Xbox One X Tips and Tricks

Xbox One X Tips and Tricks

Što nam sve nudi Microsoftova konzola

Xbox One X trenutačno je najjača gaming konzola, što će se promijeniti krajem godine kada stižu nove generacije. U međuvremenu, One X se može naći na brutalnim akcijama kod trgovaca, pa nije loše proći kroz sve mogućnosti aktualno najjače igrače konzole.

XBox konzola na našim područjima definitivno nije razvikana kao sveprisutni Playstation. No, ako se do sada niste raspitali o prednostima XBoxa, mogli biste se iznenaditi količinom zabave koju možete dobiti za relativno povoljnu cijenu. Aktualna Microsoftova konzola XBox One X ima 40 % bolje performanse od konkurentskog Playstationa 4 Pro, što rezultira i boljim grafičkim performansama, no to uvelike ovisi i o implementaciji pojedinih igara i optimizacijama specifičnim za ovu konzolu. Kako dobar dio ljudi nije upoznat s ponudom koju konzole imaju, ovim putem ćemo vam malo približiti Xbox okruženje, ali i kojekakva hardverska i softverska svojstva koja podržava. Naravno, kratko ćemo se dotaknuti i nadolazećih konzola. 

XBox 4

XBox je Microsoftova konzola te je, sukladno tome, poprilično integrirana s Windows sustavom na Vašem računalu kao i s Microsoftovim računom kojega imate. Ako ste već korisnik Microsoftovog računa, jednostavno dodajte novu konzolu pri prvom pokretanju ili kreirajte novi račun. Pisanje pomoću kontrolera zahtijeva posebnu razinu strpljenja, no, srećom, jednom kada ovaj postupak završi, nećete ga morati ponavljati. Ono što ćete primijetiti je da osim generalnih podataka, Microsoft želi da odaberete svoju lokaciju, kao i da unesete adresu u slučaju online kupnje. Na raspolaganju Vam je, naravno, Microsoft Store. Ono što ćete zapaziti je da u opcijama nema Hrvatske. Ovaj korak se lijepo rješava tako da odaberete neku drugu državu, po mogućnosti europsku. Mi smo se odlučili za Ujedinjeno Kraljevstvo kako bismo bili sigurni da će biti prikazan engleski jezik iako će Vas još dodatno upitati za preferirani jezik. Za vrijeme postavljanja konzole, XBox će Vam preporučiti aplikaciju na Androidu koju možete skinuti i s nje dobivati dodatne kontrole i kada ste udaljeni od konzole; možete primjerice unositi kodove za igre ili kontrolirati pretplatu. Ako ste kupili konzolu koja dolazi u kombinaciji s nekom igrom, možete je aktivirati putem mobitela dok čekate da se dovrši postavljanje konzole. Jednom kada XBox odradi svoj posao, dočekat će vas početni meni nalik Windowsima kada rade u tablet stilu i svojim prepoznatljivim “Tile-based” sustavom, ako se još itko sjeća Microsoftovog mobilnog OS-a.


Specifikacije Xbox One X

Xbox One X je bio veliki korak naprijed iako se radilo o “malo bržoj” konzoli, a ne novoj generaciji. Televizori 4K rezolucije postajali su sve pristupačniji pa su se i konzole morale prilagoditi. Sve trenutne konzole, a i one nadolazeće, koriste “Custom” AMD APU čipove. Točnije, proizvođači konzola sami biraju specifikacije koje AMD može ponuditi kako bi pogodili željenu cijenu. Trenutna generacija konzola bazirana je na poboljšanim i redizajniranim Jaguar CPU jezgrama. Dok su originalne konzole bile tiskane na 28 nm procesu, trenutne imaju “napredan” 16 nm proizvodni proces. XBOX One X tako ima osam jezgri koje se vrte brzinom od 2,3 GHz. Dok ove specifikacije ne zvuče impresivno za današnji hardver, imajmo na umu da se radi o precima ZEN arhitekture i limitiranom energetskom okviru i hlađenju koje konzola ima na raspolaganju. Grafička jezgra zato je impresivno ojačana u usporedbi sa standardnim i “S” modelom XBOX-a. Dok originalni i S model imaju snagu od 1,4 TFLOPS-a, X model ima ukupno 6 TFLOPS-a koji mu i omogućuju renderiranje igara u nativnoj 4K rezoluciji. Ima 40 CU klastera i radni takt od 1,17 GHz, dok PS4 Pro primjerice ima 36 klastera s radnim taktom od 0,9 GHz. XBox Konzola podržava 4K rezolucije, HDR10 standard te FreeSync tehnologiju.

XBox One X 7Izvana, sprijeda, imamo jedan USB izlaz, te straga još dva. Podržavaju USB 3.0 (ili 3.1 Gen 1 ili 3.2 Gen 1, pošto su svi standardni jednaki) te teoretski podržavaju brzine do 500 MB/s. Drugim riječima, lagano možete proširiti pohranu s eksternim diskovima, pogotovo SSD-om koji će imati bolje performanse od internog diska kada pričamo o učitavanju igara. Osim USB-a, straga imamo i utor za lokalnu mrežu, optički audio izlaz te dva HDMI utora, jedan za ulazni, a drugi za izlazni signal.

XBox One X 6Drugim riječima, možete s XBoxom povezati druge uređaje “u lanac” te je ideja bila da se sve kontrolira konzolom, no korisnici nisu prihvatili tu ideju pa XBox u novoj verziji neće imati takav pristup. HDMI izlaz naravno podržava do 4K @ 60 Hz sadržaj. U opcijama ćete pronaći, za prikaz na zaslonu, razne postavke frekvencija, ovisno o tome na čemu igrate, gustoći boja (6, 8 ili 10-bitne) te razini crne boje. Televizori često imaju limitirani prikaz nijansi svjetlosti, to jest od 16 do 235 razina, dok monitori imaju puni prikaz od 0 do 255. Sami smo se uvjerili da je jako bitno postaviti ispravan prikaz jer će krivi na televizoru imati jako tamne, gotovo nevidljive scene, dok će u suprotnom slučaju monitor izgledati blijedo i isprano ako ne stavite “Full” prikaz crnih boja.

Pretplata

Naravno, kao i kod većine proizvoda danas, sama kupnja ne znači i prestanak plaćanja. Konzole svih proizvođača prodaju se pod vrlo malim maržama za samog proizvođača, a nekad i gube na prodaji, no zato zarađuju jednom kada krenete igrati. Kao i Playstation, XBox igre možete igrati bez multiplayer pristupa jednom kada ih kupite, no ako želite multiplayer igranje i druge online značajke, dočekuje vas mjesečna pretplata. Ona, kao i u Playstation dućanu, košta deset američkih dolara mjesečno te Vam daje pristup multiplayeru, razne popuste i dvije do četiri besplatne igre mjesečno koje možete preuzeti i igrati. Ostale igre se na Playstationu moraju zasebno kupovati, no kod XBox-a se ta priča malo razlikuje. Za dodatnih 5 američkih dolara otključava Vam se lista igara u stilu Netflixa – preko 140 igara koje možete u potpunosti besplatno preuzeti i igrati dok god Vam je pretplata aktivna. Dok naravno ima... jednostavnijih igara na listi, možete naći i veliki broj udarnih aktualnih hitova, poput Red Dead Redemptiona koji je trenutno na listi.

XBox One X screenshot 2Kao i kod Netflixa, svako malo nove igre dolaze u listu, dok će neke prije ili kasnije biti maknute. Naravno, tjednima ranije imate i listu igara koje uskoro odlaze kako Vas novost ne bi zatekla. Jednom kad igra više nije na listi, morat ćete je kupiti u dućanu. Sve Microsoftove igre ovdje su permanentno, a besplatne igre poput CoD: Warzonea imate odvojeno u dućanu. Ako na konzoli planirate igrati primjerice samo PES, onda ova pretplata nije idealna za Vas, no ako ste poput nas te želite probati sve što konzola nudi, svakako je pretplata odličan način da zadovoljite znatiželju bez kupnje skupih zasebnih igara. Osim Xbox Game Pass usluge, imate odvojene pretplate, primjerice za Electronic Arts igre nalik Originu na PC-ju. Tu uključujemo i aplikacije poput Netflixa i Deezera ili Spotifyja kojima možete konzolu pretvoriti i u multimedijski centar.


Igre i Enhanced projekt

Prošao je dugi niz godina od kada su trenutne konzole izašle na tržište. U međuvremenu su 4K televizori postali gotovo sveprisutni, a X verzija konzole stvorena je da riješi taj problem. Tako su i developeri došli u situaciju da dobar dio naslova koji su tada izašli ili bili u produkciji imaju svega FullHD @ 30 fps-a performanse, dok novi XBox One X ima daleko veće mogućnosti. Tako je sada podržana FullHD, QHD ili 4K rezolucija do brzine od 60 fps-a. XBox konzola prepoznaje mogućnosti uređaja s kojim je povezujete te će Vam ponuditi uključivanje naprednih opcija koje i sami možete pregledati, primarno rezoluciju, no tu su i HDR10 te napredni Audio sustav. Također, konzola će pokrenuti igru s boljim teksturama za 4K rezoluciju ili upscaleati sav sadržaj kako bi što bolje prikazala igru na 4K monitoru ili televizoru. Naravno, igre koje imaju podršku developera izgledat će još bolje, da ne pričamo o modernim naslovima poput COD: Warzonea kojega smo detaljno testirali. Gaming na 4K rezoluciji, pogotovo ako konzolu nađete na akciji, teško ćete usporediti s PC-jem s obzirom na stagnaciju u nižim cjenovnim razredima PC grafičkih kartica.

Kontroler i baterije

Ako ste do sada imali iskustva jedino s Playstationom, trebat će vam kojih tjedan dana da se naviknete na XBox-ov kontroler. Glavna razlika je u asimetričnom dizajnu “gljiva”, no smatramo da je korištenje vrlo intuitivno, a igre strelice ionako ne koriste toliko za navigaciju koliko za pristup menijima ili specijalne poteze i radnje.

XBox One X 5 Dva gumba sa svake strane na gornjem dijelu kontrolera također su malo drugačiji. Dok je gornji standardni gumb, donji nemaju jedan klik, već prepoznaju koliko ih duboko pritisnete i tako prenose puno preciznije pokrete te možete primjerice kontrolirati potisak aviona u ACE Combat serijalu umjesto da opcija bude samo uključeno i isključeno. Strana koja gleda prema Vama ima audio utor 3,5 mm za slušalice i mikrofon, što znači da niste povezani žicama s konzolom. Drugi utor je jedinstven te služi za dodatke kontroleru koje možete naručiti u Microsoft storeu.

XBox One X 1

Dok Playstation koristi integrirane baterije koje punite preko USB-a, Microsoft u kontroleru koristi standardne AA baterije. S jedne strane, za njih trebate odvojeni punjač ako se odlučite za punjive, no s druge strane, trajanje baterija između punjenja je daleko duže od onih integriranih kod konkurencije. Nakon duljeg istraživanja po webu, pokazalo se da su IKEA Ladda AA punjive baterije najbolji odabir s vrlo dugim radom, a možete koristiti i standardne baterije te ih brzo zamijeniti kada se potroše bez čekanja da se napune. Imate i opciju kupiti punjivu bateriju specijalno dizajniranu za XBox kontroler koja se onda puni tako da kontroler povežete USB-om na XBox dok ga ne koristite. Naravno, imaju manji kapacitet od AA baterija.

Dodatna pohrana

Kako smo spomenuli, XBox One X kao i ostale trenutne konzole dolazi s 1 TB HDD diskom brzine 5400 okretaja u minuti. Ove performanse nisu impresivne, no osiguravaju tihi rad te Microsoft na njih vjerojatno nije puno potrošio. Imate i opciju rastvoriti cijelu konzolu i zamijeniti taj disk s nekim koji Vam se više sviđa, uključujući SSD SATA III diskove. Ovisno o igri ili aplikaciji, SSD diskovi će povećati brzinu učitavanja od 5 do 30 % pa i više u nekim situacijama. No, ako niste spremni za raskapanje konzole, eksterni SSD disk povezan preko USB 3.0 imat će jednake performanse kao da ste ga direktno ugradili u konzolu, jednostavno se na njega nakon postavljanja mogu dodavati igre koje će onda imati bolje performanse. Jedino treba imati na umu da 1 TB eksternog SSD diska košta često i više od trećine ukupne cijene konzole.

Nadolazeći XBox

Konzola se očekuje u četvrtom kvartalu ove godine, vjerojatno oko sezone darivanja. Nova konzola koristit će trenutno najmoderniju procesorsku arhitekturu, AMD-ove ZEN2 jezgre. Tu se također nije štedjelo jer procesor dolazi s 8 jezgri te može obraditi 16 threadova istovremeno (multithreading). Novi procesor boostat će sve do 3,8 GHz, što će uz najbolju ZEN2 arhitekturu i njena poboljšanja dovesti do nevjerojatnih performansi lagano usporedivih s modernim računalima. No, grafička komponenta je ta koja nas najviše zanima. Riječ je o arhitekturi koja nije ni viđena uživo, a radi se o RDNA2 grafičkoj komponenti čiji je najznačajniji dodatak podrška za DirectX 12 Ultra, što znači i odlične RayTracing mogućnosti kod naslova koji će ih implementirati. XBox Series X imat će, osim impresivnije arhitekture, čak 52 Compute Unita s maksimalnom brzinom od čak 1825 MHz, poput modernih grafičkih kartica. Jednostavna računica dovodi nas do 12 TFLOPS-a, a nama smrtnicima jednostavnije zvuči činjenica da će biti podržane igre i na 4K rezoluciji pri 120 Hz brzini osvježavanja. Sustav podupire 16 GB GDDR6 RAM-a koji je podijeljen u dva dijela: 10 GB ima brzinu od 560 GB/s, dok 6 GB radi brzinom od 336 GB/s. Sustav za memoriju koristi 1 TB NVMe pohrane za koju tvrde da je vlastitog dizajna te nije zamjenjiva. No, za one koji kompletnu listu svih igara žele imati instaliranu u isto vrijeme, prodavat će i opcionalan eksterni disk od još jednog terabajta koji će imati potpuno iste performanse kao i onaj interni za gaming bez kompromisa. Tu su i USB 3.2 utori na koje uvijek možete spojiti još eksternih tvrdih diskova, s brzinom koju dopušta USB.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xbox One X Tips and Tricks - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.