PlayStation 5 i Xbox Series X su stigli- što donose konzole nove generacije? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
PlayStation 5 i Xbox Series X su stigli- što donose konzole nove generacije?

PlayStation 5 i Xbox Series X su stigli- što donose konzole nove generacije?

Crni ili bijeli monolit?

Dugih sedam godina nakon trenutne generacije, oba tabora pripremaju impresivne konzole bez uskog grla u konfiguraciji.

Nikad nije vladalo veće uzbuđenje oko nove generacije konzola. Nakon sedam godina, Microsoft i Sony su usmjerili svoje tabore ne bi li gotovo istog dana izdali savršene male strojeve koje će svaki gamer poželjeti pod Božićnim drvcem. A imaju se čemu radovati. Zasnovane na dugo razvijanoj AMD arhitekturi koju čine Zen 2 procesor i RDNA 2 grafička kartica, konzole su gotovo jednake po svojoj snazi i performansama. I dok je s 12 Teraflopsa sirove snage Xbox Series X jači „na papiru“, nedostatak snage PlayStation 5 kompenzira znatno bržim SSD-om, koji ostvaruje deklarirane brzine od preko 5 gigabajta u sekundi, s još bržim prijenosom ako se radi o nekomprimiranim RAW datotekama. Televizori su posljednjih godina značajno skočili u rezoluciji i funkcijama, stoga je UHD primarna rezolucija na koju ciljaju proizvođači konzola, uz više sličica u sekundi.

PS kontroler tema

Potpuno novi DualSense kontroler donosi mnoštvo dodataka, poput tipki koje mogu pružati otpor igraču, kao i create tipku za stvaranje vlastitog sadržaja za objavu na društvenim mrežama

Ono što također ne smijemo izostaviti je podrška za Ray tracing tehnologiju osvjetljenja, koja je dosad bila rezervirana samo za high-end grafičke kartice na računalima. No pojavom novih konzola na tržištu, neće profitirati samo njihovi novopečeni vlasnici. Igre će dobiti značajan skok u vizualima, što će se inercijom odraziti i na PC tržište, osobito kod multiplatformskih naslova.

Xbox kontroler tema

Microsoft je minimalno izmijenio i dotjerao svoj kontroler, koji je i dosad bio najbolji na tržištu

Također, već kod sljedeće generacije procesora i grafičkih kartica, očekujemo da će igranje u 4K rezoluciji, kao i Ray tracing tehnologija postati standard već i kod srednje klase hardvera. Svaki tabor ima svoje adute zašto odabrati baš njih. Jesu li vam Sonyjeve ekskluzivne igre presudne, ili pak bogata softverska podrška i mnoštvo servisa koje najavljuje Microsoft? Samo nijanse će odlučiti.

 

PS dodaci

Sony je za svoju konzolu pripremio cijeli niz službenih dodataka koje dizajnerski prate izričaj konzole

 

 PLAYSTATION 5 SPECIFIKACIJE:

CPU: 8-jezgreni AMD Zen 2, 3.5 GHz

GPU: AMD RDNA 2, 2.23 GHz

MEMORIJA: 16 GB GDDR6 SDRAM

DISK: 825 GB NVMe SSD

ZVUK: Tempest Engine 3D Audio

MEDIJ: Ultra HD Blu-ray

ONLINE: PlayStation Network

 

 xbox diskovi

Diskovni prostor na Xboxu će biti moguće proširiti samo službenim diskovima, no kapaciteti i cijene još nisu poznati

 

XBOX SERIES X SPECIFIKACIJE

CPU: 8-jezgreni AMD Zen 2, 3.8 GHz

GPU: AMD RDNA 2, 1.825 GHz

MEMORIJA: 16 GB GDDR6 SDRAM

DISK: 1 TB NVMe SSD

ZVUK: Project Acoustics 3D Audio

MEDIJ: Ultra HD Blu-ray

ONLINE: Xbox Live

 

SSD kao ključna komponenta next gena

Ono što će donijeti prevagu i pravu snagu konzola nove generacije neće biti sirova snaga, budući da se radi o minimalno modificiranim AMD-ovim komponentama, kakve su uobičajene u gotovo svakom gamerskom PC-u. Pravu snagu konzole skrivaju u svom potpuno modificiranom sučelju za upravljanje ultrabrzim SSD-om, što razni developeri ističu kao najznačajniji skok u industriji video igara još od prijelaza iz 2D u 3D igre. Je li to pretjerivanje ili nas doista očekuje revolucija igranja? Kako SSD može biti revolucija, kad je već cijelo desetljeće uobičajena komponenta računala? PlayStation 5 i Xbox Series X će kao ključnu komponentu sadržavati NVMe SSD, a uz brzinu čitanja gotovo deseterostruko bržu od uobičajenih SSD-ova i stostruko bržu od ove generacije s klasičnim SATA diskovima, otvaraju se znatne mogućnosti za novi inovativni razvoj igara.

Unigine engine

Prikazani Unreal Engine 5 pokazuje svu raskoš SSD strujanja. Jedan terakota ratnik ima više poligona od cijelih razina postojeće generacije konzola

Budući da ne trebaju paziti na razvoj za različite konfiguracije, budući da svi igrači imaju ultrabrzi SSD, developeri će moći iskoristiti brzinu SSD-a za direktno strujanje i renderiranje sadržaja, što će omogućiti višestruko veće svjetove i daleko više detalja u igrama. Epic Games je početkom godine imao demonstraciju Unreal Engine 5 grafičkog pokretača i djeluje upravo kako mu ime sugerira, nerealno dobro.

Veličina je bitna, zar ne?

Najveći prigovor trenutnoj generaciji konzola jest njihova veličina. Kako bi bile što kompaktnije i atraktivnije, Microsoft i Sony su zanemarili bitnu komponentu kvalitetne konfiguracije, a to je hlađenje. Poznato je da se AMD-ove komponente izuzetno griju, a s malim ventilatorima postojećih konzola, dogodila su se dva problema. Ili su se konzole pregrijavale, ili su bile toliko bučne da su narušile uživanje u igrama.

generacije konzola

Usporedba veličina posljednje tri generacije konzola. PlayStation 5 je impresivno velik

Ventilatori su u ljetnim mjesecima, u grafički zahtjevnim igrama bili toliko glasni da su igrači čekali hladniju večer ne bi li barem nakratko uživali u igrama, ili posezali za skupim slušalicama s noise cancellation tehnologijom. Nove konzole su stoga puno, puno većih dimenzija, te oba proizvođača preporučuju držanje konzole u uspravnom položaju, kako bi strujanje hladnog zraka bilo što optimalnije. Tako dolazimo do najvećih igraćih konzola u povijesti igraće industrije.

Zašto Xbox Series X?

Čelni čovjek Xbox divizije, Phil Spencer, nedavno je izjavio da još godinama nećemo vidjeti igra rađene isključivo za Xbox Series X, već će sve igre usporedno izlaziti i za stariju generaciju, kako ne bi dijelili zajednicu na temelju snage konzole i načelno, na temelju kupovne moći. Kako onda opravdati ulaganje u novu konzolu? Microsoft tu ima mnoštvo aduta. Kao kompanija koja je izgradila carstvo prodajom operativnog sustava, nije neobično da Xbox ima najbolji konzolaški OS, koji je ujedno i najbolji medijski set kojeg možete priključiti na televizor.

Game pass

Xbox Game Pass donosi preko stotinu odmah dostupnih igara za cijenu jednaku pretplatama na servise za streaming filmova

Fluidno sučelje, predivno dizajnirano i krcato opcijama, puno je bolji odabir od konkurencije koja se još uvijek muči integracijom naprednijih značajki. Osim toga, Xbox Series X će imati najveću sirovu snagu među konzolama, s gotovo dva Teraflopsa više od PlayStationa 5, što bi moglo raditi razliku kod izvođenja multiplatformskih igara. Među značajkama se izdvaja i Xbox Game Pass, što je pretplatnički model koji donosi mnoštvo Xbox igara po niskoj mjesečnoj ili godišnjoj naknadi, kao i najbolju podršku za stare generacije konzola na tržištu. Xbox Series X će tako bez problema vrtjeti igre unazad dvadesetak godina postojanja Microsoftove konzole. Ono posljednje, no ne manje važno, Xbox donosi program Smart Delivery, pa jednom kupljena igra unutar ekosistema će se moći igrati na starijoj Xbox konzoli, novom Xbox Series X, ali i PC-u ukoliko postoji verzija za računala. Nevjerojatna količina značajki i mogućnosti, najjači su adut da Xbox presudi u odabiru vaše sljedeće konzole.

Zašto PS5- Neodoljiva moć ekskluziva

Od početka konzolaškog rata s Microsoftom, Sony nikad nije imao toliko razvijen i dotjeran OS ili surovu snagu samog sustava kako bi konkurirao Xboxu, koji je uvijek „na papiru“ bio korak ili dva ispred. Ipak, konzola se uvijek kroz generaciju proda bolje od konkurencije, te na kraju obara vlastito postavljene rekorde prodaje. Neki bi rekli da Sony svoj status može zahvaliti brojnim fanovima, osobito u Japanu ili Europi, no istina je zapravo sasvim drugačija. Fanovi dolaze i odlaze, generacije igrače se mijenjaju i ne mogu se pouzdati da će imati istu bazu igrača kroz pet generacija konzole. Razlog uspjeha PlayStation branda leži u golemom ulaganju u besprijekorne ekskluzivne igre, kao i njegovanju dugogodišnjih jakih brendova.

PS pet igre

Snaga PlayStationa leži u popularnim ekskluzivnim igrama, poput svima omiljenog Uncharted serijala

PlayStation tako ima najatraktivnije i najdotjeranije igre, poput Uncharted serijala, automobilske simulacije Gran Turismo, te niza dugogodišnjih avantura poput God of War, Infamous i drugih, od kojih posebno treba izdvojiti najprodavaniju PlayStation 4 ekskluzivu Spider-Man, na koju Sony još uvijek drži ekskluzivna prava u svim medijima, uključujući i filmska platna. Sony ne planira stati s ulaganjem u fantastične igre. S PlayStationom 5, konsolidirali su sve vlastite studije pod novi brand PlayStation Studios, kako bi svi imali jednake šanse, a ne da se Naughty Dog ističe pred drugima i tako uzima zaradu i radi konkurenciju drugim vlastitim studijima. Ipak, Sony je posljednje godine popustio svoju rigoroznu politiku ekskluziva, te je ponudio PC igračima neke od svojih najvećih hitova, uključujući Detroit, Horizon Zero Dawn i Death Stranding. Sad i PC gameri mogu uživati u nekim od najboljih ekskluziva generaciju, u višoj rezoluciji i bržem izvođenju u više sličica u sekundi. Ukoliko ste zagriženi gamer, sigurni smo da će igre presuditi u korist PlayStationa.

Cijena novih konzola

Nove konzole će biti izuzetno skupe u proizvodnji. Veća kućišta, kvalitetniji materijali, bolji sustav hlađenja, ali i skupocjeni, superbrzi NVMe SSD sigurno će ostaviti trag u proizvodnoj cijeni pojedinačne jedinice. Također, tu su i brojni drugi servisi, poput Plus i Now servisa na PlayStationu, te Live i Game Pass na Xboxu, koji zahtijevaju konstantnu mjesečnu pretplatu za uživanje u posebnim sadržajima i pogodnostima koje nude.

izdanja PS5

Konzola će biti izdana u dva izdanja, s Blu-ray čitačem i potpuno digitalna, s osjetno nižom cijenom

Cijena PlayStationa 5 s Blu-ray čitačem je 499 Eura, dok verzija bez diska stoji 399 Eura. Na našem tržištu cijena se kreće od 3.849,00 kuna do oko 4.500,00 u nekim trgovinama. Cijena Microsoftove konzole je jednaka, kako to ne bi bio odlučujuć faktor za kupovinu nove konzole. Ipak postoji značajna razlika u manjoj Xbox Series S koja košta 299 eura, no za razliku od digitalnog izdanja PS5 Series s ima i slabiji hardver. Xbox se još nije probio na sve police hrvatskih trgovina

Najbolje okruženje za next gen

Nova generacija konzola donosi značajan skok u vizualima i podršci za brojne nove tehnologije, stoga ako koristite televizor ili ozvučenje starije generacije, mogli bi ostati zakinuti za sve što next gen pruža. Kako bi se savršeno pripremili za novu generaciju, moramo sagledati koje tehnologije podržava, te se adekvatno i na vrijeme pripremiti za njih. Ukoliko uskoro kupujete televizor, gotovo da i nećete naći model koji nema UHD rezoluciju. Budući da će se većina novih igara izvoditi u visokoj rezoluciji, to je prvi preduvjet. Kod odabira obratite pozornost da podržava format HDR10, otvoreni standard dinamičkog HDR-a kojeg će koristiti konzole. One će također imati podršku za variable refresh rate, odnosno VRR, a koristit će i prednost novog formata HDMI 2.1, koji ima iznimno veliku propusnost za visoku rezoluciju uz veliko osvježenje slike.

pripreme OLED

To će biti od velike važnosti za multiplayer igre, za koje developeri najavljuju da ćemo ih moći igrati u 120 sličica u sekundi, što je presedan na tržištu konzola. Visoka klasa televizora uglavnom ima sve potrebne podrške i vrlo je „future proof“. Ako vam financije i savjest dopuštaju, s OLED-om nove generacije nikako ne možete pogriješiti, a dobiti ćete najbolje od najboljeg i savršenu podlogu za novu konzolu. Ne treba zanemariti ni zvuk. Nove konzole imaju audio čipove s podrškom za 3D ozvučenje, a kako bi to ostvarili, potrebno je imati kvalitetno ozvučenje. A ako nemate prostora za cijeli set zvučnika, moderni Soundbarovi rade nevjerojatan posao simulacije 3D zvuka.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

PlayStation 5 i Xbox Series X su stigli- što donose konzole nove generacije? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.