SAVRŠEN COMBO Android Wear sat (Moto 360) i pametni telefon (LG G3)

Android Wear vodič

Na tržištu se isprofilirao velik broj pametnih satova i narukvica. Android Wear najčešće je korišten operativni sustav za wearabless dodatke, a ovaj pregled pomoći će vam u lakšoj customizaciji pametnog sata.

Iako postoje već više od deset godina, pametnim je satovima popularnost porasla tek u posljednje dvije godine dolaskom platforme Android Wear koja napokon može poslužiti kao dostojna ekstenzija naših mobitela. Unatoč popularnosti, mnogim je korisnicima i dalje nejasno čemu uopće služe pametni satovi i što mogu, tako da smo vam kroz primjer pametnog sata Moto 360 priredili kratki pregled mogućnosti Android Wear platforme.

Za početak, bitno je naglasiti da Android Wear satovi nisu samostalni uređaji i služe isključivo kao nadopuna mobilnom uređaju. Tek maleni broj satova ima podršku za SIM kartice i potpunu samostalnost. Svi ostali moraju biti u Bluetooth dosegu ili biti na istoj WiFi mreži kao i mobitel s kojim su upareni. Također, treba imati na umu da Samsung satove ne pogoni Android Wear već Tizen OS.

 


Teme

Android wear 17

Ponešto za svakoga: Već po prvom pokretanju dobit ćete i više nego dovoljno različitih stilova za svoj sat

 

Kada kupite ručni sat, obvezali ste se na jedan dizajn kojeg ćete gledati gledati sve dok se sat ne pokvari ili ponovno nabavite novi.

Android wear 3U slučaju smartwatcha izgled možete mijenjati kada god želite, a ograničenje je najčešće samo mašta. Osim predinstaliranih tema, nove možete pronaći na Google Play Storeu, a sve su češće teme koje su i same platforme za izgradnju dodatnih tema. Primjerice, tema Pujie Black toliko je prilagodljiva da korisnicima omogućuje dijeljenje vlastitih kreacija putem službene G+ grupe gdje se okupila poveća zajednica. Tema nije samo pitanje estetike već i funkcionalnosti. S obzirom da nismo ograničeni samo na prikaz vremena i datuma, često su nam pružene dodatne informacije poput prognoze vremena, statistika o tjelesnoj aktivnosti i budućih sastanaka u kalendaru.

Naravno, možete imati instalirane sve teme koje vam trebaju i mijenjati ih po potrebi, tako da je izgled pametnog sata izuzetno dinamična i fleksibilna kategorija.

 


Notifikacije

Android wear 12

Google Now: Povremeno će vas pokušati obavijestiti o stvarima za koje zaključi da su vam bitne. Primjerice, izlazite li često na ista mjesta u isto vrijeme, dobit ćete notifikaciju kada treba krenuti da biste stigli na vrijeme

 

U današnje je vrijeme gotovo nezamislivo ne biti stalno na raspolaganju što najčešće znači stotine notifikacija dnevno, a smartwatch je odličan način za olakšati i organizirati taj kaos.

Po povezivanju s vašim mobitelom, sat će vam prosljeđivati sve notifikacije i omogućiti interakciju s njima tako da više ne morate na svaki zvuk reagirati vađenjem mobitela iz džepa već možete događaje unaprijed filtrirati po važnosti. Kada napokon uzmete mobitel u ruku, na njemu će vas dočekati samo notifikacije koje su vam bitne. Naravno, aplikacije koje ne želite na satu moguće je blokirati.

Android wear 18

Osim notifikacija, bit ćete obaviješteni i o pozivima na koje se možete javiti izravno sa sata, ali za to će vam ipak trebati slušalice spojene na mobitel ili sat jer zvučnici i dalje nisu standardni dio modernih satova. Sa sata je moguće odgovarati i na poruke, ali kako je ekran premalen da bi se na njega tipkalo, većina aplikacija će vam ponuditi unaprijed napisane odgovore ili omogućiti da pošaljete emoji. Slanje emojija je zabavno i efikasno jer ga je potrebno nacrtati prstom, a sat će vam potom ponuditi sve koji sliče tome što ste nacrtali.

Prije nekoliko inačica Android Weara uvedena je mogućnost skrolanja kroz notifikacije bez da uopće dotaknete ekran. Radi se o takozvanim wrist gestama, a rade odlično. Za skrolanje gore potrebno je ruku brzo zarotirati prema gore i potom ju sporije vratiti natrag, a za skrolanje dolje ide spori okret prema gore i potom nagliji pokret natrag. Malo je teže za opisati, ali nakon nekoliko dana postane refleksno i korisno je. Za Android Wear 6.0 najavljeno je još gesti tako da se nadamo da će i one biti korisne poput ovih. Sve popularne aplikacije već odavno imaju podršku za Android Wear. Swipe u desno na Messenger notifikaciju otvara kompletni razgovor i dopušta jednostavnije odgovore poput thumbs up.

S obzirom da su mobitel i sat povezani, isključivanje notifikacija na satu znači isključivanje istih i na mobitelu, što je idealno u slučaju da se nađete na nekom sastanku na kojem je nezgodno kopati po džepovima, a zaboravili ste isključiti zvuk.

Android wear 13

Na pozive: Moguće se javiti izravno sa sata, što je jako korisno ako vam je mobitel u džepu i slušate glazbu - jedan pokret prstom i u razgovoru ste

 


Organizacija

Kao što smo već spomenuli, neke teme će vam prikazivati nadolazeće sastanke i dogovore, a podsjetnici i notifikacije iz kalendara će vam stizati i na sat. Osim ovih osnovnih mogućnosti, zahvaljujući mikrofonu ugrađenom u sat možete zazvati “Ok, Google” i narediti mu glasom da napravi bilješku, a nakon toga ju jednostavno izdiktirati.

Android wear 5

Google Keep: U oba izdanja. Liste se sinkroniziraju u stvarnom vremenu i odlično su rješenje tijekom kupovine ili pakiranja za put

 

Aplikacija Google Keep izvrsno je integrirana s Android Wearom tako da je za bilješke možda najbolje koristiti upravo nju jer omogućuje izradu bilješki putem glasa, ali i pregledavanje istih putem sata, što je posebno korisno u slučaju check listi.

Android wear 1 2Ovdje je možda bitno napomenuti da će “Ok, Google” upite zapravo slati mobitelu i potom samo vraćati rezultate na sat, ako rezultati uopće postoje. Recimo, u slučaju da satu kažete da nekoga nazove, poziv će se odvijati putem mobitela, a sat s tim više neće imati veze. S druge strane, rezultati Google upita uredno stižu na sat.

Među aplikacijama koje podržavaju Android Wear našli su se i Google Maps. S obzirom na veličinu baterije i ekrana, navigacija na ovaj način više može poslužiti za neka sitnija snalaženja po gradu nego kao kompletna zamjena za mobitel, ali definitivno izgledamo manje izgubljeno ako tu i tamo pogledamo u sat. Imate li malo lakši san, smartwatch vam vibriranjem može poslužiti i kao alarm. Ovo će se promijeniti na bolje kada više satova bude dolazilo s ugrađenim zvučnicima.

Mape su dovoljno pregledne i na manjem ekranu, ali ne mogu poslužiti na jednakoj razini kao putem mobitela tako da ih preporučamo samo za navigaciju tijekom pješačenja ili vožnje biciklom.

 


Glazba

Android wear 1

Više ne morate posezati za mobitelom: sve je moguće kontrolirati putem sata

 

Nedostatak zvučnika na većini modernih pametnih satova ne znači da su skroz nijemi. U slučaju Moto 360, a i mnogih drugih, glazbu je putem Google Play Music aplikacije moguće pohraniti izravno na sat i slušati putem Bluetooth slušalica. Količina interne memorije varira od sata do sata, a Moto 360 za pohranu aplikacija i glazbe ima čak 4gb memorije.  

Android wear 16

Wipe u desno: Na glazbenoj notifikaciji otvara maleni izbornik za prebacivanje pjesama i kontrolu glasnoće

 

Kao što je moguće primijetiti, za neke je naprednije funkcije nužno koristiti upravo Google aplikacije. Ostali playeri će vam omogućiti preskakanje pjesama, stišavanje i pojačavanje glazbe i eventualno pristup playlistama, ali Google Play Music će dopustiti pohranjivanje glazbe na sat, ali i pokretanje glazbe putem glasovnih naredbi. Jedna od najpopularnijih aplikacija za identifikaciju glazbe, Shazaam, također podržava Android Wear, tako da možemo identificirati pjesmu izravno preko sata što nam povećava šanse za uspjeh jer se često zna dogoditi da pjesma prođe dok izvadimo mobitel i pokrenemo Shazaam.

Android wear 6

Shazaam: Odlično izgleda i još bolje radi, a zahvaljujući tome što vam je sat uvijek na ruci, do njega možete puno brže nego preko mobitela

 


Igre

Wear Droid

Nije idealno: Ali se može, ekran je jednostavno premali za smisleno dulje igranje

 

Kada pomislimo na idealna sučelja za igranje videoigara, ekran koji možemo pokriti jednim prstom vjerojatno nije pri vrhu tog popisa. Naravno, to nije spriječilo developere da pokušaju napraviti nešto igrivo i za satove. Od funkcionalnijih igara koje smo isprobali možemo navesti jedino Space Invaderse, ali uz malo je kopanja moguće pronaći čak i emulatore koji čak ponekad i funkcioniraju. Ipak, s obzirom na veličinu baterije i ekrana, igranje na satovima je nešto što ćemo ipak raditi u bližoj ili čak daljoj budućnosti.

Galaxia 300x300

Space War 300x300

Space Invaders: Najfunkcionalnija igra koju smo isprobali na našem Moto X satu

 


Fitness

Jedna od najzanimljivijih stavki pametnih satova praćenje je tjelesne aktivnosti. Google za tu priliku nudi svoju aplikaciju Google Fit, ali u slučaju Moto 360 i Motorola ima svoju Moto Body aplikaciju koja pruža mogućnosti praćenja trčanja, hodanja, vožnje biciklom i svega što možete zamisliti. Na kraju će vam tjedna poslati izvještaj o tome koliko ste se kretali i predložiti promjene u navikama.

Android wear 2Gotovo svi pametni satovi imaju ugrađen i detektor otkucaja srca, ali te rezultate ne treba shvaćati skroz ozbiljno jer se često događaju pogreške koje nemaju previše smisla kao što je iznenadni puls preko 200 usred noći. Ipak, dovoljno je precizan da može procijeniti jeste li se taj dan kretali koliko ste rekli da hoćete. Uz Google Fit i Moto Body, i druge popularne fitness aplikacije nude Android Wear ekstenzije, tako da ne biste trebali imati problema neovisno o tome koju aplikaciju koristite. Ono što je zgodno, pogotovo u kombinaciji s pohranom glazbe na sat, je to što aktivnost možete pratiti isključivo pomoću sata, a on će potom rezultate sinkronizirati s vašim mobitelom po povratku kući. To znači da vam za trčanje ili vožnju biciklom trebaju samo sat i bluetooth slušalice, a mobitel može ostati kod kuće, na sigurnom.

Uz smartwatch uvijek ćete znati krećete li se dovoljno, a motivacijske poruke i tjedni izvještaji će vas često natjerati na šetnje i kada biste možda radije otišli tramvajem.

 

 

(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Android Wear vodič - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.