Test GTX 1660Ti kartice i usporedba sa konkurentnim modelima

Test GTX 1660Ti kartice i usporedba sa konkurentnim modelima

Nakon razočaravajućih prodajnih rezultata RTX kartica, Nvidia je odlučila na tržište plasirati karticu baziranu na novoj Turing arhitekturi, no bez RT jezgri, koje su velikim dijelom zaslužne za visoku cijenu i loše prodajne rezultate. Testirali smo GTX 1660 Ti karticu i usporedili s najbližim konkurentima.

Nove kartice iz zelenog tabora čekali smo više od dvije godine, a kad su došle na tržište, ostavile su nam gorak okus u ustima.

Značajni rast cijena i gotovo nepostojeća podrška za tehnologije koje RTX kartice čine jedinstvenima mnoge su natjerali da kupe kartice bazirane na Pascal arhitekturi.

Prošlo je gotovo pola godine od izlaska prvih RTX kartica, a samo dva naslova podržavaju DXR, dok samo jedan od njih podržava i DLSS tehnologiju, tako da većina vlasnika novih RTX kartica još uvijek nije došla u doticaj s tehnologijama koje su skupo platili.

GTX 1660Ti otvorna 2

 

Turing protiv Turinga

Nvidia je svjesna svojih grešaka, pa su na tržište plasirali prvu Turing GTX karticu koja donosi novu arhitekturu, ali ne i RT te Tensor jezgre, koje omogućavaju korištenje real-time ray tracing i DLSS tehnologija.

Ove su jezgre izostavljene kako bi se omogućila povoljnija cijena, no osim RT i Tensor jezgri GTX 1660 Ti izgubila je i velik dio onih najvažnijih, CUDA jezgri.

 

Case Modding3

 

Iako je izgubila gotovo četvrtinu CUDA jezgri u odnosu na RTX 2060, Nvidia je podizanjem radnih taktova smanjila razliku u performansama između ove dvije kartice.

Širina sabirnice ostala je nepromijenjena, no propusnost je pala s 336 GB/s na 288 GB/s. Zahvaljujući velikim rezovima, GTX 1660 Ti ima mnogo bolju energetsku učinkovitost uz 25% manji TDP, koji iznosi 120 W.

 

Škakljiv položaj

GTX 1660 Ti zamjena je za GTX 1070, jednu od najpopularnijih kartica baziranih na Pascal arhitekturi. Pogledom na same specifikacije mogli bismo zaključiti kako se radi o potpuno različitim karticama, no one u praksi nude gotovo identične performanse.

Case Modding4

 

Ostala konkurencija

U posljednjih nekoliko mjeseci AMD je pojačao svoju ponudu u srednjem segmentu osvježenim RX 590 modelom, a pad vrijednosti kriptovaluta doveo je do pada cijene RX Vega 56 modela, koji je moguće kupiti po cijeni nižoj od 3000 kuna.

Ponuda kartica višeg srednjeg segmenta naglo je ojačala, pa je vrlo teško izabrati najbolju.

 

Case Modding5

 

Kako bismo pronašli najbolju karticu, testirali smo kartice višeg srednjeg cjenovnog razreda u tri igre koje koriste različite pokretače te u Unigine Superpositionu kako bismo usporedili rezultate u jednom od najpopularnijih sintetičkih testova.

 


BOGATSTVO IZBORA

Testirali smo čak pet kartica kako bismo se uvjerili koje su njihove mane i vrline te po čemu se međusobno razlikuju

 

Sapphire Pulse Radeon RX Vega 56

Glavna prednost Radeon RX Vega 56 kartica su odlične hashrate performanse, što ih čini osobito privlačnima rudarima kriptovaluta. Za gamere je privlačan aspekt Vege 56 brza HBM2 memorija, dok su u prošlosti aduti Vege 56 uključivali i Freesync podršku, koju je u međuvremenu omogućila i Nvidia.

 

Sapphire Vega 56 Pulse 1

Iako je cjenovno pristupačnija no ikada, još uvijek je skuplja od GTX 1660 Ti, što je ne čini osobito isplativom za gamere. Također moramo uzeti u obzir vrlo visok TDP, koji iznosi čak 210 W, što je više od TDP-a mnogih low-end konfiguracija.

 

Sapphire Vega 56 Pulse 4

 

Inno3D iChill GeForce GTX 1070 X4

Kao i Vega 56, GTX 1070 je zbog odličnih performansi kod rudarenja Ethereuma jedan od omiljenih izbora rudara kriptovaluta. Gamerima će ova kartica pružiti odlične 1440p gaming performanse čak i pri pokretanju najzahtjevnijih naslova.

 

Inno3D GTX 1070 iChill 1

Najveća mana ove kartice je cijena u odnosu na novu GTX 1660 Ti, koja nudi gotovo identične performanse po mnogo nižoj cijeni uz višu energetsku učinkovitost.

 

Inno3D GTX 1070 iChill 2

 

ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060

Ova kartica idealna je za igranje na 1440p rezoluciji uz visok framerate te je sposobna pokretati igre i u 4K rezoluciji ako ste voljni poigrati se s postavkama kvalitete grafike. Uz odlične performanse ima i odličnu energetsku učinkovitost uz TDP koji iznosi svega 160 W.

 

RTX 2060 Strix 1

Glavni feature RTX kartica su RT i Tensor jezgre koje omogućavaju korištenje Real-Time Ray Tracing i DLSS tehnologija, koje su implementirane u svega dvije igre, što znači da plaćate tehnologije koje zbog ograničene podrške možda nećete ni koristiti.

 

RTX 2060 Strix 2

 

XFX Radeon RX 590 Fatboy

Ova je kartica odličan izbor zbog visoke količine memorije te odličnog omjera cijene i performansi.

 

RX 590 FatBoy 1

Kod pokretanja novih AAA naslova u 1440p rezoluciji nužno je podesiti postavke kvalitete grafike kako biste ostvarili stabilnih 60 sličica u sekundi.

 

RX 590 FatBoy 3

 

GTX 1660Ti

Rezultati testiranja pokazuju kako je GTX 1660 Ti uistinu idealna zamjena za GTX 1070 jer nudi gotovo identične performanse uz bolju energetsku učinkovitost i manje dimenzije.

 

GTX 1660Ti 5

 

GTX 1660 Ti otvara mogućnost slaganja vrlo kompaktnih računala uz odlične performanse u 1440p rezoluciji po relativno niskoj cijeni. U igrama su performanse gotovo identične, uz razlike koje ulaze u margine grešaka pri testiranju.

 

GTX 1660Ti 2

 

Najveća razlika u rezultatima je u Unigine Superpositionu, u kojemu je GTX 1070 ostvarila mnogo bolji rezultat, što je odlično za hvaljenje na internetskim forumima, no ne doprinosi vrijednosti same kartice.

 

Forza Horizon 4

 

Uvjerljivo najjača kartica među testiranima je GeForce RTX 2060, koja je ostvarila impresivne rezultate kod pokretanja igara u 1440p rezoluciji, no nažalost nije sposobna za 4K gaming bez prilagodbe postavki kvalitete grafike kod većine AAA naslova.

 

Metro Exodus

AMD-ove kartice nisu nas osobito impresionirale, Radeon RX Vega 56 je performansama na nivou GTX 1660 Ti, što ne zvuči loše sve dok se ne prisjetimo činjenice da TDP Vege 56 iznosi čak 210 W, što znači da sama Vega 56 ima više energetske zahtjeve od nekih konfiguracija u kojima će se naći GTX 1660 Ti.

 

Apex Legends

 

Najpovoljnija kartica na našem testu, Radeon RX 590, pokazala se dostatnom tek za 1080p gaming, no iako ne nudi vrhunske performanse, zahvaljujući niskoj cijeni ima odličan omjer uloženog i dobivenog.

 

Zaključak

GeForce GTX 1660 Ti odličan je dodatak srednjem segmentu koji masama daje mogućnost kvalitetnog 1440p gaminga po niskoj cijeni. Odlična energetska učinkovitost i dobre termalne performanse čine ovu karticu idealnom za kompaktne 1440p gaming konfiguracije. Iako im je trebalo neko vrijeme, Nvidia je napokon napravila karticu na Turing arhitekturi koju možemo preporučiti svima.

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test GTX 1660Ti kartice i usporedba sa konkurentnim modelima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.