Test Ryzen 3000 serije procesora - 3.5 out of 5 based on 2 votes
Test Ryzen 3000 serije procesora

Test Ryzen 3000 serije procesora

Crveni uzvraćaju udarac

AMD je kao i svake godine izbacio veću količinu svojih novih proizvoda u koje su uložili puno vremena i promidžbe kako bi zasjali u što većem broju računala. ZEN 2 najavljuje velike promjene za AMD procesore, pa pogledajmo što pod time misle

Kod nas se našao poveći paket sa svime što AMD ima novo za ponuditi. Bacili smo se na posao te krenuli sa sveobuhvatnim testiranjem nove generacije Ryzen procesora s novom ZEN 2 arhitekturom. AMD je poslao svoj, za sada najjači komercijalni procesor, Ryzen 3900X, kao i više mainstream ponudu, Ryzen 3700X. Osim usporedbe s prošlom generacijom AMD-ovog 2700X, usporedili smo procesore i s Intelovom konkurentskom ponudom. Tako imamo i Intelov i9-9900KF, kao i i7-7700KF.

ryzen 7 3700

Smanjena potrošnja: Gotovo jednake specifikacije iz prošle generacije skrivaju puno manju potrošnju energije

 

ryzen 9 3900

Vrh ponude: 3900X ima svih 12 jezgri uključenih u dva čipa koji se na njemu nalaze

 

Premda Intel godinama nije imao značajnija poboljšanja kod svoje arhitekture, ne čekaju prekriženih ruku te su također počeli povećavati broj jezgri u svojim procesorima. Sve zajedno osigurava vrlo oštru borbu između dva povijesna konkurentna proizvođača procesora, u kojoj je garantirani pobjednik, naravno, sam kupac. Kada u sve ubrojimo i nove tehnologije poput PCIe 4.0 standarda sa svim svojim mogućnostima, odluka o kupnji postaje još izazovnija. Naši testovi već se standardno sastoje od obveznih i vrlo detaljnih gaming sesija kojima posvećujemo puno pozornosti i radnih sati. Drugi dio testa su benchmarci, poput onih od 3DMarka za gaming ili Blendera za produktivnost. I dok gaming benchmarci često ne daju realne rezultate koje ćete vidjeti u igrama prema broju bodova, dobri su za direktnu usporedbu pojedinog hardvera jer daju poprilično konzistentne i usporedive rezultate. Drugi benchmarci većinom se fokusiraju na mogućnosti procesora da renderira 3D prostor jer su vrlo zahtjevni i ovisni o punoj mogućnosti procesora. Ostali programi poput Photoshopa ovisni su o puno dijelova računala te je teško izolirati specifičnu komponentu u računalu. AMD je ovim procesorom ostao u koraku s tehnologijom te je proizveden na TSMC-ovom 7 nm proizvodnom procesu, dok se Intelovi procesori i dalje vuku s njihovim 14 nm proizvodnim procesom. Naravno, kada Intel napokon izbaci modernije čipove, očekujemo i bolje rezultate. No do tada će se borba odvijati među limitima njihove trenutne arhitekture i dizajna.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test Ryzen 3000 serije procesora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.