Porsche Taycan 4S Infotainment

Porsche Taycan 4S Infotainment

Tako to radi Porche

Sjeli smo za upravljač novog Taycana i isprobali fenomenalni futuristički infotainment prvog potpuno električnog Porschea.

Kad smo dobili priliku provozati najnoviji Porsche Taycan, bez puno razmišljanja pauzirali smo na dan naš test PC kućišta i požurili k startnim pozicijama. Porsche Taycan je jedinstven u njihovoj ponudi po tome što je prvi takav auto u potpuno električnoj izvedbi. Dolazi u tri verzije: 4S, Turbo i Turbo S. Porsche nam je pružio i priliku da 4S model, početnu verziju s petstotinjak konja, “lansiramo” na za to predviđenoj stazi pored Novog Marofa pa smo sjeli u Taycan Turbo S te ga lansirali s nekih 750 konja snage.

 

Odabrana2

Nije loše ni straga: Ogroman stakleni panoramski krov uistinu impresivno izgleda suputnicima na stražnjim sjedalima

 

Uvjeti nisu bili idealni s obzirom na to da je pljuštala kiša, no to nije omelo organizirane suvozače da s veseljem kažu: “samo stisni do kraja”. Pokretanje električnog auta uistinu je jedinstveno iskustvo, teško će mu parirati čak i polijetanje aviona. Vožnja u 4S modelu po standardnim cestama nije manje impresivna i jedva čekate priliku za kočenje jer znate da nakon toga ponovno možete poletjeti.

 

Porche Taycan nove 41

Pojačajte zvuk: Zakonski regulirana buka koju auto mora proizvoditi dodatno se može pojačati za futuristički efekt vožnje

 

Samo ubrzavanje auta je najuzbudljivije iskustvo vožnje ovakve zvijeri, a za puni doživljaj nije potrebno prelaziti dozvoljene brzine. Zagorske ceste dokazale su da je ovakav automobil zalijepljen za cestu i da je vrlo stabilan koliko god zavoja morao proći.

 Tijekom naše vožnje fokus smo držali na infotainmentu koji se rasprostire ispred prednjih sjedala, a riječ je o čak četiri velika zaslona, odvojena ovisno o funkcijama koje obavljaju. Pomak na ovakvo “touch” iskustvo ima svoje prednosti, no i mane koje proizvođači tek trebaju riješiti. Prođimo tako kroz neke generalne značajke imajući na umu da funkcionalnost sustava ovisi o paketu s kojim automobil dolazi, kao i o geografskoj lokaciji.

 

Porche Taycan nove 12

Glasovne naredbe: prepoznaju se bez problema, naravno na engleskom jeziku, no s njima imate brzi pristup brojnim fukcijama

 

Prva razlika na koju smo naletjeli je sam postupak paljenja automobila. Umjesto klasičnog paljenja automobila kao na ostalim Porsche modelima koje smo vozili na eventu, Taycan 4S ima gumb s oznakom koju vidite na svakom računalu. Pritisnete ga i auto je upaljen. Naravno, na glavnom zaslonu vas dočekuje i atraktivna animacija, kako kod paljenja, tako i kod gašenja. Osim toga, ovaj model nema papučice za mijenjanje brzina pored volana.

 

Prilagodite sustav sebi

No, fokusirajmo se na glavni zaslon kojega vozač gleda i koji mu i nudi najbitnije informacije. Riječ je o velikom zakrivljenom zaslonu koji prati izgled klasičnog dashboarda. Lijeva i desna strana protežu se kao rubovi zaslona, a podržavaju nekoliko “touch” funkcija. Zakrivljeni zaslon ima dijagonalu od 16,8 inča, bez obzira na to kako su je mjerili. Ovaj zaslon nema touchscreen funkcionalnost, no ipak ga ne želite zapackati, a uz to tipkanje iza volana nije najpametnija ideja.

 

Porche Taycan nove 26

Prebacite na zabavu: pogon Taycana moguće je postaviti na više razina o čemu ovisi i trajanje pune baterije, a kako to obično biva, zabavnija vožnja kraće će trajati

 

Umjesto toga, zaslonom se jednostavno upravlja pomoću tipki na desnoj strani volana. Gumbom odabirete kojim dijelom zaslona želite upravljati, a zatim valjkom prolazite kroz opcije koje taj dio zaslona može prikazati. Zaslon je standardno podijeljen na tri dijela, pri čemu srednja animacija prikazuje vašu brzinu, lijeva detalje o stanju automobila, dok desna prikazuje vaš odabir vožnje. Svaki od zaslona ima niz opcija koje može prikazivati, od pritiska u gumama, G-sila na vozilu do stanja baterije, karte, radija itd.

 

Porche Taycan nove 27

Čvrsto na cesti: Brojni napredni sustavi mogu vozačima pomoći u dugim vožnjama kako bi se pravilno držali reda, te vozili sigurnije

 

Podatke na srednjem odjeljku zatim možete proširiti preko cijelog glavnog zaslona, a samo na vrhu ostaje vaša trenutna brzina. Ovakav pristup izvedbi glavnog zaslona može mu konstantno davati jedinstven i atraktivan izgled, a svaki ga vozač može prilagoditi svojim preferencijama. Vratimo se na trenutak volanu. S lijeve strane imamo drugi set naredbi koje se fokusiraju i na glasovno upravljanje s “Hey Porsche!” uzvikom. Možete ga tražiti da prilagodi klimatizaciju, ozvučenje, rasvjetu, pokrene navigaciju i ponudi savjete.

 

porsche2

Naravno, za to mu je potreban pristup internetu. Kao i kod ostalih modela, i električni Taycan ima dodatni valjak (u donjem desnom kutu) za promjenu načina ponašanja automobila u vožnji, a opcije su “Udaljenost, Normalno, Sport i Individualno”. Normalan i Sport način omogućuju lansiranje auta iz mirovanja, a izraz “lansiranje” uistinu točno opisuje doživljaj.

 

Porche Taycan nove 13

Za lakše razumijevanje dometa pomoći će vam integrirana karta sa Taycanovim sustavom, a jednom povezani sa mobitelom i internetom, za dulje rute vam daje i savjete gdje stati i “dotočiti” struje

 

Oko glavnog ekrana ostali su još “touch” gumbi na rubovima. Lijeva strana ima razne opcije vanjskog osvjetljenja automobila, te je riječ o standardnoj postavi, od automatskog, preko dnevnih i dugih svjetala do onih za maglu. S desne strane nalaze se također četiri gumba s opcijama za kontrolu šasije, od isključivanja kontrole proklizavanja, podizanja nosa auta za prijelaz preko prepreka do učvršćivanja ovjesa te, naposljetku, gumb kojega sami možete programirati za vršenje omiljene funkcije.

Nakon glavnog zaslona, prebacimo se na onaj koji je zamijenio sve gumbe i valjke iz prijašnjih modela, a nalazi se u sredini automobila između vozača i suvozača. Ovaj ćete zaslon najviše koristiti, a služi za upravljanje gotovo svim brzim mogućnostima. Funkcionalno je podijeljen na dva dijela, gornji i donji. S gornje su strane kratice za kartu, glazbu, pozive itd.

 

Porche Taycan nove 34

360° sustav kamera pomoći će vam i u najužim situacijama, a malo AR magije pruža pogled na vaš auto i izvana

 

Imajte na umu da će odabiri biti prikazani na zaslonu iznad ovoga, pri čemu je donji zaslon dizajniran tako da bude svojevrsni upravljač gornjem zaslonu, no više o tome kasnije. Ispod kratica nalaze se kontrole za dvozonsku klimu, pa si vozač i suvozač mogu prilagoditi idealne postavke. Ovdje dolazimo i do glavnog minusa ovakvog sustava. Naime, postavke poput temperature morate kontinuirano utipkavati da biste došli do željene vrijednosti. Imajte na umu i da ove postavke treba “malo jače” pritisnuti da bi se dobila željena reakcija, pa će vam trebati barem desetak jačih pritisaka na “plus” ako želite primjerice pojačati glasnoću omiljene pjesme.

 

Porche Taycan naše slike 1 2

Informacije navrh prsta: Cijeli sustav se jednostavno kontrolira touch interfaceom ili kontrolama na volanu, ovisno o informacijama i zaslonu na koji ih želite. Naravno, tu je i glasovni pomoćnik

 

Voljeli bismo da se neke postavke mogu regulirati slajdanjem po zaslonu ili da se barem za takve postavke postave fizički indikatori. Primijetit ćete da je donja polovica ovoga zaslona prazna, a kako smo već najavili, ovaj se zaslon prvenstveno koristi za kontrolu gornjeg, srednjeg zaslona. Donja je polovica ovog zaslona zapravo touchscreen i služi kao trackpad na laptopima za micanje po opcijama gornjeg zaslona. Primjerice, kod upisivanja tražene lokacije možete prstom pisati po donjem dijelu zaslona, a Porsche će vaš rukopis pretvoriti u slova za tražilicu.

 

Porche Taycan nove 3

Glavni zaslon se kontrolira pomoću gumbi na volanu, te je podijeljen na tri dijela s time da se informacije srednjeg dijela poput karte mogu proširiti na cijeli zaslon 

Osim upravljanja računalom, donja polovica ima i kraticu s informacijama o stanju baterije automobila, a možete otvarati prednji i stražnji prtljažnik, kao i otvore za punjenje baterije (po jedan se nalazi sa svake strane automobila). Naposljetku, tu se nalazi i malena ikona kamere, a pritiskom na nju na gornjem srednjem zaslonu pali se pogled oko automobila (vidite svih 360°), koji je zapravo pospajan sa svih kamera oko auta.

 

Porche Taycan nove 23

 Nešto i za suvozača: Pregršt informacija nudi zanimljivu sliku, no suvozač na vlastitom zaslonu ima također pristup mnogim detaljima, od kojih je po nama naravno najbitnija glazba

 

Istovremeno vidite auto iz ptičje perspektive sa svime što se oko njega događa, a pogled možete promijeniti tako da se recimo vidi prednji kraj vozila, kao da ga gledate izvana, kako biste znali koliko još naprijed imate mjesta. Izgled je uistinu zanimljiv, no povezivanje kamera nije idealno pa se neki detalji duplaju na zaslonu te ne možete uvijek biti sto posto sigurni u točnost prikazanog sadržaja.

 

 

Mozak operacije

Tako dolazimo do gornjeg srednjeg zaslona koji ima pristup najvećem broju menija. Savjetujemo da po njemu kopate dok se ne krećete jer dosta toga neće biti niti moguće mijenjati u vožnji (sigurnost, kažu). Naš se “Porsche Experience” na žalost odvijao za vrijeme jake kiše, što je značilo i zamagljene prozore, pa je naš prvi upit bio kontrola klime unutar auta. Primijetit ćete da ne postoji vanjska kontrola pored rupa za zrak, već se sve obavlja upravo na srednjem zaslonu, pritiskom na opciju za klimatizaciju.

 

Porche Taycan naše slike 1 2

Putem srednjeg zaslona pristupate brojnim mogućnostima i opcijama koje vam nudi ovaj automobil, od rasvjete do performansi

 

Svaka strana auta za sebe ovdje bira želi li da zrak puše fokusirano u korisnika, ili “difuzno”, generalno u vašem smjeru. Ako želite detaljniju kontrolu, smjer kontrolirate micanjem “mete” svakog ventilatora po virtualnoj kabini na zaslonu. Ne možemo reći je li ovo rješenje bolje, no barem je bilo zabavno isprobati sustav. Osim kontrole klime, ovdje birate i brojne postavke u svezi samog iskustva vožnje. Primjer je način vožnje s agresivnijim ubrzanjima ili pak ono u kojem možete preferirati udaljenost; pritom će auto učiniti sve da izvuče još koji kilometar.

Možete kontrolirati i podvozje, odnosno visinu istoga. Tu je i opcija regenerativnog kočenja koja može biti uključena ili isključena. Kada je uključena, auto vraća struju bateriji kočenjem, te Porsche jamči da usporavanjem od 200 km/h do zaustavljanja vraća bateriji i do četiri kilometra vožnje. No, oni koji žele “klasičan osjećaj” u vožnji, dobiti će ga ako isključe ovu opciju. Osim načina vožnje, ovdje je i opcija za “električni sportski zvuk”.

 

Porche Taycan nove 30

Zaslon i straga: Kontrola klime teško može biti zanimljivija od četverozonskog sustava gdje svaki suputnik bira svoj ugođaj

 

Naime, kao i na svakom autu, ubrzavanje i usporavanje ima klasičan zvuk elektromotora, odnosno iz dubokog zvuka ide prema višemu. Ako nikada niste čuli elektromotor, zamislite paljenje usisivača, ali bez zvuka zraka. Elektromotor je svejedno poprilično tih, pa Porsche nudi opciju da ga umjetno pojačate. No, ne radi se samo o pojačavanju, već i o “umjetničkoj interpretaciji”, te zvuk možemo jedino usporediti sa svemirskim brodovima u popularnim serijama.

Sljedeća opcija nudi navigaciju, te Porsche dolazi s jasnom kartom koju redovito ažuriraju. Zanimljivo je i da vam može pokazati koliko daleko s trenutne lokacije možete otići, no radi li ova opcija na “domaćem terenu”, nismo sigurni.

 

Porche Taycan nove 33

Zadržane jednostavne linije: Od samog koncepta interijera ciljalo se na upadljive jednostavne linije, koje su zadržane do konačnog proizvoda

 

Auto je moguće povezati i s aplikacijom na mobitelu te dobiti u svakom trenutku brojne informacije, pogotovo oko njegovog punjenja i održavanja. Auto može doći s vlastitom Internet konekcijom, a nudi vam se integrirani Apple Car Play. Uz to, ostaje nam još jedan zaslon, ravno ispred suvozača. Taj, kao i glavni srednji zaslon, ima dijagonalu od 10,9 inča, a suvozaču daju uvid u neke zanimljive informacije, primjerice o brzini vozila, o bateriji itd., a tu je i pristup radiju i drugim glazbenim servisima.

Imajte na umu da, ako paket ima tu opciju, stražnja sjedala također dobivaju malen touchscreen za kontrolu klime stražnjih sjedala. Između vozača i suvozača nalazi se pretinac s nešto prostora za spremanje stvari, a tu ćete naći i dva USB-C utora za punjenje, kao i držač mobitela koji ima ugrađen i wireless punjač (staklo mobitela treba gledati prema van).

 

Porche Taycan naše slike 1

 

Za kraj napomenimo da auto također dolazi s brojnim senzorima, te vam može asistirati u vožnji primjerice očitavanjem dozvoljene brzine (po njoj kontrolira i brzinu automobila). Također može održavati sredinu linije po kojoj vozite, a prebacivanje dozvoljava paljenjem žmigavca. U gradu će također paljenjem žmigavca prilagoditi brzinu skretanja. Dodatna opcija omogućuje i prilagođavanje osjetljivosti zakretanja volana, ovisno o vašoj brzini. Ne zaboravimo ni Burmester zvučnike kojih u ovom modelu ima 21, s ukupnom snagom od 1455 W. Taycan ima i stražnji spojler, no ne možete ga sami podizati, već je povezan s vašom brzinom na tri razine: 90, 160 i 200 km/h. Da citiramo, ovdje se demonstrira kako električni auto postaje sportski, a sportski postaje Porsche.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Porsche Taycan 4S Infotainment - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.