Test servisa za printere

Test servisa za printere

S vremena na vrijeme pokvari se poneki komad hardvera kojeg želimo popraviti jer ne želimo ulagati u novi komad plastike na svom stolu. U tom slučaju, ako sami ne znamo ili ne želimo prčkati po tom pokvarenom hardveru, servisi su jedino pravo mjesto koje može „uskrsnuti“ naše elektroničke ljubimce. Provjerili smo kakvi su i što nude.

Printeri su na većini naših stolova obavezan alat već desetljećima. Printamo prezentacije, skripte, dopise, ugovore, obiteljske fotke. To je naš „radni konj“ bez kojeg ne možemo i trošimo ih više nego ostale uređaje u kući, bar u smislu habanja materijala, koje neminovno s vremenom dovodi do kvara. Kako god ga koristili, dešavaju im se razni kvarovi, često uvjetovani kombinacijom zamora materijala, visokih temperatura u grijačima, sitnih čestica tonera, kućne prašine i našeg grubog rukovanja. Pisače bi svakako periodično trebalo očistiti od tonera ili boje koja se rasula uokolo po unutrašnjosti, no to rijetko tko radi - a kad pomislimo da bi zaista trebalo, postane prekasno i pisač počne kašljucati, a vaš papir uporno ostaje zarobljen u njegovoj mračnoj utrobi. Tada je vrijeme za profesionalni servis.

No, nerijetko se dešava da je cijena popravka preskupa jer prelazi više od 50 % cijene novog uređaja, pa je zaista upitno treba li ga popravljati ili ostaviti u servisu da ga se pošalje na pravilnu oporabu na groblju hardvera. No ipak neki brendovi rade izuzetno kvalitetne serije i šteta ih je ne pokušati popraviti, što nas često obeshrabri kada nam servisi naplate dijagnostiku kvara. Dijagnostika kvara je stvarni trošak vremena servisera koji se mora posvetiti vašem komadu hardvera da ustanovi uzrok kvara i potpuno je legitimno da ga serviser želi naplatiti, no ipak postoje vrlo fer servisi koji to ne naplaćuju ili pak naplaćuju simbolične iznose.

Koristeći alat Google Maps, upisali smo ključne riječi koje bi većina vjerojatno upisala u potrazi za servisom - „printer servis“ - kako bismo pronašli potencijalne servise u blizini za naš undercover test. Dakle, na području grada Zagreba.

Koristili smo naš mali redakcijski, ali vrlo solidan, HP pisač LaserJet P1505n kojem se radi nečistoće desilo da kotačići nepravilno uvlače papir i kvar se zapravo rješava čišćenjem uređaja, pa smo upravo tu klopku pripremili servisima kojima ćemo pisač odnijeti na detekciju kvara i vidjeti njihov prijedlog rješavanja slučaja.

Iznenadio nas je stvarno velik broj dostupnih servisa, što znači da je sve više onih koji žele popraviti svoj komad elektronike. Kako ne možemo fizički posjetiti sve njih, nasumice smo odabrali deset servisa kojima smo poslali nekoliko pitanja u vezi našeg slučaja. Naravno, pri tome izbjegavajući tvrtke koje očigledno ne rade servis printera (a Google Maps nam je ponudio i takve), poput tiskara i sličnih tvrtki.

Pri pretraživanju je svakako korisno pročitati korisničke recenzije koje su napisali njihovi više ili manje zadovoljni klijenti, pa vam preporučamo da ih pogledate kada na ovaj način budete pretraživali servise u svojem gradu. Naravno, one možda mogu biti namještene od strane prijatelja koji nerealno hvale servis ili pak od strane zločeste konkurencije koja kritizira, pa tu budite oprezni sa zaključcima. Mi naravno donosimo neposredno i objektivno iskustvo na koje se možete s povjerenjem osloniti.

 

usporedniTestServisaPrinter

 

Sadržaj e-maila kojeg smo poslali servisima glasio je ovako:

Poštovani,

Imam problem s HP printerom HP LaserJet P1505n koji papir uvlači ukoso (printer nije pod garancijom), a kako je toner pri kraju zanima me je li isplativo popraviti tako stari printer?

Koliko bi mogao koštati popravak takvog kvara ukoliko mislite da se to može popraviti te da printer nije za baciti?

Naplaćujete li dijagnostiku te koliko košta dijagnostika kvara?

U kojem vremenu mogu očekivati da će printer biti popravljen ukoliko nam cijena bude prihvatljiva?

 

A kako ne bismo čekali predugo, odlučili smo im dati 24 sata za odgovor. Odgovori su bili raznovrsni, a povratno nam se na upit javilo točno pola servisa. Ostala polovica servisa možda je na zasluženom godišnjem odmoru. Možda su pretrpani poslom te nam nisu stigli odgovoriti u predviđenom vremenu, no već nam i to govori puno.

Odgovore tvrtki koje su nam odgovorile mailom ili telefonom potražite u priloženoj tablici koja je poredana kronološkim redom kako smo dobivali e-mailove, pa zaključite kod koga biste vi odnijeli svoj uređaj, a ako imate neka svoja neposredna iskustva možete nam se javiti na redakcijski e-mail.

 

usporedniTestServisaTablica1

 

Kada smo prikupili dovoljno informacija, odlučili smo posjetiti neke servise kako bismo i fizički provjerili kako stvari stoje u praksi. Svaki od servisa smo prvo nazvali da pitamo mogu li nas primiti, tako da provjerimo je li možda u tijeku godišnji odmor ili slično.

Tako smo otišli u ovlašteni servis Zel-Cos, kojem je trebalo tri dana za dijagnostiku kvara. Dobili smo dvije ponude od kojih je jedna bila samo za servis, a druga je nudila i toner za printer. Nakon što smo otkazali servis i platili dijagnostiku, trebalo im je još dva dana da sastave printer kako bismo mogli doći po njega. Možda su bili u gužvi ili razočarani što smo ih odbili.

Sljedeći servis koji smo nazvali bio je Bodiš d.o.o. gdje se usluge dijagnostike ne naplaćuju. Radi se o servisu smještenom na Krugama te smo kod njih mogli vidjeti izložene „refurbished“ laptope. Letimičnim pregledavanjem zaključili smo kako su možda mrvicu preskupi s obzirom da se radi o starijim modelima procesora, no mogao bi se pronaći i poneki biser među njima. Ta se ponuda ionako mijenja s vremenom, pa je nema smisla detaljnije opisivati u ovoj temi. Njima je trebalo četiri dana za dijagnostiku kvara. Nakon odustajanja smo morali pričekati jedan dan da nam sastave i vrate printer.

Tada smo otišli u Servisiraj d.o.o. što je maleni lokal u kojemu smo mogli primijetiti podosta hardvera. Čovjeku je trebalo manje od jednoga dana za dijagnostiku te je njegova ponuda bila najjeftinija. Uz ponudu za toner i servis, iznosila je 302,63 kn. No ovdje nam se posebno svidjelo što smo nedugo nakon telefonskog razgovora primili SMS s uputama kako da pronađemo ulaz u servis, jer je ulaz s bočne strane zgrade te ga nije lako uočiti.

Po dolasku nas je pokušao uvjeriti kako je servis isplativ jer se radi o kvalitetnom printeru, a sam servis ne bi trebao biti skup, što će nam javiti naknadno kada pogleda o čemu se radi.

 

usporedniTestServisaTablica2

 

Zaključak

Iz ovih e-mailova i posjeta servisima primijetili smo kako se cijene vrlo jednostavnog kvara mogu bitno razlikovati.

Naučili smo da naš naizgled stari HP printer ipak još vrijedi popraviti jer je solidno projektiran te i dalje pouzdan, unatoč godinama koje nosi na svojim leđima.

Upravo iz tog razloga biste trebali provjeriti vrijedi li možda servisirati vaš stari printer ili neki drugi uređaj, umjesto da ga bacite u otpad čime se gomila elektroničko smeće.

Dijagnostika kvara se ponegdje naplaćuje i to je sasvim legitimno jer plaćate za vrijeme servisera utrošeno na vaš uređaj, ali naravno da pozdravljamo one koji to ne rade ili naplaćuju malo, jer time daju veću šansu odluci za popravak.

Ovlašteni servisi su vjerojatno certificirani da stručno poprave uređaje koji su pod jamstvom te su radi toga i malo skuplji, no to ne umanjuje mogućnost da neovlašteni servis za neku marku može također kvalitetno odraditi posao – međutim, ako ste u jamstvenom roku, to nećete moći napraviti bez rizika da vam se nakon toga ne prizna više jamstvo. Dakle, ove činjenice morate biti svjesni.

Gotovo svaki od ovih servisa ima pozitivne i negativne recenzije na Google Mapsu, pa ih valja proučiti i uzeti s rezervom, jer dobar servis se mogao pokvariti s promjenom radnika, a isto tako se i loš servis mogao popraviti s vremenom.

Naš posjet servisima je sasvim slučajno išao od većeg servisa prema manjemu. Cijene su slijedile isti put. Velike kod većih (i ovlaštenih) servisa, a niže kod manjih. Obrnuto proporcionalno veličini servisa bilo je zadovoljstvo koje smo osjetili kod svakoga od njih. Manji servisi dat će vam više informacija, biti srdačniji i pristupačniji. Vjerojatno jer imaju i manje posla, pa im je svaki klijent bitan.

Potražite i vi manje servise u vašoj blizini. Izgledno je prema našim iskustvima da ćete kod njih bolje proći. Naravno, imajte na umu da se ovdje radilo o jednom kontaktu sa servisima i da to ne možemo uzeti kao definitivan zaključak o njihovoj kvaliteti i odnosu prema klijentima, no može vam poslužiti kao značajna pomoć pri vlastitom istraživanju.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test servisa za printere - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.