Android 6.0 Marshmallow tips and tricks - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Android 6.0 Marshmallow tips and tricks

Android 6.0 Marshmallow tips and tricks

Gotovo punih godinu dana nakon izlaska Lollipopa, nova verzija najpopularnijeg mobilnog OS-a današnjice se pojavila na pametnim telefonima i tabletima.

Tako su u posljednjih mjesec, mjesec i pol dana kompatibilni uređaji postepeno dobivali svoj softverski update, a iako roll-out još uvijek nije završio, softverska nadogradnja je već spremna za download na dobrom dijelu modela. Za vas smo tako pripremili pregled glavnih novosti koje donosi Android 6.0 Marshmallow, kao i savjete kako izvući maksimum iz istog.

 


Doze


U pokušaju da produži vijek trajanja baterije, Marshmallow uvodi novi način rada naziva Doze. Radi se o posebnom setu instrukcija koje se aktiviraju kada sustav prepozna da je uređaj u stanju mirovanja. Od onemogućavanja Wi-Fi skenova preko gašenja neprioritetnih sinkronizacija do momentalnog prestanka mrežnog pristupa određenim aplikacijama i još mnogo toga, Doze se prvenstveno bavi zaposlenim pozadinskim aplikacijama. Prema Googleovim riječima, nakon podrobnih testiranja na Nexusu 9 su zaključili da Doze omogućuje dvostruko produženje trajanja baterije u stanju mirovanja. Po buđenju mobitela ili tableta sve funkcije se odmah nastavljaju normalno pa s korisničke strane nema nikakvih primjetnih promjena. Npr. osim u iznimnim slučajevima ne morate čekati da vaš uređaj po paljenju primi sve notifikacije koje je Doze stavio na čekanje već se sve to odvija momentalno. Također, bilo koja aplikacija može ručno biti izuzeta od nadležnosti Dozea.

doze

 Štednja baterije: Doze značajno unaprijeđuje trajanje baterije u stanju mirovanja

 


Podrška za USB tip C


Očekuje se da će USB tip C s vremenom u potpunosti zamijeniti sve starije USB standarde s obzirom da uz poboljšane brzine dolazi i s rješenjem za vječiti problem pogrešno okrenutog priključka. Apple je već najavio da će nova generacija MacBookova podržavati novi tip USB-a, kao što je i već slučaj s Chromebook Pixelom. Stoga nije iznenađujuće da je i Android napravio najvažniji korak prema prihvaćanju USB tipa C – Marshmallow dolazi s potpunom softverskom podrškom za isti. Dakle, fokus je sada na proizvođačima da implementiraju ovaj novi standard u buduće uređaje i omoguće korisnicima osjetno brža vremena punjenja. Od postojećih uređaja koji već dolaze s ovim tipom priključka, najpopularniji su OnePlus 2 i ZenPad S, a za pretpostaviti je da će im se uskoro pridružiti i Samsung Galaxy S7. Ipak, ako ste u procesu nabave novog uređaja i želite da se puni preko USB tipa C, vodite računa o tome da jako mali broj modela trenutačno podržava Qualcommovu Quick Charge 2.0 tehnologiju. Ista će vjerojatno postati standard tek sredinom 2016.

c

Novi standard: Marshmallow dolazi s punom podrškom za USB tip C

 


Sustav odobravanja dozvola aplikacijama


Nakon sedam godina od izlaska Androida, korisnici napokon više ne moraju rootati svoj uređaj kako bi dobili način da aplikacijama selektivno (ne) odabravaju određene dozvole. Iako ovaj novitet ne rješavava sve sigurnosne brige koje možda imate u vezi svog mobitela, ipak se radi o velikom koraku prema naprijed po tom pitanju. Ne želite da Viber ima pristup vašoj lokaciji? Povucite mu dozvolu za istu. Ne shvaćate zašto kalkulator koji želite skinuti treba pristup vašim kontaktima? Sada mu ga prilikom instalacije možete jednostavno ne dozvoliti i vidjeti funkcionira li i dalje normalno.

perm

App permissions: Problem selektivnog (ne)odobravanja dozvola aplikacijama je napokon riješen

 


Google Now integracija


Googleov virtualni asistent je u potpunosti integriran u Android 6.0. U maniri iOS-a, sada ga u bilo kojem trenutku možete aktivirati držanjem Home tipke vašeg uređaja. To je pogotovo bitno zbog nove mogućnosti Nowa da analizira ono što trenutačno radite sa svojim uređajem. Zbog toga možete očekivati točnije i brže rezultate u situacijama kada npr. gledate najavu nekog filma na YouToubeu te zatražite Now da vam javi kada na danoj lokaciji možete najjeftinije pogledati taj film.

now

 Google Now integracija: Popularni virtualni asistent je uvijek dostupan držanjem home tipke u 6.0

 


Automatski backup podataka, Direct Share i pomična alatna traka


U maniri desktopa, novi Android dolazi s opcijom za izradu automatske sigurnosne kopije podataka aplikacija. Za to koristi Google Drive, a korisnici po aplikaciji mogu spremiti oko 25MB podataka što ne zvuči kao mnogo, ali je u praksi uglavnom dovoljno. Osim toga, dvije male no značajne novosti koje donosi Marshmallow su Direct Share i pomična alatna traka. Prvi predstavlja sposobnost OS-a da “nauči” s kojim ljudima najviše dijelite multimedijski i ostali sadržaj te pojednostavi te česte radnje što je više moguće. Pomična alatna traka ne zahtijeva posebna objašnjenja te tek valja napomenuti da prilikom korištenja značajno olakšava kopiranje i lijepljenje sadržaja unutar dokumenata i web stranica, pogotovo na većim ekranima.

 share rs

Direct Share: Marshmallow može "naučiti" s kim najčešće dijelite sadržaj i olakšati sami proces dijeljenja

 


Splitscreen i ponovno osmišljena kontrola glasnoće


Podrška za simultano izvođenje aplikacija u splitscreen modu nije potpuno nova na Android uređajima s obzirom da smo je već prije imali priliku koristiti na Samsungovim Note modelima, no od sada je to slučaj sa svim mobitelima i tabletima koji pokreću Android Marshmallow. Što se omražene kontrole glasnoće iz Lollipopa tiče, iz Googlea poručuju da slušaju primjedbe korisnika te su shodno tome ovu funkciju ponovno redizajnirali u 6.0, a fokus je očekivano bio na jednostavnosti korištenja. Novo rješenje je tako definitivno bolje od prošlog, no i dalje je teško oteti se dojmu da su Googleovi dizajneri s prošlom verzijom išli popravljati nešto što nije bilo pokvareno.

 split rs

Splitscreen: Vlasnici novih Note uređaja više nisu jedini koji mogu uživati u splitscreenu

 


Standardizirana podrška za otisak prsta i Android Pay


I dok čitači otiska prsta i dalje nisu pravilo na Android uređajima, Marshmallow podržava API-je potrebne da ih koristi bilo koja aplikacija. Također omogućuje ulogiravanje u Android Pay koji sada funkcionira baš kao i Apple ili Samsung Pay. Android Pay je inače zamišljen kao zamjena za Google Wallet, a od prošlog mjeseca podržava ne samo Marshmallow već i sve starije verzije Androida do KitKata. Ova novost nažalost ne znači puno nama u Hrvatskoj s obzirom da je plaćanje dodirom NFC terminala s mobitelom na većini prodajnih mjesta u Lijepoj našoj i dalje nepostojeće, a Google trenutačno nema planove o proširivanju Android Pay usluge na tako malo tržište poput hrvatskog. Ipak, lansiranje potrebnih API-ja znači da vlasnici uređaja s čitačem otiska prsta u budućnosti mogu očekivati puno više nezavisnih aplikacija koje će ga moći koristiti, što može biti samo dobro za krajnjeg korisnika.

 


Chrome custom tabs


Chrome custom tabs predstavljaju jednostavan način za otvaranje web stranica unutar aplikacija korištenjem Googleovog rendering enginea. Ovo je jedna od novosti čije prednosti još uvijek nisu jako primjetne jer se Marshmallow tek nedavno udomio na mobitelima i tabletima, no u budućnosti možete očekivati puno manje aplikacija koje će lansirati zadani Internet preglednik vašeg uređaja s obzirom da developeri od sada sav pristup web stranicama iz svoje aplikacije mogu riješiti “interno”. To bi, očekujemo, trebalo donekle unaprijediti korisničko iskustvo third-party aplikacija.

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Android 6.0 Marshmallow tips and tricks - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.