Acer Chromebook CB315-3H je isplativ laptop za školu, fakultet i posao - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Acer Chromebook CB315-3H je isplativ laptop za školu, fakultet i posao

Acer Chromebook CB315-3H je isplativ laptop za školu, fakultet i posao

Chromebookovi su donedavno često bili nepravedno podcijenjeni od dijela korisnika koji smatraju da dobar laptop mora imati Windowse, MacOS, ili eventualno Linux da bi se mogao smatrati “pravim” prijenosnikom koji se isplati koristiti za edukaciju, zabavu, posao i multimediju.

Oni upućeniji će odmah vidjeti da je to floskula, jer Google sigurno nikada ne bi razvio vlastitu arhitekturu prijenosnika koji bi služili samo da ih gledamo, a u to smo se sada potpuno uvjerili kada smo u ruke dobili Acer Chromebook CB315-3H koji se u Hrvatskoj može kupiti za nekih 2.850 kn.
U biti, mada Chromebookovi nemaju nemaju Windowse ili macOS, tu je punokrvni Linux, koji se nalazi zapakiran u Googleov operativni sustav pod nazivom Chrome OS. Ako vam sama riječ Linux djeluje zastrašujuće, jer se bojite da bez velikog znanja o tom OS-u nećete moći koristiti Chromebook, moramo vam reći da se i tu varate. Naime, Chrome OS je najjednostavniji Linux OS za korištenje, jer ako znate koristiti Android, onda ćete se i u njemu snalaziti kao riba u vodi.

Koje su prednosti Chromebooka?

Glavna prednost Chromebookova u odnosu na prijenosnike s drugim softverskim arhitekturama je u tome da se temelje na Google Chromeu, što znači da većinu stvari koristite kroz sučelje popularnog Googleovog preglednika, a jedini uvjet je da budete uvijek spojeni na internet.

ACER native 1 3

  Microsoftove aplikacije: možete preuzeti i instalirati direktno na Chromebook, ali mi smo radije koristili web inačice direktno iz internetskog preglednika Chrome

Drugim riječima, osim internetskog preglednika i mape za pohranjivanje datoteka, na Chromebooku ne trebate koristiti apsolutno ništa, pa će vam hardver koji primjerice koristi Acer Chromebook CB315-3H odrađivati sve poslove velikom brzinom i učinkovitošću, što se održava i na tanki profil uređaja te posebice na trajanje baterije koja vam može izdržati i do 10 sati rada, što je za laptope drugih platformi gotovo znanstvena fantastika. Čim počnete koristiti Chromebook, jako ćete se iznenaditi što sve možete sa softverom dostupnim na webu koji vam Google nudi besplatno, poput primjerice Google Sheetsa za proračunske tablice koji je odlična alternativa Excelu ili Google Drivea za pohranu u oblaku.


Učenje, studiranje, rad i zabava

Ako se pitate tko će i za što koristiti ovaj Acerov Chromebook, odgovor je jednostavan. Biti će od velike koristi svakome. Kao prvo, zadovoljiti će sve potrebe profesora, učenika i studenata za stacionarno ili udaljeno učenje, s mogućnošću korištenja svih aplikacija za koje postoji potreba, odnosno onih koje možete pronaći i preuzeti u Google Play trgovini. Mi smo otkrili da je puno bolje instalirati čim manje softvera na prijenosnika, jer je jedna od najvećih prednosti Chromebooka upravo u tome da sve pokrećete u cloudu direktno iz Chrome preglednika, čime ćete čuvati i prostor na disku. Na raspolaganju imate obilje kreativnog i produkcijskog softvera brojnih proizvođača, uključujući Microsoft i Adobe. Što se multimedije tiče, ovaj Chromebook će vam savršeno poslužiti za reprodukciju ili online streaming glazbe i filmova, obzirom da za njega na raspolaganju u Google Play trgovini imate obilje takvih aplikacija, uključujući, koje također možete pokretati i iz preglednika.

2 Screenshot 2021 09 20 14.04

  Aplikacije: Ukoliko za školu ili posao ne želite koristiti Googleove kreativne aplikacije jer ste navikli na neke druge, u Google Play trgovini pronaći ćete sve što vam treba

 

Ako u trenucima dokolice želite nešto zaigrati, na Google Playu ćete naći brojne igraće naslove. Inače, Chromebookove odnedavno podržava i Amazon Luna servis za game streaming, što znači da možete zaigrati čak i neke podržane AAA naslove s PC-a, jer se igre pokreću na Amazonovim serverima umjesto na vašem računalu, što znači da vam za igranje vrhunskih igara ne trebaju skupi CPU i još skuplji grafički hardver. Mi osobno mislimo da će ovaj Chromebook biti najatraktivniji učenicima i studentima jer će im pružiti baš sve što im treba za nastavu u učionicama, ali i od kuće.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Chromebook CB315-3H je isplativ laptop za školu, fakultet i posao - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.