AMD se pohvalio radom na ZEN 5 arhitekturi

AMD se pohvalio radom na ZEN 5 arhitekturi

ZEN arhitektura bila je zadnja šansa AMDu da se vrati u kompetitivne vode s Intelom. Uspjeli su u tome, no ostati u igri sasvim je druga priča. Za razvoj tehnologije potreban je niz godina, a način imenovanja ne ide AMDu na ruku

Ryzen 2000 serija procesora nam je pred vratima, a s njome dolaze neka fokusirana poboljšanja nad prvom generacijom procesora. Možda je najočitije to što se procesor sada proizvodi na 12nm tehnologiji umjesto dosadašnjih 14nm što je smanjilo energetske zahtjeve te omogućilo AMDu da na svim procesorima u prosjeku podigne brzinu za 300 MHz u odnosu na prošlu generaciju. Time se dodatno približio Intelu u single-thread aplikacijama, no još uvijek zaostaje, barem ako u obzir uzmemo procurene informacije koje su se pojavile na internetu. Kod multithreadanih aplikacija već tradicionalno vodi, no tako neće impresionirati gaming scenu koja njihov proizvod može dići u nebo.

Rečenicom da rade na Ryzen 5 arhitekturi znamo da preskaču Ryzen 4 iz istog razloga zašto primjerice nemamo OnePlus 4 (model smartphonea). Broj 4 ima negativnu vezu sa smrću u Kini pa se zato izbjegava i u tech industriji. Tako prva Zen arhitektura ima seriju 1000 i 2000 Ryzen procesora, Zen 2 bi mogao imati serije 3000 i 4000, Zen 3 serije 5000 i 6000, a Zen 5 serije 7000 i 8000. 

To je naravno pod pretpostavkom da nastave dosadašnjim tempom, no lako se može dogoditi kao i kod Intela da malo uspore s novim arhitekturama u međuvremenu.

Prve prave recenzije možemo očekivati 19.4., a do tada nam preostaje samo loviti procurene informacije.

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD se pohvalio radom na ZEN 5 arhitekturi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.