovoj Challenger izvedbi. Ovo je ujedno i cjenovno najpovoljnija izvedba Arc 750 modela koju trenutno možete pronaći na našem tržištu.

 

 Superiorne multimedijalne mogućnosti

Odmah smo primijetili kako se sam dizajn kartice praktički ne razlikuje od ASRockovog Radeona RX 6600. Kartice izgledaju gotovo identično, uz nekoliko različitih detalja.

Ključne promjene kod Intelove verzije svakako se odnose na daleko veće zahtjeve po pitanju potrošnje energije i drugačiju vrstu dostupnih video priključaka. Intelov Arc 750 ima maksimalnu potrošnju energije od 225 W, pa je ova kartica opremljena s ukupno dva 8-pinska dodatna priključka za napajanje.

Velika prednost Intelovih Arc grafičkih procesora je svakako podrška za najnovije standarde po pitanju prikaza slike.

Preciznije, ova kartica posjeduje dva DisplayPort 2.0 priključka, te dodatno po jedan HDMI 2.1 i HDMI 2.0b priključak. DisplayPort 2.0 priključci omogućuju korištenje 4k i 8k rezolucija u kombinaciji s visokom frekvencijom osvježavanja slike.

ASRock je ovu karticu opremio prilično velikim sustavom hlađenja koji uključuje masivnu aluminijsku površinu, bakrene toplovodne cijevi, kao i dva ventilatora većeg promjera. Pritom moramo reći kako je kartica iznenađujuće tiha u radu. Zamijetili smo, međutim, dosta čudno podešenu krivulju brzine vrtnje ventilatora koji se uopće ne vrti do gotovo 70°C. Brzinu vrtnje inače ne možete ručno podešavati.

 

Arc_750-1.jpg

Intelov Arc 750 grafički procesor na ovoj kartici radio je na maksimalnih 2.400 MHz uz temperaturu od oko 68-70°C pod opterećenjem. Recimo da Intelov Arc Control softver nudi prilično čudne i dosta ograničene mogućnosti za podešavanje i overclocking.

Video memoriju ne možete overclockati, dok su za GPU dostupne mogućnosti automatskog povećanja performansi u postotcima, povećanja radnog napona i podešavanje limita potrošnje energije.

 

Veliki potencijal, ali...

Ukupno gledano, Arc 750 je osjetno veći grafički procesor od konkurencije u ovoj klasi koji troši dosta energije i nije energetski posebno učinkovit. S druge strane, omjer cijene i performansi je prilično dobar.

Ukoliko se fokusiramo na novije DX12 igre, performanse su više nego dobre. Imajte na umu da Resizable Bar opcija u BIOS-u mora biti uključena za optimalne performanse.

Ray Tracing performanse su iznenađujuće dobre, što je svakako posljedica većeg broja shaderskih procesora i veće memorijske propusnosti. Međutim, bacimo li pogled na specifikaciju Arc 750 grafičkog procesora, možemo zaključiti kako su performanse razočaravajuće. Intel očekuje i daljnji razvoj upravljačkih programa koji još uvijek nisu na razini konkurencije.

Veliki prodajni adut Arc 750 kartica su superiorne multimedijalne mogućnosti s obzirom na podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, najbolje u ovoj cjenovnoj klasi. ASRock Arc 750 kartica je vrlo dobra i isplativa mainstream kartica ukoliko ste spremni na određene kompromise i potencijalne probleme koji su uobičajeni za prvu generaciju proizvoda koji su se tek pojavili na tržištu.

 

NAJBOLJE GRAFIČKE ZA 300 EURA: VELIKI TROBOJ TEHNOLOGIJA

DX12 I RAYTRACING ZA ŠAKU EURA

Što mogu kartice za 300 eura? Testirali smo tri zanimljive mainstream kartice iz AMD-a, Nvidije i prvi puta - Intela. Jesu li dovoljno brze za moderne igre s uključenim Ray Tracingom? Koja je najisplativija kartica u ovoj ultrapopularnoj cjenovnoj klasi?

Više informacija

  • Model: Arc 750 Challenger D
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse u igrama: 5
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: ASRock
  • Grafički procesor: DG2-512, Alchemist (Arc 7), podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 3.584/112/224
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: base 2.000-2.200, boost 2.400 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 2.000 MHz
  • Memorijska sabirnica: 256 bita
  • TDP: 225 W (TDP)
  • Video izlazi: 2x DisplayPort 2.0 (UHBR 10), 1x HDMI 2.1, 1x HDMI 2.0b
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x16
  • Infinity cache: 16 MB
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 2x 8-pin
  • Dimenzije: 271 x 132 x 48 mm
  • Plus: vrlo dobar omjer cijene i performansi, vrlo dobre Ray Tracing performanse, podrška za DX12 Ultimate, 8 GB video memorije, 256-bitna memorijska sabirnica omogućuje pristojne 1.440p performanse, odlične multimedijalne mogućnosti, podrška za AV1 kodiranje i dekodiranje, četiri moderna video izlaza uključujući dva DisplayPort 2.0 priključka
  • Minus: potrošnja energije, slaba energetska učinkovitost, ograničene mogućnosti po pitanju overclockinga, zahtijeva omogućenu Resizable Bar opciju za optimalne performanse, performanse u DX9 i DX11 igrama, nedorađeni upravljački programi uzrokuju dosta neujednačene performanse
  • Ustupitelj i cijena: H2 Shop www.h2-shop.com Cijena: 335,25 € / 2.525,94 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock Intel Arc 750 Challenger D

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock Intel Arc 750 Challenger D - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.