Epson EB-L260F

Epson EB-L260F

Definicija kućnog kina

Epson uvijek u ponudi ima niz projektora za svaku namjenu koje se možete dosjetiti. Laserski modeli donose sve najbolje mogućnosti u suptilnom paketu.

Donedavno smo kod izbora projektora morali birati između snage, dimenzija uređaja i učestalosti mijenjanja žarulja. Dok je i taj pristup ispadao poprilično cjenovno prihvatljiv, dolaskom LED, a sada i laserskih projektora, osim svjetline, podignut je standard i kod ostalih specifikacija. Novi modeli dolaze s velikim brojem funkcija te iako se ne specificiraju točno kao kućni projektori, imaju velik broj mogućnosti za povezivanje s uređajima. Mi smo ga testirali kao projektor za kućno kino - posao koji je obavio odlično, uz malo pripreme.

Ovaj model nema Android TV sustav na sebi, već ćete na njega morati povezati neki izvor, idealno HDMI-jem, ili pak preslikom sadržaja putem Miracast protokola možete i bežično puštati multimedijske sadržaje na projektor. Najbolje rješenje bez razmišljanja je Android TV Box uređaj, odnosno mali „stick“ kojim bilo koji televizor (ili projektor) možete pretvoriti u pametan jer na sebi ima Android TV sustav. Samo mu treba HDMI i USB napajanje. I vidi slučajnosti, Epsonov projektor blizu HDMI ulaza ima 2 USB-A utora, idealna za napajanje takvih uređaja. Tako možete lakše odabrati kakav Android Box želite koristiti. Smatramo da je dovoljna i FullHD verzija takvih uređaja s obzirom da je i nativna rezolucija projektora FullHD iliti 1.920 x 1.080 piksela.

 

Epson_EB-L260F-6.jpg

Sve potrebno: Projektor je optimiziran i za “legacy” hardver, no nama je bitan HDMI, kao i audio izlaz za bolje ozvučenje

 

No, ako projektor planirate koristiti i u drugim uvjetima osim apsolutnog pećinskog mraka, visoka svjetlina idealna je za gledanje bilo kakvog sadržaja. Laser kao izvor svjetla ima jako dugi vijek trajanja - u prosjeku oko 20.000 radnih sati pri punoj snazi, što bi vam korištenjem brze matematike, osiguralo i desetljeće uživanja. Epson u postavkama nudi i „Extended“ opciju rada koja smanjuje svjetlinu za 30%, zadržavajući standardan rad ventilatora i time podiže očekivani radni vijek na 30.000 sati. Tu je još i „Quiet“ opcija koja smanjivanjem spomenute svjetline umanjuje i buku ventilatora koji hladi projektor. Iako se projektor čuje, sva multimedija koju smatramo adekvatnom za kućno kino će vrlo lako tu buku nadjačati, no osjetljivije uši ipak će preferirati tiši način rada. Interne komponente projektora štiti veliki filter zraka koji je dizajniran da izdrži radni vijek lasera, no sve ovisi i o prašnjavosti prostora u kojem se radi. Za optimalan rad, kao i kod svih uređaja, ako usisivačem očistite filter par puta godišnje, osigurat ćete bolji rad uređaja s tišim ventilatorom radi lakšeg protoka zraka. Velika prednost ovog projektora je korištenje 3LCD tehnologije koja, kako i ime kaže, koristi 3 LCD čipa za reprodukciju slike tako da razdvaja svjetlo projektora na tri primarne boje od kojih svaka prolazi kroz svoj monokromatski LCD kojim se regulira svjetlina svakog piksela u toj boji, za iznimno preciznu reprodukciju konačne slike, jer se ta tri snopa svjetla na kraju spajaju. Tako se dobiva ujednačena svjetlina svih boja kod reprodukcije, a po nama najbitnije, nema ni „efekta duge“ koji se može naći kod projektora s jednim čipom. On nastaje kod bržih tranzicija u scenama ili kada pomičete oči dok gledate u projekciju, a rubovima visokog kontrasta se „raspadne“ boja jer takvi projektori moraju prikazivati jednu po jednu boju, a tromost oka rezultira prikazom slike. Kod ovog projektora nema tih problema, a FullHD rezolucija nije proizvela „efekt prozora“ ni kada smo razvukli projektor na dijagonalu od 100” zahvaljujući vrlo malim rubovima između piksela. Jedini minus u cijeloj priči za korištenje u kućnom okruženju svakako je integrirani zvučnik. Dok sa 15 W snage može ispuniti prostor, piskutav je i nema dubinu zvuka kakvu nude televizori, a kamoli soundbar. Tako da kod instalacije savjetujemo i da mislite na ozvučenje prostora za savršeni doživljaj.

 

Epson_EB-L260F-2.jpg

Klasičan pristup: Ovaj projektor namijenjen je da ga se postavi na optimalnu lokaciju, ručno prilagodi prikaz i uživa naredno desetljeće bez puno održavanja

 

Odmah na zid

Ideja ovog projektora je da bude montiran, idealno na strop. Dolazi s nožicama od kojih prednja može biti izdužena za dobivanje optimalnog kuta gledanja, a projektor nudi sve bitne postavke za dobivanje precizne slike. Savjetujemo da ga pravilno postavite za dobivanje najbolje slike. 

 

Epson_projektor-1.jpg

Brze opcije: Pregledan meni omogućuje prilagodbu brojnih postavki, no najbitnije su postavke boje jer o njima ovisi i iskustvo gledanja sadržaja. Imajte na umu da je sRGB optimalan, no ne nudi najvišu svjetlinu

 

Dok je ispravljanje slike moguće, kao i uvijek, radi se o digitalnom ispravljanju, pa prikazana slika više nema punu rezoluciju, a ostaju vidljivi i zacrnjeni rubovi originalnog prikaza. Dok djelomično možete odraditi prilagodbu slike putem softvera, dobar dio obavlja se ručno na samom projektoru, što je još jedan razlog za montažu, a ne konstantno premještanje. Projektor nudi i optičko zumiranje do 1,6x što vam uvelike pomaže pri montaži u većim prostorijama s obzirom da ovdje ne dolazi do pada kvalitete prikaza, iako veća udaljenost, naravno, znači i manju konačnu svjetlinu, pa za najbolju svjetlinu savjetujemo i instalaciju s potpuno „otvorenim“ objektivom. Epson vam nudi i kupnju raznih nastavaka za montažu, zajedno s dodacima za povezivanje tako da možete iskoristiti puni potencijal ovog projektora s dovoljno svjetline za odlično iskustvo gledanja do dijagonale od 310“. Ponavljamo, projektor nije primarno namijenjen za korištenje u kućne svrhe, no kvaliteta reprodukcije je tu, pa ako vi nikome ne kažete da ga koristite u kući, nećemo ni mi.

 

Epson_EB-L260F-5.jpg

Filtriranje: Veliki filter dizajniran je da može izdržati radni vijek lasera, no savjetujemo da ga bar na godišnjoj razini očistite

 

tablice.png

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson EB-L260F - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.