Isplati li se kupiti AMD XT CPU refresh procesore

Isplati li se kupiti AMD XT CPU refresh procesore

Osvježena serija procesora za entuzijaste

AMD je osvježio svoju mid-range i high-end ponudu bržim verzijama postojećih procesora zadržavajući im postojeće cijene. Isplati li se sada uskočiti u AMD okruženje ili pričekati seriju 4000 procesora?

Novu AMD ponudu možemo lijepo zaokružiti i s tri refresh procesora koje smo testirali u sklopu AMD-ove nove B550 platforme. AMD je izjavio da ovom prigodom prvi puta u procesorsku liniju uvodi „XT“ brend koji je već dobro poznat među njihovim grafičkim karticama. Prva tri modela procesora ujedno su i oni koje ovom prilikom testiramo kako bismo vidjeli gdje trenutno stoje. Što točno znači Refresh modela u ovom slučaju? Kako smo već pisali, Intel je nedavno lansirao svoju kompletnu liniju procesora serije 10.000 koji svojim brojem jezgri i implementacijom Hyperthreadinga ponovno pokušavaju izvući dominantnu poziciju. Tako, prije nego AMD-ova serija 4000 procesora ne bude spremna, imamo „Refresh“ opciju kako bi i dalje AMD-ovu platformu učinila atraktivnijom za potencijalne kupce.

SLIKA PROCESORA body
Kako bismo bolje dočarali o kakvim se procesorima radi, pogledajmo donedavnu ponudu AMD-a: Linija procesora počinjala je od Ryzen 5 3600 modela. Ima 6 jezgri s Multithreadingom što mu daje mogućnost obrade d 12 threadova Radni TDP mu je 65 W. Iznad njega u ponudi je i Ryzen 5 3600X koji podiže radnu frekvenciju te zadržava broj jezgri. Kao rezultat viših frekvencija je i viši radni TDP od 95 W. Ovi procesori smatraju se mainstream AMD ponudom. Nakon njih imamo Ryzen 7 procesore 3700X te 3800X. Njihova prednost je veći broj jezgri, njih 8 fizičkih koji zajedno s Multithreadingom daje 16 threadova za istovremeni rad. Dok Ryzen 7 3700X ima TDP od svega 65 W, Ryzen 7 3800X diže TDP na 105 W te sukladno tome diže i radne frekvencije.

Ovi procesori ciljaju publiku kojoj su bitne performanse njihovih osobnih računala, te možemo reći da ćete cijenu kupnje morati opravdati realnom potrebom za ovolikom snagom u većini slučajeva. S druge strane, korištenje zahtjevnih programa za rad u primjerice 3D animaciji ili editiranju videa, dobiva značajno ubrzanje. No, priča tu ne staje te na vrhu ponude AMD nudi i procesore za entuzijaste. Plaćate premium, ali zato dobivate jedne od najboljih procesora na tržištu. Pričamo o Ryzen 9 procesorima, od kojih su kupcima bili dostupni Ryzen 9 3900X sa svojih 12 jezgri koji sa Multithreadingom nudi 24 threda za istovremenu obradu. Kao kruna AMD ponude na AM4 platformi, tu je i Ryzen 9 3950X procesor sa svega 16 fizičkih jezgri, to jest može istovremeno obrađivati do 32 threada.

AMD XT Procesori 1

AMD je Intelovoj novoj seriji procesora, prije izlaska svoje nove ponude, odlučio konkurirati s nova tri procesora. To su Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT te Ryzen 9 3900XT. Ryzen 9 3950X i dalje ostaje najbolji AMD-ov procesor u ponudi. Novi procesori ukratko nude brže radne taktove kako bi dobili na performansama. Na prvu se ne čini kao velik pomak, no imajmo na umu da je AMD svoje procesore tjerao do samog ruba te ih nije isplativo overclockati iz tog razloga, te su XT modeli s boljim „binningom“. Binning je naziv procesa sortiranja čipova. Bin iliti kanta na hrvatskom predstavlja proces razvrstavanja čipova ovisno o tome koliko su dobro otisnuti jer o tome ovise i njihove maksimalne performanse. Znamo da AMD koristi manje čipove s po četiri fizičke jezgre kroz kompletnu ponudu procesora. Ovisno o njihovoj kvaliteti, ići će ili u najbolji procesor, ili u neku od povoljnijih ponuda s nižim radnim taktom.
Stalno to spominjemo, no valja razumjeti i što TDP oznaka predstavlja. Ukratko, posve je neprecizna za usporedbu procesora različitih proizvođača jer svi imaju različite računice kako dolaze do konačne vrijednosti. TDP iliti „Thermal Design Power“ označava količinu toplinske energije u jedinici vremena koju hladnjak mora moći povući s procesora kako bi optimalno radio. TDP za pojedini procesor vrijedi u smislu osnovnog radnog takta. Jednom kada procesor počne „boostati“, raste mu i temperatura, te ukupne performanse ovise o tome je li hladnjak sposoban držati procesorsku temperaturu pod kontrolom, u suprotnom će radni takt pasti kako bi procesor ostao ispod maksimalne radne temperature. Formule koje koriste proizvođači hladnjaka za TDP razlikuju se od onih koje koriste proizvođači čipova, tako da na kraju dana TDP možete koristiti kao okvirnu smjernicu, te ako se odlučite za jedan od jačih procesora, svakako uzmite jedan od jačih hladnjaka. XT procesori zadržavaju jednak TDP kao i prijašnji X modeli, no toplina koju će proizvesti zajedno s boostanjem veća je od one X modela, te za što bolje performanse svakako savjetujemo kupnju solidnog hladnjaka u startu.

Ryzen refresh tablica

 

Recenzije AMD Ryzen XT procesora

AMD RYZEN 9 3900XT

Sve što Ryzen 3000 serija može ponuditi

Ryzen 9 3900XT procesor može se smatrati zanimljivom igračkom za entuzijaste koliko i profesionalnim čipom.

AMD RYZEN 7 3800XT

Nešto značajniji boost

Ryzen 7 3800X jedini je dobio malo veći boost, od 200 MHz, koji bi mogao pokazati nešto bolje rezultate u jednojezgrenim zadacima.

AMD RYZEN 5 3600XT

Izvučen je maksimum iz postojeće arhitekture

Ryzen 5 3600X postaje XT s maksimalnim boostom podignutim za 100 MHz. Kakva poboljšanja možemo očekivati i hoće li se primijetiti?

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Isplati li se kupiti AMD XT CPU refresh procesore - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.