Test GTX 1660Ti kartice i usporedba sa konkurentnim modelima

Test GTX 1660Ti kartice i usporedba sa konkurentnim modelima

Nakon razočaravajućih prodajnih rezultata RTX kartica, Nvidia je odlučila na tržište plasirati karticu baziranu na novoj Turing arhitekturi, no bez RT jezgri, koje su velikim dijelom zaslužne za visoku cijenu i loše prodajne rezultate. Testirali smo GTX 1660 Ti karticu i usporedili s najbližim konkurentima.

Nove kartice iz zelenog tabora čekali smo više od dvije godine, a kad su došle na tržište, ostavile su nam gorak okus u ustima.

Značajni rast cijena i gotovo nepostojeća podrška za tehnologije koje RTX kartice čine jedinstvenima mnoge su natjerali da kupe kartice bazirane na Pascal arhitekturi.

Prošlo je gotovo pola godine od izlaska prvih RTX kartica, a samo dva naslova podržavaju DXR, dok samo jedan od njih podržava i DLSS tehnologiju, tako da većina vlasnika novih RTX kartica još uvijek nije došla u doticaj s tehnologijama koje su skupo platili.

GTX 1660Ti otvorna 2

 

Turing protiv Turinga

Nvidia je svjesna svojih grešaka, pa su na tržište plasirali prvu Turing GTX karticu koja donosi novu arhitekturu, ali ne i RT te Tensor jezgre, koje omogućavaju korištenje real-time ray tracing i DLSS tehnologija.

Ove su jezgre izostavljene kako bi se omogućila povoljnija cijena, no osim RT i Tensor jezgri GTX 1660 Ti izgubila je i velik dio onih najvažnijih, CUDA jezgri.

 

Case Modding3

 

Iako je izgubila gotovo četvrtinu CUDA jezgri u odnosu na RTX 2060, Nvidia je podizanjem radnih taktova smanjila razliku u performansama između ove dvije kartice.

Širina sabirnice ostala je nepromijenjena, no propusnost je pala s 336 GB/s na 288 GB/s. Zahvaljujući velikim rezovima, GTX 1660 Ti ima mnogo bolju energetsku učinkovitost uz 25% manji TDP, koji iznosi 120 W.

 

Škakljiv položaj

GTX 1660 Ti zamjena je za GTX 1070, jednu od najpopularnijih kartica baziranih na Pascal arhitekturi. Pogledom na same specifikacije mogli bismo zaključiti kako se radi o potpuno različitim karticama, no one u praksi nude gotovo identične performanse.

Case Modding4

 

Ostala konkurencija

U posljednjih nekoliko mjeseci AMD je pojačao svoju ponudu u srednjem segmentu osvježenim RX 590 modelom, a pad vrijednosti kriptovaluta doveo je do pada cijene RX Vega 56 modela, koji je moguće kupiti po cijeni nižoj od 3000 kuna.

Ponuda kartica višeg srednjeg segmenta naglo je ojačala, pa je vrlo teško izabrati najbolju.

 

Case Modding5

 

Kako bismo pronašli najbolju karticu, testirali smo kartice višeg srednjeg cjenovnog razreda u tri igre koje koriste različite pokretače te u Unigine Superpositionu kako bismo usporedili rezultate u jednom od najpopularnijih sintetičkih testova.

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test GTX 1660Ti kartice i usporedba sa konkurentnim modelima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.