Usporedni test gaming laptopa svih cjenovnih kategorija - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Usporedni test gaming laptopa svih cjenovnih kategorija

Usporedni test gaming laptopa svih cjenovnih kategorija

Koliko para toliko frameova

Što odabrati želite li gaming laptop pristojnih performansi? Mogu li nam jeftiniji modeli poslužiti za igranje novijih igara? Moderni mainstream gaming laptopi nude vrlo dobre performanse, ali želite li igrati najnovije igre na ultra postavkama kvalitete slike morat ćete dublje posegnuti u džep i kupiti laptop s novijom RTX grafičkom karticom.

Moderni gaming laptopi postaju u prosjeku sve kompaktniji, tanji i lakši. Srećom i sve moćniji. Nvidia je ove godine predstavila najnovije RTX grafičke kartice za laptope s podrškom za Ray tracing koje su nam omogućile gaming laptope vrhunskih performansi.

Svi najpoznatiji proizvođači su u proteklih godinu-dvije predstavili posebne brandove laptopa prvenstveno namijenjene igranju modernih igara. Pritom su ovi modeli dostupni u velikom broju različitih hardverskih konfiguracija i cjenovno pozicionirani tako da prije svega budu dostupni širem krugu potencijalnih kupaca.

 

Uglavnom sada je pravo vrijeme za kupnju ganing laptopa. No što odabrati? Moramo li izdvojiti više od 10 000 kuna za laptop kako bismo mogli igrati najnovije igre?

Koje su točno razlike u performansama između grafičkih kartica koje proizvođači ugrađuju u laptope? Mogu li nam jeftiniji laptopi, pa čak i oni s integriranim grafičkim čipovima omogućiti bilo kakvo igranje, zanemarimo li Tetris ili Minesweeper?

Odgovore na ova pitanja potražili smo testirajući gaming laptope različitih hardverskih konfiguracija, različitih dimenzija, različitih veličina ekrana i konačno dosta različitih cijena!

 


Tehnologija i način testiranja

Ovu temu o gaming laptopima i sam način testiranja smo tako osmislili ponešto drugačije nego što je to uobičajeno kod klasičnih usporednih testova. Preciznije bi je bilo prozvati gaming na današnjim modernim laptopima nego usporedni test gaming laptopa.

Glavni cilj nam ovoga puta nije bio toliko diektno uspoređivati pojedine laptope (iako smo ih dakako testirali predano i detaljno kao i uvijek), već zapravo vidjeti koju nam razinu performansi u novijim igrama mogu ponuditi različite ugrađene grafičke kartice, laptopi različitih dimenzija i prilično različitih cjenovnih kategorija.

 

 

Htjeli smo doznati koja je stvarna razlika u performansama između mainstream laptopa od 5000 i „nabrijane“ gaming mrcine od 20 000 kuna. Konačno kako bismo maksimalno začinili cijelu priču odlučili smo testirati i neke modele koji realno ne spadaju u gaming kategoriju.

Primjerice jeftin laptop s integriranim grafičkim čipom ili ultraprijenosnik posebno kompaktnih dimenzija i male mase.

Naslovna Laptopi 7

 

Hrpa jezgri, DX12 i Ray tracing

Bacimo li pogled na samu tehnologiju zaključit će kako je većina testiranih modela ipak temeljena na vrlo sličnim hardverskim osnovama. U pravilu to uključuje Intelovi mobilne Coffee Lake procesore Core i5 ili i7 8-e ili 9-te generacije, te Nvidijine grafičke kartice temeljena na arhitekturi Turing.

Ugrađeni procesori u pravilu posjeduju četiri ili šest jezgri, a modeli s osamjezgrenim procesorima su vrlo rijetki. Daleko je zanimljivija situacija po pitanju grafičkih procesora koji se ugrađuju u moderne laptope.

Nvidia ovdje dominira već dugi niz godina, pa je većina testiranih laptopa bila opremljena Nvidijinom grafičkom karticom. Ove bismo grafičke kartice, odnosno grafičke procesore koji se danas ugrađuju u moderne prijenosnike, mogli podijeliti u tri grupe.

 

Prvu i nominalno daleko najjaču predstavljaju RTX kartice 2060, 2070 i 2080. Temeljene su na najnaprednijim verzijama grafičkih procesora Turing, dolaze sa superbrzom GDDR6 memorijom i podržavaju DX12 i Ray tracing. Nalazimo ih u pravilu kod high end gaming laptopa s cijenama koje prelaze 10 000 kuna.

Drugu grupu čine noviji i jedan nešto stariji mobilni grafički procesor. Na tržištu se još uvijek mogu pronaći laptopi temeljeni na ultrapopularnoj GTX 1060 kartici. Obzirom na odličan omjer cijene, performansi i potrošnje energije bila je odabir mnogih proizvođača kod mainstream gaming laptopa.

 

Moćni mainstream

Naljednica u vidu GTX 1660Ti stigla je ove godine. Ova se kartica temelji na arhitekturi Turing, ali ne podržava Ray tracing. Trenutno je ova kartica najbolji mogući odabir za moderna mainstream gaming prijenosna računala.

U drugu grupu još spada i relativno nova GTX 1650 koja je trenutno najsporija grafička kartica za laptope temeljena na novijoj arhitekturi Turing.

 

Treću skupinu sačinjavaju najštedljiviji i najsporiji Nvidijini mobilni grafičkih procesori, odnosno MX kartice koje su prvenstveno namijenjene ugradnji u malene, tanke i lagane ultraprijenosnike. Aktualni modeli su MX250 i MX230.

Ova Nvidijina mobilna GPU piramida ima neke svoje jako lijepo vidljive zakonitosti. Primjerice RTX kartice najviše klase dolaze s 8 GB GDDR6 vidememorije (6GB kod RTX 2060), 1660Ti i 1060 s 6 GB, 1650 s 4, a MX kartice sa svega 2 GB videomemorije.

Napajanja 1

 

 

Što je brža grafička kartica to je brža i memorija. Također što je brža grafička kartica to je i potrošnja energije sve veća, a rastu i dimenzije prijenosnika , te konačno dakako i ukupna cijena.

AMD-ovi grafički procesori su manje-više odsutni trenutno s tržišta kada govorimo o gaming laptopima. Nešto je drugačija situacija na tržištu jefitnijih modela gdje postoje poprilično cjenovno povoljni laptopi s AMD-ovim APU rješenjima niske energetske potrošnje koji se sastoje od glavnog procesora Zen+ i grafičkog procesora Vega.

 

 

Tehnološki je Vega poprilično moderan GPU s podrškom za DX12 i Vulkan. Međutim kao što smo i naglasili, AMD-ovu mobilnu platformu nalazimo isključivo kod jeftinih modela ili kod ultraprijenosnika.

AMD je nedavno najavio prvi mobilni GPU temeljen na Navi čipu RX 5500M koji na papiru dosta obećava i koji bi konačno Radeone trebao vratiti u moderne gaming laptopa.

 

RTX za najbolje performanse

Ukoliko nas danas pitate koji gaming laptop odabrati želite li ugodno igrati najnovije igre odgovor je vrlo jednostavan. Laptopi s Nvidijinim RTX karticama kraljevi su modernog mobilnog gaminga.

Bilo koji od ovih modela da odaberete performanse će zahtjevnijim ili popularnim online igrama biti na najvišoj razini. Najviše se realno isplati kombinacija Core i7 procesora i RTX 2060 kartice. Ukoliko laptop još posjeduje 144-hercni IPS ekran uživat ćete u luksuznom gamingu na laptopu.

 

 

Istaknimo kako RTX kartice dolaze i u nešto energetski štedljivijim Max-Q izvedbama koje su namijenjene za ugradnju u posebno tanka i lagane modele prijenosnika. RTX laptopi su međutim prilično skupi i nisu za svakoga.

Korak ispod u mainstream areni najviše performansi za uloženi novac će vam svakako ponuditi GTX 1660Ti. Usprkos izostanku podrške za Ray tracing ova kartica zadržava sve napredne mogućnosti koje nam nude Turing čipovi i posjeduje superbrzu GDDR6 memoriju.

 

Stoga je kao stvorena za Full HD gaming uz ultra detalje. Laptopi s 1660Ti karticama i dalje nisu osobito jefitni, ali su ipak daleko pristupačniji od laptopa s RTX karticama. Jako dobar primjer ovakvog laptopa svakako je testirani Lenovov Y540.

Nešto sporija od 1660Ti je starija GTX 1060 kartica. Ova kartica još uvijek ima dovoljno snage za igranje modernih igara, a i cjenovno su laptopi s ovom karticom nešto povoljniji. Najpovoljnija ulaznica u svijet mobilnog gaminga svakako su laptopi s GTX 1650 karticama.

 

 

Ova će vam kartica omogućiti ugodno igranje popularnih online igara poput Fortnitea ili PUBG-a uz visoke detalje, te najzahtjevnijih igara uz medium detalje.

Laptopi s ovih karticama mogu se već pronaći za oko za nešto manje od 6000 kuna pa naviše, te su svakako dobar odabir, a posebno se ovdje ističu HP-ovi Gaming Pavilioni, iako smi mi na testu imali nešto skuplji model.

 

Gameri na mukama

Može li se pronaći solidan gaming laptop i po jeftinijoj cijeni? Kratko rečeno ne. Dakako možete pronaći laptope koji će vam na ovaj ili onaj način omogućiti igranje nešto manje zahtjevnih igara, ali ni izbliza ne mogu ponudiiti pravi gaming doživljaj.

Primjerice Nvidijine MX kartice troše vrlo malo energije i mogu pokretati sve novije igre. Međutim morat ćete koristiti 720p rezoluciju i nisku razinu detalja.

Tehnologija 1 2

 

 

Ovdje moramo naglasiti kako će se performanse ovih kartica jako razlikovati od laptopa do laptopa obzirom na ugrađeni procesor, dostupnu maksimalnu potrošnju i efikasnost hlađenja. No ovakve kartice vam mogu ponuditi jako dobre performanse u manje zahtjevnim naslovima poput Dota 2 i CS GO.

Konačno najjeftinija rješenje na ovom testu temeljeno je na AMD-ovoj platformi s integriranim grafičkim čipom Vega 8. Ovdje doista ne treba očekivati previše. Moći ćete međutim igrati manje zahtjevne igre (CSGO, Dota 2) na 720p s low do medium detaljima.

 

Svim gamerima na kraju možemo samo poručiti da počnu štedjeti. Za gaming laptop solidnih performansi potrebno je naime izdvojiti barem 6000 kuna, a za optimalne performanse u igrama trebat će ugrabiti laptop u rangu od 8000-9000 kuna.

Za sve one dubljeg džepa logičan izbor su laptopi s RTX karticama koji omogućuju vrhunske performanse, ali i dobrano prazne novčanike.

 


Pregled modela

 

 

 

LENOVO Y740-15ICHG

Opako jak eye-candy

Spoj atraktivnog dizajna, odlične opremljenosti, vrhunskog ekrana i odličnih performansi u igrama čine Y740 jednim od ponajboljih gamerskih laptopa na domaćem tržištu.

LENOVO LEGION Y540-17IRH

Isplativa kombinacija

Kombinacija nešto nazivno slabijeg procesora i novije Nvidijine Turing grafičke kartice 1660Ti se u ovom slučaju pokazala vrlo sposobnom i omogućuje vrlo dobre performanse u svim novijim igrama.

LENOVO LEGION Y530-15IRH

Zlatna sredina

Za sve one koji nisu spremni platiti više za neke od novijih laptopa s RTX karticom, ovaj će model biti odličan odabir. Opremljen je s nešto starijom GTX 1060 karticom, koja međutim svojim performansama dokazuje kako još uvijek nije za baciti.

HP OMEN 17-0023NM

Gaming bez kompromisa!

Zahvaljujući monstruoznom ugrađenom hardveru koji uključuje Intelov procesor Core i9 s osam jezgri i Nvidijinu grafičku karticu RTX 2080 ovaj će vam HP-ov Omen ponuditi beskompromisne performanse u svim igrama.

HP PAVILION 15-DK020NM

Pavilion za budget igrače

Gaming Pavilion posebice je jak HP-ov adut na tržištu mainstream prijenosnika. Dizajn je dovoljno moderan, laptop je poprilično atraktivne vanjštine, dok solidne hardverske osnove omogućuju ovom modelu sasvim dobre performanse u svim igrama i zahtjevnijim aplikacijama.

HP-15-DB1089NM

AMD-ov low-end adut

Jeftiniji HP-ov prijenosnik koji je potpunosti temeljen na AMD-ovoj mobilnoj platformi pokazao se kao solidna ulaznica u svijet multimedije i nezahtjevnog igranja. Nudi prilično dobar omjer cijene i performansi, no ne očekujte da ćete s njim igrati novije igre.



DELL G5 5587

Provjerena kvaliteta

Robusnost i odlična opremljenost ključne su odlike ovog Dellovog mainstream laptopa. Nešto generacijski stariji G5 model djeluje ipak pomalo zastarjelo po pitanju dizajna, ali je zanimljiv s obzirom na ugrađeni 4k ekran i sasvim dobre gaming performanse.



ACER PREDATOR HELIOS 300 PH317-53

Moćni grabežljivac

Ovogodišnja verzija Acerovog Heliosa 300 dodatno je osvježena po pitanju dizajna i opremljena bržim procesorima i najnovijim grafičkim karticama. Konačan rezultat je odličan gaming laptop posebno dobrog omjera cijene i performansi.



ACER ASPIRE 5 A514-52G

Putni casual gamer

Simpatičan i cjenovno pristupačan mainstream ultraprijenosnik koji unutar nadasve kompaktnog kućišta krije solidne performanse i pristojan IPS ekran. Za gaming avanture nije osobito pogodan, ali će vam omogućiti pokretanja svih modernijih naslova na 720p rezoluciji.



 

 


Tablica rezultata

 

TABLICA

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test gaming laptopa svih cjenovnih kategorija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.