Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Mobiteli

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Mobiteli

Godina preklapanja

Preklopni ekrani oduvijek su nas oduševljavali s tehnološke, ali i vizualne strane, no danas ste vjerojatno već vidjeli brojne primjerke, ako ne uživo onda barem u obliku recenzije.

To bi se lako moglo promijeniti u novoj godini s obzirom na velik broj mobitela koji se pojavljuju s tom tehnologijom. Dugo je Samsung imao gotovo ekskluzivan pristup tehnologiji, no danas su se i drugi proizvođači upustili u ovu avanturu, kako kod implementacije ekrana, tako i kod same proizvodnje. Ubrzo se i LG ubacio u igru sa svojom pOLED ponudom. BOE, kineski proizvođač zaslona, sada također proizvodi preklopne OLED panele, pa vjerujemo da će uskoro na tržište doći veći broj modela. OLED tehnologija ovu funkciju omogućuje jer joj nije potrebno pozadinsko osvjetljenje, već se svaki piksel zasebno osvjetljuje, što zaslon čini iznimno tankim. I dalje ga možete zamisliti kao list papira te oštro presavijanje nije opcija, već svaki proizvođač na svoj način mora proizvesti srednju šarku koja će zaslon preklopiti tako da prijelaz bude u obliku kapljice, bez oštrog ruba. Oni koji u tome uspiju, mogu ostvariti cilj dobivanja vrlo tankog preklopnog mobitela, što je mnogima i dalje vrlo bitna stavka. Preklapanje zaslona omogućuje nove formate uređaja u flagship liniji, kao i povratak nekada vrlo popularnih preklopnih mobitela koji, kada se otvore, imaju prepoznatljiv format.

 

Motorola Razr 40 Ultra

motorola.jpg

Flagship preklopni uređaj od Motorole vrlo je lako preporučiti svima koji žele odlične performanse u vrlo atraktivnom i kompaktnom paketu. Razr modeli iz godine u godinu postaju sve bolji, a korisnicima nude najmoderniju tehnologiju preklopnih mobitela. Naime, za preklopni model koristi se pOLED zaslon, što je LG-ova tehnologija, a omogućuje visoku svjetlinu do 1.400 nita, pa je zaslon lako čitljiv i na suncu. Zaslon ujedno omogućuje iznimno usko presavijanje, pa je mobitel iznimno atraktivnog dizajna, pogotovo u verziji s Pantone bojom. Ovo je i jedini preklopni mobitel s „clamshell“ dizajnom s potpuno funkcionalnim vanjskim zaslonom, pa ako želite kompaktan uređaj koji i dalje može sve obaviti bez potrebe da ga otvarate, Motorola ima rješenje za vas.

Preklopni zaslon ima rezoluciju od 2.640 x 1.080 piksela i osvježavanje do 165 Hz što ga čini iznimno responzivnim. Dijagonala od 6,9 inča mogla bi vas navesti na ideju da je prevelik za prosječnu ruku, no riječ je o nešto tanjem mobitelu od klasičnih, tako da zapravo dobivate površinu zaslona sličnu 6,6-inčnim klasičnim mobitelima. Vanjski zaslon također koristi pOLED tehnologiju, ima visoku rezoluciju od 1.056 x 1.066 piksela te pokriva gotovo cijelu vanjsku polovicu mobitela, osim otvora za vanjske kamere. Zaslon ima punu funkcionalnost Android sustava te dovoljnu svjetlinu za rad na dnevnom svjetlu. Motorola se od početka fokusirala na vrlo malen radijus savijanja pOLED zaslona na svojim preklopnim mobitelima, pa se Razr modeli mogu preklopiti bez problema, a istovremeno čine iznimno tanak preklopljeni uređaj od 9,9 mm debljine.

Od ostatka hardvera, tu je 8 GB radne memorije i 256 GB pohrane, a sve pokreće odličan Snapdragon 8+ Gen 1 čipset. Ne zaboravimo ni na kamere jer s vanjske strane dobivate glavnu i ultraširoku kameru, a obje dobivaju autofokus za najoštrije moguće slike, dok glavna ima i optičku stabilizaciju. S obzirom da se primarno gledalo na format uređaja, nisu stali veliki senzori, no zato s njima možete slikati daleko bolje selfie slike od bilo koje selfie kamere. To ne znači da ju ovaj mobitel nema, a dolazi s čak 32 MP rezolucijom te podržava i 4K@60 snimanje. Ovo je po nama odličan svestran mobitel koji može naći svoje mjesto i u najmanjim džepovima.

tablica_motorola.jpg

 

HONOR Magic V2

HONOR_Magic_V2.jpg

Jeste li ikada vidjeli kako funkcionira 3D printanje metala? Postupak je zapravo sličan klasičnom 3D printanju, no rezultati se mogu koristiti za iznimno precizne, a čvrste zadatke te je upravo to bilo potrebno za izradu HONOR Magic V2 preklopnog mobitela velikog formata. HONOR je zapravo u ovaj model ulio ogromnu količinu najmodernijih tehnologija kako bi se probio među top natjecatelje u segmentu. Najbolja stvar je što će se naći i na našem tržištu vrlo brzo, a do tada svakako pogledajte sve detalje koji ga čine iznimnim komadom tehnologije. Korištenje 3D printanog titanija nije niti najzanimljiviji detalj, jer se ovdje radi o najtanjem preklopnom mobitelu velikog formata čijim otvaranjem ulazite u svijet tablet iskustva, kako za gledanje multimedije i surfanje društvenim mrežama, tako i za poslovni multitasking korištenjem većeg broja aplikacija odjednom.

Preklopljen, mobitel je tanji od centimetra sa svojih 9,9 mm. Prvo što biste pomislili je da se žrtvovalo na hardveru, no pokreće ga aktualan flagship čipset Snapdragon 8 Gen 2, te uz njega dobivate i 16 GB radne memorije, kao i od 256 GB do 1 TB pohrane. Uz to, tu je i ogromna 5.000 mAh baterija koja mobitel automatski stavlja u prednost nad konkurencijom i po trajanju baterije, a podržava i 66 W brzo punjenje. Pod „ogromna“ mislimo na kapacitet jer HONOR koristi potpuno novu tehnologiju korištenjem silikon-karbona umjesto grafita i tako postiže višu gustoću energije. Drugim riječima, uspjeli su dodatno stanjiti baterije bez gubitka kapaciteta. Ove baterije već su testirali na prijašnjem flagship mobitelu, no bile su ograničene na kinesko tržište. Vratimo se na glavnu točku predstave, a to je preklopni zaslon kineskog proizvođača BOE koji može bez poteškoća konkurirati, zahvaljujući maksimalnoj svjetlini od 1.600 nita što znači da je lako vidljiv i na danjem svjetlu. Ima i visoku rezoluciju sa 2.156 x 2.344 piksela te dijagonalu od 7,92”. Uz 120 Hz osvježavanje, nosi i HDR potpis, kao i IMAX Enhanced certifikat kvalitete.

HONOR daje garanciju na šarku od 400.000 preklapanja, a promjene na samom zaslonu i nakon 200.000 preklapanja neće biti zamjetne. Ne zaboravimo niti na potpuno funkcionalan veliki vanjski zaslon koji umanjuje potrebu za otvaranjem mobitela za svaku sitnicu, a uz jednake performanse kao kod unutarnjeg, ovaj zaslon nudi svjetlinu do čak 2.500 nita, pa ne trebate skidati ni sunčane naočale.

tablica_honor.jpg

 

AI na mobitelima

Umjetna inteligencija doživjela je pravu eksploziju u 2023. Dolaskom raznih jezičnih modela koji osim razgovora mogu umjesto vas pretraživati web i naučiti vas zanimljivim vještinama, ako se naučite s njima razgovarati. Ubrzo su se pojavila i AI rješenja za generiranje slika različitih tematika i izražaja, koji su se iz mjeseca u mjesec nastavili poboljšavati i unaprjeđivati nevjerojatnom brzinom. Lako je reći kako je ovo tehnologija koja će definitivno ostati, te možemo svakome preporučiti da se što prije s njome upozna kako biste održali korak sa sve bržim razvojem tehnologija.

Naime, dok vam je do sada trebao server da obradi takve zadatke, eto već Qualcomma s najavom da će novi Snapdragon flagship čipset moći obrađivati AI upite za generiranje teksta, kao i slika na samom uređaju, što cijelu priču pomiče značajno unaprijed. Dok ćemo morati pričekati malo da flagship mobiteli stignu na tržište i programi budu široko upotrebljivi, svakako smatramo da bi svaki entuzijast trebao ugrabiti priliku i upravo ove godine upiknuti novi flagship mobitel.

 

Samsung Galaxy S24 Ultra

galaxy_s23_ultra.jpg

Kako se približava trenutak lansiranja Samsungovog flagship mobitela, tako se i leakovi o njegovim detaljima sve češće mogu vidjeti po webu. Od potencijalnog korištenja titanija za okvir kućišta, do raznih kombinacija stražnjih kamera, jedno je sigurno, a to je da će Samsung svakako postaviti zlatni standard kamera na mobitelima za novu godinu. Zanimljiva je i glasina da bi zaslon mogao biti puno manje zakrivljen ove godine, što znači da se polako vraćamo ravnim zaslonima i na premium mobitelima. Ono što je po nama najbitnije je da će Samsung i za naše tržište, barem još ove godine, na Ultra modelu ostaviti najbolji Android čipset, Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3, dok bi ostali modeli mogli lako doći sa Samsungovim vlastitim Exynos modelima koji povijesno nisu bili na razini konkurencije, pa ako planirate uzeti Samsungov flagship, smatramo da je ova godina idealna prilika da to učinite.

Novi čipset naoružan je AI integracijom, a najavljuje se sve veći broj mogućnosti i aplikacija koje će upravo tu tehnologiju i koristiti. Samsung je najavio i vlastiti model Gauss koji će se baviti generiranjem teksta, koda i slika na temelju upita korisnika, a poboljšat će prevođenje tekstova, odgovaranje na poruke i mailove, a može vam i ukratko opisati sadržaj dugih tekstova. U svakom slučaju, ova godina mogla bi predstavljati velike pomake sa softverske strane pametnih uređaja, počevši kao i uvijek, s mobitelima.

tablica_samsung.jpg

PROČITAJTE KOMPLETNU TEMU NOVOGODIŠNJE TECH ODLUKE 2024. GODINE

Prije nego što tech brendovi pokažu svoje karte na CES sajmu, stavili smo čarobne šešire i za vas napravili listu mogućih tech želja i odluka. Zasjeli smo i s vodećim ljudima hrvatskih tech tvrtki i institucija te zapisali koje će to tehnološke inovacije, IT rješenja i trendovi prevladati u 2024. godini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novogodišnje tech odluke 2024. godine: Mobiteli - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.