Sizzy

Sizzy

Preglednik za web developere

U postolara su najgore cipele, kaže stara narodna mudrost koja pokazuje kako majstor koji izrađuje neki proizvod najčešće koristi prilično lošu verziju tog istog proizvoda.

Potaknuta takvim razmišljanjem, mala ekipa iz tvrtke Sizzy (predvođena već dobro poznatim predavačem s domaćih IT konferencija – Kitze) odlučila je pripremiti odgovarajući alat za same majstore weba. Tako je nastao novi preglednik pod nazivom Sizzy.

Zbog takve orijentacije ovaj preglednik vjerojatno nikad neće skinuti s trona popularnosti dugogodišnje poznate igrače kao što su Chrome, Safari, Edge ili Firefox. No zbog svojih mogućnosti mogao bi postići, a u jednu ruku čak već i postiže, zapažen uspjeh među grupacijom za koju je napravljen. S obzirom na broj web developera u svijetu, to je sasvim dovoljan broj da opravda uloženi napor u razvoj Sizzya, a da razvojnoj ekipi osigurava dovoljnu zaradu za nastavak rada na pregledniku.

 

sizzyWelcome

Probno, besplatno korištenje preglednika dostupno je ukupno 14 dana.

 

1. Instalacija i naplata

Kao i kod ostalih preglednika instalacija se izvodi njegovim preuzimanjem sa stranica proizvođača (https://sizzy.co/). Međutim, za razliku od ostalih preglednika koje nakon toga možete slobodno koristiti, za korištenje Sizzya se prvo treba registrirati. Nakon toga novi korisnik dobije pravo na besplatno probno korištenje preglednika u trajanju od 14 dana. Sasvim dovoljno za isprobavanje svih mogućnosti.

Nakon isteka probnog perioda Sizzya treba platiti. Kolike su točne cijene možete vidjeti na pratećoj slici uz tekst. Pretpostavimo da ste izabrali plaćanje mjesec po mjesec sve dok vam Sizzy treba u razvoju. To je 15 dolara mjesečno. Je li to puno ili malo? Prije svega ovisi o tome koliko cijenite svoje vrijeme uloženo u rad na nekom projektu. Ako vam Sizzy uštedi svega nekoliko sati rada u odnosu na klasični preglednik, evo dovoljno dobrog razloga da stvarno platite njegovo korištenje. U slučaju da u okviru iste tvrtke Sizzy planira koristiti veći broj developera, onda cijena po primjerku pada povećanjem broja korisnika. Koliko je točno iznos u određenom slučaju može se saznati pomoću posebnog kalkulatora na stranici proizvođača.

 

sizzyPricing

Cijena korištenja preglednika Sizzy: https://sizzy.co/pricing.

 

Druga stvar koju ćete odmah primijetiti pri korištenju preglednika je to da pokretanje traje duže nego što je to slučaj kod drugih standardnih preglednika. To i ne čudi s obzirom na to da kasnije otkrijete hrpu dodatnih alata koje dobijete u odnosu na konkurenciju.

 

2. Usporedba s drugim preglednicima

Iako su preglednici, kao što im samo ime i govori, prije svega namijenjeni za pregled informacija od strane prosječnog korisnika računala, iz dana u dan u njih se ugrađuje sve više mogućnosti namijenjenih web developerima. Poznata vam je uloga funkcijske tipke F12 u većini preglednika, zar ne?

Autori Sizzya tvrde kako su u tom pogledu otišli puno dalje od konkurencije. Da bi to odmah bilo i vidljivo pripremili su posebnu stranicu (https://sizzy.co/vs-other-browsers) za brzu usporedbu mogućnosti vlastitog preglednika u odnosu na konkurenciju. Ova sadržajno prilično velika stranica pokazuje kako jedino Sizzy nudi hrpu mogućnosti koje su vrlo korisne web developerima. To je ujedno i razlog zbog kojeg ne možemo detaljno opisivati baš svaku posebnost Sizzya – jer bismo time poprilično probili dozvoljenu veličinu teksta u časopisu. Zato ćemo u nastavku prije svega napraviti pregled najvažnijih grupa mogućnosti i posebnosti preglednika.

 

sizzyComparison

Usporedba s drugim preglednicima: Sizzy ima brojne dodatne mogućnosti u odnosu na najraširenije preglednike.

 

Jedna od najvažnijih prednosti Sizzya ogleda se u mogućnosti istovremenog testiranja web orijentiranih rješenja na različitim uređajima, što uključuje i podršku za veliki broj mobilnih uređaja. Uz pomoć ovog proširenja točno ćete vidjeti kako će vaše rješenje izgledati na nekom uređaju, bez potrebe da u svrhu testiranja nabavite takav uređaj. Na raspolaganju je već unaprijed pripremljen veliki broj najpopularnijih uređaja, a web developer sam bira što mu je potrebno.

 

sizzyWelcome2

Dostupan je poseban način rada za upoznavanje preglednika.

 

A kad već izvodite testiranje na različitim uređajima, zar onda nije najlogičnija stvar na svijetu da to što dobijete kao rezultate možete spremiti kao slike namijenjene prezentaciji? Na taj način možete pokazati korisniku kako napreduje razvoj dogovorenog projekta, a potencijalnom novom klijentu kako vaši proizvodi izgledaju na različitim uređajima. Sasvim logično i ugrađeno u Sizzy. Dodatna pikanterija u cijeloj priči je i to što raspored različitih uređaja po pozadini, kao i same efekte pozadine, možete uređivati u posebnom alatu pod nazivom Photo Studio. Tako pripremljena prezentacija izgleda još efektnije za potencijalnog klijenta.

 

sizzyDeviceEmulator

Pregled sadržaja na različitim uređajima jedna od najefektnijih mogućnosti preglednika Sizzy.

 

Biranje različitih vrsta uređaja za prikaz tijekom razvoja nije jedino što se može izabrati u vezi s prikazom. Na raspolaganju su i različiti načini prikaza sadržaja u izabranim uređajima (Float Mode, Focus Mode, Full Mode iostali). Na koliko se korisnih detalja mislilo u razvoju možda najbolje pokazuje takozvani „Full Page ScreenShots“ način rada. Pomoću njega dugačku stranicu s puno sadržaja možete spremiti kao jedinstveni sadržaj s mogućnošću kretanja po njemu, uz povećavanje pojedinih dijelova. Svakako preglednije nego da to spremite na uobičajeni način kao veći broj manjih slika.

Sizzy također sadrži čitav niz posebno pripremljenih alata za web developere, kao što su dodatni alati za pregled, uređivanje i traženje grešaka u CSS datotekama, mogućnost pripreme zajedničkih CSS datoteka za sve vrste uređaja uključenih u simulaciju, ali i posebnih CSS datoteka samo za neke od uređaja, posebni editor kolačića i lokalnog spremišta, te izravno ugrađenu podršku za veliki broj često korištenih proširenja u razvoju kao što su React, Vue,  Angular i ostalo. U slučaju da poželite napraviti samo manju promjenu u izgledu, kako bi odmah provjerili je li nakon toga rješenje bolje, to možete napraviti u posebnom načinu rada (Design Mode).

 

sizzyUredivanje

Dostupno je izravno na prikazanim uređajima.

 

Korištenjem svih spomenutih dijelova preglednika, kao i onih koje ćemo tek spomenuti, ili ih zbog nedostatka prostora uopće nećemo moći spomenuti, ujedno dobivate nagradne bodove i značke o vašempoznavanju Sizzya. Ako spadate među one koji vole dobivati mrkvu kao poticaj za svoj rad (umjesto batina za nerad), evo još jednog od razloga zašto ćete sigurno zavoljeti Sizzy.

Za iskusnije developere koji žele biti što produktivniji u radu na raspolaganju je posebni modul pod nazivom Butler. Pomoću njega možete napraviti čitav niz stvari upisujući odgovarajuće naredbe. Budući da se kod upisa početnih slova automatski predlažu mogući nastavci naredbi, takav rad doista može postati puno brži i udobniji nego kada svaki put morate to isto pronaći u izborniku ili nekom od pratećih prozora.

 

sizzyExpert

Kako postati Sizzy Expert: Korištenjem preglednika ujedno skupljate i bodove, odnosno značke o njegovom poznavanju.

 

Razvoj modernih web rješenja bez oslanjanja na korištenje bar poneke dodatne API funkcije postaje sve rjeđi i rjeđi. U tom smislu sjajno je kad izravno u pregledniku možete na različite načine pozivati API funkcije, pripremati im i pregledavati zaglavlje, sadržaj i ostalo. Kako to izgleda u pregledniku Sizzy možete vidjeti na pratećim slikama uz tekst demonstrirano na pozivu API funkcije (https://dog.ceo/api/breeds/image/random). Ako još niste čuli za ovaj API, a volite životinje (posebice pse) isprobajte ga svakako. Čak i ako ne namjeravate koristiti Sizzy.

A što ako istovremeno radite na različitim projektima u pogledu stilova, načina pregleda rezultata, i svih drugih stvari povezanih s oblikovanjem web sadržaja? Sizzy nudi mogućnost organiziranja onog na čemu radite u projekte. Zatvaranjem jednog projekta i otvaranjem drugog cijelo radno okruženje poprima izgled pripremljen upravo za taj projekt. To ne samo da uključuje izgled okoline i prateće razvojne alate, nego su vam ponovo dostupni i različiti komentari spremljeni u vezi tog projekta, popisi preostalih poslova, dijelovi koda koje ćete tek koristiti ili ste ih privremeno isključili iz korištenja itd.

Kad je projekt dovršen, izravno u Sizzyu možete napraviti i njegovu distribuciju na produkcijsko okruženje pomoću FTP alata ugrađenih u sam preglednik. Zgodno, zar ne? Nije potrebno koristiti nikakav dodatni alat za tu namjenu.

Jesmo li opisali mogućnosti kao što su podrška za CORS, URL Editor ili ZEN način rada? Nismo, a i nećemo zbog ograničenosti prostora. Ako vam se sve do sada napisano učinilo zanimljivim, onda je to dovoljan poticaj da pokušate sami otkriti što su nabrojene dodatne mogućnosti i kako se koriste. Ne zaboravite da ćete njihovim otkrivanjem i korištenjem također zaraditi dodatne bodove i značke kao oznaku poznavanja Sizzya.

 

3. Zaključak

Na temelju svega nabrojenog lako je zaključiti da je Sizzy sjajan alat za web developere. Sa svim nabrojenim mogućnostima opravdava i to što njegovo korištenje nije besplatno. Naravno, Sizzy nikada neće zamijeniti najpopularnije (obične i jednostavne) preglednike u svakodnevnom životu. Nekome tko koristi preglednik za pregled vijesti, kupovinu preko weba ili uplatu listića u kladionici zaista nije potrebna, na primjer, mogućnost pregleda i testiranja API funkcija. Ali oni kojima je to zaista potrebno, sigurno će znati cijeniti sve to što je ugrađeno u Sizzy. 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sizzy - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.