Usporedni test Kaby Lake laptopa - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Usporedni test Kaby Lake laptopa

Usporedni test Kaby Lake laptopa

Na jezeru Kaby

Laptop procesori sedme Intelove generacije su ipak nešto malo dulje na tržištu nego njihovi desktop parnjaci pa je stoga i nešto modela doplutalo, a možda i doletjelo i do naših obala, tj. trgovina.

 

Odlučili smo istražiti kakve razlike pak nosi Kaby Lake spram Skylakea, a kako to bolje učiniti nego klasičnim usporednim testom laptopa? Međutim, uz fokus na silicijsku pločicu koja se nalazi ispod ventilatora, a u jednom slučaju ispod bakrene ploče za pasivno hlađenje, imali smo i priliku vidjeti što nam novoga mogu ponuditi proizvođači u svojim laptop serijama. Na testu smo imali neke sasvim nove modele koji su tek s Kaby Lakeom ugledali tržište, a dok su neki i dobili samo hardverski update, koji se čini kao minorni skok naprijed. Međutim, ako je nešto dobro, da li je nužno to i mijenjati? Na prvu nam se čini da su zahvati načinjeni samo blagi skok spram Skylakea, a da li je to i zaista tako, istražit ćemo u ovom testu.


Što je tako posebno s Kabyjem?

Promijenjena nomenklantura, jača integrirana grafika podrška za HEVC hardverski decoding i nešto bolje performanse...

Budući da je Kaby Lake Intelova sedma generacija Core procesora, najlakše ih i možemo raspoznati prema prvom broju u modelskom nazivu, broju 7 – što je i logično. Iako platforma donosi poneke novitete, Kaby Lake je rađen na jednakoj platformi kao i Skylake predstavljen pretprošle godine, stoga ne očekujte stvaranje kompletno nove platforme već dorade i usavršavanje. Specifično, Intel tvrdi da je unaprijedio tehnologiju tranzistorskih sklopki. Time je mikroarhitektura sedme generacije efikasnija s potrošnjom energije, a samim time sedma generacija može ponuditi bolje performanse na Turbo Boostu spram prošle generacije.

Odlazak m5 i m7

Fanovi BMW-a, odahnite. Ipak se radi o Intelovim low-power čipovima. No, ne odlaze sami čipovi već njihovo nazivlje. Core m5 i Core m7 modeli će sada nositi Core i5 i Core i7 nazivlje, no s posebnim brojem modela. Time se Intel nada da će suzbiti konfuziju koja je nastala uvođenjem m serije modela, no s druge strane to bi moglo donijeti još više konfuzije, budući da se pod istim nazivljem kao i punokrvnim Core i5 i i7 modelima počinju nalaziti i relativno slabašni modeli s maksimalnim TDP-om od 4,5 W. Kako ih najlakše raspoznati? Dodatkom slova Y na kraju modelskog broja. No da stvari budu još konfuznije, Intel ipak ostavlja i Core m branding na svojem entry-level modelu, Coreu m3, koji je očekivano, najslabiji i najjeftiniji model u ponudi. Da rezimiramo, 4,5 W čipovi u ponudi po snazi će biti sortirani na Core m3, Core i5 Y i Core i7 Y seriju.

Acer Swift 7 4 1

USB C: Noviji čipsetovi u potpunosti podržavaju jaču verziju USB C-a 3.1

Ostatak serija ostaje jednak. Kaby Lake Core U modeli su srednje strujaški koji nude maksimalni TDP od 15 W, a možemo ih pronaći u najširoj paleti modela, od 2-u-1 do punokrvnih uredskih zvijeri. Ponuda počinje s i3-7100U modelom namijenjenim više za entry-level modele, dok završava s i7-7500U namijenjenim za nešto ozbiljniji rad. Modeli su pak dvojezgreni, s HyperThreadane 4 dretve.

Vrh ponude uzimaju Core H modeli, koji su kao i kog Skylakea, punokrvni Quad Core procesori, s TDPom od 18 do 45 W. Jezgre su također i HyperThreadane, stoga se na njima i nalazi 8 dretvi.

Napredak performansi

Da odmah budemo jasni, sumnjamo da će itko odbaciti svoj laptop šeste generacije kojeg si je pribavio u zimu 2015. kako bi danas kupio Kaby Lake seriju. No, Intel nas pak tješi i tvrdi da će i oni koji se odluče na ovaj neefikasan novčano gledani čin i osjetiti neku razliku. Ako ćemo vjerovati Intelovim tvrdnjama pri predstavljanju čipova, i7 modeli spram svojih prethodnika nude napredak od 12%-19%, no taj podatak je potkrijepljen samo jednim benchmarkom kojeg je Intel i sam izvodio. Unutar našeg testiranja, napreci i nisu toliko očiti, što će se najbolje i pokazati unutar našeg benchmark testa. No pravi napredak se može vidjeti samo ako pogledamo par generacija unazad, gdje je Intel pak ponudio usporedbu s pet godina starim procesorom, od kojeg je Kaby Lake čak 1.7 puta brži. No o podacima koliko je Skylake puta brži od jednakog pet godina starog procesora, Intel se nije dičio. Najveći napredak spram tog pet godina starog Core i5-2467M procesora je u grafičkim performansama, gdje je unutar Cloud Gate grafičkog testa Kaby Lake osvojio čak tri puta više bodova, što pak ne čudi budući da taj procesor u sebi nosi Intelovu HD3000 grafiku.

 procesor pri 4k 1

HARDVERSKA PODRŠKA: Procesor se pri reprodukciji visokobitratenog 4K video napreže manje nego na Skylakeu

Uz skok u performansama, valja spomenuti i punu integraciju USB-C Gen 2. Iako Skylake podržava USB C, za Gen 2 je bio potreban dodatni komad hardvera. U ovom slučaju, sada je to nativno, bez potrebe za dodatnim hardverom. No što to uopće nosi korisniku? Kao prvo, brzina protoka je udvostručena s 5 Gbps na 10 Gbps, s uključenim Thunderboltom 3. Time su dodatni USB-C uređaji bolje podržani, tj. nudi im se bolji protok podataka i videa kao za primjeru u slučaju spajanja laptopa s USB-C kabelom na podržani 4K monitor, pri čemu 60 Hz neće biti nikakav problem kao ni prenošenje tipkanja na tipkovnici spojenoj na USB hub monitora s aktivnim transferom podataka u isto vrijeme. Napajanje putem tog kabela je i u prošloj generaciji bilo također moguće, čak do 100 W.

Video u prvom planu

Nešto veći skok u performansama se može osjetiti u području videa. Intel je reagirao na zahtjeve tržišta koje sve više traži 4K i 360-stupnjevski video te je unutar nove linije procesora predstavio i novi video engine koji će se pobrinuti da se sve što mu bacite da reproducira, zaista i pokrene sa što manje muke. Nova serija dodaje HEVC 10-bit dekoder, što bi korisnicima sedme generacije trebalo omogući 4K video reprodukciju bez ikakve muke.

Dodan je i VP9 dekoder koji bi trebao omogućiti bolju energetsku efikasnost pri reprodukciji videa, ponajviše spomenutih 4K i 360 stupnjevskih, ostavljajući još procesorske snage za druge usputne zadaće. Iako Intel nije objavio u kojem je programu eksportao video, a niti na kojem procesoru, tvrde da je jednosatni 4K video moguće eksportirati za samo 12 minuta. Uz to, Intel tvrdi da su energetski napreci pri reprodukciji videa po prilici na 40%, što bi značilo da u idealnom slučaju, istovjetni laptopi s procesorom sedme generacije mogu izdržati 7 sati reprodukcije dok isti taj laptop s procesorom šeste generacije može izdržati samo 4 sata. Što se tiče streamanja 4K videa, Intel je također napravio napretke pa se diči neprekinutim streamanjem od 9,5 sati, no ponovno, bez navođenja preko kojeg servisa.

Pogled u budućnost

Sve u svemu, više očekujemo od nasljednika Cannonlakea koji bi trebao biti nešto uzbudljiviji od upgradea Kaby Lakea spram Skylakea. Da li je došao kraj Mooreovom zakonu? Nikako nismo očekivali relativno male napretke spram Skylakea, no Intel je promijenio način na koji upgradea svoje procesore iz godine u godinu. Od 2007. godine, Intel je imao tick-tock ritam napretka, u kojoj jedna generacija procesora smanjuje veličinu arhitekture, a druga, nasljedna generacija, donosi manje preinake i napretke na njoj. No stvari su se promijenile za svijet nesretne 2016. godine, u kojoj je Intel uveo novi trostupanjski proces. Sada proces od tri stupnja nosi promjene u procesu, arhitekturi pa na koncu, optimizaciju. Kaby Lake spada pak u ovaj zadnji, subjektivno rečeno, najmanje zanimljivi dio procesa.

Zajedno novo

SEDMA GENERACIJA: Ako vidite ovu markicu na prijenosniku, znači da se radi o Kaby Lake generaciji Intelovih Core procesora

Kaby Lake je i dalje baziran na 14 nm procesu, dok bi Cannonlake trebao donijeti smanjenje na 10 nm u 2017. Stoga iako ima nekih napredaka spram Skylakea, čisto sumnjamo da bi kupnja novog laptopa samo zbog procesora bila opravdana. U igru u ovom slučaju onda stupaju druge karakteristike laptopa, poput nešto bolje i šire implementacije Windows Hello biometrijskih uređaja za autentifikaciju korisnika, kao i osjetno bolje grafičke kartice u gaming računalima.


Nova generacija - isti testovi

Vidilab baterija testova detaljno je ispitala ove Kaby Lakeovce.

Kako bismo mogli imati što bolji uvid u napredak Kaby Lake platforme spram Skylakea, odlučili smo upregnuti jednake benchmarkove koje inače koristimo za testiranje laptopa.

metodologija kaby lake laptopi

BENCHMARKANJE: Laptope smo proveli kroz naše uobičajene testove

Brojke dobivene kroz benchmarkove smo naravno uspoređivali i dodjeljivali im ocjene u skladu s ostalim rezultatima. Baterijski test izvodili smo konstantnom reprodukcijom 1080p videa unutar VLC-a, s postavljenim ponavljanjem, sa 50% glasnoće i 50% osvjetljenja. Gledajući ove rezultate, napreci su najviše vidljivi u području baterije, gdje je čak i 17-inčna gaming zvijer mogla potegnuti i preko 3 sata autonomije.

udjeli

Dobre rezultate na testu autonomije ponajprije možemo zahvaliti nešto boljoj hardverskoj podršci za reprodukciju videa, budući da su baterije po kapacitetima ostale gotovo jednake kao i na modelima prošle generacije. Ostale karakteristike laptopa, poput tipkovnice, touchpada i ekrana, ocjenjivali smo subjektivno.

 


Acer Swift 3

Odličan uvod u ultrabookove.

Na prvi pogled nije teško pomisliti da se kod Swifta 3 radi o MacBook Airu, no imitacija je najljepši oblik pohvale? Bilo bi veoma nefer Swift 3 odbaciti kao puku imitaciju, već bi ga trebalo gledati kao odličnog konkurenta vremešnom Appleovom ultrabooku, s mnogo naprednijih funkcija i boljim performansama. Dizajn je očigledno veoma sličan ali i kvaliteta izrade je gotovo istovjetna onoj na Macbooku.

Acer Swift 3 4

PROZRAČNO: Neupitna je sličnost s Macbook Airom 13.3

Ništa se ne uvija, metal iskorišten za cijelo kućište je veoma čvrst i ostavlja odličan dojam. Tipkovnica je klasična Acerova koju smo mogli vidjeti na mnogo modela, no obizorom da je laptop od metala, čvrstoća kućišta je na višoj razini, pa je i zbog toga dojam pri tipkanju nešto bolji. Tipke imaju odličan hod i čvrstoću, a kao bonus, osvijetljene su jednostupanjskim bijelim LED osvjetljenjem. Veličinom podsjeća na 13,3 inčni Air, no ekran je nešto veći – 14 inča – i Full HD rezolucije, zbog čega je veoma oštar. S bojom i svjetlinom ekrana i nismo nešto oduševljeni, no to se može pripisati odličnom dojmu ostatka računala, pri čemu se ekran čini kao slaba točka.

Acer Swift 3 7

HELLO: Senzor otiska prsta smjestio se tik uz logotip Swifta 3

Da se radi o kojem drugom modelu, ovakav ekran bio bi sasvim prikladan. Po performansama, Swift 3 ne razočarava. Core i5 7200U se pokazao kao veoma potentan čip, a njegov turboboost na 3,1 GHz moguć je i konstantno pri većem opterećenju, što daje vrlo dobre performanse. Nismo primijetili nikakav thermal throttling, što je za jedan laptop veoma dobro. Ventilator koji je smješten da ispuhuje zrak sa stražnje strane, ispod zaslona, ponekad je bučan, no postoji i mogućnost fanless modea u koji Swift 3 nerijetko i zalazi. Oduševljeni smo bili i sa autonomijom, koja je najbolja na testu, čak bolja od fanless modela Swift 7.

Acer Swift 3 3

USB-C PUNJENJE: Iako u paketu ne dolazi USB-C punjač, bez problema smo Swift 3 punili s 45 W punjačem Swifta 7

Od atraktivnih dodataka istaknuli bismo Windows Hello čitač otiska prsta, kao i USB-C konektor, koji podržava i punjenje ako je punjač adekvatne snage, od 45W. Nažalost u paketu s laptopom dolazi standardni okrugli punjač, ovaj puta u nešto manjoj izvedbi s promjerom od 3 mm. Drugu zamjerku koju bi smo uputili je pozicioniranju (inače veoma dobrih) zvučnika s donje strane uređaja, gdje je laptop lagano zaobljen, pa kada stavimo laptop u krilo, lako nogama pokrijemo zvučnike.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

 

Acer Swift 7

Zlatna oštrica.

Najtanji laptop na svijetu dijelo je inženjera iz Acera, koji su sve komponente smjestili u kućište tanje od 1 cm! No, to nije sve što Swift 7 može ponuditi. Jedini na testu dolazi s Core i5 Y serijom procesora s pasivnim hlađenjem, pa je laptop posve nečujan u radu. Međutim, kao i kod jačeg modela koji smo testirali par brojeva unazad, primjetno je cviljenje zavojnica iz kućišta, no samo u posve tihoj prostoriji. Full HD ekran proteže se preko 13,3 inča dijagonale, što mu daje veoma dobru oštrinu, a po kontrastu i osvjetljenju jedan je od bolji na testu.

Acer Swift 7

NEOBIČNA BOJA: Swift 7 se i bojom ističe u odnosu na konkurenciju jer se na tržištu nalazi svega par modela sa kućištem zlatne boje

Zaštićen je Corning Gorilla Glass 3 staklom, što će svakoga tko ima iole moderniji mobitel navesti na pomisao da je odbljesak s ekrana veoma velik. Tipkovnica je relativno dobra, s nešto manjim tipkama kraćeg hoda, no drugo nismo ni mogli očekivati od ovako tankog kućišta. Trackpad je pak pravi kontrast – odličan, velik i precizan. Čak bismo mogli reći da je jedan od većih s kojima smo se susretali.

Acer Swift 7 4

USB-C: Acer objeručke prihvaća USB-C standard, pa se uz 3,5 mm audio na laptopu nalaze još samo dva USB-C porta

Na performanse se ne možemo previše žaliti. Od ovako portabilnog i tankog uređaja teško da možemo očekivati neke fantastične benchmark rezultate, no unatoč tome, performanse su bolje od očekivanog. Za svakodnevni rad ovaj laptop je i više nego prikladan, no za neke dugotrajnije sesije van doma, trebalo bi sa sobom ponijeti razočavajuće velik USB-C punjač. Slično je i za neku veću produktivnost. Budući da uređaj ima samo dva USB-C porta, valjalo bi ponijeti i pokoji adapter za starije standarde. I tako će to biti jedno dogledno vrijeme, dok ostatak industrije ne uhvati ritam koji nameće USB-C.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

 

Acer v17 Nitro Black Edition

Crni Kaby za igranje.

Sa Acerovom V Nitro serijom uvijek se rado sretnemo. Acer već dulji niz generacija uspijeva napraviti relativno tanak model za gaming, koji unatoč tome nema problema s hlađenjem. U ovom slučaju, u laptopu nalazimo vrh ponude, Core i7 7700 HQ, koji bi se kao i njegov prethodnik, mogao komotno smjestiti i u neko desktop gaming računalo.

Acer V17 Nitro

VEHEMENTNOST: Svaki 17 inčni model je poprilično velik, no zbog gaming orijentacije, V17 Nitro je nešto veći od klasičnih modela

Performanse su sukladno tome odlične, što se može vidjeti i u rezultatima našeg benchmarka. Za 17 inčni laptop, V17 se čini relativno laganim i tankim, što je veoma pohvalno, s obzirom da se ispod ekrana krije i poseban gadget. Naime podno ekrana nalazi se Tobii eye tracker koji prati korisnikov pogled, tj. kuda on gleda na ekranu. U podržanim igrama to bi trebalo donijeti nešto brže vrijeme reakcije, što je posebice zgodno unutar FPS igara, no i priloženi demo u kojem pogledom uništavamo asteroide nam je bio dovoljan da se oduševimo. No, imamo dojam da zbog pozicioniranja Tobbija pomalo pati hlađenje, koje je nešto bučnije na ovom modelu nego na drugima koje smo susreli.

Acer V17 Nitro 6

RELATIVNO TANAK: Iako je najdeblji na testu, spram ostalih gaming modela V17 nitro BE je relativno tanak

Što se gaminga tiče, s obzirom na Full HD rezoluciju panela i GTX1060, teško da bismo se mogli sjetiti ijedne igre koju ne bismo mogli pokrenuti na ultra ili very high detaljima. Tipkovnica je laptopska, standardna za Acer, no s crvenim gamerskim osvjetljenjem tipaka koje vrlo dobro izgleda. Spram Skylakea, nismo primijetili neke dramatičke odmake po pitanju performansi, no pogledamo li autonomiju, tri sata reprodukcije je za gaming stroj s dva diska i ekranom od 17 inča veoma dobro, što dijelom možemo pripisati Kaby Lake platformi.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

 

Lenovo Ideapad 510

Vapim za SSD-om.

Noviji Ideapad ima kućište veoma slično prethodnicima, a time i jednak broj i raspored portova. Međutim, ovaj puta je dodana osvijetljena tipkovnica s bijelim LED-icama, što djeluje veoma dobro, no tipkovnica je više osrednja za pisanje. Raspored tipaka je dobar, no njihova tvrdoća i hod nisu zadovoljavajući. Izvijanje kućišta pri tipkanju s prošlih modela je donekle ispravljeno, pa je dojam mnogo bolji.

Lenovo ideapad 510

IDEAPAD SKROZ NASKROZ: Kroz kućište nalik ovome prošlo je već par generacija Intelovih procesora

Ispod ekrana nalazimo Harman branding, koji nam upućuje da bi se oko zvuka moglo raditi o nečem posebnom. Međutim, radi se o onome što je do sada nedostajalo, veoma dobrom zvuku. Ekran je prosječan, s relativno dobrim bojama i kontrastom, no nešto slabijim osvjetljenjem. Performanse su manje-više očekivane od i5-7200u, no po temperaturi možemo primijetiti da su metalna kućišta dobri provodnici topline, zbog čega je Swift 3 mnogo hladniji u radu. Uz integriranu grafiku nalazimo i GeForce GT940MX, nešto jaču izvedenicu GT940M.

Lenovo ideapad 510 5

ATAVIZAM: VGA port će u današnje doba teško pronaći neku korist van poslovnog svijeta

Time je ona ipak nešto adekvatnija za 1080p gaming, no ipak, nedostatak slova X na pravilnoj poziciji koja slijedi GT upućuje nam da i nije u svim slučajevima tako. S autonomijom smo pak zadovoljni, te ona spram prethodnika sa Skylake arhitekturom nudi osjetniji vremenski skok. Iako na svim uređajima nalazimo barem jedan USB-C port, Ideapad 510 je još uvijek osuđena na USB-A portove, a uz njih je zalutao i vremešni VGA port koji će možda poslužiti nekome s par godina starim projektorom. Najveću zamjerku bismo uputili prostoru za pohranu koji se bazira na klasičnom 1 TB HDD-u.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

 

HP Probook 450 G4

Kaby u poslovnom stilu.

Na prvi pogled mogli bismo reći da se ovdje radi o recikliranom kućištu koje HP koristi za dobar dio svojih modela. Međutim, neki pomaci vidljivi su pod haubom. Uz Kaby Lake procesor rashladni sustav unutar Probooka 250 G4 je znatnije unaprijeđen, te nije tako bučan u idleu, a pogotovo ne pod opterećenjem, kao kod drugih modela. To dijelom možemo pripisati Kaby Lake procesorima s boljom energetskom efikasnošću, a većim dijelom konačnim odgovorom HP-a na niz pokuda njihovom rashladnom sustavu.

HP Pro Book 5

DIZAJNERSKI KLASIK: Slično kućište vidjeli smo i kod Ideapada i na prošlim generacijama ovog modela

Ostatak laptopa, poput tipkovnice i trackapada, nije izmijenjen, te se doima veoma dobro, s pristojnim hodom tipaka i relativno dobrom preciznošću trackpada. Ekran je ponovno pomalo razočaravajući, budući da je previše blijed za naš ukus, sa ispranim bojama i niskim kontrastom.

HP Pro Book 2

NAPREDAK: Uz arhaični VGA port smjestio se hladnjak, koji je u ovoj generaciji znatnije bolji i tiši

Autonomija je još jedno područje gdje model s Kaby Lakeom nudi prednost, te se njegov rad može protegnuti na čak 4,5 sati, što je za laptop ove veličine veoma dobro. Performanse su ponovno u skladu s ostalim modelima s i5-7200U procesorom, no s nešto višim temperaturama na kućištu. Pohvalno je da u ovom modelu nalazimo dva medija za pohranu, SSD od 128 GB za OS, te kliktavi 1 TB HDD za sve ostalo.

Čitavu recenziju pročitajte ovdje.

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test Kaby Lake laptopa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.