HOW TO: boostanje GSM signala

HOW TO: boostanje GSM signala

Puna mobilna dostupnost tri kata pod zemljom

Ako ste svoju radnu jazbinu napravili u garaži, mogli bi se suočiti s nedostatkom GSM signala. Istražili smo kako doskočiti tom problemu

Table of contents
« Prev All Pages Next »

Pandemija COVID-19 bolesti uzrokovane koronavirusom duboko je promijenila uobičajeno poslovanje, a ako gledamo svijet kroz čašu pola punu, u isto vrijeme je ubrzala digitalnu transformaciju brzinom bez presedana. Nama je također omogućila da se pozabavimo zanimljivim problemima čija se rješenja mogu primijeniti i na takozvane normalne situacije.

U gradskim četvrtima s velikim stambenim zgradama nije neuobičajeno da se zbog manjka parkirnog prostora garaže spuštaju i do tri pa i četiri kata ispod zemlje. Mnogi vlasnici te su garaže preuredili u funkcionalan radni prostor, bilo da ih je na to natjerala pandemija ili neovisno o njoj. Upravo s vlasnikom jednog takvog prostora/garaže/radionice radili smo na rješavanju jednog komunikacijskog problema, nedostatku GSM signala 15-ak metara ispod zemlje.

Ventilacijski otvor 3

Iako se na prvu čini da u vrijeme online komunikacijskih alata poput messenger aplikacija obični telefonski pozivi i SMS-ovi više nisu toliko bitni, telefoniranje je i dalje mainstream službeni komunikacijski kanal i za aktera iz naše priče presudan u poslovanju.

Europski telekomi ne gledaju blagonaklono na uređaje koji mogu pojačati i provesti signal na mjesta gdje nije dostupan. Mobilni operateri čak su Europskoj komisiji uputili zahtjev da se boosterima zabrani prodaja jer njihove frekvencije ometaju originalni signal.

Prvo odredište bilo je Alibaba i kineski modeli koji na papiru pružaju nevjerojatne performanse. I doista, kada se uređaj poput GSM902AA signal amplifier uključi, pokazuje puni signal. Problem je što je to bilo prije povezivanja antene. Prema uputama, uređaj se spaja na klasičnu riblju kost i trebao bi ponuditi pojačavanje 2G GSM signala. Međutim niti ovaj, niti sljedeći uređaj s kineskog tržišta iz nekog razloga nije profunckionirao.

kineski modeli koji ne rade

Kinezi nisu proradili, a preptostavljamo da je problem bio u antenama, no nismo išli dublje u troubleshooting nakon što je HiBoost Hi13-EGSM proradio

Kratkim istraživanjem pokazalo se da postoji njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom boostera. Ne samo da postoje takve kompanije u Europi, nego imaju i podružnicu i u Hrvatskoj. S obzirom da je dotična -3 garaža već opremljena podatkovnom vezom putem 100/100 kabla, trebao je booster samo za GSM signal.


Radi se o HiBoost Hi13-EGSM modelu koji radi na EGSM/GSM/UTMS frekvenciji od 900 MHz i pokriva područje do 500 kvadrata čime je zapravo napravljena usluga i ostalim korisnicima garaža koji sada mogu imati signal na mobitelu. Ova frekvencija pogoduje A1 i Hrvatskom telekomu, dok Tele 2 koristi drugu frekvenciju i neće vam ovaj model pomoći.

Uređaj se sastoji od vanjske vodootporne antene, boostera mobilnog signala i kutije s napajanjem. Dobije su paketu i oprema za stavljanje na zid kao i 15 metara kabla.

Boost gsm uredjaj body2

Glavni dio uređaja je booster koji prenosi signal koji hvata antena i pokriva cca 500 kvadrata s kvalitetnim GSM signalom

No, jedna je stvar naći pravi uređaj, a sasvim druga riješiti problem postavljanja. Kao rješenje je poslužio ventilacijski otvor koji se proteže cijelom visinom do razine ceste i na nogostupu kraj zgrade postoji rešetkasti šaht s kojim mu se može pristupiti.

U taj šaht smještena je vanjska antena, potom se kroz ventilacijski otvor spustio kabel, a booster i njegovo napajanje smjestio je korisnik u samom prostoru garaže.

antena gore

Otporna na vremenske uvjete, vanjska antena smještena je ispod poklopca šahta na vrhu ventilacijskog otvora


Uređaj na sebi ima LED indikatore za rad, alarm i ISO, tu je i ručna kontrola, kao i tipka za pametno auto postavljanje. Sve parametre možete očitavati na LCD ekranu. Nakon zapravo brze instalacije, paljenjem uređaja gotovo trenutno je sve proradilo i konačno je radna „pećina“ dobila GSM signal.

„Oni koji me znaju, kada me nisu mogli dobiti zvali su na WhatsApp, no imao sam brojne propuštene pozive, dok sada imam puni GSM signal i mogu bez problema obavljati testiranja u svojoj radionici,“ rekao nam je kolega kojeg smo posjetili, ali koji je želio ostati anoniman u ovoj priči.


Boost gsm uredjaj body
HiBoost Hi13-EGSM

Uređaj podržava proširenje GSM signala kojeg koriste svi europski vodeći telekom operateri. Ako vaš operator koristi UMTS/3G 900 MHz pomoću boostera ćete dobiti i brzi 3G podatkovni promet u pokrivenom području. Sam booster dolazi u metalnom kućištu, koje s gornje strane ima priključak za antenski kabel. U sredini se nalazi LCD display na kojemu se pokazuju parametri veze. Kraj ekrana se nalaze LED indikatori, a ispod ručne kontrole za podešavanje signala. Zahvaljujući softveru i visokoj snazi, booster može bez problema pokriti 300-500 kvadrata čak i u području slabije pokrivenosti.

Kako zapravo uređaj radi? Namijenjen je prvenstveno za područja sa slabom pokrivenošću signalom, gdje signal hvata antena, on prolazi kroz booster koji ga pojačava i putem unutarnje antene proširuje po prostoru. U ovom slučaju, antena se nalazi u području dobre pokrivenosti, a signal se provodi kroz garažu na trećoj razini ispod zemlje gdje ga uopće nije bilo.

INFO

Područje pokrivanja: 500 m2

Tip mreže: pozivi

Frekvencija: 900 MHz (GSM/EGSM)

Frekvencijski raspon: 880~915 MHz (Uplink) 925~960 MHz (Downlink)

Broj kanala: Single Band

Max. Gain: 60 dB (Uplink) – 65 dB (Downlink)

Pametni AGC (ALC / ISO): ≥ 42 dB / ≥ 42 dB

Napajanje: Input AC90~264V.50/60 Hz,Output DC 5 V/3 A

Potrošnja: ≤ 5 W

LCD Display: Frequency, Gain, Output Power, ALC, ISO, etc.

I /O izlaz: N-Female

Dimenzije: 120*155*34 mm

Masa boostera: 0.75 Kg

Radna temperatura: -10 ºC~+55 ºC

Certifikat: IP40

(Stranica 1 od 2)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 2)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HOW TO: boostanje GSM signala - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.