Intel Vs. AMD: Dvoboj na vrhu

Intel Vs. AMD: Dvoboj na vrhu

Sudar Titana

Usporedili smo trenutno najmoćnije mainstream desktop procesore, Core i9 13900K i Ryzen 9 7950X. Intel protiv AMD-a! Zen 4 protiv Raptor Lakea! Koji od ovih procesora odnosi pobjedu u ovom epskom dvoboju i laskavu titulu najbržeg procesora današnjice?

Teško se zapravo sjetiti kada je zadnji puta bilo ovako zanimljivo i uzbudljivo u svijetu procesora. Povratak prave konkurencije donio nam je bespoštednu borbu Intela i AMD-a za svakog kupca, što je rezultiralo povoljnijim cijenama i u konačnici su od svega profitirali gameri i hardverski entuzijasti.

Pritom su nekim čudom mainstream procesori za stolna računala izbjegli neke osobite probleme s dostupnošću i enormno visokim cijenama.

 

Dvoboj na vrhu - Zen 4 vs. Raptor Lake

Vratimo li se nekoliko godina unatrag, nakon Intelove dugogodišnje dominacije i stagnacije na tržištu, AMD se probudio te smo posebno posljednjih godina vidjeli pravu žestoku bitku na tržištu procesora. Ona nam je donijela i nekoliko iznimno zanimljivih tehnoloških noviteta, poput Intelove hibridne arhitekture s P i E jezgrama ili AMD-ovih procesora s 3D V-Cache tehnologijom.

U posljednjih nekoliko mjeseci Intel i AMD predstavili su svoje najnovije generacije mainstream procesora. S jedne strane imamo Intelove procesore 13.-te generacije, poznatije pod nazivom Raptor Lake, a s druge AMD-ov Zen 4, odnosno Ryzen 7000 seriju koja sada koristi i posve novu hardversku platformu AM5.

Na vrhu piramide ponude najnovijih procesora nalaze se Intelov 13900K i AMD-ov Ryzen 9 7950X. Nove generacije procesora bez sumnje donose osjetno poboljšanje performansi, no nas je zanimalo koji je od ovih, nominalno najmoćnijih procesora s jedne i druge strane, trenutno najbrži mainstream desktop procesor na tržištu.

 

7950x_back.jpg

Pogled na stražnju stranu AMD-ovog 7950X procesora. S obzirom da AMD s AM5 procesorima koristi novi LGA socket, pinovi su sada na matičnoj ploči, a ne na samom procesoru kao ranije

 

Odgovor na ovo pitanje mogli smo doznati samo na jedan način. Direktnom usporedbom. Intel protiv AMD-a. Raptor Lake protiv Zena 4. Core i9 13900K protiv Ryzena 9 7950X.

Sretnu okolnost svakako predstavlja činjenica kako su Intel i AMD ovoga puta svoje najnovije flagship procesore predstavili gotovo u isto vrijeme. Nadalje, AMD-ovi Zen 4 procesori sada podržavaju DDR5 memoriju, što nam omogućuje usporedbu ovih procesora s najbržom trenutno dostupnom memorijom. Također, cijena im je vrlo usporediva. Dakle, ispunjeni su svi uvjeti za epski dvoboj na samome vrhu.

Međutim, prije nego se detaljnije pozabavimo spoznajama koje smo stekli prilikom testiranja dva trenutno najbrža mainstream desktop procesora, malo ćemo se osvrnuti na samu tehnologiju na kojoj se temelje ovi procesori.

 

Raptor Lake = Alder Lake na steroidima

S obzirom da smo ranije već detaljnije pisali o Zen 4 procesorima, AMD-ovoj AM5 platformi i Ryzenu 9 7950X, ovdje ćemo se prije svega fokusirati na Intelov Core i9 13900K, dok ćemo na kraju podvući najzanimljivije razlike u tehnologiji i arhitekturi između najnovijih Intelovih i AMD-ovih procesora.

Najnovija generacija Intelovih mainstream desktop procesora predstavljena je protekle godine na Intelovom Innovation forumu krajem rujna, a službeno je na tržištu postala dostupna krajem listopada. Intel je tada predstavio ukupno tri nova procesora temeljena na Raptor Lake arhitekturi: Core i5 13600K, Core i7 13700K i Core i9 13900K, s tim da će biti dostupne i KF varijante bez integriranog grafičkog čipa.

 

Intel_13900k-5.jpg

Najavljen je također Core i9 13900KS, procesor koji bi prvi trebao probiti magičnu granicu od 6 GHz. Dok budete čitali ovaj tekst, vrlo je lako moguće da je Intel već predstavio dodatne modele Raptor Lake procesora.

Usporedo s predstavljanjem Raptor Lake procesora, Intel je predstavio i novi high end čipset Z790 s pripadajućim matičnim pločama. Važno je napomenuti kako i dalje svi Raptor Lake procesori, poput Alder Lake prethodnika, podržavaju DDR4 i DDR5 memoriju. Također, novi Intelovi procesori koriste isti socket LGA 1700, tako da su kompatibilni s gotovo svim matičnim pločama temeljenim na čipsetima serije 600, poput Z690 ili B660.

Ovdje nas pak primarno zanima Core i9 13900K koji trenutno predstavlja sam vrh Intelove ponude. Riječ je procesoru koji se i dalje temelji na Intelovom 7 nm proizvodnom procesu (zapravo 10 nm), no sada uz korištenje treće generacije SuperFin tranzistora. Ukupno posjeduje 24 jezgre i 32 dretve.

 

Na pragu 6 GHz!

Dakako, ovaj nesrazmjer posljedica je hibridne procesorske arhitekture koju smo prvi puta na djelu vidjeli prošle godine kod Alder Lake procesora. Drugim riječima, to znači kako Intelov Core i9 13900K posjeduje moćnije P jezgre i energetski štedljivije E jezgre. U ovom slučaju, riječ je o osam novih Raptor Cove P jezgri s podrškom za Hyperthreading i 16 E jezgri koje ne podržavaju ovu tehnologiju.

U odnosu na perjanicu ponude prethodne generacije Core i9 12900K, njegov nasljednik posjeduje isti broj P jezgri, dakle osam, no ima dvostruko veći broj E jezgri, ukupno 16.

Dodatno poboljšanje performansi u odnosu na prethodnika svakako bi trebali donijeti i viši radni taktovi kako P, tako i E jezgri, koji su prije svega posljedica bolje optimizacije radnog napona. Radne frekvencije kod Core i9 13900K iznose do 5,8 GHz za P jezgre, odnosno 4,3 GHz za E jezgre. E jezgre se i dalje temelje na Gracemont arhitekturi.

Svakako valja napomenuti kako Intelov 13900K u odnosu na Core i9 12900K posjeduje osjetno veću količinu L2 priručne memorije od 2 MB po jezgri, te nešto veću L3 priručnu memoriju koja sada iznosi 36 MB. Maksimalna potrošnja energije nominalno kod 13900K iznosi 125 W za PL1 (power limit) i 253 W za PL2. Međutim, znate kako to ide kod Intela. Na mnogim pločama su ovi limiti zapravo osjetno veći.

Konačno, recimo kako svi Raptor Lake procesori nominalno podržavaju do 128 GB radne memorije, DDR4 brzine 3.200 MHz i DDR5 brzine 5.600 MHz. Također, svi Raptor Lake procesori podržavaju 16x PCIe Gen 5 i 4x PCIe Gen 4 staze, no podrška se može razlikovati ovisno o matičnoj ploči ili čipsetu.

 

13900K vs. 7950X - sudar svjetova

Posve je jasno kako Intelovi Raptor Lake procesori tehnološki ne donose ništa osobito novo, već se temelje na istovjetnoj arhitekturi kao i prošlogodišnji Alder Lake modeli. Ključna unaprjeđenja koja bi trebala donijeti poboljšanje performansi u odnosu na Alder Lake procesore, svakako su viši boost radni taktovi P i E jezgri (600 i 300 MHz viši kod 13900K u usporedbi s 12900K), osjetno veća L2 priručna memorija i nešto veća L3 priručna memorija, te konačno veći broj E jezgri, koji je u nekim slučajevima i dvostruko veći.

 

Ryzen_7000_Bare.jpg

Usporedimo li tehnologiju izrade i arhitekturu Intelovih Raptor Lake procesora, konkretno u našem slučaju, Corea i9 13900K s AMD-ovim Zen 4 procesorima, odnosno Ryzenom 9 7950X, zaključak je kako su razlike ogromne.

Ponajprije što se tiče same tehnologije izrade, AMD koristi čiplet dizajn koji kombinira 5 nm CCD-ove odnosno skupove jezgri sa 6 nm I/O jedinicom. S druge strane, Intel se i dalje oslanja na monolitnu tehnologiju izrade uz korištenje vlastitog Intel 7 proizvodnog procesa.

Nadalje, ogromna je razlika u arhitekturi, s obzirom da Intel koristi hibridnu arhitekturu (kakvu često možemo vidjeti kod ARM SoC-ova pod nazivom big.LITTLE) s moćnijim P i energetski učinkovitijim E jezgrama, dok se AMD oslanja na klasičnu arhitekturu koja uključuje do 16 moćnih jezgri koje podržavaju SMT.

 

13900k_raptor_block_diagram.jpg

Pritom je zanimljivo primijetiti da Intelov procesor posjeduje osjetno veću L2 priručnu memoriju (posjeduje i ukupno više jezgri), dok s druge strane, AMD-ov 7950X ima gotovo dvostruko veću količinu L3 priručne memorije. Samim time, performanse će biti različite ovisno o tome koristite li aplikacije ili procese koji se više oslanjanju na L2 ili L3 priručnu memoriju. Konačno, razlika je svakako i u podršci za memoriju.

Raptor Lake procesori podržavaju DDR4 i DDR5, dok Zen 4 procesori podržavaju isključivo DDR5 memoriju.

 

Superbrzi i superrastrošni

U konačnici, ove velike razlike u tehnologiji izrade i arhitekturi između ova dva procesora svakako će se odraziti na performanse u pojedinim aplikacijama. Općenito gledano, Intel je u prednosti što se tiče broja jezgri, ali AMD-ov flagship procesor posjeduje više tzv. P jezgri, odnosno moćnijih jezgri koje rade na višem radnom taktu. Valja napomenuti kako Intelovi procesori, s obzirom na hibridnu arhitekturu, zahtijevaju korištenje Windowsa 11 za optimalne performanse, dok kod AMD-a to nije slučaj.

Konačno, dolazimo do samog testiranja i direktne usporedbe dvaju trenutno najmoćnijih mainstream desktop procesora AMD i Intela. Svojski smo se potrudili kako bi oba kandidata imala idealne uvjete da pokažu što mogu. AMD-ov Ryzen 7950X testiran je na X670E ploči, dok smo Intelov Core i9 13900K testirali na Z790 ploči. Koristili smo DDR5 memoriju brzine 5.600 MHz, a za hlađenje procesora su bili zaduženi moćni AiO vodeni hladnjaci.

 

tab_1.jpg

Nažalost, ovdje odmah moramo naglasiti kako zbog nedostupnosti iste grafičke kartice u trenutku testiranja pojedinog procesora, nismo na usporediv način mogli detaljno testirati performanse u igrama. S druge strane, potrudili smo se detaljno testirati ove procesore u svim drugim relevantnim aplikacijama.

Prije nego detaljnije pogledamo koliko su doista brzi ovi procesori u testnim aplikacijama, moramo se dotaknuti vruće problematike TDP-a, potrošnje energije i općenito zagrijavanja procesora. Jednostavno rečeno, i Intel i AMD s ovim procesorima maksimalno u prvi plan stavljaju performanse, dok je energetska učinkovitost manje važna.

Zbog toga su ovi procesori osmišljeni tako da uvijek i u svakom trenutku ciljaju najviši mogući radni takt unutar zadanog limita potrošnje energije i temperature jezgri, odnosno procesora.

Ovakav pristup, dakako, rezultira visokim temperaturama, a limiti koje su Intel i AMD postavili su 100°C kod Intela, odnosno 95 °C kod AMD-a.

 

Gomila jezgri i hrpa megaherca

Naglašavamo da smo Intelov 13900K testirali s nominalnim limitima potrošnje energije, koji iznose 125 W za PL1 i 253 W za PL2. Nazivno će većina matičnih ploča ignorirati ove limite i koristiti još veći maksimalni limit potrošnje.

Kod naše testne Asusove ploče Z790-A WiFi, ova se mogućnost u BIOS-u naziva Asus BIOS Optimized i rezultirat će nešto boljim performansama, ali i većom potrošnjom energije. S obzirom da smo AMD-ov procesor testirali na nominalnim postavkama potrošnje energije, smatrali smo kako je za fer usporedbu potrebno i Intelov procesor testirati na takav način.

 

7950_cpuz.jpg

U svjetlu svega napisanog, bilo je zanimljivo u realnom vremenu pratiti koje radne frekvencije postižu oba testna procesora. Prilikom opterećenja svega jedne jezgre, Core i9 13900K i Ryzen 9 7950X bez problema ostvaruju specificirane radne taktove, odnosno oko 5,8 GHz kod Intelovog procesora i 5,7 GHz kod AMD-ovog. Pritom Intelov procesor koristi nešto niži radni napon za postizanje ovakve radne frekvencije - 1,37 V vs. 1,43 V, što u konačnici znači i nešto manju potrošnju energije prilikom opterećenja jedne jezgre.

 

z790_asus_cpuz.jpg

Prilikom punog opterećenja svih dostupnih jezgri situacija je nešto drugačija, jer kod Intelovog procesora imamo P i E jezgre koje su sada sve aktivne. P jezgre kod 13900K procesora rade u pravilu negdje između 5.200 i 5.300 MHz, a E jezgre između 4.200 i 4.300 MHz. Kod Ryzena 9 7950X radni takt jezgri prilikom punog opterećenja iznosi od 5.100 do 5.170 MHz. Dakako, ove vrijednosti smo zabilježili putem softverskih alata i ne moraju biti posve precizne, ali daju dobar uvid.

Možemo stoga zaključiti kako su radni taktovi kod oba ova procesora zapravo vrlo slični, što je prilično zanimljivo s obzirom da je Intel dugi niz godina imao prednost zbog viših radnih taktova kod svojih procesora. Nadalje, prilikom opterećenja svih jezgri 13900K troši više energije, što je na neki način očekivano, jer posjeduje više jezgri.

 

Mrtva trka

Nema sumnje kako oba procesora tehnološki imaju svoje prednosti i nedostatke. No bez obzira na tehnologiju, arhitekturu, radne taktove i napredne mogućnosti, na kraju je najvažnije kakve su performanse u stvarnosti.

Koji je brži? Pokazalo se kako je odgovor na ovo pitanje mnogo kompliciraniji nego što smo mislili. Naime, Core i9 13900K i Ryzen 9 7950X vode mrtvu trku i u većini testova presuđuju nijanse. Više puta smo čak provjeravali rezultate kako bismo bili posve sigurni u brojke. Razlike su naime toliko male. Bilo je čak i testova u kojima su oba ova flagship procesora zabilježila posve identičan rezultat!Općenito govoreći, performanse su podjednake, s time da ovisno o pojedinoj aplikaciji, odnosno testu, prevaga može ići na jednu ili drugu stranu.

 

cinebench_r23_asus_bios_optimized.jpg

Istina, Intelov Core i9 13900K se u većini slučajeva pokazao nešto bržim. Posebice kada govorimo o single core performansama, odnosno performansama prilikom opterećenja jedne jezgre. 13900K je tu u pravilu gotovo uvijek nešto brži, što ukazuje da su Raptor Cove P jezgre nešto moćnije od Zen 4 jezgri, s obzirom da je radni takt gotovo podjednak.

Multi core performanse donose još „šareniju“ sliku po pitanju brzinskih rezultata. Ovisno o aplikaciji, oba procesora izmjenjuju mjesto na vrhu. Nešto više pobjeda ipak odnosi 13900K. No primjerice u Blenderu i X265 HD testu video kodiranja, AMD-ov Ryzen 7950X pokazao se superiornim.

Drugim riječima, ovisno o aplikacijama koje koristite, te zahtjevnim zadacima koje želite da ovi procesori obave za vas, odabrat ćete upravo onaj koji je brži u navedenom specifičnom radnom okruženju. Međutim, koji god da odaberete, realno nećete pogriješiti.

 

Imate li za račun za struju?

Najnoviji high end procesori su vraški brzi. Možemo reći kako doista brišu granice između mainstreama i nečega što smo nekada nazivali HEDT procesorima namijenjenima ponajprije profesionalnim korisnicima.

Međutim, veliku računalnu snagu prati i enormna potrošnja energije.

 

Intel_13900k-1.jpg

Posve je jasno kako nam i Intel i AMD ovdje zapravo prodaju tvornički „overclockane“ procesore koji rade na limitu svojih mogućnosti. Potrošnja energije je vrlo velika, posebno kada govorimo o potrošnji prilikom opterećenja svih jezgri, prilikom renderiranja i sl.

Posljedica svega ovoga je činjenica da ovi procesori zahtijevaju odgovarajuće hlađenje kako bi nam mogli ponuditi optimalne performanse. Čak i s takvim hlađenjima, temperature dosežu svoje limite od 95 i 100°C prilikom testova koji opterećuju sve jezgre. U nekim slučajevima, sam 13900K troši gotovo 300 W ukoliko ne postavite odgovarajući Intelov limit specificirane potrošnje!

Moguće je optimizirati ovu potrošnju uz minimalan gubitak na performansama. Primjerice, ukoliko oba procesora ograničite na potrošnju od oko 140-150 W, nećete mnogo izgubiti na performansama, a potrošnja će biti daleko manja i temperature niže. Zanimljivo je primijetiti da se u ovakvim ograničenijim uvjetima po pitanju potrošnje, AMD-ov Ryzen 9 7950X pokazao nešto bržim.

 

13900k_aida_cpuid.jpg

Bez obzira na to što je moguće optimizirati potrošnju energije, nazivne postavke kod oba procesora su sve samo ne energetski učinkovite. Ne sviđa nam se ovaj trend „naganjanja“ naj performansi bez obzira na potrošnju, samo da bi neki od ovih procesora bio mrvicu brži u popularnim testovima.

 

And the winner is...?

Pravog pobjednika ovdje zapravo nema. Rekli bismo kako su performanse podjednake. Neriješeno. Dakako, u tom slučaju će na odabir jednog od ovih procesora utjecati neki drugi faktori. Primjerice, cijena. No i ovdje moramo zaključiti kako je trenutno cijena ovih procesora gotovo identična. Istina, Intel u ponudi ima 13900KF varijantu bez integriranog grafičkog procesora koja je potencijalno nešto jeftinija, ali ne mnogo.

Nadalje, jedan od faktora mogla bi biti hardverska platforma. AMD-ova AM5 platforma trebala bi biti dugovječnija i omogućiti vam da u budućnosti nadogradite računalo bržim procesorom bez potrebe za zamjenom matične ploče. No tko zna što će biti sutra i kada će se pojaviti AM5 procesori koji će vam doista ponuditi značajno bolje performanse. Nasuprot tome, Intelov 13900K barem nominalno nudi mogućnost korištenja DDR4 i DDR5 memorije, što vam u ovom trenutku može donijeti neku uštedu. Također, Intelov 13900K ima nešto bolje single core performanse, što bi potencijalno moglo značiti i bolje performanse u igrama. Konačno, ukoliko ne koristite Intelov nominalni limit potrošnje, 13900K će biti gotovo svugdje brži od 7950X, ali uz osjetno veću potrošnju.

 

tab_2.jpg

Na kraju, sigurni smo da nećete pogriješiti koji god od ovih procesora da odaberete. I jedan i drugi nude izvrsne performanse. Zapravo je ovo odlična vijest za korisnike, jer mogu birati između dva moćna i kvalitetna proizvoda.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Vs. AMD: Dvoboj na vrhu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.