Motorola Edge 50 serija

Motorola Edge 50 serija

Spremni za nadmetanje

Motorola je na predstavljanju nove Edge 50 serije potvrdila da je ozbiljni konkurent na tržištu. Sa čistim Androidom, vrlo atraktivnim dizajnima koji po prvi put uključuju i pravo drvo te kompetitivnim cijenama, Edge 50 serija je spremna za nadmetanje s konkurencijom.

Uputili smo se u Beograd gdje je nekolicini domaćih novinara Motorola pokazala kako izgleda i što sve može njihova nova flagship serija mobitela Edge 50. Uz Pro i Ultra modele koji čine sami vrh njihove ponude uređaja, predstavili su i Edge 50 Fusion, mid-range telefon čije prisustvo u tom segmentu neće biti zanemareno. Kao i većina njihovih konkurenata, Motorola je veliki naglasak stavila na kameru te je na predstavljanje dovela i profesionalne fotografe koji su demonstrirali mogućnosti nove generacije Edge telefona.

Osim toga, na pripremi nove generacije Edge serije surađivali su i vrhunskim brendovima kako bi dizajnirali vrhunski telefon i osigurali jedinstveno iskustvo svojim korisnicima. Kod Edge 50 mobitela, to su Pantone koji je osigurao jedinstvene boje i certificirao kvalitetu prikaza zaslona, Corning se pobrinuo za zaštitu stakla, a Bose za kvalitetu zvuka. Na kraju, tu je i Firmenich, čiji parfemi uljepšavaju trenutak otvaranja kutije Motorola Edge 50 mobitela. No da ne duljimo previše, pogledajmo detaljnije što pojedini model donosi.

 

motorola.jpg

 

Edge 50 Ultra

Bez AI-ja se danas ne može. Barem ne u svijetu tehnologije. Svi ju implementiraju u svoje proizvode. U svijetu mobilne telefonije, to se vrlo često odnosi na fotografiranje – bez obzira radi li se o povećanju kvalitete fotografija, boljem radu s objektima koji su u pokretu i slično. Do sličnog zaključka su došli i u Motoroli, pa su s Edge 50 serijom predstavili i Moto AI kameru, čiji je zadatak poboljšati kvalitetu fotografija, unaprijediti automatski fokus kamere za bolje praćenje objekta kako se miče tijekom snimanja videa, ali i poboljšati samo hvatanje objekta tijekom fotografiranja. No kako ne bi sve ostalo samo na novim AI mogućnostima, Motorola je donijela i novi set kamera na Ultru.

Glavna zvijezda tog seta je svakako 64 MP periskopska telefoto kamera s 3x optičkim zoomom, 100x AI-potpomognutim Super Zoomom i OIS-om. Straga možemo naći još dva 50 MP senzora – glavni i ultraširoki. S prednje strane se isto tako nalazi 50 MP selfie kamera s mogućnošću snimanja 60 sličica u sekundi u 4K rezoluciji. Pro i Ultra modeli također dolaze i s Long Exposure načinom rada uz pomoć kojeg možete fotografirati prava umjetnička djela koja stvarate igrom svjetla i tame.

Kako bi te fotografije vidjeli u njenom punom potencijalu, Motorola je Ultru opremila s 6,67 inčnim pOLED zaslonom 1,5k rezolucije. Za fluidan rad brine se brzina osvježavanja od 144 Hz, a tu su i HDR10+ te maksimalnih 2.500 nitsa svjetline. Zaslone ove serije mobitela je Pantone potvrdio kao prve telefone koji točno prikazuju Pantone boje i različite tonove kože. Sve to omogućava najnoviji čip tvrtke Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, koji je dizajniran kako bi smanjio troškove glavnog 8 Gen 3 čipseta. U radu mu pomaže 12, odnosno 16 GB radne memorije, a kad je riječ o pohrani, kod Ultre biramo između 512 GB i čak 1 TB, što nam je definitivno drago za vidjeti s obzirom na sve veće datoteke, primarno fotografije, koje spremamo na mobitel.

S praktične strane, Edge 50 Ultra donosi munjevitih 125 W žičanog punjenja, radi kojeg, kako napominju iz Motorole, Ultra napuni bateriju kapaciteta 4.500 mAh od 0 do 100 posto za svega 19 minuta! Radujemo se da ovi prvi dojmovi postanu detaljniji test kako bismo mogli ispitati te brzine. Postoji i opcija 50 W bežičnog punjenja, kao i 10 W bežični „Powersharing“ uz pomoć kojeg možete puniti drugi uređaj sa svojim Edge 50 Ultra mobitelom.

Za sam kraj, valja spomenuti IP68 razinu vodootpornosti – najvišu za mobitele – za koju nas posebno zanima kako će funkcionirati s nama najdražim detaljem Edge 50 Ultra telefona – kućištem izrađenim od pravog nordijskog drva. Osjećaj drvene Ultre u ruci je fantastičan, a isto možemo reći i za vizualni dojam. Osim drveta, u ponudi je i veganska koža za one koji nisu spremni eksperimentirati s drvetom kao materijalom u izradi kućišta za mobitel.

 

Motorola-Edge-50-Ultra.jpg

 

Edge 50 Pro

Istovremeno različit i sličan Ultra inačici Edge 50 serije, Pro model također dolazi u nekoliko atraktivnih finiša – od jedinstvenog Mazzuchelli biserne varijante koja je uistinu jedinstvena kod svakog novog primjerka modela do klasične crne i genijalne verzije koja dolazi u boji lavande. Osim što je nježna za oči, isto vrijedi i za opip jer je kućište obogaćeno mekom veganskom kožom.

Glavna razlika je u setu kamera – 3x telefoto leća kod Pro modela ima 10 MP s 30x Super Zoomom. Osim toga, Pro dolazi i s nešto slabijim čipsetom tvrtke Qualcomm, manje radne memorije – 8 ili 12 GB – te manje pohrane (izbor između 128, 256 i 512 GB). Zaslon je praktički identičan, s tim da je jedina razlika nešto manja maksimalna svjetlina zaslona koja na Pro modelu iznosi 2.000 nitsa.

S druge strane, Pro s Ultrom dijeli i niz novih zanimljivih značajki kao što je Style Sync, koja vam dopušta da uskladite zaslon telefona sa svojim outfitom. Značajniji novitet je ipak Smart connect, uz pomoć kojeg možete s lakoćom povezati svoj Edge 50 telefon s Lenovo laptopom i koristiti ih istovremeno.

 

Motorola-Edge-50-Pro.jpg

 

Edge 50 Fusion

Kako bi zadovoljio nižu, i izrazito atraktivnu, cijenu koju je Motorola postavila za ovaj uređaj, Edge 50 Fusion morao se zadovoljiti nešto skromnijim značajkama u odnosu na svoju premium braću. No u svom segmentu će i dalje ponuditi puno performansi za tu cijenu. Primjerice, Fusion inačica ne dolazi s telefoto senzorom u svom setu kamera, već samo s glavnom i ultraširokom. Kao što smo pisali nakon MWC-a, Motorola se ovdje fokusira na kvalitetu, a ne kvantitetu. Drugačiji senzor nalazimo i na selfie kameri kod Fusiona, kao i nešto slabiji zaslon s FullHD+ rezolucijom i 1.600 nitsa maksimalne svjetline. Tu je i Snapdragon 7s Gen 2 čipset, uz kojeg dolazi isti raspored RAM-a i pohrane kao i kod Pro modela. No zato Fusion dolazi s najvećom baterijom u seriji s 5.000 mAh.

 

Motorola-Edge-50-Fusion.jpg

 

Motorola Edge 50 Ultra 999 EUR
Motorola Edge 50 Pro 699 EUR
Motorola Edge 50 Fusion 469 EUR

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.