Gaming laptopi visoke klase: Performanse ili prenosivost

Gaming laptopi visoke klase: Performanse ili prenosivost

Maksimalne performanse ili jednostavna prenosivost

Testirali smo dva vrhunska high end laptopa koji su namijenjeni posve različitim tipovima korisnika. Lenovo Legion 7 Pro je dizajniran tako da vam ponudi iznimne performanse bez kompromisa, dok je HP Omen Transcend osjetno laganiji i manji laptop pogodan za često prenošenje. Koje su prednosti i mane svakog od ovih laptopa?

Najnovije generacije gaming laptopa omogućile su nam sve tanje i lakše uređaje iznimnih performansi. Međutim, prilikom odabira gaming laptopa, morat ćete odlučiti želite li laptop najboljih mogućih performansi u igrama ili nešto lakši i tanji laptop koji i dalje omogućuje vrlo dobre performanse, no daleko je pogodniji za često prenošenje.

Posljedica je to prvenstveno ograničenja u hlađenju energetski zahtjevnih hardverskih komponenti, poput procesora i grafičkih kartica. Za postizanje maksimalnih performansi moraju na raspolaganju imati veći limit potrošnje energije, što dovodi do potrebe dizajniranja odgovarajućeg hlađenja.

Takvo što nije realno moguće unutar kućišta manjeg laptopa.

Dakle, želite li najbolje moguće performanse, morat ćete nabaviti osjetno veći i teži laptop, dok su za one koji žele uređaj kojeg mogu lakše prenositi dostupni nešto lakši i tanji modeli. Nas je zanimalo kolike su u stvarnosti razlike između ovih varijanti gaming laptopa, te koje su njihove konkretne prednosti i nedostaci.

Za potrebe ove teme smo srećom uspjeli pribaviti dva iznimna laptopa visoke klase koji se zapravo drastično razlikuju po svojem dizajnu i predstavljaju dosta ekstreman primjer dva gaming laptopa koji se nalaze na posve različitom kraju golemog spektra tržišta, odnosno ponude gaming laptopa.

 

Intel-Meteor-Lake-CPU-Architecture-copy.jpg

Intelova najnovija arhitektura Meteor Lake donosi tehnološki najnaprednije procesore za prijenosna računala koji podržavaju sve najnovije tehnologije, te posjeduju integrirani Arc grafički čip i zasebnu AI jedinicu (NPU)

 

Veliki vs. mali gamer

S jedne strane imamo jedan od najbržih trenutno dostupnih gaming laptopa, Lenovo Legion 7 Pro koji je opremljen moćnim hardverom usporedivim s onime što nalazimo kod stolnih računala visoke klase. Nasuprot ovom osjetno težem i većem laptopu imamo 14-inčni HP-ov Omen Transcend, kompaktniji te osjetno tanji i lakši gaming laptop najnovije generacije. Dakako, HP-ov Omen Transcend ne posjeduje toliko moćne hardverske komponente, ali svejedno dolazi s tehnološki najnaprednijim procesorom i grafičkom karticom najnovije generacije, te omogućuje jednostavnu prenosivost.

Ovdje nam nije cilj direktno i bezuvjetno uspoređivati ova dva gaming laptopa, s obzirom da je riječ o dosta različitim uređajima čija se cijena dosta razlikuje. Želja nam je vidjeti koje su stvarne razlike po pitanju performansi, ergonomije i drugih mogućnosti, te vam ponuditi konkretna saznanja koja bi vam mogla pomoći pri odabiru novog gaming laptopa. Jasno, ovdje ćemo se prvenstveno baviti razlikama u pristupu i dizajnerskoj filozofiji ovih laptopa, koje prije svega proizlaze iz različitih konačnih ciljeva koje su proizvođači definirali kada su u pitanju ovi uređaji.

Ono što je svakako prvo vidljivo kada postavite ove laptope jedan pored drugog su velike razlike po pitanju dizajna, težine i debljine uređaja. Sve je povezano i s veličinom ekrana. Legion Pro 7 smo testirali u verziji s 16-inčnim ekranom. Legion Pro 7 je iznimno robusno napravljen laptop ukupne debljine od 26 mm i težine od oko 2,7 kg. Bez sumnje, ovdje ne možemo govoriti o posebno tankom i laganom uređaju.

Nasuprot njemu imamo HP-ov Omen Transcend duljine 313 mm, debljine od 18 mm i težine od oko 1,6 kg. Ovdje već možemo govoriti o prilično kompaktnom i elegantnom gaming laptopu kojeg ćete bez problema ponijeti sa sobom. Razlika od gotovo jednog kilograma između ova dva laptopa u ukupnoj masi je ogromna, a HP-ov Omen je i značajno tanji uređaj. U principu, HP-ov Omen Transcend omogućuje jednostavnu prenosivost u svakom trenutku, dok s Lenovovim Legionom Pro 7 to nije slučaj, iako i on nudi određenu mobilnost, ali uz osjetna ograničenja. Napomenimo i da ćete s Lenovovim laptopom morati ponijeti i veliki strujni adapter snage 330 W koji zauzima dosta prostora. S Omenom pak stiže osjetno manji 140 W USB-C strujni adapter.

 

nvidia-rtx-4000-laptops.jpg

Svi moderni gaming laptopi visoke klase opremljeni su Nvidijinim grafičkim karticama RTX 4000 serije

 

Veći ekran znači i veći laptop

Osjetno manje dimenzije HP-ovog laptopa zahtijevale su određene kompromise prilikom dizajna. Jedan od najočitijih je veličina ekrana. HP-ov laptop posjeduje ekran veličine od 14 inča, dok kod Lenovovog nalazimo osjetno veći 16-inčni ekran.

Međutim, jako je zanimljiv i odabir tehnologije prikaza slike, rezolucije i brzine osvježavanja kod ugrađenih ekrana. HP-ov Omen Transcend posjeduje OLED ekran prilično visoke rezolucije i maksimalne brzine osvježavanja od 120 Hz. OLED tehnologija ima svoje dosta izražene prednosti, ali i neke potencijalne nedostatke.

S druge strane, Lenovo je kod Legion Pro 7 ugradio IPS ekran 16:10 formata i rezolucije od 2.560 x 1.600 piksela uz osjetno bržu maksimalnu frekvenciju osvježavanja od 240 Hz. Kvaliteta slike je kod oba ekrana odlična. OLED prednjači po pitanju kontrasta i prikaza boja, međutim, i ugrađeni IPS ekran kod Legion Pro 7 je vrlo kvalitetan. Rekli bismo da je zbog veće frekvencije osvježavanja pogodniji za brže igre, dok s druge strane, OLED predstavlja nešto bolji odabir za neke druge kreativne zadatke osim igranja igara, primjerice, obradu slika i videa.

Dakle, konačan zaključak bi glasio da kod većeg laptopa dobivate ekran osjetno veće dijagonale s većom frekvencijom osvježavanja, dok u ovom slučaju kod manjeg i kompaktnijeg uređaja imamo OLED tehnologiju vrhunskih osobina, ali i osjetno manje frekvencije osvježavanja.

Priča o opremljenosti i ergonomiji opet se svodi na razlike uvjetovane dimenzijama. Veći laptop omogućuje nešto prostraniju tipkovnicu s brojčanim dijelom, no mora se reći kako HP kod Omen Transcenda nudi vrlo dobru i kvalitetnu tipkovnicu koja je prilično prostrana za 14-inčni laptop.

Što se tiče veličine touchpada, tu zapravo i razlika nije toliko velika, s obzirom da HP-ov Omen Transcend posjeduje touchpad prilično velike površine.

 

Opremljenost i nadogradnja

Određena razlika postoji u opremljenosti između većeg Lenovovog i manjeg HP-ovog laptopa. Posljedica je to većeg dostupnog prostora za same priključke kod većeg laptopa. Tako, primjerice, Lenovov Legion 7 Pro posjeduje klasični mrežni LAN priključak kojeg nema kod HP-ovog laptopa, a ima i veći broj USB priključaka.

Međutim, HP-ov Omen Transcend je iznimno opremljen laptop s podrškom za Thunderbolt 4, te najnaprednijom bežičnom mrežom Wi-Fi 7. Nadalje, oba laptopa posjeduju HDMI 2.1 priključke. Tehnološki gledano, razlike u opremljenosti između ova dva laptopa su vrlo male. Prednost većeg laptopa je svakako u potencijalno većem broju prvenstveno USB priključaka.

Također, jedna od prednosti većeg laptopa je osjetno lakša i jednostavnija nadogradnja. Primjerice, radnu memoriju kod HP-ovog Omen Transcenda nije moguće naknadno nadograditi nakon kupnje, dok je to kod Lenovovog laptopa moguće bez većih problema. Također, Lenovov laptop posjeduje dva utora za brze PCIe 4.0 x 4 diskove, što također omogućuje nadogradnju dostupnog prostora za pohranu. Na kraju možemo ustvrditi kako manji, kompaktniji laptop nema dobre mogućnosti za naknadnu nadogradnju i ima potencijalno manji broj dostupnih priključaka.

No po pitanju opremljenosti, posebno s tehnološke strane, u ovom slučaju nimalo ne zaostaje, čak je napredniji u nekim funkcijama.

 

Beskompromisna brzina ili najnaprednija tehnologija?

Konačno dolazimo do potencijalno najzanimljivijeg dijela usporedbe ovih laptopa, hardverskih platformi na kojima se temelje. Ovo je svakako vrlo zanimljivo jer se oba temelje na Intelovoj hardverskoj platformi, ali posve različitih generacija.

Legion Pro 7 se temelji na osvježenoj Raptor Lake hardverskoj platformi i dolazi s jednim od najbržih dostupnih Intelovih procesora za prijenosna računala Core i9 14900HX. Riječ je o procesoru koji je zapravo mobilna verzija Core i9 14900K što znači i velik broj jezgri, visoke radne frekvencije, ali i znatnu potrošnju energije i osjetno zagrijavanje.

Ovaj procesor posjeduje ukupno 24 jezgre, a maksimalna boost frekvencija mu iznosi 5,8 GHz, dok maksimalna potrošnja energije ide do 157 W. Jasno je da je riječ o procesoru koji ima jedan cilj - omogućiti ponajbolje moguće performanse unutar kućišta laptopa, ukoliko ga odgovarajuće ohladite.

Stoga je namijenjen većim i težim modelima koji mogu osigurati adekvatno hlađenje.

Nasuprot tome, Omen Transcend temelji se na najnovijoj generaciji Intelovih procesora za laptope Meteor Lake. Oni donose osjetnu arhitekturnu i dizajnersku promjenu, te su trenutno najnapredniji Intelovi procesori. Temelje se na chiplet dizajnu, odnosno sam procesor se sastoji od više dijelova (tiles), što uključuje jezgre glavnog procesora, integrirani grafički procesor i zasebnu hardversku AI jedinicu (NPU).

U ovom slučaju, kod HP-ovog laptopa nalazimo jedan od nominalno najbržih Meteor Lake procesora Core Ultra 9 185H. Posjeduje ukupno 16 jezgri, maksimalna boost frekvencija mu iznosi 5,1 GHz, a maksimalna potrošnja ide do 115 W. Dakako, unutar kućišta kompaktnijeg HP-ovog laptopa maksimalni limit potrošnje je nešto manji i iznosi oko 100 W.

Odmah možemo detektirati ključnu razliku između ovih Intelovih procesora i hardverskih platformi. Raptor Lake procesori najviše klase posjeduju veliki broj jezgri i mogu raditi na osjetno višem radnom taktu što znači da mogu ponuditi bolje performanse. S druge strane, Meteor Lake procesori su energetski učinkovitiji, imaju napredniju i moderniju arhitekturu, ali su više namijenjeni nešto manjim i kompaktnijim laptopima. Stoga se i dalje Raptor Lake procesori koriste kod svih gaming laptopa najviše klase kod kojih je cilj postizanje najboljih mogućih performansi.

Po pitanju ugrađene radne memorije, manji HP-ov laptop koristi LPDDR5X memoriju brzine od 7.467 MHz, dok veći Lenovo posjeduje klasični DDR5 SO-DIMM RAM brzine 5.600 MHz. Dakako, LPDDR5X memorija je posebno optimizirana za što manju potrošnju energije. Također, obje Intelove hardverske platforme tehnološki podržavaju PCI Express 5.0 i Thunderbolt 4, tako da po tom pitanju nema neke velike razlike između ova dva laptopa.

 

high-end-laptopi-tablica.jpg

Razlike u performansama su osjetne, ali i očekivane s obzirom na različite pristupe dizajnu laptopa. Tu ponajprije mislimo na mogućnosti hlađenja koje u tanjem i lakšem Omenu ne mogu biti na razini onih u Legion Pro 7

 

Grafičke kartice - performanse ograničene potrošnjom energije

Ključna razlika je po pitanju ugrađenih grafičkih kartica. Naime, kod Legiona Pro 7 nalazimo Nvidijinu RTX 4080 u laptop izdanju, dok kod Omena Transcend imamo nominalno slabiju RTX 4070 u laptop izvedbi. Obje ove grafičke kartice temeljene su na najnovijoj Nvidijinoj arhitekturi Ada Lovelace, te podržavaju najmodernije tehnologije poput DLSS-a 3 i Ray Tracinga.

Ipak, nema nikakve dvojbe kako je Nvidijina RTX 4080 osjetno moćnija grafička kartica koja posjeduje znatno veći broj shaderskih procesora (CUDA jezgri), te dolazi s većom količinom (12 GB) brze GDDR6 videomemorije. RTX 4070 u laptop izdanju je zapravo ekvivalent nekoj mainstream kartici iz svijeta stolnih računala poput RTX 4060 Ti. Ima na raspolaganju manji broj CUDA jezgri, a posjeduje i manje videomemorije (8 GB).

Možda i najveća razlika između ove dvije grafičke kartice ogleda se u maksimalnoj dostupnoj potrošnji energije. Dok RTX 4080 kod većeg Lenovovog laptopa ima na raspolaganju limit potrošnje od 175 W ili čak i nešto više, RTX 4070 kod HP-ovog Omen Transcenda može trošiti svega oko 65-70 W.

Velika je ovo razlika u limitu potrošnje koja značajno utječe na radne taktove grafičkih procesora i u konačnici na ukupne performanse.

Dakle, možemo reći kako je ključna razlika između većeg i težeg, te manjeg i tanjeg gaming laptopa u maksimalnom dostupnom limitu potrošnje grafičke kartice. Tako čak i posve identična grafička kartica može postizati osjetno bolje performanse kod većeg laptopa s boljom mogućnosti hlađenja koja omogućuje veći limit potrošnje.

 

Veži, teži i brži ili manji, lakši i mobilniji?

Na kraju dolazimo do usporedbe samih performansi ova dva laptopa. Odmah recimo kako je posve jasno da će manji HP-ov laptop biti sporiji, sasvim logično. Ono što nas ovdje zanima su detalji, odnosno koliko sporiji i u kojim aplikacijama manji laptop može parirati većem. Također treba u obzir uzeti i energetsku učinkovitost.

Pogledamo li rezultate testiranja, nedvojbeno je da je veći i teži Lenovov laptop osjetno brži od manjeg i tanjeg HP-ovog.

Međutim, Lenovov laptop troši i znatno više energije. HP-ov Omen Transcend je u pravilu znatno energetski učinkovitiji, što je posljedica novije hardverske platforme. Bolja energetska učinkovitost se posebno vidi na duljini trajanja baterije. Po tom pitanju, HP-ov laptop nudi višestruko dulje vrijeme autonomije. Također, HP-ov laptop se pokazao čak i bržim u nekim testovima (AI kod procesora), a posjeduje i nešto brži SSD.

Konačno, možemo zaključiti kako je Lenovov Legion Pro 7 namijenjen korisnicima koji žele najbolje moguće performanse u igrama i drugim zahtjevnim aplikacijama, ne pitaju za cijenu, ne brine ih povećanje potrošnje energije i ne traže gaming laptop kojeg će često prenositi.

HP-ov Omen Transcend cilja pak na gamere koji žele elegantan, tanak i lako prenosiv laptop koji im i dalje može ponuditi vrlo dobre performanse u igrama, ali i omogućiti dosta dulje trajanje baterije. Dakle, ako želite doista lako prenosiv i tehnološki napredan gaming laptop, HP-ov Omen Transcend se nameće kao bolji izbor. Lenovov Legion Pro 7 više nam djeluje kao zamjena za stolno računalo i izdvaja se iznimnim performansama za prijenosno računalo, ali nije pogodan za često prenošenje i potrošnja energije mu je prilično velika.

 

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.