Mini PC Build na AMD i Intel platformi

Mini PC Build na AMD i Intel platformi

Mini PC za maxi gaming

Tko kaže da moćno high end gaming računalo mora biti velika „kanta“ s hrpom dodatnih ventilatora? Posložili smo dva super cool i atraktivna mini gaming računala koja unutar višestruko manjeg kućišta omogućuju brutalno dobre performanse u svim igrama

U prošlosti su gameri i tech entuzijasti za slaganje svojih gamerskih računala u pravilu koristili veća mid ili full tower kućišta pozamašnih dimenzija, prije svega kako bi osigurali dovoljno mjesta za hlađenje moćnih i rastrošnih hardverskih komponenti, ali i ostavili si dovoljno mjesta za odgovarajuću nadogradnju u budućnosti. Međutim, treba li nam doista ogromna „kanta“ kako bismo danas složili iznimno moćno gaming računalo?

SFF (Small Form Factor) revolucija u posljednjih je nekoliko godina osjetno smanjila dimenzije high end gamerskih računala. Značajno je porasla popularnost minijaturnih Mini-ITX kućišta koja su postala sve češći odabir gamera koji žele atraktivna, mala, a opet moćna računala. Usporedno s time, dakako, evolucija i razvoj hardverskih komponenti, prvenstveno procesora i grafičkih kartica, koji danas omogućuju daleko bolji omjer performansi i potrošnje energije, omogućila nam je dakako daljnju minijaturizaciju gaming strojeva. Nikada zapravo nije bilo jednostavnije i lakše složiti minijaturnu gaming „mrcinu“. Stoga smo se i upustili u avanturu zvanu malo, a super gaming i moćno.

Mini PC manji od PS5

PS5 ili Mini gaming PC? Svojim je dimenzijama naše mini gaming računalo usporedivo s PS5, s tim da je nešto šire, ali i osjetno niže

Složili smo dva vrhunska gaming stroja temeljena na Intelovoj i AMD-ovoj hardverskoj platformi upakirana u atraktivno Mini-ITX kućište. I ne, nismo se šalili kada smo govorili o pravim gaming „mrcinama“. Naime, oba ova stroja omogućuju gaming performanse usporedive ili čak bolje od računala opremljenih najbržom gaming karticom prethodne generacije, Nvidijinom RTX 2080 Ti. A sve to u kućištu zapremine od oko 18 litara! Zainteresirani?

Prednosti i mane mini gaming PC-a

Dakako, na početku cijele priče odmah se postavlja pitanje: „Dobro a zašto bi netko zapravo htio složiti mini gaming PC“? Koji se glavne prednosti ovakvog računala?

Osim što izgledaju super cool, mini gaming računala, dakako, znatno su manjih dimenzija i stanu na gotovo svaki radni stol. Primjerice, posložite li nekoliko mini-ITX kućišta jedno na drugo otprilike ćete dobiti veličinu klasičnog mid-tower kućišta! Rame uz rame s manjim dimenzijama ide i manja masa, pa su ovakva računala vrlo lako prenosiva, ukoliko se za time pokaže potreba. Svjesni smo kako LAN partyji danas nisu osobito popularni, međutim tko zna što nam budućnost donosi.

Nadalje, mini gaming računalo može u principu biti i jeftinije od nekakvog većeg gaming računala. Ovo će dakako dosta ovisiti o ugrađenim komponentama i odabiru kućišta. Često u veća kućišta mnogi znaju utrpati dodatne kartice koje zapravo ne koriste ili brdo dodatnih ventilatora. Dakako, to sve košta. Kod mini gaming PC-a ste ograničeni prostorom, tako da nema mjesta za pretjerivanje, niti mogućnosti za ugradnju „nepotrebnih“ komponenti.

3dmark novi

Mini PC Build opremljen najnovijim grafičkim karticama postiže odlične performanse i omogućuje igranje novijih igara na 1440p rezoluciji uz 60+ FPS

Nasuprot tome, jasno, mini gaming računala imaju i svoje nedostatke. Prvenstveno ovdje možemo govoriti o znatno ograničenoj mogućnosti buduće nadogradnje. U mala kućišta neće stati iznimno duge grafičke kartice, pa ćete morati odabrati karticu odgovarajuće duljine. Osim toga, Mini-ITX ploče često dolaze sa samo dva utora za radnu memoriju te posjeduju relativno malo mjesta za ugradnju dodatnih SSD-ova ili tvrdih diskova. Konačno, jedan od ključnih potencijalnih nedostataka je povećano zagrijavanje moćnijih hardverskih komponenata naguranih u minijaturno kućište. Smatramo, međutim, kako se pravilnim odabirom komponenti i odgovarajućeg mini kućišta ovaj problem može u potpunosti otkloniti. Jasno, mini gaming PC nije pogodan za nekakav overclocking, premda ni to nije isključeno s odgovarajućim hlađenjem.

U svakom slučaju, prije nego što se upustite u avanturu slaganja mini gaming računala dobro je znati sve prednosti i nedostatke ovog pristupa te u skladu s njima pristupiti odabiru komponenti.

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mini PC Build na AMD i Intel platformi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.