Test top 5 Android telefona

Test top 5 Android telefona

S dolaskom Sonyjeve Xperije XZ Premium i HTC-ova U11 kompletirana je ponuda najjačih Android mobitela za ovu polovicu godine, a usudili bismo se reći i većine mobitela do kraja godine.
Ostaje nam još pričekati novi iPhone, koji tradicionalno izlazi tijekom jeseni te OnePlus 5 čiju službenu najavu i specifikacije u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek čekamo. Xperia XZ Premium i U11 usto su donijeli i čipset nove generacije - Qualcomm Snapdragon 835 - oko kojeg su kružile glasine da će se pojaviti isključivo na Samsungovim flagshipovima. Na kraju, Samsungov Galaxy S8+ u ove je krajeve došao sa svojim Exynosom 8895 Octom. Čipset iz “kućne radionice” ima i Huawei P10, kojeg pogoni HiSilicon Kirin 960, odnosno nova generacija Kirin linije. Jedini flagship u ovom testu koji se nije okitio novim perjem je LG-jev G6. Naime, u njemu se nalazi vremešni, no još uvijek potentan Qualcommov Snapdragon 821.
Metodologija 2
G6 je zato poseban po drugim stvarima. Ne, više ne fura modularni dizajn ili posebne materijale izrade poput kože. Štoviše, ima prilično konvencionalan dizajn. Međutim, od ostalih mobitela ga razlikuje format ekrana. Velikih 5,7 inča, koje se i ne čine toliko velikima s obzirom površinu ekrana u odnosu na površinu mobitela, daje prikaz u 18:9 formatu. No nije jedini poseban u tom pogledu. Galaxy 8+ ima 18,5:9 format slike te također vrlo dobar omjer površine ekrana u odnosu na veličinu mobitela. 
 
Kako ekrani teško mogu postati još duži, a da mobiteli stanu u naš džep i da se njima normalno možemo služiti, neki proizvođači odlučili su se na iskorištavanje što veće površine mobitela da bi stavili što veći ekran. Neki. Ne i Sony. On nastavlja sa svojim robusnim, larger-than-life dizajnom, kojeg ponovno krasi 4K rezolucija.
Sve to dolazi na naplatu kad mobitel povučete s njegove sise, tj. USB Type-C konektora, kojeg ove godine imaju svi pretendenti za tron najboljeg Android flagshipa, i počnete ga normalno koristiti. Srećom, svi mobiteli su opskrbljeni baterijama kapaciteta 3000 mAh i više tako da će i uz maksimalnu svjetlinu te korištenja svih njihovih posebnosti izdurati (barem) jedan dan. Što i treba biti normalno u ovoj, najvišoj kategoriji mobitela.

No nas u ovom usporednom testu ne zanima ponaša li se flagship kao flagship. Nas zanima koji je flagship najbolji. I sukladno tome, bacili smo ih u niz nemilosrdnih usporednih testova.
 

Pojedinačne recenzije telefona

  • Sony Xperia XZ Premium
  • LG G6
  • Samsung Galaxy S8+
  • Huawei P10
  • HTC U11

 
U odnosu na prijašnje godine, brandirani proizvođači su ublažili rat brojkama na papiru. Gledajući samo specifikacije, mogli biste dobiti dojam da se nije puno toga bitno promijenilo. Osmojezgreni procesor, 2K rezolucija i 4 GB RAM-a sada je de facto standard, no ne može se reći da je novost (khm, Samsung, khm). U segmentu kamera situacija je još “gora”. Novi modeli su zadržali, a neki i smanjili broj megapiksela. Ipak, oni koji dovoljno dugo prate scenu znaju da nije sve u brojkama, pogotovo kad se radi o megapikselima. Uspoređujete li današnje i prošlogodišnje modele, razliku ćete svakako osjetiti, od performansi i svjetline ekrana do kamera i cjelokupne opremljenosti.

Duljina je...

Najveća inovacija na novim flagshipovima je format ekrana na LG-jevu G6 i Samsungovu Galaxyju S8+. G6 dolazi s 18:9, a Galaxy S8+ s 18,5:9 formatom ekrana. Ovisno o tome za što najviše koristite mobitel, ovo bi vam mogao biti preuranjeni gimmick ili pak genijalna inovacija. LG i Samsung su se za ovaj format, nagađamo, odlučili kako bi povećali ekran bez da povećaju sam uređaj s čime su u potpunosti pogodili. Unatoč tome što ima ekran od 5,7 inča, G6 se nimalo ne doima robusnim. Dapače, mnogo bolje leži u ruci u usporedbi s klasičnim HTC-ovim U11 ili Sonyjevom Xperijom XZ Premium. Galaxyjevih S8+ 6,2 inča mi je ipak bio malo problematično za korištenje, no ni izbliza kao na phabletima s većim ekranima. Izduženiji ekran znači i više piksela, a više piksela znači više prostora za rad, čitanje te mutitasking.
Tehnologija 2
Dakako, Samsung i LG su već duže vrijeme na svojim high-end modelima imali opciju prikaza dvije aplikacije na jednom ekranu, no sad je ona nativno podržana na Nougatu. LG je također prikazao zanimljive načine na koji developeri mogu iskoristiti 18:9 ekran. Recimo, aplikacija Kvadratna kamera vam omogućava da u 1:1 formatu snimite selfie (ili krajolik stražnjom kamerom) i onda ga odmah nakon toga u istoj aplikaciji pregledate, bez da morate provjeravati kako je fotka ispala u galeriji. Jednako tako, zanimljiva je opcija fotografiranja kolaža od četiri slike u istoj aplikaciji, koja nudi još dva načina rada.
S druge strane, pitanje je hoće li i koliko developeri koristiti posebne mogućnosti ovog formata. I, naravno, hoće li korisnici prigrliti ovaj format. Trenutno je vrlo malo sadržaja i aplikacija optimizirano za 18:9, a još manje za radikalniji 18,5:9. G6 automatski skalira aplikacije na 16,7:9 format (standardni prikaz 16:9 aplikacije + gornja traka i navigacijski gumbi na dnu), a Samsung ih prikazuje u običnom 16:9 modu s gornjom trakom, navigacijskim gumbima na dnu i dodatnim crnim prostorom između. Ipak, važno je istaknuti da se te postavke mogu promijeniti. Za svaku aplikaciju posebno možete proširiti prikaz na fullscreen, koliko god to izgledalo neprirodno. Gledajući YouTube filmove na oba mobitela moramo priznati da nas nisu previše iritirale crne rešetke sa strane. Nakon par sekundi, miče se UX YouTubea, a crne rešetke sa strane se stope s pozadinskom bojom mobitela - a to je u našem slučaju bila crna. Dakle, iskustvo je bilo slično gledanju filma na mobitelu s manjom površinom ekrana u odnosu na površinu uređaja. Što će reći, većinom ponude na tržištu. Usprkos tome, svjesni smo da bi to moglo prilično iritirati pojedine filmofile, koji mogu uživati u tek uskom izboru sadržaja za 18:9 (ne i 18,5:9). Primjerice, Netflixovim serijama Kuća od karata i Stranger Things.

Pikseli pod povećalom

Većina proizvođača zdušno je prihvatila 2K rezoluciju kao standard, iako većina korisnika neće primijetiti veliku razliku u korištenju u odnosu na Full HD. Osim ako ne stave mobitel “na glavu” kako bi konzumirali VR sadržaj. U tom slučaju, najbolji izbor je Xperia XZ Premium, koja se može pohvaliti 4K ekranom (3840 x 2160). Većini korisnika će biti dovoljan i Full HD prikaz (1920 x 1080) s Huaweijevog P10. U11 ima standardni 2K prikaz (2560 x 1440), dok izduženi G6 (2880 x 1440) i Galaxy S8+ (2960 x 1440) imaju povećani broj piksela. Svakako, u odnosu na prošlogodišnje modele ekrani su svjetliji i živopisniji. No ono što je zaista veliki plus kod G6, Galaxy S8+ i Xperije XZ Premium je mogućnost prikaza HDR sadržaja, odnosno reproduciranja HDR10 filmova. G6 dodatno podržava konkurentsku HDR tehnologiju Dolby Vision.
Nije tajna da veći ekrani s visokom rezolucijom troše puno energije, a proizvođači svake godine tom problemu pokušavaju doskočiti bumpom autonomije baterije u uređaju. Sve dok ista stane u tanak dizajn. Sad je 3000 mAh minimum (U11), a 3500 mAh (Galaxy S8+) plafon među flagshipovima. Valja napomenuti kako su svi proizvođači prigrlili USB Type-C utor s kojim se vrijeme punjenja u pravilu značajno skraćuje. Svi pametni mobiteli na testu su implementirali tehnologiju brzog punjenja.

U zmajevu gnijezdu

Veliku ulogu u uštedi energije, dakako, igra i čipset. Samo dva mobitela na testu (U11, Xperia XZ Premium) imaju isti čipset - Qualcomm Snapdragon 835. U G6-ici kuca vremešni Qualcomm Snapdragon 821, P10 također ima nešto stariji hardver (HiSilicon Kirin 960), dok europski model Galaxyja S8+ pogoni Samsungov vlastiti Exynos 8895 Octa. Svi mobiteli bez iznimke rade brzo i fluidno, no u direktnoj usporedbi G6, jedini mobitel s četverojezgrenim procesorom na ovom testu, ipak primjetno kaska. Najveća razlika se očituje u pokretanju zahtjevnih igara poput CSR Racinga 2.
Unatoč tome što je također izašao tijekom prošle godine, Huaweijev Kirin 960 nas je vrlo ugodno iznenadio na sintetičkim i stvarnim testovima. Na određenim testovima je nadmašio je i Snapdragon 835 i Exynos 8895 Octu, koji uživaju status pravih novogeneracijskih flagship čipsetova. Snapdragon 835 i Exynos 8895 Octa su izgrađeni u 10 nm procesnoj tehnologiji (Kirin 960 - 16 nm, Snapdragon 821 - 14 nm), a nije zgorega spomenuti da podržavaju brzinu downloada od 1 Gbit/s te uploada od 150 Mbit/s (iako ih u praksi vjerojatno nećete tako skoro koristiti). U okršaju potonjih, Snapdragon 835 na našem je testovima odnio pobjedu, no ipak trebamo istaknuti kako smo na Samsungu koristili High Performance mod (tvornički dolazi s optimiziranim modom) s najvećom svjetlinom i najvišom rezolucijom. Važno je napomenuti da svi novi čipseti, osim Snapdragona 821, dolaze s brzom UFS 2.1 tehnologijom za prijenos podataka, a svi testni mobiteli također imaju 4 GB RAM-a.

Skeneri za prepoznavanje kao standard

‘Još jedan bitan iskorak ove generacije high-end mobitela leži u prihvaćanju različitih skenera i pametnih načina za prepoznavanje korisnika i otključavanje mobitela. Smart Lock aplikacija na Android mobitelima može prepoznati kada nosite uređaj te ga prema tome držati otključanim. Isto važi za lokaciju i uparivanje s drugim pouzdanim uređajima. Smart Lock usto nudi opciju prepoznavanja lica (na Androidu 7.1.1) i glasa.
Međutim, mnogi stručnjaci za IT sigurnost se slažu kako tehnologija prepoznavanja otiska prstiju (koju imaju svi testirani mobiteli) te šarenice (koju sadrži Galaxy S8+) pruža viši sloj sigurnosti i bolju zaštitu od hakiranja. Najbolje je kombinirati postojeće skenere s dodatnom autentifikacijom u vidu lozinke ili uzorka. Već smo se naviknuli na brze skenere za prepoznavanje otiska prstiju, a oni ni ovdje nisu iznimka. Skener šarenice isto tako radi vrlo dobro i brzo, ali velika mu je mana što nije primjeren svim situacijama i praktičan kao skener otiska prstiju. Naime, kako biste registrirali šarenice, morat ćete skinuti naočale (ako ih nosite), a usto tehnologija radi samo u pogodnim svjetlosnim uvjetima. Npr., nije pogodna za korištenje pri jarkom suncu.

Uspon selfie i pad stražnje kamere

U ovoj generaciji mobitela još je izraženija namjera proizvođača da smanje broj megapiksela na stražnjoj kameri te se usredotoče na samo poboljšavanje iste (senzor, fokus, HDR, veći otvor blende). HTC, Huawei i Samsung su zadržali isti broj megapiksela dok su ga LG (sa 16 na 13) i Sony (s 23 na 19) smanjili. S druge strane, gotovo svi su povećali razlučivost na prednjim fotoaparatima. U11 se tako diči s 16 MP selfie kamerom (5 MP), Galaxy S8+ ima 8 MP (5 MP), a Sony je skočio na 13 MP (5,1 MP). Huawei je zadržao broj megapiksela (8 MP), a LG ga smanjio (s 8 na 5 MP). G6 i P10 zato imaju dvostruku stražnju kameru, no sustav rada tih kamera se poprilično razlikuje. G6 se sastoji od “obične” i širokokutne kamere. Obje kamere imaju 13 MP, no osim kuta snimanja razlikuju se po otvoru blende i mogućnostima. Obična kamera je prikladnija za noćno snimanje s otvorom blende od 1.8 te ima OIS i PDAF autofokus. Potonje mogućnosti izostavljene su u širokokutnoj kameri, kojoj f broj iznosi 2.4. Dvostruka kamera P10 radi kao na prošlogodišnjem modelu. Točnije, obična kamera od 12 MP hvala normalnu sliku u boji, dok kamera od 20 MP ima crno-bijeli senzor, zahvaljujući kojem može uhvatiti puno više svjetla te time poboljšati detalje i oštrinu i u manje idealnim uvjetima.

Veliki povratak dual SIM-a

Ok, malo vas trolamo s ovim podnaslovom, no stvarno je zanimljivo kako svi flagshipovi imaju dual SIM varijantu. Točnije, od testnih primjeraka, Galaxy S8+ i Xperia XZ nisu imali mogućnost umetanja dviju SIM kartica, no moguće ih je nabaviti i u toj varijanti. Možemo reći da je ono što je već godinama standard u nižoj i srednjoj cjenovnoj kategoriji sad postalo “dostupno” i velikim igračima. Dakle, korisnici imaju mogućnost umetnuti dvije nano SIM kartice ili jednu nano SIM karticu i jednu microSD karticu. Pokušaj određenih proizvođača da Android korisnike naviknu na korištenje isključivo interne memorije, bez mogućnosti proširenja microSD karticom, neslavno je propao (hvala nebesima!) pa su proizvođači bili prisiljeni naći mjesta za SIM i microSD kartice, čime su mnogi prigrlili goreopisani Hybrid SIM. Od ostalih manje spominjanih, ali svejedno zanimljivih tehnologija, zanimljivo je istaknuti kako većina mobitela dolazi s Corning Gorilla Glass 5 staklenom zaštitom od pada i grebanja na prednjem ekranu (G6 ima tu zaštitu tek na poleđini, dok prednji ekran štiti CGG 3). Svi mobiteli osim P10 imaju certifikat otpornosti na prašinu i vodu. P10, U11 i Xperia XZ Premium se mogu pohvaliti stereo zvučnicima, a G6 ima i jednu dinosaursku aplikaciju koju upotrebljava sve manje (mlađih) korisnika, ali koja dobro dođe u nedostatku signala. Naravno, riječ je o FM radiju.

Mobitele smo sučelili u nekoliko kategorija: performanse, ekran i ergonomija (jedna kategorija), kamere, baterija, opremljenost i dojam. U konačnom udjelu, najviše bodova nosio je test performansi s 30%, zatim testovi ekrana i ergonomije te kamera s 25%, baterija je doprinijela s 10%, a opremljenost i konačni dojam s 5%.
Tehnologija 8
Za test performansi napunili smo mobitele do kraja (100%), ažurirali softver, podesili maksimalnu svjetlinu i rezoluciju te počeli vrtjeti benchmark testove. AnTuTu i 3DMark SlingShot Extreme i ovdje su se pokazali kao vjerni partneri u metodologiji testiranja. Osim sintetičkih benchmarkova, napravili smo test performansi u stvarnim okolnostima, odnosno mjerili smo vrijeme: uključivanja uređaja, gašenja uređanja, uključivanja kamere te dviju igara - Clash Royale i CSR Racing 2. Odlučili smo se na test stvarnih performansi kao svojevrsnu kontrolu mobilnih benchmarkova, koji su se čak i u pogledu istog čipseta (Xperia XZ Premium, HTC U11), znali drastično razlikovati (vidi rezultate AnTuTu testa). Uključivanje i gašenje uređaja te uključivanje kamere smo odabrali jer se radi o najnužnijim i/ili najčešćim radnjama, igru CSR Racing 2 da oznoji čipsetove, a igru Clash Royale jer je trenutno najpopularnija (ne računamo li privremenu ulizicu Fidget Spinnera). 50% ocjene u testu performansi nosili su benchmark, a 50% testovi stvarnih performansi.

U kategoriji ekrana i ergonomije, ocjenjivali smo (subjektivno) ergonomiju uređaja (50%), odnosno masu, praktičnost i dojam držanja u ruci te ekran (50%). U pogledu ekrana, nije nam bitan format ekrana jer koliko god otklon od klasičnih 16:9 imao svoje prednosti, u ovom trenutku ima i dosta mana. Radije smo se usredotočili na veličinu, rezoluciju, gustoću piksela te, opet subjektivno ocijenjenu kvalitetu prikaza ekrana u standardnom modu rada. Svi mobiteli dolaze s mogućnošću podešavanja temperature boja na ekranu, a Xperia XZ Premium i Galaxy S8+ nude i nekoliko načina rada zaslona. Kako bismo bili što pošteniji prema svima, uspoređivali smo kvalitetu prikaza u tvornički podešenom načinu rada, a ne u njihovom najboljem načinu rada/custom prilagođenoj temperaturi. Galaxyju 8+ definitivno nije pomogla činjenica što po defaultu ima implementiran adaptive display, koji čini boje previše zasićenima.

S novom generacijom mobitela, mnogi proizvođači su odlučili povećati broj piksela, što uvijek negativno utječe na bateriju, čiju smo potrošnju testirali jednosatnim korištenjem. 20 minuta smo proveli gledajući videe, 20 minuta smo lurkali po društvenim mrežama, a 20 preostalih minuta se zabavljali s ostalim aplikacijama. Cijelo vrijeme smo imali uključen tvornički način rada zaslona, najvišu svjetlinu i rezoluciju te uključene WiFi, NFC i GPS module.
Udjeli u testiranju
Za test kamere, od nekih prigodnih desetak scenarija koje smo zamislili i snimili, odabrali smo četiri fotografije (jednu dnevnu s HDR-om, jednu dnevnu selfie, jednu noćnu s blicom, jednu noćnu bez blica) i dva 4K video zapisa za usporedbu (jedan dnevni, jedan noćni). Na stranu što neke fotografije nisu ispale uzbudljive, pola fotografija je odbačeno radi različitih načina na koji kamere rade i radi kojih određene fotografije nismo mogli objektivno uspoređivati.
Primjerice, P10 ima bljeskalicu na prednjoj kameri, no ona se tek automatski uključuje što znači da noćne selfieje i selfieje u zatvorenom prostoru nismo mogli usporediti s konkuretskim modelima, koji su imali uključen blic. Isto tako, P10 (logično) ne može snimati u HDR načinu rada s 20 MP kamerom pa smo za usporednu HDR sliku (danju, na otvorenom) morali uzeti onu od “samo” 12 MP. Svaka fotografija nosila je 20% ocjene u udjelu ove kategorije, a video 10%.

U kategoriju opremljenosti svrstali smo sve posebnosti i sitnice koje mogu donijeti prevagu ako se dvoumite između dva ili više modela. Mobiteli bi dobili poseban plusić, odnosno višu ocjenu, na račun veće interne memorije, većeg proširenja interne memorije, skenera za otisak prstiju, skenera šarenica, bolje zaštite ekrana, IP certifikata, dual SIM-a, FM radija, stereo zvučnika i binauralnog snimanja zvuka. Svaka od ovih značajki nosila je 10% udjela u kategoriji.
I na kraju, osobni dojam recenzenta, sudjelovao je s 5% u konačnoj ocjeni.
(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test top 5 Android telefona - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.