Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Laptopi

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Laptopi

AI je budućnost računala

Nova generacija procesora za prijenosna računala donosi napredne AI mogućnosti koje bi trebale poboljšati korisničko iskustvo i omogućiti nam korištenje AI aplikacija, lokalno, na vlastitom računalu. Nedvojbeno je kako će u budućnosti računala bez naprednih AI mogućnosti biti nezamisliva.

Prošle godine je umjetna inteligencija (AI) u velikom stilu ušla u svijet mainstream računala. Posebno kada govorimo o naprednim AI mogućnostima koje su dio najnovijih ključnih hardverskih komponenata. Tako smo prošle godine po prvi put imali priliku vidjeti (i testirati) procesore sa zasebnim integriranim AI sklopovima. Zasebni hardverski AI sklopovi omogućuju daleko brže i energetski učinkovitije procesiranje naprednih AI zadataka. Ove nas godine očekuje daljnja AI ekspanzija u hardverskom svijetu. Posebice kada su u pitanju prijenosna računala. U budućnosti će nova računala bez naprednih AI mogućnosti jednostavno biti nezamisliva.

 

Meteor Lake

intel_meteor_lake_core_ultra.jpg

Napredne AI mogućnosti, posebno u svijetu prijenosnih računala, trebale bi donijeti novi uzlet PC tržišta. Intel je primjerice najavio kako do 2025. godine očekuje da će isporučiti preko 100 milijuna novih računala s naprednim AI mogućnostima.

Upravo s tim ciljem, Intel je razvio posve novu generaciju procesora Meteor Lake prvenstveno namijenjenu ugradnji u tanka i lagana prijenosna računala. Meteor Lake procesori temelje se na posve novoj i revolucionarnoj arhitekturi koja uključuje više različitih zasebnih dijelova (tiles), pri čemu je jedan od ovih dijelova zasebni AI hardverski sklop pod nazivom NPU (Neural Processing Unit). Ovakav zaseban AI procesor trebao bi preuzeti sve zadatke vezane uz izvođenje naprednih AI operacija, što će smanjiti potrošnju i omogućiti klasičnim procesorskim jezgrama da se bave drugim zadaćama. Intel tvrdi da zasebna AI jedinica može obaviti oko 34 trilijuna AI kalkulacija u sekundi (34 TOPS).

Osim toga, novi Meteor Lake procesori pojavili su se pod posebnim Core Ultra brendom, proizvedeni su u najnovijem Intel 4 proizvodnom procesu, posjeduju posve nove Redwood Cove jezgre i grafički čip temeljen na najnovijoj arhitekturi Arc.

tablica_intel.jpg

 

Ryzen 8040 serija i Ryzen AI

AMD_Ryzen_AI_Ryzen_8040.jpg

A prvi nagovještaj kako sve to izgleda u stvarnosti mogli smo vidjeti kod nove generacije AMD-ovih mobilnih procesora poznatijih pod nazivom Phoenix. Ovi procesori posjeduju zaseban Ryzen AI hardverski sklop. Riječ je o modelima serija Ryzen 7040HS i 7040U.

Ryzen AI je zapravo prvi integrirani zasebni hardverski sklop kod x86 procesora, namijenjen hardverskoj akceleraciji umjetne inteligencije i strojnog učenja. Ovaj napredan AI hardverski sklop temeljen je na XDNA engineu. Njegova primarna uloga je daleko efikasniji i energetski učinkovitiji izračun modela vezanih za umjetnu inteligenciju.

Konkretan primjer dodatnih AI mogućnosti predstavljaju posebne opcije za korištenje kamere kod laptopa s najnovijim AMD-ovim procesorima. Govorimo o opcijama pod nazivom Eye Contact, Automatic Framing i Background Effects. Ukratko, ove mogućnosti zadržavaju kontakt s vašim očima, automatski vas fokusiraju i zumiraju kada se krećete prostorijom ili nude posebne mogućnosti zamućenja pozadine. Ovakve opcije znatno poboljšavaju korisničko iskustvo prilikom rada s ugrađenom web kamerom. Također, Ryzen AI se može koristiti za pretraživanje i preslagivanje slika i drugih datoteka, a još dostupniji će biti zahvaljujući najnovije predstavljenoj seriji procesora za laptope Ryzen 8040. Radi se o re-brandingu ranije spomenute Ryzen serije, a očekujemo ih na cijelom cjenovnom spektru – od entry-level modela do premium laptopa.

Nedvojbeno je da smo tek na samom početku korištenja potencijala AI tehnologije u svijetu računala, te kako će AI igrati veliku ulogu u korisničkom doživljaju rada s računalom u budućnosti.

tablica_amd.jpg

PROČITAJTE KOMPLETNU TEMU NOVOGODIŠNJE TECH ODLUKE 2024. GODINE

Prije nego što tech brendovi pokažu svoje karte na CES sajmu, stavili smo čarobne šešire i za vas napravili listu mogućih tech želja i odluka. Zasjeli smo i s vodećim ljudima hrvatskih tech tvrtki i institucija te zapisali koje će to tehnološke inovacije, IT rješenja i trendovi prevladati u 2024. godini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Laptopi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.