Test hladnjaka za prijenosnike: Skulirajmo se!

Test hladnjaka za prijenosnike: Skulirajmo se!

Loše termalne performanse problem su mnogih prijenosnika pa mnogi vlasnici posežu za hladnjacima za prijenosna računala kako bi svoje prijenosnike održali hladnima. No, jesu li ti hladnjaci zaista uspješni u svome zadatku ili su samo dobar placebo? Uzeli smo nekoliko različitih prijenosnika i klasični hladnjak za prijenosnike te se bacili na testiranje isplativosti ovog popularnog dodatka.

Grijanje prijenosnika normalna je pojava s obzirom na to da se radi o računalima koja u malenim kućištima skrivaju komponente koje nerijetko pariraju onima u desktopima. Dizajniranje prijenosnika nije lak posao i proizvođači ponekad naprave greške poput instalacije neadekvatnog sustava hlađenja ili apliciranja preblage krivulje rada ventilatora. O čemu god bila riječ, jedno je sigurno: vi kao korisnik ne možete napraviti mnogo oko problema grijanja prijenosnika. Na većini prijenosnika nije moguće kontrolirati ventilatore, a zamjena sustava hlađenja ili čak samo termalne paste proces je koji od vas zahtijeva da se oprostite s jamstvom. Što nam je činiti? Prvo što činimo je dobar stari trik naslanjanja računala na uzvisinu kako bi sustav hlađenja lakše mogao usisati zrak. No, što kad ovaj trik ne uspije? Tada je vrijeme za famozne hladnjake za prijenosnike, postolja s integriranim ventilatorima koja obećavaju mnogo toga, no što zapravo daju i isplati li se investirati u iste, to je tema ovog testa u kojem smo četiri različita prijenosnika različitih hardverskih konfiguracija napregnuli do samih granica da vidimo je li hladnjak za prijenosnik dobra investicija.

Kompatibilnost: Prije kupnje provjerite kompatibilnost položaja ventilatora hladnjaka i sustava hlađenja.

Hladnjaci i laptopi

Za potrebe testiranja odlučili smo odabrati najnepovoljniji scenarij rada prijenosnika te njihove sustave hlađenja gurnuti do samih granica. Svaki od prijenosnika testirali smo simultanim stress testovima u Prime95 i GPUTest alatima uz Best Performance power mode kako bi komponente postigle maksimalne radne frekvencije. Prijenosnike smo testirali sa i bez spojenog hladnjaka, a testiranje je trajalo 15 minuta za svaki scenarij uz pauze između testova za hlađenje prijenosnika na normalnu radnu temperaturu.

HP Envy 13

Test smo započeli hardverski najslabijim od prijenosnika koje smo testirali. Ovaj kompaktni ultrabook ima Intel Core i5 8250U četverojezgreni procesor, 8 GB radne memorije i 256 GB NVMe SSD-a i to sve u vrlo tankom, elegantnom kućištu s aktivnim hlađenjem. Iako je aktivno hlađen, ovaj prijenosnik ima vrlo blagu krivulju rada ventilatora te je gotovo nečujan čak i pri najvećim naprezanjima, pa smo ga upravo zato odabrali za naš test kao prijenosnik koji bi mogao imati najveće koristi od dodatnog hladnjaka.

Iako je vrlo malenih dimenzija i ima sustav hlađenja koji konzervativno koristi ventilatore, HP-ov poslovni ultrabook čak i pri izvođenju najintenzivnijih zadataka nema problema s termalnim throttlingom. To što ne pati od throttlinga ne znači da su mu radne temperature idealne, pa bi mu dodatna pomoć kod hlađenja svakako bila dobrodošla. Tijekom testiranja bez priključenog hladnjaka maksimalna temperatura procesora dosegla je 78 stupnjeva, dok je temperatura grafičke kartice došla do okruglih 70 stupnjeva. Budući da se radi o vrlo tankom računalu sa snažnim procesorom, ove temperature nisu loše i HP zaslužuje pohvalu za kvalitetan sustav hlađenja. Testiranje uz prisutnost hladnjaka urodilo je plodom, no isti je prilično malen. Temperatura procesora nakon 15-minutnog mučenja bila je niža za 4 stupnja, što nije dovoljna razlika da opravdamo korištenje hladnjaka. Temperatura grafičke kartice ostala je nepromijenjena te je iznosila 70 stupnjeva.

Kategorija: Poslovni ultrabook - 13,3“
Procesor: Intel Core i5 8250U
Grafika: Intel UHD Graphics 620
Radna memorija: 8 G DDR3L 2133 MHz
Pohrana: Toshiba 256 GB NVMe

ASUS ZenBook 14

Asus je u kućište vrlo kompaktnih dimenzija ugradio impresivan hardver. Procesor u ovom prijenosniku je četverojezgreni Intel Core i7 8565U, grafička kartica je Nvidia MX150 2 GB, opremljen je sa 16 GB radne memorije i 512 GB NVMe SSD-om. Ova konfiguracija je jedna od najboljih koje možete dobiti u ultrabooku, no uz impresivne performanse dolazi i velika količina topline. Asus je svome prijenosniku dao blagu krivulju rada ventilatora kako bi vlasnicima ovog ultrabooka omogućio što ugodniji rad.

ZB 14

Kategorija: High-end poslovni ultrabook - 14“
Procesor: Intel Core i7 8565U
Grafika: Nvidia MX150 2 GB
Radna memorija: 16 G DDR3L 2133 MHz
Pohrana: WD 512 GB NVMe

ASUS ZenBook Pro 15

Nakon testiranja ultrabookova na red je došao workstation opremljen jednim od najsnažnijih mobilnih procesora – Intelovim Core i9 8950HK. Asus je za hlađenje ove šesterojezgrene zvijeri odabrao nekonvencionalni sustav hlađenja koji nema usise na dnu, što uzrokuje termalni throttling. Uz ovaj moćni procesor Asus je upario Nvidia GTX 1050 Ti grafičku karticu, 16 GB DDR4 radne memorije i Samsungov 1 TB NVMe SSD. Iako nema usise na dnu, korištenje dodatnog hladnjaka moglo bi pomoći kod disipacije topline kroz metalni poklopac donje strane računala.

ZB 15

Ovaj prijenosnik predstavlja najgori scenarij za korištenje hladnjaka za prijenosnike, prvenstveno zbog vrlo snažnih komponenti koje imaju visok termalni output, no i zbog već spomenutog zatvorenog panela na donjoj strani računala koji ne dopušta usis zraka kroz dno te stoga ograničava učinkovitost hladnjaka za prijenosnike. Bez pomoći dodatnog hladnjaka procesor je dosegnuo temperaturu od 65 stupnjeva, dok je uz pomoć hladnjaka temperatura pala čitavi stupanj, što je rezultat unutar margine greške pri testiranju. Grafička kartica je bez asistencije hladnjaka dosegla temperaturu od 71 stupnja, dok je uz pomoć hladnjaka pala na 69 stupnjeva. Ovi rezultati su očekivani s obzirom na konfiguraciju sustava hlađenja, koji ne dopušta hladnjaku izravan protok zraka.

Kategorija: Workstation prijenosnik - 15,6“
Procesor: Intel Core i9 8950HK
Grafika: Nvidia GTX 1050 Ti
Radna memorija: 16 G DDR4 2400 MHz
Pohrana: Samsung 1 TB NVMe

ASUS ROG Strix Scar II

U hladnjake za prijenosnike najčešće ulažu vlasnici gaming prijenosnika, čija namjena uključuje dugo naprezanje i stoga je logično da vlasnici ovakvih računala traže dodatne načine hlađenja svojih skupih računala. Ovaj klasični gaming prijenosnik u svojem plastičnom kućištu sakriva Intel Core i7 8750H procesor sa šest fizičkih jezgri i Nvidia GTX 1060 grafičku karticu. Memorijom je i više nego dobro opskrbljen s 32 GB DDR4 radne memorije, 256 GB NVMe SSD-om i 1 TB mehaničkim diskom.

Hladnjaci i laptopi 2

Rezultati testiranja ovog prijenosnika su nas iznenadili, no pogledamo li „pod haubu“ Strix Scar II, sasvim su logični. Uz hladnjak temperatura procesora dosegla je čak 82 stupnja, dok je bez hladnjaka iznosila mnogo nižih 69 stupnjeva. Kod grafičke kartice svjedočili smo gotovo identičnom scenariju u kojemu je kartica s hladnjakom dosegla 74 stupnja, dok je bez hladnjaka iznosila 68 stupnjeva. Na prvu ovi rezultati nemaju smisla jer se komponente više griju uz pomoć dodatnog hladnjaka, no problem nije u samom hladnjaku, već u inkompatibilnosti dizajna sustava hlađenja prijenosnika i hladnjaka koji smo koristili. Addison Rampage hladnjak ima jedan ventilator promjera 200 mm koji ima visok protok zraka, dok se sustav hlađenja Strix Scar II sastoji od dva klasična ventilatora čiji je međusobni razmak tek nešto veći od promjera hladnjaka koji koristimo. Kada hladnjak puše, velike količine zraka gura prema površini donjeg panela te zbog visokog protoka zrak bježi putanjom manjeg otpora zbog čega dolazi do izgladnjivanja sustava hlađenja prijenosnika koji se mora dodatno potruditi kako bi usisao zrak. Zbog tog izgladnjivanja temperature su drastično porasle i naš hladnjak je postigao sasvim suprotan efekt. Kod hladnjaka s drugačijom konfiguracijom ventilatora ovaj negativni efekt ne bi bio prisutan, no mi smo odabrali Addison Rampage upravo zbog njegove klasične konfiguracije s jednim ventilatorom promjera 200 mm.

Kategorija: Gaming prijenosnik - 15,6“
Procesor: Intel Core i7 8750H
Grafika: Nvidia GTX 1060
Radna memorija: 32 GB 2666 MHz DDR4
Pohrana: Toshiba 256 GB NVMe + Seagate 1 TB HDD

Zaključak

U konačnici se pitamo imaju li hladnjaci za prijenosnike smisla i odgovor je, nažalost: „ne, nemaju“. Testnom hladnjaku dali smo idealne uvjete i širok spektar računala prema namjeni, no u konačnici čak i najbolji ostvareni rezultati bili su zanemarivi, dok smo u najgorem slučaju svjedočili drastičnom porastu temperature. Hladnjaci za prijenosnike kao glavnu prednost imaju činjenicu da podižu računalo od površine na kojoj stoji, što mu omogućava lakši protok zraka, no sam ventilator hladnjaka je u većini slučajeva beskoristan. Ako imate problema s pretjeranim grijanjem računala, jednostavno čišćenje bit će dovoljno, a u ekstremnijim slučajevima preporučujemo zamjenu termalne paste. Nažalost, ponovno smo dokazali da bez truda nema ni rezultata i da ovakva jednostavna rješenja nisu ništa više nego nepotrebni trošak.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test hladnjaka za prijenosnike: Skulirajmo se! - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.