4K ispod 4K kuna - 5.0 out of 5 based on 1 vote
4 modela ugurala su se u ovaj cjenovni rang ispod 4 tisuće kuna. Prevladava TN matrica, ali se ugurala i Samsungov PLS ekran. Uz test pristupačnije četvorke ponudili smo i dvije skuplje alternative kako bi vidjeli isplati li se dodati kojih 300-500 kuna više

4K ispod 4K kuna

Još početkom godine monitore s UHD rezolucijom platili biste i do 50 posto više nego što slične (ili čak iste!) modele možete kupiti danas u trgovini, njihova je cijena trenutno oko 3500 do 3700 kuna, na ovoj granici će se zadržati još neko vrijeme prije no što ponovo dođe do pada, a njihovo mjesto zauzmu modeli s „naprednijim“ karakteristikama

Ako ste imali prilike raditi na monitoru veće dijagonale, ali i rezolucije koja prelazi FullHD standard onda dobro poznajete osjećaj slobode koju pruža velika radna površina i multitasking u nekoliko otvorenih prozora istovremeno. Sukladno tome poznat vam je i neugodan osjećaj „klaustrofobičnosti“ kada se susretnete s monitorom manje rezolucije od onoga na što ste navikli. Unutar okvira teme o 4K monitorima u ovome broju smo se odlučili posvetiti samo tzv „jeftinim“ UHD monitorima čija cijena ne prelazi 4 tisuće kuna.

Pravila tržišta

Već desetak godina rezolucija od 2560x1440 piksela na monitorima dijagonale od 27 inča sinonim je za klasu profesionalnih monitora i stepenicu povrh svega ostalog. Danas još uvijek vrlo cijenjena klasa uskoro će postati izumrla zahvaljujući idućem standardu koji je već sada na najboljem putu da preplavi široko tržište u srednjoj cjenovnoj klasi monitora – 4K. Danas kada se već naširoko počelo pisati o 8K standardu, a proizvođači predstavili i prve komercijalne proizvode na red je došao i onaj zanimljiviji trenutak – 4K monitori za mase.

4K rezolucija još je uvijek rezervirana za gornju klasu monitora što znači kako za iznose već od 3,5 tisuće kuna možete nabaviti jedan 28“ 4K model baziran na TN matrici ili za isti iznos 1440p monitor od 27“ s IPS, PLS ili VA matricom koji se klasificira kao profesionalni monitor, naprednijih performansi prikaza ili upravljanja osvjetljenjem. Razlika je velika u oba slučaja.

Uz bijesnu utrku proizvođača mobitela da uguraju što više piksela u tih 5 do 5,5 inča dijagonale ekrana svi smo navikli gledati u male ekrane velike PPI gustoće kakvu su donedavno imali samo specijalizirani medicinski displeji. Nakon toga čitati tekst na nekom 24“ FullHD ekranu definitivno predstavlja drastičnu razliku u oštrini prikaza na koju su neki više, a drugi manje imuni.

4K igranje za mase?

Gaming na 4K monitoru sigurno je novi veliki „big thing“ koji nije prolazan poput Eyefinitya ili Nvidia Surrounda niti je namijenjen isključivo ciljanoj grupaciji entuzijasta poput 3D ili 120Hz gaminga. 4K je standard što znači kako će ga u bližoj budućnosti imati svi. Kao takav na široj sceni zadržat će se narednih nekoliko godina dok se cijela priča ponove ne zavrti sa 8K gamingom. Kako to izgleda u odnosu na sadašnji FullHD? Pa očigledno bolje čak i ako ne znate što gledati ili tražiti u slici četiri puta veća rezolucija će vam to odmah dočarati. Slika je daleko oštrija i mnogo realističnija nego do sada. Iako ste možda navikli na svoj 24“ FullHD monitor i čini vam se da bolje ne trebate – probajte pogledati kako gaming izgleda na jednom 28“ 4K monitoru.

Da li je 4K prevelika rezolucija za 24“ ? – definitivno ako govorimo o klasičnoj kućnoj uporabi, iako na tržištu nalazimo priličan broj 4K monitora s ovom dijagonalom. Rekli bismo da je raspon od 28“-32“ idealan za 4K rezoluciju i da monitore možete komotno koristiti bez potrebe za dodatnim softverskim skaliranjem kako biste pročitali vijesti na omiljenom portalu jer je tekst presitan. Tako skalirana slika unutar Windows okruženja ionako dodatno degradira sliku, nešto što Apple radi kudikamo bolje na OS X-u (stoga niti ne čudi kako u ponudi već određeno vrijeme imaju računala sa 5K rezolucijom). Stepenica koju treba preći da bi 4K gaming zaživio među masama je još jedna generacije grafičkih čipova te dodatan pad cijene monitora što bi se moglo dogoditi već kroz period od nekoliko mjeseci do godine dana.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

4K ispod 4K kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.