Veliki usporedni test devet kompaktnih fotoaparata

Veliki usporedni test devet kompaktnih fotoaparata

Napredak u tehnologiji sustava kamera pametnih telefona doveo je do pada popularnosti kompaktnih fotoaparata. Postavlja se pitanje jesu li kompaktni fotoaparati još uvijek aktualni te koji je najbolji kompaktni fotoaparat srednjeg cjenovnog razreda.

Nalazimo se u zlatnoj eri mobilne fotografije, no unatoč napretku u tehnologiji, ako želite ovladati fotografijom, fotoaparat je još uvijek obavezan dio opreme. Ista ta poboljšanja fotografske tehnologije omogućila su drastično smanjivanje dimenzija fotoaparata koji nude vrhunske performanse u kompaktnom kućištu. Za one koji traže ultimativnu kompaktnost postoje kompaktni fotoaparati koji u jednoj jedinici objedinjuju tijelo i optiku.

Fotoaparati Otvorna 5

A za one koji traže veću fleksibilnost kroz odabir optike idealan je izbor mirrorless, odnosno bezzrcalni fotoaparat, koji, kao što mu ime sugerira, nema pomično zrcalo koje je ključna komponenta DSLR-a. Mirrorless fotoaparati kombinacija su kompaktnog i DSLR fotoaparata jer imaju klasični mehanički zatvarač, no nemaju zrcalo, što im drastično smanjuje dimenzije. Dimenzije mirrorless fotoaparata također ovise o samim objektivima, koji mogu varirati od najmanjih „pancake“ prime objektiva s fiksnom žarišnom duljinom pa sve do najvećih telefoto objektiva.

Upravo ta ovisnost o objektivima glavna je prednost kompaktnih fotoaparata koji u tijelu imaju integriran sklopivi objektiv, što znači da objektiv uvijek imate sa sobom. To im je, naravno, i najveća mana jer ovisite o samo jednom objektivu te pri kupnji fotoaparata morate obratiti posebnu pažnju na optiku. Ako ona ne zadovoljava vaše potrebe, fotoaparat kao cjelina bit će vam beskoristan. Unatoč svim manama, činjenica je da kompaktni i mirrorless fotoaparati svojim dimenzijama omogućavaju onima koji nisu spremni na kupnju DSLR-a da uđu u svijet fotografije visoke kvalitete.

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki usporedni test devet kompaktnih fotoaparata - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.