Stigli Ryzen mobilni procesori s Vega grafičkom jezgrom

Stigli Ryzen mobilni procesori s Vega grafičkom jezgrom

O novoj generaciji mobilnih procesora šuškalo se već neko vrijeme o čemu ste mogli čitati i na našem portalu. No, nagađanjima je danas došao kraj te je AMD spreman objaviti konačne brojke za svoje nove procesore.


AMDova APU linija procesora koji su na sebi imali i grafičku komponentu bili su omiljeni izbor za računala i laptope koji nisu trebali odvojenu grafičku komponentu kako bi se mogli smjestiti u određeni cjenovni segment. Grafički dio APU procesora bio je kralj te mu je Intel mogao samo gledati iz daljine. No, procesorski dio pokazivao je svoju zrelost što je kočilo neke da se odluče za kupnju. Kako se AMD primio posla oko Zen arhitekture za procesore i Vega arhitekture za grafičke kartice, mnogi su s iščekivanjem slušali za bilo koju vijest kada bis e te dvije tehnologije mogle naći pod jednim heatspreaderom.

1

Današnji dan označava kraj čekanja jer se otkriva nova generacija procesora s grafičkom komponentom na sebi te je AMD odlučio odbaciti najavljeno Raven Ridge APU ime za više ujednačeni naziv sa svojom glavnom linijom Ryzen procesora. Tako sada želimo dobrodošlicu novim Ryzen 5 2500U i Ryzen 7 2700U procesorima namijenjenim ultra tankim laptopima iliti ultrabook modelima i 2-u-1 laptopima s potrošnjom procesora do 15W.

APU

Oba modela procesora imati će četiri fizičke jezgre s mogućnošću obrade do 8 dretvi istovremeno. Najviša frekvencija iznosi 3.8, odnosno 3.6 GHz za Ryzen 7 i Ryzen 5. Ryzen 7 će imati 10 grafičkih jedinica koje svaka u Vega arhitekturi ima po 64 grafičkih jezgri što nas dovodi do 640 grafičkih jezgri. Ryzen 5 ima 8 grafičkih jedinica s ukupno 512 grafičkih jezgri. AMD navodi poboljšanje performansi nad prijašnjom generacijom za 3 puta kod procesorskih zadataka, 2.28 puta za grafičku jezgru te 58% manju potrošnju, vrijednosti koje zvuče jako impresivno te ih vračaju natrag u natjecanje protiv Intela koji vlada segmentom gdje je bitna mala potrošnja energije.

2
Sve ove performanse ugurane su u okvir snage od 15W kako bi se procesori mogli napajati, ali i hladiti u ultraboocima koji su poznati po svojim dizajnima bez aktivnog hlađenja i rekordno tankim dimenzijama. Ovisno o sposobnostima hlađenja, procesor će imati nešto drugačije performanse zahvaljujući mXFR tehnologiji (XFR za laptope) koji će boostati performanse procesora dok ga je moguće hladiti. Ideja je mogućnost gaming iskustva u ultrabook dimenzijama na igrama poput League Of Legends, CS:GO, DOTA 2 i Overwatch u FullHD rezoluciji.

Prvi Ultrabooci dolaze nam od HPa, Acera i Lenova u obliku HP ENVY x360, Acer Swift 3 za ovu godinu čija će se cijena kretati oko 899 eura za Europu te Lenovo IdeaPad 720S koji će izaći početkom 2018 i imati cijenu od 799 dolara na Američkom tržištu. O cijenama laptopa i dobavljivosti kod nas još je rano nagađati.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Stigli Ryzen mobilni procesori s Vega grafičkom jezgrom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.