VAR tehnologija za UEFA EURO 2024

VAR tehnologija za UEFA EURO 2024

VAR Tech za fair play na Europskom prvenstvu

EURO 2024 bit će tehnički najnaprednije Europsko nogometno prvenstvo dosad, s tehnologijom povezane lopte, poluautomatiziranim zaleđem (SAOT) i tehnologijom gol-linije po prvi put.

Treneri i tehničko osoblje iz sve 24 natjecateljske nacije pridružili su se UEFA-inoj radionici za finaliste u Düsseldorfu 8. travnja ove godine, gdje su čuli od UEFA-e o nizu važnih tema koje će im pomoći u pripremi za turnir. Roberto Rosetti, UEFA-in izvršni direktor za suđenje, predstavio je neke od direktiva i smjernica koje će ovog ljeta biti podijeljene sucima, s jasnim naglaskom na poštivanje službenih osoba na utakmici, a predstavio je i novosti vezane uz VAR tehnologiju.

 

var-tech-9.jpg

Osim povezane tehnologije: novu loptu krase lijepi dizajn i održivi materijali, a hoće li biti bolja napadačima ili golmanima saznat ćemo uskoro kad Luka i Petko počnu pucati slobodnjake

 

Brza i precizna VAR tehnologija

Rosetti je među novostima u VAR tehnologiji koje će biti promovirane na Euru, posebno naglasio uvođenje službenih lopti koje sadrže senzore pokreta i šalju precizne podatke u stvarnom vremenu, čime pomažu sucima na terenu i VAR sobi da identificiraju svaki pojedinačni dodir lopte, smanjujući vrijeme potrebno za rješavanje incidenata zaleđa, igranja rukom i penala, a ti podaci će se također koristiti za izradu TV grafika i vizualizacija.

 

var-tech-1.jpg

Roberto Rosetti: UEFA-in izvršni direktor za suđenje, uz novosti vezane uz VAR tehnologiju naglašava smjernice koje su dane sucima po kojima neće dizati zastavicu ako nisu 100 posto sigurni u zaleđa, već se trebaju pouzdati u SA0T

 

Nadalje, Rosetti je objasnio pristup VAR-u rečenicom „Minimalne smetnje za maksimalnu korist“, čime želi naglasiti da će se VAR uključiti samo kada postoje dokazi jasne i očite pogreške.

„Želimo da suci jake osobnosti donose odluke na terenu“, rekao je Rosetti. „Želimo koristiti svoje VAR-ove samo kada postoje dokazi o pogrešci. U slučaju tijesnih zaleđa, tražimo od pomoćnih sudaca da zastavicu drže dolje. Govorimo im da podignu zastavicu samo ako su sigurni. Ako nisu 100 posto sigurni, moraju držati zastavicu dolje. Uz SAOT tehnologiju, problem zaleđa je riješen i može uštedjeti puno vremena na odlukama.“

 

var-tech-4.jpg

Službena lopta: po prvi puta na Europsko prvenstvo u nogometu donosi adidasovu Connected Ball tehnologiju koja će drastično smanjiti sudačke pogreške

 

Što je to SAOT

Na prvenstvu će se koristiti tehnologija poluautomatiziranog zaleđa (SAOT) koja koristi više kamera na krovu stadiona za praćenje svih 22 igrača na terenu i mapiranje njihovih pozicija. To znači da službene osobe VAR-a ne moraju ručno povlačiti crte za odluku o ofsajdu.

Tu je i senzor u lopti koji bilježi podatke 500 puta u sekundi kako bi otkrio kada je igrač šutnuo loptu. Tehnologija će biti brža, točnija i omogućiti 3D sliku odluke, dok će pružanje 3D grafike gledateljima omogućiti da bolje razumiju odluku koju su donijeli suci utakmice, što bi trebalo dovesti do manje zbunjenosti i sumnje u sudačke odluke na tribinama i u domovima navijača.

 

var-tech-11.jpg

Medvjedić Albärt: je službena maskota UEFA Europskog prvenstva 2024. u Njemačkoj i nadamo se da će njegov vedri duh čuvati nogometnu igru od nemilih događaja koji se ne odvijaju na travnjaku

 

FUSSBALLLIEBE

Glavni sportski i tehnološki rekvizit ovogodišnjeg prvenstva će biti FUSSBALLLIEBE, službena lopta koju je razvio adidas u suradnji s UEFA-om, koja će sadržavati adidas Connected Ball tehnologiju.

Vanjski omotač lopte unutar sebe podupire CTR-CORE jezgru koja je, kako kažu u adidasu, „dizajnirana za točnost i dosljednost, podržavajući brzu, preciznu igru ​​s maksimalnim oblikom i zadržavanjem zraka“.

Također ističu da dizajn FUSSBALLLIEBE predstavlja kretanje lopte i energiju igre kroz istaknute crne oblike krila naglašene šarenim rubovima, krivuljama i točkicama. Korištenje crvene, plave, zelene i narančaste boje po njima „slavi i živost koju nacije koje se natječu donose na turnir i čistu jednostavnost nogometa koji privlači toliko ljubavi navijača diljem svijeta“. Pored toga, na lopti se pojavljuju i ilustracije svakog od stadiona turnira uz ime svakog grada domaćina.

 

var-tech-2.jpg

Suci u VAR sobi: imat će znatno olakšani posao i više neće morati povlačiti linije ručno kod potencijalnog zaleđa, jer je sustav poluautomatiziran i koristi kamere na krovu stadiona koje prate svakog pojedinog igrača, a tu je i lopta koja u svakom trenutku zna kada je u kontaktu s igračem uz milimetarsku preciznost

 

Uz korištenje recikliranog poliestera i tinte na bazi vode, FUSSBALLLIEBE je izrađena od održivijih materijala na biološkoj bazi od bilo koje prethodne adidasove službene lopte za utakmicu. Svaki sloj lopte prilagođen je tako da uključuje materijale kao što su kukuruzna vlakna, šećerna trska, drvena masa i guma.

Svaki grad domaćin dobit će 900 dodatnih lopti koje će lokalno donirati školama, nogometnim klubovima i drugim inicijativama, a lopta je već dostupna za kupnju u maloprodaji u dućanima i online na adidas.com, s 1% neto prodaje doprinosa Common Goal dobrotvornom projektu koji su osmislili streetfootballworld i Juan Mata kako bi doprinijeli nogometnim dobrotvornim organizacijama diljem svijeta koje koriste sport kao alat za rješavanje društvenih problema, a partner je UEFA-ine Zaklade za djecu.

Tehnologija u lopti

Sustav suspenzije u središtu lopte ugošćuje i stabilizira 500 Hz inercijalni senzor kretanja (IMU), pružajući detaljan uvid u svaki element kretanja lopte. Senzor se napaja punjivom baterijom, koja se može puniti bežično elektromagnetskom indukcijom.

Senzor u lopti koji snima podatke 500 puta u sekundi kad god je u kontaktu s igračem, sinkroniziran je sa stadionskim kamerama za 3D grafiku zaleđa. Adidas tvrdi da će vrijeme potrebno za donošenje odluke o zaleđu biti značajno smanjeno te bi sada trebalo trajati samo 25 sekundi s obzirom da neće biti potrebe za ručnim povlačenjem linija.

 

var-tech-6.jpg

IMU jedinica: u srcu lopte je 500 Hz inercijski senzor kretanja koji bilježi podatke 500 puta u sekundi, o svakom kontaktu lopte s kopačkom ili drugim dijelom  tijela igrača, a sinkroniziran je sa stadionskim kamerama za 3D grafiku zaleđa

 

Mada se ova tehnologija sada prvi put koristi na Europskom nogometnom prvenstvu, već je uspješno korištena u Adidas Al Rihla lopti na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je između ostaloga uspjela nepobitno dokazati da Cristiano Ronaldo, koji se nalazio u zaleđu, nije ostvario nikakav kontakt s loptom prilikom šuta Brune Fernandesa za prvi gol Portugala protiv Urugvaja.

Nadamo se samo da će VAR tehnologija biti precizna i kada Petko i Krama budu zabijali golove Španjolskoj, Italiji i Albaniji.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VAR tehnologija za UEFA EURO 2024 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.