Kućne nadzorne kamere - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kućne nadzorne kamere

Kućne nadzorne kamere

Privatni big brother

Sigurnost bi trebala svima biti imperativ, a osiguravanje doma nikada nije bilo lakše nego sada. S mnogim modelima IP nadzornih kamera dovoljno je imati samo smartphone

Obuzme li vas osjećaj brige i straha kada niste kod kuće, da vam se netko mota oko ulaznih vrata ili prozora? Zanima vas što vam radi ljubimac dok ste na radnom mjestu? Najbolji način da se riješite brige je postavljanje nadzornih kamera u vaš dom. Nekad je instalacija bilo kakve nadzorne kamere zahtijevala zvanje profesionalca, postavljanje servera za snimanje te povlačenja više desetaka metara razno raznih kabela. Danas su stvari puno jednostavnije, a consumer market je prepun IP kamera koje mogu raditi žičano ili bežično. Pritom imamo širok izbor rezolucija, od 360p do Full HD dok se 720p rezolucija kristalizira kao najpametniji izbor između uloženog i dobivenog.

U jedan test smo objedinili razne modele iz više cjenovnih kategorija. Od sedam kamera na testu, samo su dvije bile u potpunosti namijenjene eksterijerima, s IP certifikatima. Kamere u testu nude veću fleksibilnost nego konvencionalni nadzorni sustavi, budući da se snimljenom materijalu može pristupati preko web portala ili još jednostavnije, putem aplikacije na smartphoneu.

Ovdje se ipak ne radi o naprednim web kamerama koje posjeduju mogućnost spajanja na kućnu mrežu već se radi ustvari o malenim nadzornim sustavima integriranim u same kamere. Daleko smo došli od CCTV kamera koje su bile samo malo napredniji objektiv s prosječnim senzorom, u najboljem slučaju okružen IR diodama.


Jednostavni nadzor

Daleko smo došli od CCTV prošlosti - nadzorne kamere nisu do sada nudile više mogućnosti, uz ovako jednostavno postavljanje.

Sve kamere koje smo odabrali za test su posjedovale mogućnost spajanja bežičnim putem koristeći Wi-Fi. Jedina iznimka na našem testu je bila Mobotixova C25, no o njoj ćemo u posebnom dijelu. Pojedine kamere na testu nudile su iznimno jednostavan setup, s automatskim traženjem iz mobilne aplikacije, a sam setup bi bio gotov u samo par minuta.

Kamere zajedno 2

Druge su pak zahtijevale računalo i pretraživanje svih mrežnih adresa u kućnoj mreži kako bi se pronašla željena kamera. Većinu kamera smo morali prvo spojiti putem LAN kabela te onda kroz njihovu aplikaciju (ili web portal) iskonfigurirati na koju WLAN mrežu da se spoje. Ipak, jednostavno ili komplicirano kamere smo uspjeli spojiti i pokrenuti u našoj kućnoj mreži, no s različitom količinom potrebnog vremena i truda. Kamere na testu su omogućavale montiranje na zid putem priloženih držača, a većina je čak i priložila potrebne vijke i tiple za bušenje u zid.

iSpy 4

iSpy open source Aplikacija je prihvaćala sve kamere na testu i streamani video spremala na lokalni disk

 

Sve kamere su također dolazile i s mobilnim aplikacijama koje smo preferirali koristiti u našem testu. No ipak, većina dostupnih desktop aplikacija za određene kamere nudile su veću količinu konfigurabilnosti. Naj-konfigurabilnijom se pokazala Milesightova MLS C3291-PW koja je nudila web sučelje u razini naprednih NAS računala. Noćni mod snimanja je bio dostupan na svim modelima, uključujući infracrvene diode koje bi osvjetljavale scenu koju kamere snimaju. Većina kamera nudi i detekciju pokreta, no samo rijetki modeli, poput Edimaxa i Milesighta dojavljuju i notifikaciju na mobilni uređaj kada je detektirana kretnja.

20151017 183405 845

IR LED DIODE Obavezne su za snimanje noću

 

Najpraktičnijom nam se pokazala mogućnost snimanja video zapisa i slika na microSD karticu direktno na samu kameru, bez potrebe za konfiguracijom pohrane na nekom mrežnom mjestu ili u cloud.
Ako ipak zaželite imati nešto drugačiji setup, sve kamere na testu smo mogli konfigurirati kao obične IP kamere. Time smo u kompletnosti zaobišli korištenje mobilnih aplikacija i aplikacije koje su priložene uz kamere. Nismo trebali niti koristiti internu memoriju ili memorijske kartice koje su potrebne za rad nekih kamera. Koristili smo open-source iSpy aplikaciju koja je svojevrsni server za IP kamere.

screen zajedno

NAJJEDNOSTAVNIJI SETUP Nudile su D-link kamere koje se jednostavno postavljaju skeniranjem QR koda, pohrana u cloud također je bila najjednostavnija preko D-linkove aplikacije koja je direktno pohranjivala u Google Drive

 

iSpy preuzima streamani video s kamera i pohranjuje ga na hard disk unutar računala. Time je moguće imati 0-24 video zapise pohranjene u lokalnoj mreži. Druga velika prednost je mogućnost kombiniranja raznih kamera. Tako primjerice ne moramo imati samo D-linkove kamere kako bi iz jedne aplikacije mogli motriti više prostora. Moguće je tako imati otpornije i vanjske kamere postavljene na vanjska mjesta dok se za nadgledavanje interijera može koristiti i neka jednostavnija kamera.

Setup je relativno jednostavan, s većinom kamera prisutnih već u samom setup wizardu unutar iSpy aplikacije. iSpy ima vlastitu bazu kamera, s konfiguracijama za njihove streamove koje su drugi korisnici ubacili u bazu. Time je setup poprilično jednostavan, a u iSpy smo kamere ubacili u svega par minuta. Moguće je i bilo konfigurirati koliko će prostora zauzeti pohrana video zapisa te nakon kojeg vremena će se desiti brisanje starih zapisa.
Potencijalni nedostatak korištenja iSpyja je bandwidth koji može proći WLAN mrežom.

kamere detalji 1 2

MICROSD Ispostavio se kao preferirani način pohrane zapisa s kamera

 

Sve kamere koje imamo na testu ograničene su na Wi-Fi n brzine, teoretske propusnosti do 150 Mbit. Dobro je poznato da brzina opada s udaljenosti i kvalitetom signala pa ako bismo koristili više bežičnih kamera unutar jedne mreže, možemo doći u probleme. U našem testiranju tri kamere smo mogli koristiti bez ikakvih problema dok bi postavljanje četvrte izazvalo lagane prekide u komunikaciji. Ubacimo li u jednadžbu još i druge uređaje koji se spajaju na WLAN mrežu, propusnost dodatno opada. Stoga, ako kanite postaviti više bežičnih nadzornih kamera, svakako preporučamo koristiti posebni access point namijenjen samo za kamere.

 


Metodologija

Bitna nam je bila kvaliteta slike prije svega, a onda ostali elementi, poput jednostavnosti setupa. 

Našem testu, pristupili smo posve consumerski. Tražili smo po raznim trgovinama kamere koje bi odgovarale našim kriterijima. Tražili smo kamere koje posjeduju mogućnost spajanja na Wi-Fi mrežu i preferirali smo kamere koje mogu snimati u 720p rezoluciji. Prednost nismo davali kamerama namijenjenima za vanjske prostore, već smo se vodili odnosima na tržištu. Jednostavno postoji više bežičnih kamera koje su prilagođene interijerima nego eksterijerima. Prilagođenost interijerima je i razumljiva, zbog limitacije Wi-Fi mreže, koja znatnije opada s debljinom zidova, pogotovo nosećim zidovima kuće obloženima fasadom. Unatoč toga, na test su se provukle dvije Wi-Fi nadzorne kamere namijenjene poglavito eksterijeru, koje su i za svaki slučaj nudile LAN povezivost.
Kamerama smo testirali poglavito kvalitetu slike, kojoj smo pridali i najveću pozornost.

Drugi element na koji smo stavili naglasak je bila jednostavnost montaže i postavljanja kamere. Neke kamere su se pokazale jednostavnima za montiranje, no pravim noćnim morama za postavljanje u kućnu mrežu ili mobilni uređaj. Kamere smo bodovali i po njihovoj opremljenosti, tj. prema onome što dolazi u paketu. Neke kamere su nudile samo držač za montiranje, dok su druge nudile iscrpna uputstva, mrežni kabel i slične sitnice koje dobro dođu, a mi ne moramo o njima dodatno razmišljati pri kupnji.

kamere zajedno 3 2

ŠUMA KABLOVA No ipak upola manja zbog nedostatka dodatnih ethernet kablova

 

U test smo ubacili i jednu kameru iz profesionalne sfere, Mobotixov C25. Iako se ne radi o bežičnoj kameri, htjeli smo pokazati koliko su ustvari nadzorne kamere na testu daleko od onih profesionalnih. Daleko od toga, jednostavnije nadzorne kamere su napredovale iznimno puno u zadnjih par godina, no to samo indicira da su profesionalne nadzorne kamere krenule i korak dalje. Mobotix C25 se cijenom ne može mjeriti s kamerama u testu, kao i načinu montaže, kojeg bi radije trebalo prepustiti profesionalcima.

Mobotixov C25 smo iskoristili kao svojevrsni benchmark, kameru prema kojoj consumer grade kamere trebaju stremiti. Većina kamera je po funkcionalnosti na tragu Mobotixa, no po kvaliteti slike su relativno daleko. Na kraju testa, treba sagledati ustvari za što bi kamera bila namijenjena. Prvo treba ustanoviti koji zahtjevi predstavljeni pred kameru. Mnogi kupci kada traže nadzorne kamere, često niti ne znaju što trebaju, pa je lako biti svladan velikom ponudom i raznoraznim kraticama. Tako se može desiti da se na kraju kupac odluči za kameru koja mu u stvari uopće ne odgovara potrebama, nebitno da li je otišao klasu previsoko ili prenisko. Druga bitna stvar je odabir scene. Treba sagledati koliko je široko i daleko područje koje treba biti zahvaćeno kamerom. Ako se radi o snimanju samo jednih vrata s jednog ili dva metra udaljenosti, čak i VGA kamere mogu biti adekvatne. Ako se pak radi o snimanju većeg dijela dvorišta, s prilazom i ulaznim vratima na ogradi, trebalo bi ipak razmisliti o nešto ozbiljnijoj kameri, namijenjenoj za eksterijer sa ugrađenim IR diodama. Treće bi trebalo sagledati kako se kamera može montirati i gdje. U testu smo imali par modela koji zahtijevaju veće preinake na zidovima na koje bi trebali biti montirani, a često i utičnica nije tamo gdje bi smo ju željeli. Stoga je bitno dobro isplanirati i izmjeriti da li kamera svojom veličinom i duljinom kabla odgovara prostoru na kojeg ju želimo postaviti.

metoda

Na kraju, kamera bi trebala biti dobro dizajnirana, s čvrstim načinom montaže. Trebala bi biti i neugledna, s jednostavnim načinom korištenja. Ipak je fokus ovog testa jednostavna montaža, koja ne zahtjeva zvanje profesionalca, već par slobodnih sati u nedjelju poslijepodne.

Nakon pregleda tehnologije i predstavljanja metodologije, vrijeme je da istražimo mogućnosti pojedine kamere te da usporedimo njihovu kvalitetu slike.

 


D-link DCS-2332L

D Link DCS 2332L 1Iako se DCS-2332L reklamira kao kamera prilagođena za eksterijer, njezin način montiranja je veoma labav. I na najmanji pokret kamera bi se znala okrenuti na težu stranu, stranu na koju je pričvršćena WLAN antena. DCS-2332L bismo mogli zamisliti kao idealnu kameru za montiranje u neki natkriveni vanjski prostor, primjerice ulaz od garaže ili nadstrešnice za auto. Ostatak kamere je iznimno čvrste izrade, a portovi kamere, uključujući ethernet port su brtvljeni, nudeći zaštitu od vlage. Glavni problem ove kamere je neodvojivi kabel duljine 300 cm.

Kada bismo kameru morali montirati na vanjski dio fasade, a utičnicu imamo samo unutra, trebali bismo raditi veoma veliku rupu u zidu veličine strujnog adaptera ili veličine kamere. Srećom, DCS-2332L ublažava nedostatke montaže s odličnim softverom i kvalitetom slike, bilo da se radi o dnevnim ili noćnim slikama. Snimke su u 720p rezoluciji, s ponešto šuma u statičnom okruženju, no kada kamera detektira pokret, kvaliteta snimke se popravlja.

 14 09 06 za DCS 2333L

14 08 30 za DCS 2332L

KVALITETA Dnevnih i noćnih slika je na visokoj razini

 

Pretpostavljamo da kamera ima određene razine kompresije koje primjenjuje ovisno o tome koliko promjena na kadru se događa. Softver koji je dostupan za Android i iOS modele automatski pronalazi kameru u dosegu Wi-Fija te se automatski spaja na nju. Unutar konfiguratora možemo odabrati na koju se mrežu želimo spojiti, a unutar par trenutaka na zaslonu našeg smartphonea vidimo direktan prijenos s kamere.

Screenshot 2015 10 16 14 41 06 za DCS 2333L

JEDNOSTAVNO SUČELJE Mobilne aplikacije karakteristične su za D-link kamere

 

Rezolucija: 720p

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Da

Cijena: 2.275,05 kn

Kamere kako se montiraju 4 za dsc 2333l

ČETIRI VIJKA Dovoljna su za montiranje kamere na zid

 


D-link DCS-825L

D Link DCS 825L 1Ako već po prvom pogledu nije jasno, radi se ustvari o naprednom baby monitoru. Cijelo kućište kamere je zaobljeno te nikako ne djeluje prijeteći kao neke nadzorne kamere već pomalo simpatično. Kvaliteta slike i jednostavnost setupa je gotovo jednaka kao na DCS-2332L, no DCS-825L ima par elemenata koji ju ističu od ostalih D-link modela. Kamera je prije svega namijenjena isključivo upotrebi u interijeru.

Dolazi s dva načina montaže, malenim postoljem na koje možemo odložiti sferičnu kameru te visokim stalkom kojeg je moguće i pričvrstiti na zid. Zgodan detalj je mogućnost promjene prstena oko objektiva i IR dioda kamere, kao i prstena oko postolja. Moguće je birati između ružičaste i baby-plave boje prstena. Pohrana snimaka i slika je moguća na microSD karticu, a zanimljivo je da se mogu pohraniti i uspavanke. Kamera već dolazi s predinstaliranim uspavankama pa se putem smart uređaja može odabrati jedna od dostupnih pjesmica koje bi trebale uspavati mališana.

20151 za DCS 825

20151016124643433 za DCS 825

KVALITETA Noćne slike su nešto niže kvalitete dok su obje prožete laganim šumom

 

Zanimljivo je da D-linkov baby monitor dolazi s mnogo LED dioda protkanih kroz kućište, no iz zasebne D-link baby monitor aplikacije moguće je pogasiti sve LED diode. Kamera putem ugrađenih senzora može javljati i promjene na temperaturi unutar prostorije. Za slučaj da se san prekine, kamera uz dojavu od ugrađenih mikrofona može javiti kako se beba počela plakati te da dijete zahtijeva roditelja. Kamera dolazi s odvojivim microUSB kabelom koji služi za napajanje, za slučaj da se utičnica nalazi daleko od mjesta na koje želite postaviti kameru.

Screenshot 2015 10 20 11 09 53 DCS 825

MOBILNA APLIKACIJA Prilagođena je senzorima ugrađenima u kameru, s mogućnosti javljanja kada dijete plače

 

Rezolucija: 720p

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Ne

Cijena: 835,00 kn

 Kamere kako se montiraju 6 DCs 825

MONTIRANJE Moguće je na držač ili na postolje

 


D-link DCS-935L

D Link DCS 935L 1Dizajnom slična DCS-2332L modelu, DCS-935L se po mnogo toga razlikuje od skupljeg modela. Kao prvo, DCS-935L nije namijenjen za montažu u eksterijeru već je samo za montažu u interijeru. Druga razlika je preporučena D-link aplikacija koja nije ista za obje kamere. Preporučena myDlink home prožeta je pucanjima i diskonektiranjem od kamere, makar i kamera i mobitel imaju puni Wi-Fi signal.

Srećom, aplikacija za DCS-2332L podržava i konfiguraciju svih drugih D-link kamera pa se iz myDlink aplikacije mogu pregledavati sve tri kamere. Setup je također lakši, a pucanja nismo primijetili niti jednom. DCS-935L se počinje iskupljati s dobrom kvalitetom slike te jakim IR LED diodama, koje svjetlost mogu bacati i do 5 metara daleko.

Postolje je nešto čvršće i kvalitetnije nego na drugim Dlink kamerama pa nam je lakše zamisliti da bismo DCS-935L montirali na neko teže pristupačno mjesto, bez potrebe za ponovnim namještanjem kuta snimanja, pa čak ni neko dulje vrijeme nakon montaže. Kabel je, kao i kod D-linkovog Baby monitora odvojiv, a priloženi microUSB adapter je duljine 150 cm.

20151016 124242 za 935

20151016 125153 za 935

DNEVNA SLIKA Pomalo je zelenkasta, no noćno snimanje je veoma dobro

 

Rezolucija: 720p

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Ne

Cijena: 806,55 kn

Screenshot za 935

APLIKACIJA Preporučena uz DCS-2332L prihvaća i konfiguriranje ostalih D-link kamera i pohranu u D-linkov cloud

 Kamere kako se montiraju 2 za 935

SAMO DVA VIJKA Dovoljna su za držanje malene DCS-935L kamere

 


ELRO C905IP

Elro C905IP 1Plug & Play je naziv s kojim je nizozemska kompanija ELRO odlučila opisati svoju C905IP kameru. Naše iskustvo je ipak ponešto drugačije. Veoma kratka uputstva su se uglavnom bazirala kako kameru najbolje pričvrstiti na zid umjesto kako je spojiti na kućnu mrežu.

S ponešto vlastitog istraživanja i pokušavanja, zaključili smo da je kameru prvo potrebno spojiti na kućnu mrežu putem LAN kabela te ručno konfigurirati unutar veoma komplicirane aplikacije na mobilnom uređaju. Drugi proizvođači, poglavito D-link su način spajanja iznimno pojednostavili. C905IP smo prvo morali pronaći putem računala u našoj kućnoj mreži te njenu IP adresu prepisati u aplikaciju. Nakon spajanja putem aplikacije, mogli smo odabrati WLAN mrežu na koju se želimo spojiti te unijeti njen password, no tek iz trećeg pokušaja unošenja uspješno smo bili spojeni te smo tada mogli ukloniti LAN kabel. Iako C905IP nema preferiranu 720p rezoluciju već samo VGA nedostatak razlučivosti nadoknađuje iznimno jakim i širokopojasnim IR LED diodama koje su u stanju bile i osvijetlili objekte udaljene i do 10 metara.

20151017 144844 15 Elro

20151017 183923 Elro

IAKO NIŽE REZOLUCIJE Kvaliteta boje i osvjetljenje putem IR dioda je vrhunsko

 

Na žalost, zbog niže rezolucije teže smo objekte raspoznavali na toj udaljenosti. Ono što nas se najviše dojmilo kod C905IP kamere je bila njena mogućnost pohrane snimaka na microSD karticu, dojavljivanje da se dogodila kretnja u kadru te da je kadar spremljen na SD karticu. Kamera je uz to i veoma malena, a crna boja kućišta će osigurati da bude gotovo nevidljiva u noći. Jedini maleni znak da kamera snima je veoma slaba zelena LED dioda kod objektiva koju nakon par metara udaljenosti teško razaznajemo. Kabeli koji izviru iz kamere su duljine 100 cm, jedan je namijenjen za napajanje dok je drugi LAN kabel. Kabel za napajanje je standardni okrugli kabel tipičan za nadzorne kamere, a njegova dužina iznosi 185 cm. Dovoljno je tanak da za njega ne treba raditi široku rupu kroz zid kako bi se žica provukla iz unutrašnjosti prema van. C905IP je također i otporan na vlagu, s radnom temperaturom od -10 do +50 stupnjeva celzijusa.

 Screenshot elro

ELRO Ima jednu od kompliciranijih i gorih aplikacija koja radi samo ako se umetne microSD kartica

 

Rezolucija: VGA

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Da

Cijena: 1.249,00 kn

kamere detalji 1 Elro

BRTVLJENI POKROV Skriva microSD kartice koje su same po sebi vrlo otporne

 

Kamere kako se montiraju 1 elro

TRI VIJKA Dovoljna su i za C905IP

 


Digitus Optimax Pro

Digitus Optimax Pro 1Dizajnom Digitus Optimax Pro priliči više tipičnim nadzornim kamerama koje možemo vidjeti na raznim javnim mjestima, poput državnih ustanova. Kućište bijele boje ima mnogo LED dioda postavljenih oko objektiva, a cijela kamera ima i metalni štit koji se može postaviti preko nje za dodatnu zaštitu. Dodatni štit i ne vidimo kao esencijalni dio opreme, budući da je kamera izrađena od debelog metala, zbog kojeg dobiva i IP66 certifikat vodootpornosti.

Digitusova mobilna aplikacija se pokazala jednom od boljih, s mogućnosti skeniranja QR koda kamere za automatsku konfiguraciju. QR kod pronašli smo na krpici za čišćenje objektiva, što nam se činio kao zgodan detalj. No nažalost, putem QR koda, kameru nismo uspjeli spojiti. Krenuli smo spajanjem ručnim putem, unošenjem MAC adrese i aktivacijskog koda s naljepnice na kućištu kamere. Problem je nastao kada smo primijetili dvije naljepnice s različitim MAC adresama, od kojih niti jedna nije radila. Zbog toga smo slično kao i ELRO C905IP kameru prvo spojili putem LAN kabela na kućnu mrežu te unutar aplikacije konfigurirali postavke za bežičnu mrežu. Nakon spajanja, dočekuje nas veoma čista slika, s minimalnom razinom šuma i dobrim kontrastom.

3C493707ACB digitus

3C493707A digitus

SNIMANJE ULICE Nudi široki pregled, kako danju, tako i noću

 

Kamera sporo reagira na promjenu osvjetljenja, što je očekivano za vanjsku primjenu budući da se uvjeti danjeg svijetla mijenjaju sporo. To je ipak dvosjekli mač. Kamera se zbog sporije prilagodbe ne može zaslijepiti svjetlima prolazećeg automobila, no ako smo kameru usmjerili na mjesto na kojem se nalazi rasvjeta, kamera je na par sekundi kompletno zaslijepljena. IR LED diode odgovaraju jačini onih na ELRO C905IP pa i njihov domet procjenjujemo na oko 8-10 metara. Digitus Optimax Pro ima sličan snop kabela, no sadrži dva dodatna, za ukupno četiri kabla. Nalazimo kabel za napajanje duljine 60 cm, jednaki okrugli standardni kao i za standardne CCTV kamere, s duljinom kabela adaptera od 120 cm. Nalazimo i kabel s RJ45 mrežnim priključkom te crvenu i upadljivu tipku za resetiranje na zasebnom kabelu. Ono što nam je ipak najviše upadalo u oči je bila iznimno jaka plava LED dioda na zasebnom kabelu. Plava LED dioda je toliko jaka da se na bijelom zidu u potpunom mraku može vidjeti i s više desetaka metara udaljenosti. Budući da se LED dioda ne može isključiti unutar postavki, odlučili smo ju prelijepiti dobrom starom izolacijskom trakom.

Screenshot digitus

JEDNOSTAVNA APLIKACIJA Uz bok je D-linkovima, a cijela konfiguracija se vrši unutar nje

 

Rezolucija: 720p

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Da

Cijena: 1.749,00 kn

Kamere kako se montiraju 7 digitus

TRI VIJKA Čine se kao standardni način montiranja kamera

 Kamere kako se montiraju 8 digitus

VEĆI BROJ KABELA Ima i iznimno jaku LED diodu zbog koje će se kamera teže skriti

 


Edimax IC-3140W

Edimax IC 3140W 1Ono što Edimax IC-3140W ističe od ostalih nadzornih kamera namijenjenih za interijer je integrirani ultrazvučni senzor pokreta, tipičan za alarme. Za razliku od ELRO Plug and Play kamere, Edimax je uistinu i plug and play kamera. Dovoljno je bilo samo instalirati aplikaciju na mobilni uređaj, kameri dati struje i pokrenuti traženje iz aplikacije. Ediview 2 app je trenutno pronašao kameru, te nakon unosa šifre za Wi-Fi mrežu, IC-3140W je bio spojen na mrežu.

Nismo primijetili niti jedno ispadanje konekcije, kao što smo imali prilike vidjeti na D-linkovoj kameri. Ediview 2 je također veoma napredna aplikacija koja također posjeduje mogućnost push notifikacije koja javlja kada je kamera osjetila pokret. Četiri malene LED IR diode bit će dovoljne za osvjetljenje objekata bližih od 5 metara udaljenosti, a ugrađeni mikrofon će omogućiti i slušanje situacije u prostoriji u kojoj se nalazi kamera.

IC 3C49EB edimax

IC 3C49E edimax

SNIMKE NA EDIMAXU Vrhunske su kvalitete sa širokom lećom

 

Zanimljiv je i zvučnik koji omogućuje i interakciju s osobama koje se nalaze u prostoriji. Pohrana video zapisa i slika je moguća na microSD karticu direktno u kameri, što nam se ponovno pokazala kao najidealnija opcija. Postolje na koje je montirana kamera je i nešto čvršće nego kod konkurencije pa bismo bez ikakve nesigurnosti IC-3140W mogli montirati na strop ili zid. Napajanje se obavlja putem posebnog adaptera duljine 150 cm, što je i glavni nedostatak ove kamere.

Screenshot edi

EDIVIEW II Aplikacija s vrlo malo otklona šalje snimke

 

Rezolucija: 720p

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Da

Cijena: 939,00 kn

Kamere kako se montiraju 5 edi

TRI VIJKA – kako neočekivano

 


Milesight MLS-C3291-PW

Milesight WPS 4Iznimno malena Milesightova kamera skriva neočekivano mnogo mogućnosti. Krenuvši od senzora, camera Mini Cube spada u kamere s boljim senzorom koristivši Sonyjev Progressive Scan Exmor CMOS senzor. Kao i Edimax, Milesight nudi i ultrazvučni senzor pokreta kako leći kamere ne bi promaknuo niti jedan pokret. Iako je IR osvjetljenje veoma malene fizičke veličine, domet IR osvjetljenja je relativno pristojnih 7 metara, adekvatnih za interijer.

Područje gdje C3291-PW zaista počinje sjati su mogućnosti povezivanja i pristupanja kameri. Kameri se ne mora samo pristupati putem veoma dobre Milesight aplikacije već se može i putem browsera, direktnim spajanjem na IP adresu kamere. Time se dolazi do kompletne komandne ploče kamere u kojoj se mogu podesiti i najsitniji detalji poput vremena u kojima bi kamera trebala snimati i zvuk putem mikrofona. Snimke je moguće pohranjivati na microSD karticu, a kameru je moguće i napajati putem PoE (Power over Ethenet standarda), ako se ispostavi da je domet WLAN mreže preslab za pouzdanu konekciju. Zanimljiva je i SIP mogućnost povezivanja, gdje se snimke s kamere mogu pregledavati pozivom sa SIP telefona.

192.168.1 mile

DOBRA KVALITETA SNIMKE Zahvaljujući Sonyjevom senzoru

Screenshot 15 mile

NAPREDNO WEB SUČELJE Ne priliči tako malenoj kameri

 

Iako kućište nije namijenjeno za vanjsku upotrebu, operacijska temperatura od -10 do +60 stupnjeva Celzijevih je bolja nego kod kamera namijenjenih za vanjsku uporabu. Jedino područje gdje nas je kamera pomalo razočarala je kvaliteta kućišta koje djeluje previše jeftino za kameru ovako širokih mogućnosti i ovako dobre kvalitete slike. Po mogućnostima, Milesightova kamera je jedina koja može doći blizu referentnoj Mobotixovoj budući da nudi i PoE i SIP mogućnosti, ali i odličan senzor.

Kamere kako se montiraju 3 mile

TRI VIJKA Ponovno služe za montažu

 

Rezolucija: 1080p

Mobilne aplikacije: Android, iOS

IP certifikat: Ne

Cijena: 1.377,00 kn

 kamere detalji 2 mile

MICROSD Ponovno služi za pohranu slika i videa koji su potom dostupni iz web sučelja i aplikacije

 


Mobotix C25

MX C25 D016 2Kamera koju smo odlučili koristiti kao referentni model spada u srednji rang Mobotixove ponude. Kamera se može napajati i koristiti samo putem LAN kabela, a napajanje je moguće putem PoE standarda. Ono gdje se Mobotixova kamera najviše ističe je u iznimno širokokutnoj leći koja obuhvaća 180 stupnjeva u svim smjerovima.

Tako se C25 najidealnije može montirati na strop neke prostorije, a potom se iz Mobotixove desktop aplikacije mogu odrediti kadrovi iz scene, koji se potom unutar kamere ispravljaju i djeluju kao da su snimani s posebnom kamerom. Pohrana je također moguća na microSD karticu, no moguće je i snimke pohranjivati na bilo koje mrežno mjesto, tj. mrežni disk. Ustvari, Mobotix C25 je sustav integriran u potpunosti sam u sebe te za funkcioniranje zahtijeva samo žičanu i napajanu LAN mrežu.

mx10 16

mx10 16 2

HEMISFERNA LEĆA Omogućuje snimanje cijele prostorije s jednom kamerom

 

C25 se može pristupati na razne načine, putem iOS aplikacije ili možda najbolje putem veoma napredne desktop aplikacije putem koje se i vrši inicijalna konfiguracija kamere. Android korisnici će ipak ostati zakinuti za mobilnu aplikaciju. Međutim, nakon konfiguracije, pregled kamere je moguće obaviti i putem jedne od mnogih aplikacija dostupnih na Play Storeu namijenjenima za pregledavanje IP kamera. Sliku iz kamere je moguće i vidjeti putem SIP telefona, često korištenog u portafonima.

Screenshot 14 mx

MXControlCenter Moguće je izrezivati kadrove iz okrugle scene koji se potom automatski ispravljaju u pravokutni prikaz

 

Rezolucija: 6 MP

Mobilne aplikacije: iOS

IP certifikat: Da

Cijena: Na upit

kamere detalji 4 mx

UNUTRAŠNJOST KAMERE Skriva napredan hardver koji je server sam za sebe

 

 

(Stranica 1 od 11)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 11)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kućne nadzorne kamere - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.