AMD AM5/ Ryzen 7000 tehnološki pregled

AMD AM5/ Ryzen 7000 tehnološki pregled

Zen 4 i AM5 za početak novog doba

Dugovječnu AM4 platformu AMD će ove jeseni zamijeniti posve novom AM5 hardverskom platformom koja donosi podršku za PCIe 5.0 i DDR 5 memoriju. Usporedo s time stiže nam i najnovija generacija Ryzen procesora temeljena na Zen 4 arhitekturi koja omogućuje vrtoglavo visoke radne taktove, a svi novi procesori posjeduju i RDNA2 grafički čip.

Dugovječnost AM4 platforme i kompatibilnost sa svim novim procesorima tijekom godina pokazala se kao veliki plus i odlična alternativa Intelovoj praksi da svake dvije godine mijenja platformu, odnosno procesorski utor i matične ploče. AM4 je tako postao nekakav socket 939 modernog doba. Mnogi su entuzijasti upravo zbog toga u proteklih nekoliko godina odabrali AMD-ov procesor.

AM5, PCI 5.0 i DDR5

No, svemu jednom dođe kraj. Tehnološki napredak je neumoljiv. Stiglo je vrijeme da se AMD AM4 zamijeni novijom i tehnološki modernijom platformom. Potkraj ljeta AMD je i službeno predstavio najnoviju AM5 platformu i pripadajuće procesore serije Ryzen 7000.

Nekako je sve bilo u znaku brojke 5 – AM5, podrška za DDR5, PCIe 5.0. Novosti dakako ima mnogo, a u ovom broju Vidija donosimo svojevrsni tehnološki pregled AMD-ove AM5 platforme i procesora serije Ryzen 7000. Nažalost, novi AMD-ovi procesori i matične ploče nisu nam na vrijeme stavljeni na raspolaganje prije zaključenja ovog broja, tako da će detaljan test morati pričekati neku drugu priliku.

Novi AMD-ovi procesori i AM5 matične ploče službeno bi trebali na tržištu biti dostupni nakon 27. rujna, dakle u vrijeme kada već budete čitali ovaj tekst. AM5 uključuje posve novi procesorski utor LGA 1718 što drugim riječima znači da su pinovi sada na matičnoj ploči, a ne na samom procesoru, kao do sada. Jedan od ključnih razloga ovakve promjene svakako je nužna potreba za osiguravanjem stabilnog rada novih procesora na većim radnim frekvencijama i omogućavanjem osjetnog povećanja dostupnih limita potrošnje energije (170W i više).

Novi chipseti i nove ploče

AM5 donosi novu generaciju chipseta serije 600 koji će biti temelj svih matičnih ploča za Ryzen 7000 procesore. Predstavljeni su chipseti X670E, X670, B650E i B650 koji redom donose značajna tehnološka unapređenja u vidu podrške za DDR5 memoriju, te PCI Express 5.0 sabirnicu za komunikaciju s  grafičkim karticama i uređajima za pohranu podataka. AM5 platforma podržava ukupno 24 PCIe 5.0 „staze“, 16 za grafičku karticu, četiri za M.2 utor i još četiri za povezivanje sa chipsetom.

 

ryzen proc group

Najnovija generacija AMD-ovih procesora uključuje četiri nova modela visokih radnih taktova uz podršku za DDR5.

 

Matične ploče temeljene na chipsetu X670E osmišljene su kao high end rješenje namijenjeno entuzijastima i overclockerima, te će jedine zajamčeno podržavati PCIe 5.0, kako za grafičke kartice tako i za uređaje za pohranu podataka. Nasuprot tome, B650 ploče osmišljene su kao mainstrem, a imat će podršku za PCI 5.0 SSD-ove. AM5 matične ploče također će posjedovati do 14 SuperSpeed USB 20 Gbps (TypeC) priključaka, te će podržavati WiFI-6E i DBS/Bluetooth Low Energy 5.2. AMD je osim toga najavio kako će ploče s chipsetima serije 600 biti opremljene s do četiri HDMI 2.1 i DisplayPort 2 izlaza.

Zen 4 – unaprijeđeni IPC i nabrijani radni taktovi!

Najnovija generacija AMD-ovih AM5 procesora temelji se na posve novoj arhitekturi Zen 4. Ova arhitektura bit će temelj svih novih AMD-ovih procesora, bilo da je riječ o desktop verzijama Ryzena 7000 kodnog imena Rapheal, procesorima za prijenosna računala (Dragon Range i Phoenix), ili serverskim procesorima Epyc (Genoa i Bergamo).

Zen 4 donosi unapređenja i poboljšanja koja bi konkretno, prema tvrdnjama iz AMD-a, trebala donijeti do 13% veći IPC, 29% bolje single core performanse u usporedbi s Ryzenima serije 5000, te vrtoglavo visoke radne taktove do 5,7 GHz!

Predstavljena su ukupno četiri nova desktop procesora: 16-jezgreni Ryzen 7950X, 12-jezgreni Ryzen 9 7900X, 8-jezgreni Ryzen 7 7700X, te 6-jezgreni  Ryzen 5 7600X. Na prvi pogled vidljivo je kako je AMD osjetno povećao nazivne i boost radne taktove kod Ryzen 7000  serije procesora, što prati osjetno povećanje TDP-a, odnosno maksimalne potrošnje energije kod svakog modela. Cijene novih procesora manje-više su istovjetne s cijenama Ryzena 5000 prilikom predstavljanja, osim u slučaju flagship modela 7950X koji je čak 100 dolara jeftiniji.

 

amd ryzen 7000 1 1

Ryzen 7000 procesori trebali bi donijeti osjetna poboljšanja performansi i znatno veće radne taktove.

 

Osjetno povećanje radnih taktova nove generacije AMD-ovih procesora svakako je posljedica korištenja najnovijeg 5 nm FinFET proizvodnog procesa same jezgre odnosno chipleta. Ryzeni serije 7000 se poput svojih prethodnika u desktop varijantama temelje na MCM (multi chip module) dizajnu koji se u ovom slučaju sastoji od CCD-a i ulazno-izlazne jedinice (I/O Die). Za razliku od 5 nm CCD-a, AMD koristi 6 nm proizvodni proces za ulazno-izlaznu jedinicu.

Nova arhitektura donosi podršku za AVX-512 instrukcije, dok je količina L2 cachea po jezgri dvostruko veća nego ranije. Sve to skupa trebalo bi, zajedno s optimizacijama po pitanju cache memorije i izvršnih jedinica, omogućiti viši IPC i manje latencije.

Integrirani RDNA2 grafički čip

Velika novost kod desktop verzija Zen 4 procesora svakako je i integracija RDNA2 grafičkog procesora koji je sada dio I/O jedinice. S obzirom na to da chiplet verzije dekstop Ryzena dosad nisu dolazile s integriranim grafičkim čipom, ovo je svakako odlična vijest. Međutim, nemojte očekivati kako ćete s novim Ryzenima igrati novije igre bez zasebne grafičke kartice.

Naime, ovaj grafički čip prilično je skromnih mogućnosti sa svega dvije RDNA2 compute jedinice. Ponajprije je namijenjen korištenju u poslovnom okruženju, međutim dobro će doći za prikaz slike, odnosno za dijagnostiku u slučaju da vam primjerice zasebna grafička kartica prestane raditi.

Podržava 4k prikaz pri 60 Hz, DisplayPort 2.0 UHBR10, HDMI 2.1 s FRL-om, te USB-C s DisplayPort podrškom. Multimedijalne mogućnosti također su mu prilično impresivne s obzirom na mogućnost hardverskog AV1 dekodiranja i H264 i HEVC enkodiranja i dekodiranja.

DDR5 i osjetno veća potrošnja energije

Novi Ryzen 7000 procesori prvi put, kada su u pitanju AMD-ovi procesori za desktop računala, donose podršku za DDR5 memoriju nazivne brzine od 5200 MHz. Međutim, novi redizajnirani memorijski kontroler podržava brzine od 6000 MHz ili više, pri čemu AMD tvrdi kako je baš 6000 MHz optimalno zbog omjera 1:1 brzine memorijskog kontrolera i Infinity fabric interne sabirnice.

Novost su i posebni EXPO profili za DDR5 memorijske module koji su ekvivalent XMP-u 3.0 kod Intelove platforme, a EXPO također omogućuje spremanje korisničkih profila brzine i latencija memorije. Već smo spominjali kako nova generacija Ryzen procesora donosi osjetno veće radne taktove, ali i osjetni porast potrošnje energije.

Tako primjerice TDP najnovijeg 16-jezgrenog Ryzena 9 7950X iznosi 170W što je 60% više u usporedbi s 105 W kod Ryzena 9 5950X. Drugim riječima, AMD je krenuo Intelovim putem i napustio filozofiju koja u prvi plan postavlja energetsku učinkovitost. Ovo će svakako značajno utjecati na povećano zagrijavanje, a prema AMD-ovoj preporuci Ryzen 7950X zahtijeva korištenje 280 mm AiO vodenog hlađenja. Srećom AM4 hladnjaci kompatibilni su sa novom platformom, tako da neće biti potrebno pribavljati posve nove hladnjake za nove AMD-ove procesore.

Što očekivati od novih Ryzena?

Ove jeseni očekuje nas žestoka borba za tržišnu prevlast između AMD-ovih Zen 4 Ryzena 7000 i dugo očekivanih Intelovih procesora 13-te generacije koje znamo pod nazivom Raptor Lake. Čini se kako Ryzeni serije 7000 svoje potencijalno bolje performanse u odnosu na prethodnike prvenstveno baziraju na osjetno većem radnom taktu. Što se tiče cijene cijele platforme, Intel će imati određenu prednost jer Intelovi Raptor Lake procesori podržavaju DDR4 i DDR5 memoriju, a AMD-ovi Zen 4 Ryzeni isključivo skuplju DDR5 memoriju.

AMD, s druge strane, još jednom obećava dugovječnu podršku za AM5 (2025. godina i dulje) i jeftinije ploče (125). Veliko razočaranje svakako predstavlja izostanak jeftinijih opcija (ispod 299 USD) u ponudi novih Ryzena što Intelu ostavlja mogućnost da u tom segmentu tržišta ponovo ponudi daleko isplativije procesore boljeg omjer cijene i performansi.

 

AMD AM5 Ryzen 7000 tehnoloski pregled 2

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD AM5/ Ryzen 7000 tehnološki pregled - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.