Top 5 aplikacija za uređivanje videa - 2.3 out of 5 based on 3 votes
Top 5 aplikacija za uređivanje videa

Top 5 aplikacija za uređivanje videa

Uz količinu i kvalitetu dostupnog, potpuno besplatnog, softvera za uređivanje video zapisa ne morate biti Steven Spielberg te imati ogromne financijske izvore kako biste postigli vrhunske rezultate.
Sada, kada imate više vremena nego obično, konačno je vrijeme da uredite one snimke s godišnjeg odmora ili s dječjeg rođendana.

Iako svatko od vas ima drugačije potrebe kada spominjemo video uređivanje, nadamo se da će svatko od vas pronaći ponešto za sebe. Naravno, razlikujete se od drugih i po nivou predznanja koje već imate o video editorima. Tako će nekome trebati video editor za Instagram priče, drugima za Facebook. Neki od vas će možda raditi potpunije videe za YouTube kanal.

Bez obzira jeste li paćenik ili profesionalac, te želite li postaviti video na Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ili neke druge kanale – razmotrite navedene video editore. Ovaj tekst će vam pomoći odabrati onaj najbolji za vas. No svakako nebi trebalo stati na prvom izboru, nego si dozvolite isprobati i ostale kroz nekoliko dana.


Blender

blender

Blender, jedan od osnovnih programa za uređivanje videa na tržištu. Dostupan je za Windows, Mac i Linux te je potpuno besplatan, a radi se o OpenSource softveru te mi je i izvorni kod dostupan u cijelosti i potpuno besplatno.

Zapravo je osmišljen kao program za 3D animaciju, ali kako je 3D renderirane scene trebalo po spajati u cjelinu kako bi se dobio konačan video, razvijen mu je i dodatak u obliku vrlo korisnog video editora. Blenderov video editor trebao bi biti dovoljan za većinu vaših videozapisa.

Video editor vam omogućuje obavljanje osnovnih radnji poput rezanja video zapisa i spajanja. Također posjeduje mogućnost izvršavanja složenijih zadataka poput video maskiranja. To ga čini vrlo fleksibilnim uređivačem videa i zadovoljava početnike i napredne korisnike.

Video Editor Blender uključuje Live preview, luma waveform, chroma vectorscope i histogram. Audio miksanje, sinkroniziranje i drugo. Ima do 32 layera  za dodavanje videa, slika, zvuka i efekata.

Plus: Besplatno, rašireno te ima mnogo video tutoriala, odličan je za naprednije projekte koji mogu uključivati 3D animaciju.

Minus: malo ga je teže savladati potpunom početniku, a većima dostupnih tutorijala je orijentirana za 3D animiranje i modeliranja

Link: https://www.blender.org/


Lightworks

lightworks

 

Lightworks je još jedan odličan besplatni softver za uređivanje videa, dostupan na Windows-u, Mac-u i Linuxu.

Lightworks je jedan od najmoćnijih video urednika na popisu. Apsolutno je prepun korisnih značajki. Besplatna verzija mogla bi biti i više nego dovoljna za većinu vaših potreba. Pro verzija košta oko 25 dolara mjesečno, no trebate li zaista trošiti novac na sve te opcije. Čitajte do kraja članka kako bi saznali naše savijete kako izbjeći plaćanje za softver.

Lightworks podržava mnogo formata koje u njega možete uvesti, no u besplatnoj verziji podržava export videa samo do rezolucije od 720p, tj. HD rezolucije. Možda vam je ta rezolucija dovoljna ukoliko vaše video uratke namjeravate objavljivati na društvenim mrežama koje ne podržavaju videe velikih rezolucija. Na kraju krajeva niti TV program najvjerojatnije ne gledate u rezolucijama većim od 720p, a bez obzira na to ste oduševljeni kada pogledate dobar film.

Iako je većina značajki uključena u besplatnu verrziju, 4K video podrška za YouTube i Vimeo uključena je samo u plaćenu verziju softvera. Lightworks ima dobre video tutorijale uz koje možete brže savladati softver.

 

Plus: Vrlo moćan uređivač videa s mnogim naprednim značajkama

Minus: 4K video podrška samo u plaćenoj verziji. Neki će se korisnici možda smatrati previše naprednim

Link: https://www.lwks.com/


Shotcut

Shotcut 18.11

Shotcut je jedan od najboljih besplatnih programa za uređivanje videa koji su dostupni za Windows, Mac i Linux.

Poput Blendera, Shotcut je program otvorenog koda. To znači da nakon preuzimanja dobivate pristup svim značajkama bez potrebe za plaćenom nadogradnjom.

Ovaj video uređivač podržava širok raspon video formata i ima veliku zbirku videozapisa. Iako ovaj softver za uređivanje videa ima sjajne značajke, neki će korisnici možda smatrati sučelje malo čudnim. Ovaj je softver izvorno dizajniran za Linux i to definitivno pokazuje. Ali, ispod haube nalazi se vrlo kvalitetan uređivač videa.

Dvije najupečatljivije značajke su podrška u 4K HD razlučivosti i uređivanje vremenske trake. Mnogo besplatnih verzija softvera uključuje podršku za 4K razlučivost. Za snimanje se također ne zahtijeva uvoz videozapisa u uređivač što rezultira uštedom vremena imate li posla s velikim video datotekama. Datoteke otvarate povlačenjem n-drop uz uobičajene metode izbornika i na alatnoj traci.

 

Plus: AMD, Intel i NVIDIA hardware encoding, podrška za 4K razlučivost, više jezgreno renderiranje, može se pokretati kao portabilna aplikacija sa USB sticka, ima video stabilization opicju dostupnu na desnom kliku miša na video isječku

Minus: Sučelje može biti neuobičajeno za neke korisnike, nema template sustav za brzu izradu videa

Link: https://www.shotcut.org/


DaVinci Resolve

 

DaVinci Resolve je vjerojatno najnapredniji video editor s ove liste aplikacija. Iako ima mnogo profesionalnih video značajki, njegovo je sučelje intuitivno te ga je lako savladati. Uz rezanje i obrezivanje videa možete manipulirati zvukom i raditi korekciju boja. Možete ga koristiti i za dodavanje 2D i 3D naslova na vašem videozapisu. Ako samo želite obrezati i prenijeti svoje videozapise, bogati set značajki DaVinci Resolve aplikacije možda je previše za vas. Međutim, ako je vaš video projekt malo napredniji, besplatnu verziju ovog softvera teško je pobijediti. Inicijano je nastao kao softver za korekciju boja te mu je i danas nepobjediv na tom polju čak i među nekim komercijalnim riješenjima. S toga vam savjetujemo da savladate njegove opcije za korekciju boja, makar koristili samo tu opciju, a ostatak video projekta dovršili u nekoj drugoj aplikaciji – barem do vremena kada ne savladate više opcija DaVinci Resolvea.

Njegove naprednije značajke uključuju uređivanje multicamom (više kamera), korekciju boja, audio mastering.

 

Plus: Intuitivna sučelja i nevjerojatno dobra korekcija boja

Minus: Širok spektar značajki čini ga malo neodoljivim, a nisu sve besplatne tako treba platiti za advanced noise removal alate kao i za motion blur ili  mist efekte

Link: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/


VideoPad

VideoPad

VideoPad je jedan od najboljih alata za uređivanje videa s kojim ćete napraviti prve korake u svijetu uređivanja multimedijskih videozapisa. Dostupan je samo za Windows operativni sustav. Savršen je za sve koji se počinju igrati oko video sastava jer je jednostavan za korištenje. Ipak, napredni korisnici će ga možda smatrati suviše osnovnim.

Glavne značajke uključuju unaprijed izvedene tranzicije te mogućnost renderiranja u više rezolucija. Zatim, 3D uređivanje videa kao i stabilizaciju videa. Uključeno je nekoliko zvučnih efekata.

 

Plus: mogućnost direktnog izvoza na YouTube i druge društvene platforme, vrlo jednostavno korištenje „zelenog platna“ i drugih efekata.

Minus: Previše jednostavno za naprednije korisnike

Link: https://www.nchsoftware.com/videopad/index.html


Zaključak

Svaki softver je odličan u nekom pogledu te ima manjkavost u drugom pogledu. Programeri koji rade besplatan softver to rade iz vlastitog zadovoljstva i cilj im je napraviti taj komad softvera, koda, aplikacije (kako god želite) što bolje znaju. Naravno da imaju ograničeno vrijeme koje mogu raditi, jer nemoguće je volontirati 24/7, nego svi moramo zaraditi za osnovne životne potrebe. Zato je potrebno trošiti vrijeme za programiranje i na plaćene aplikacije te naizgled može izgledati kako neki komercijalni alat ima više opcija te su one nekako bolje. No dali zaista te aplikacije vrijede taj novac?

Možda je bolje instalirati nekoliko aplikacija te jednu od njih koristite za korekciju boja na videu. Drugu aplikaciju pak koristiti za dodavanje specijalnih efekata na pojedini video klip. U trećoj možda sve skupa po spajati u završnu cjelinu, a sve s ciljem dobivanja vrhunskih rezultata sa softverom koji niste morali platiti te vam je beplatno pružen na dlanu. Jedino što trebate je isprobati ih i obarati one vama naj privlačnije.

 
(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top 5 aplikacija za uređivanje videa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.