Veliki usporedni test pametnih satova za 2022. - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Veliki usporedni test pametnih satova za 2022.

Veliki usporedni test pametnih satova za 2022.

Koji pametni sat odabrati?

Pametni i sportski satovi nove generacije spremni su za dolazak proljeća, a nude sve veću količinu mogućnosti sa sve atraktivnijim dizajnom. Tržište se zasitilo bogatim izborom svih cjenovnih razreda, a vjerujemo da će svatko biti zadovoljan odabirom.

Prije samo nekoliko godina morali smo plaćati ekstra samo za pametne satove da uvrste mjerenje otkucaja srca kao dodatnu informaciju korisniku. Danas su se senzori, kao i cijeli sustavi sata, toliko unaprijedili da za neke funkcije jednostavno morate pogledati kako znanstveno funkcioniraju da povjerujete u tvrdnje koje vam sat nudi. No i dalje se radi o uređaju koji preuzima velik broj mogućnosti te je njegova preciznost i dalje “informativne” prirode koja se ne bi trebala uzimati kao apsolutna.

Satovi sada generalno dolaze u više veličina kako bi svatko mogao naći što mu se dopada, što se tiče boja, također uglavnom imate više opcija, a tu ne morate stati s obzirom da je izbor kompatibilnih remena nakon kupnje sata također velik.

Ostaje vam odabrati kao i do sada želite li dugo trajanje baterije s jednostavnijim sustavom ili pak sustave s više mogućnosti i aplikacija, no s naravno kraćim trajanjem baterije. Različiti proizvođači su po nama uspjeli naći različite niše na koje se fokusiraju tako da iako satovi nekima možda na prvu izgledaju isto, zapravo kriju različite mogućnosti koje ćete trebati imati na umu pri kupnji.

Jednostavan primjer je recimo praćenje nekog sporta, recimo MTB bicikliranja. Aplikacija sata će vas pratiti, spremiti podatke gdje ste bili i koliko ste se umorili te sve izbaciti na aplikaciju mobitela s preglednim detaljima. No recimo da želite te podatke eksportirati na neki drugi sustav.

Ovdje možete lako naletjeti na zid jer neće svi proizvođači samo podijeliti prikupljene podatke drugim servisima. Tako da ako kupujete sat ne samo zbog izgleda te imate konkretnu funkciju, savjetujemo da se dobro informirate prije kupnje jer je na kraju dana i cijena ovdje s razlogom.

 

 

Tehnologija

Gdje sve to stane?

Pametni satovi svake generacije postaju sve sposobniji te su neke funkcije sa sve boljom interaktivnošću sada već postale više od samog prikaza podataka, no sve ima i svoju cijenu.

 

Naslovna 1

Satovi danas nude ogroman broj mogućnosti, ne samo iz svojih senzora, nego pomoću izračuna mogu ponuditi dodatne podatke poput sveprisutne razine stresa ili umora, kao i kvalitete sna. Prate vaše sportske performanse te vrlo lagano pokažu dajete li uistinu sve od svojih mogućnosti, a neki čak nude i savjet kako se poboljšati.

U ovom moru opcija, biranje idealnog sata ostaje na vama, ovisno birate li na temelju izgleda, pametnih mogućnosti, praćenja sporta ili baterije. Imajte na umu da pametniji sustavi često zahtijevaju punjenje svakih dan-dva, što nekima ipak bude previše naporno, pa odustanu od njihova nošenja.

 

Dizajn

Možda je najprimjetnija cijena sve naprednijih sustava u sve izraženijoj veličini satova koji se pojavljuju. Brandovi će često koristiti baterijske performanse većeg, „muškog” sata u koji naravno mogu staviti i veću bateriju. Kako senzori i ostali potrebni hardver imaju fiksnu veličinu, jedina promjenjiva varijabla ostaje baterija, odnosno njen kapacitet gdje malo manje verzije satova automatski dobivaju upola manje baterije.

To ne znači da su satovi neupotrebljivi, no ipak pri kupnji valja imati sve informacije prije odabira pravog sata za vas. Izbor je nevjerojatno velik, a mi smo testirali samo jednu verziju najpopularnijih satova dok su na tržištu dostupne različite veličine, obične, „pro” ili druge verzije, pa svakako i kada se odlučite za sat pogledajte u kakvim varijantama dolaze i zanima li vas što nude.

 

Neke bolje verzije samo koriste skuplje materijale, no neki dolaze s boljim staklom za zaštitu zaslona ili osjetno većom baterijom. Kada smo kod dizajna, bitno je znati zašto kupujete sat te je sama njegova masa ključni detalj po nama jer, ako trčite, velik sat će imati puno neugodniji osjećaj nego ako se bavite biciklizmom.

 

20220217 135708

 

Remen sata je druga stavka koju možda ne trebamo niti spominjati, no garantiramo da neće biti rekreacije s metalnim remenom. Srećom, većina satova ima standardan prihvat remena, a oni posebni uglavnom već dolaze s vlastitim gumenim ili silikonskim remenom ili nekom mješavinom koja je idealna za rekreaciju.

Dobar remen vrlo je bitan i zato što utječe na performanse senzora jer trebate stabilno držanje bez previše neugodnog osjećaja. Ostatak sata po nama je više do samog odabira korisnika s obzirom na to želite li više tradicionalan dizajn s krunom sa strane koji nama daje ipak skuplji dojam kada se sat pogleda, ili želite čisti dizajn koji vam neće smetati kada savijate zapešće.

Neki satovi pitat će vas na kojoj ruci nosite sat, a imaju i mogućnost nošenja naopačke zakretanjem sustava tako da tipke možete usmjeriti gdje vam najviše paše.

 

Ekrani

Ekrani su na satovima sada već standardno u dvije kategorije nakon što iz igračaka pređete u malo ozbiljnije uređaje. Riječ je naravno o AMOLED iliti OLED zaslonima visoke rezolucije i visoke svjetline koji nude vrlo atraktivan izgled sa zasićenim bojama i atraktivnim naličjima.

Ovaj zaslon naravno ima direktno negativan utjecaj na bateriju, pa će proizvođači često pitati jeste li sigurni da želite always-on funkciju uključenu jer osjetno smanjuje trajanje baterije, no sat čini atraktivnijim. Glavna mana ovih zaslona je kada ih koristite danju na otvorenom jer se svjetlina AMOLED-a mora boriti s refleksijama i suncem.

 

Današnji zasloni bit će čitki zahvaljujući jakom OLED kontrastu, no baterija će također trebati ranije punjenje kada zaslon radi punom snagom zajedno s GPS-om i praćenjem nekog sporta. Zatim su tu drugi zasloni na koje se u našem testu fokusira Garmin, a riječ je o transreflektivnim zaslonima.

 

Garmin Instinct 2 1 2

 

Njihovu prednost teško je opisati sve dok se ne nađete na već opisanom danjem svijetlu i sve kockice jednostavno sjednu na svoje mjesto. Upravo je potreba za objašnjavanjem tehnologije uzrokovala i konstantno traženje korisnika da i Garmin svoje flagshipe ponudi u AMOLED verziji što je i napravio sada u Epix Gen 2 verziji sata.

Dakle transreflektivni zasloni prije svega imaju nižu rezoluciju od OLED verzija što licima sata i podacima daje malo retro izgled, pogotovo jer su limitirani količinom boja koje mogu prikazati. Ideja ovog zaslona je da ne koristi pozadinsko osvjetljenje za prikaz, već se oslanja na vanjsko svjetlo okoline da osvijetli zaslon, tehnički kao da čitate tekst na papiru.

Tako upravo gdje je OLED zaslonu najteže, ovi zasloni briljiraju jer ne samo da su čitki, već troše daleko manje energije za prikaz sadržaja nudeći svojim korisnicima tjedne na bateriji. Na kraju krajeva pitanje je samo broja korisnika koji se toliko bave sportom vani i spremni su na skupu investiciju u usporedbi s onima koji treniraju unutra te žele pokazati svoj sat i van rekreacije, premda trajanje baterije itekako pati.

 

Senzori

Senzori na satovima standardno se svode na osvjetljavanje kože kako bi senzor mogao očitati stanje vaših kapilara najbližih njezinoj površini. Primijetit ćete da se koriste uglavnom zelene i crvene LED-ice visoke snage.

Zelene su idealne za računanje otkucaja i sličnih promjena, dok su crvene za mjerenje zasićenosti krvi kisikom, popularne mjere koja je eksplodirala s nedavnom pandemijom, no ova statistika vrlo je bitna i za mjerenje kvalitete sna kao i procjenu brzine obnove tijela nakon intenzivnog vježbanja.

Dugo je trebalo, no polako su se počeli implementirati i senzori za toplinu kože, a kod nekih imamo i EKG mjerenje srčanog ritma. Samsung je otišao korak dalje, pa mjeri i sastav tijela, no rezultati su upitni dok više proizvođača ne implementira tehnologiju, pogotovo jer su rezultati značajno drugačiji od onih koje daje pametna vaga.

 

20220217 135745

Zapravo, bitno je odmah reći da sve mjere koje sat uzima nisu egzaktne i pouzdane, već u rezultat ide puno aproksimacije kroz razne algoritme za čišćenje nejasnih rezultata. Sve izračune svakako bismo uzeli čisto kao zanimljivu informaciju radije nego podatke za nekakve medicinske zaključke.

Zato ćete vidjeti da dok satovi prikazuju otkucaje srca, kod vježbanja se često koriste zone napora gdje ima više prostora za promjene mjerenja srčanog ritma jer ipak mašete rukama, a senzor se mora boriti s konstantnim micanjem da tu i tamo uhvati pouzdanu vrijednost što postaje zahtjevno kod aktivnijih sportova.

Ovdje ponovno kao usporedbu možemo imati trčanje i biciklizam gdje će vožnja na asfaltu imati puno mirniju ruku za preciznije mjerenje od trčanja. Satovi koji koriste više senzora poput barometra i kompasa mogu preciznije ocijeniti napor kod rekreacija na neravnom terenu, a zajedno s GPS sustavom imate potpunu sliku vašeg puta.

 

Praćenje sportova

Danas ćete kod brojnih satova vidjeti da mogu pratiti preko stotinu sportova. Naravno, bitno je ipak pogledati dublje od prve marketinške slike da vidite što se točno nudi jer je velika razlika između jeftinijeg sata koji mjeri otkucaje srca i ima GPS praćenje nekog sporta i sata koji vam mjeri kadencu, daje vam upute za točnije obavljanje neke vježbe te savjetuje kojim intenzitetom vježbati i koliko dugo odmarati.

Broj naprednih praćenja uglavnom je unutar desetak sportova, ovisno naravno o brandu i cijeni sata, no uglavnom se radi o trčanju, biciklizmu i sličnim vrlo popularnim sportovima. Dok će vam sat pomoći postati bolji kao dio casual rekreacije, profesionalcima će više značiti korištenje naprednih prikupljenih podataka za poboljšanje svojih performansi.

 

Garmin Fenix 1 2

 

Preciznost praćenja veliki je upitnik kod brojnih satova, no svakom generacijom preciznost sve se više približava kvaliteti mjerenja trakama koje se vežu oko vaših prsa, a najnoviji senzori u satovima mogu se mjeriti i HIIT treninzima koji su često bili nemjerljivi satovima do prije par godina.

Zanimljivo nam je koliko satova rolanje ne smatra jednim od ključnih načina rekreacije, do razine da rolanje nije ni u satu, već se mora dodijeliti unutar aplikacije na mobitelu. Tako kod nekih satova svakako pogledajte imaju li ono što vi tražite, makar se radilo o instalaciji aplikacije treće strane na vaš sat za preciznije mjerenje.

Vodite računa i o tome želite li podatke o sportu eksportati na neki vanjski servis jer zatvoreni sustavi neće uvijek lagano podijeliti svoje podatke kao provjereni sportski uređaji, koristeći neke posebne načine formatiranja što opet traži guglanje i potragu za alternativnim rješenjima.

 

ESIM i mogućnosti povezivanja

Pametne satove danas možemo podijeliti na dvije skupine, što ćemo naravno i istaknuti u njihovim recenzijama jer je to po nama bitan faktor kod odabira vašeg potencijalnog suputnika. Gledajući ponudu mainstream satova, imate dvije jednostavne opcije: dugo trajanje baterije, ali zatvoren sustav s malo mogućnosti van predefiniranih aplikacija, te drugu opciju koja dobiva jači hardver, ima dućan s aplikacijama i razne opcije povezivanja, ali trajanje baterije dobije značajan udarac.

 

Apple Watch 7 1 2

 

Možda su najbolji primjer Huaweijevi Watch 3 i Watch GT 3 satovi. U suštini obavljaju jednake zadatke, no GT model limitiran je hardverom, ali baterija lagano traje i do 14 dana na jednom punjenju (ovisno o korištenju). Standardan Watch 3 model ima puno veći prostor radne memorije i pohrane, eSIM podršku, Wi-Fi, streamanje glazbe te može raditi bez mobitela. Sve to smanjilo mu je radni vijek na do tri dana (do pet dana u Pro verziji koja dolazi s većom baterijom).

U ovu računicu ne ulaze još dodatne funkcije koje dobivate sinergijom sata i mobitela istog proizvođača jer će vas svaki naravno pokušati zadržati u svom ekosustavu. Sam dizajn sata dodatan je odabir koji svaki korisnik mora riješiti s obzirom na to da se nude rugged, casual i sportski dizajn s premium verzijama.

 

AI treniranje

Druga stvar koju će vam aplikacije reći je i da su ove vrijednosti čisto informativne te se ne mogu smatrati ozbiljnom zdravstvenom analizom ili zamjenom za pravog liječnika, što svakako potvrđujemo s obzirom na to da su se podaci od proizvođača do proizvođača razlikovali, od rezultata do savjeta, iako svi pogađaju neki prosjek u vježbanju i preporukama.

Nove generacije satova počinju implementirati i virtualne trenere, a neki brandovi ih nazivaju umjetnom inteligencijom. Ono što ih čini značajnima je da će nakon prikupljenih nekoliko treninga s analizom vaših performansi početi nuditi savjete (ovisno naravno o brandu i cijeni sata) o tome kako bi trening trebao izgledati, trebate li dati više od sebe ili pričekati s sljedećim treningom kako bi vam se tijelo oporavilo.

 

Samsung Watch4 1 2

 

Možete postavljati i ciljeve, a najbolji primjer je trčanje na koje se dobar dio satova prvo fokusira. Podatke i prijedloge možete pogledati u aplikaciji, a cijeli sustav može djelovati kao i veliki motivirajući faktor jer vaš napredak pretvara u konkretne brojeve i grafove tako da ga je puno lakše pratiti.

 

Metodologija testiranja

Pametni satovi danas upotpunjavaju ekosustav nekog branda koji najbolje radi upravo s njihovim mobitelom. Tu su i satovi trećih strana koji se trude biti što pristupačniji svim brandovima, što naravno cijenimo. Danas bez obzira na cijenu po našem testu, većina satova ima neki oblik praćenja velikog broja sportova, no ako zagrebete malo dublje, vidi se koliko detaljnije izbornike i specifikacije praćenja sportova imaju specijalizirani (i skuplji) satovi.

Zato smo ih testirali s nečim svakodnevnim da vidimo kakav sat je idealan za prosječnog korisnika koji se rekreativno bavi sportom, dok će profesionalci znati točno što im treba u pametnom satu kako bi se na njega mogli osloniti i naravno biti spremni platiti te funkcije.

Mi smo napravili krug oko Jaruna s čestim prekidima za slikanje što nam daje priliku da vidimo i kako se sat ponaša kod stanki, kao i kvalitetu GPS praćenja. Uz sve to, pogledali smo i ostale detalje koji čine moderan pametni sat.

 

metodologija satovi

Tako smo prvo naravno pogledali vanjski dizajn, kao i materijale, te možemo reći da su i mid-range satovi vrlo atraktivni izgledom. Ova stavka odnosi nam 10% ocjene. Nakon toga slijedi samo korištenje sata, responzivnost te jednostavnost pristupu funkcijama, drugim riječima operacijski sustav kao i mogućnost čipseta.

To znači da je bolje ako ne morate proći četiri menija i proskrolati hrpu opcija da dosegnete bitnu postavku. Ovaj dio odnosi 30% ocjene, a često je obrnuto proporcionalan trajanju baterije. Nakon toga dolaze sami senzori na satu. Raznovrsnost naravno dobiva bolju ocjenu, a ako sat nudi dodatne mogućnosti poput kvalitete sna, to je naravno dodatan bonus. Oni odnose još 20% ocjene.

Tu je sveprisutno trajanje baterije koje ovisi o „težini” sustava na satu, a prosječnog korisnika može odvući od korištenja ako se treba često puniti. Za bateriju smo odvojili 25% ocjene jer uvelike određuje funkcionalnost samog sata ako je u priči i GPS praćenje.

Na kraju, 15% ocjene odlazi na autonomiju jer se ovdje satovi značajno razlikuju, a mjerili smo standardnu postavku bez da korisnik postavlja ikakve opcije koje produžuju trajanje baterije. Ako sat sam ode u power saver mode, to ne vrijedi. Naglasimo i da smo postavili da satovi mjere srce svake minute, gdje je to bilo moguće. Zadnjih 15% ide na mobilnu aplikaciju te koje sve dodatne informacije ovdje možete dobiti.

Naravno, gledamo izgled, kao i korisnost aplikacije za praćenje vaših statistika kroz duže vrijeme jer ćete tek nakon par mjeseci uistinu vidjeti korisnost pametnog sata, kada ćete imati jasnu vremensku crtu sa svojim statistikama.

 


Pojedini modeli

AMAZFIT GTR 3 PRO

NOVI MAINSTREAM IGRAČ

GTR satovi postaju sve atraktivniji zahvaljujući velikom ekranu koji ostaje fokus sata, a po atraktivnoj cijeni nudi praćenje popularnih sportova i rekreacija

APPLE WATCH 7

ZAOKRUŽITE SVOJE APPLE ISKUSTVO

Ovaj sat lagano je prepoznatljiv na svakoj ruci te ga je Apple učinio dovoljno drugačijim da se istakne iz mase konkurencije

GARMIN EPIX

ZA ONE KOJI VOLE HLADOVINU

Vizualno je najveća razlika Garminovih flagship satova bio njihov transreflektivni zaslon koji ima brojne prednosti, na račun njegova izgleda. Sada Garmin nudi i AMOLED verziju sata

GARMIN FENIX 7X SAPPHIRE SOLAR

KADA JE SPORT U FOKUSU

Fenix serija svakako je zanimljiva po vrlo dugoj listi mogućnosti koju podržava, a novi korisnici imati će značajno štivo za proći kako bi ga iskoristili. Upravo zato ovaj sat nije za svakoga

GARMIN INSTINCT 2

PRIČAMO LI O ISTOM SATU?

Garmin je u novi Instinct praktički nabacao sve mogućnosti puno skupljih modela, do razine da se prvi model sada čini kao igračka

GARMIN VENU 2 PLUS

ODGOVOR JE U IMENU

Što nam novo donosi Plus verzija ovog atraktivnog Garminova mid-range sata i isplati li ga se odabrati nad standardnim modelima?

HUAWEI WATCH 3 PRO

HARMONYOS I NA RUCI

Huaweijev novi flagship sat ima puno kvačica koje mora zadovoljiti s obzirom na cijenu koja se traži za ovaj model fokusiran na aplikacije

HUAWEI WATCH GT3 ELITE

IDEALAN CASUALAC

S GT verzija Huaweijevih satova tradicionalno su maknuli sve manje popularne feature i fokusirali se na rekreativce s fokusom na dugotrajan rad baterije

SAMSUNG GALAXY WATCH4 CLASSIC

SVE U JEDNOM

Samsungova Classic verzija novog Watch4 modela zadržava omiljen rotirajući rub s moderniziranim dizajnom kućišta koje je sada još manje u usporedbi sa standardnim 1,4” zaslonom

 


Tablica specifikacija

Tablica sa detaljnim specifikacijama nalazis e ovdje, kliknite na sliku ili ju otvorite u novom tabu za detaljniji prikaz.

 

Tablica satovi

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki usporedni test pametnih satova za 2022. - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.