Igranje na mobilnim integriranim grafičkim karticama u sklopu prijenosnika - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Igranje na mobilnim integriranim grafičkim karticama u sklopu prijenosnika

Igranje na mobilnim integriranim grafičkim karticama u sklopu prijenosnika

U iščekivanju očekivanoga

Istražili smo koliko se stvarno možete igrati na integriranim grafičkim karticama koje dolaze u sklopu jeftinijih prijenosnika.

Opće je poznato da se dobar dio korisnika prijenosnika u načelu rijetko igra u kontekstu punokrvnih naslova, a zapravo niti ne traže ciljano prilikom kupnje da im prijenosnik ima dediciranu grafičku karticu. No, s vremena na vrijeme razvije se neka želja za ubijanjem dosade, čuje se i vidi neka dobra igra na internetu i eto, mogli bi se malo i zaigrati, ali ubrzo dolaze do zida. I to dosta debelog i visokog, upravo onakvog kakvog bi i jedan određeni gospodin narančaste puti poželio.

Gaming na integriranim grafičkim karticama 5

PALETA: prijenosnika s integriranom grafikom uz dodatak desktop HP Wave računala otkrila nam je sve mogućnosti gaminga

Stvar je u tome da takvi korisnici koji kupuju (ili su kupili) više budget orijentire modele prijenosnika, imaju malo toga što im je prepušteno na izbor, pogotovo kada je u pitanju grafička kartica. U ovom segmentu jedino s čime ćete raspolagati prilikom odabira i s čime ćete morati biti zadovoljni jest grafička kartice integrirana direktno u procesor, a takve su sve samo ne poznate po svojoj snazi. Koliko te glasine imaju težinu, odlučili smo i sami provjeriti kroz nekoliko različitih generacija i modela procesora te provjeriti koje su to točno granice i mogućnosti istih u kontekstu prijenosnika.

Neizbježni odabiri

Uzevši u obzir stanje našeg tržišta i ponude modela, pogotovo u ovom cijenom pristupačnijem segmentu odabrali smo nekoliko modela koji su svojom konfiguracijom klasični odabir među većinom korisnika. Tako smo za ovu priliku okupili nekoliko odmjerenijih model prijenosnika, pa čak i jedan desktop (HP-ov Wave) koji nam je sa svojim Skylake Core i5 6100T procesorom i Intel HD 530 integriranom služio čisto kao dodatna točka usporedbe u testiranju.

rastavljen

OSKUDNA UNUTRAŠNJOST: Većina jeftinijih prijenosnika ili barem onih bez dediciranih grafičkih kartica dolazi u sklopu matične ploče i njenog PCB-a vrlo malene površine, a ponekad više mjesta zauzimaju baterije tako da od ovakvog “sklopa” na prvi pogled nije niti za očekivati kojekakve dobre performanse

Što se tiče isključivo mobilnih procesora, ovdje smo okupili modele prijenosnika kroz čak tri generacije, od Broadwella preko Skylakea, zapao nas je i jedan Pentium Braswell te čak i jedan AMD. U fokusu su uglavnom Core i3 i i5 modeli procesora, naravno njihovi low-voltage pandani. Ovime smo osigurali pokrivanje i testiranje svih dostupnih, ali i najučestalijih modela integriranih grafičkih kartica.

AMD u prednosti, ali...

AMD-ova Bristol Ridge platforma pokazala se kao ujedno i najjačim iGPU rješenjem ovog pregleda, no i dalje smo ostali razočarani s njom. Zašto? Stvar je u tome što konkretno A10 9600P koji je bio u našem modelu prijenosnika zapravo ima dvije grafičke kartice, jednu integriranu i jednu dediciranu. Dedicirani model (R7 M440) zapravo nije ništa jači od integriranog R5 koji dolazi od strane procesora, a iako obje podržavaju Dual Graphics tehnologiju uparivanja i kombiniranja performansi obje grafičke kartice (nešto slično CrossFireu), rezultati koje smo dobili nisu bili ništa bolji od rezultata testiranja s integriranom. Na stranu toga, u kontekstu Intela, performanse su uglavnom "all over the place". Rezultati mogu prilično varirati ovisno o procesoru, a pogotovo o brzini RAM-a koji se koristi kao VRAM od strane integrirane grafičke kartice, no obzirom da je riječ o modelima koji su više budžet orijentirani, značajne razlike između njih neće biti već se one velikim dijelom odnose upravo na model integrirane grafičke kartice.

 

Rezultati testiranja Intel
HD Graphics (N3700)
Intel
HD Graphics 530
Intel
HD Graphics 5500
Intel
HD Graphics 6100 Iris
Intel
HD Graphics 630
AMD
Radeon R5 (A10-9600P)
Overwatch (Medium / High Preset)
768p / 1080p, average FPS - / - 32 FPS / 17 FPS 19 FPS / 8 FPS 25 FPS / 14 FPS 18 FPS / 7 FPS 35 / 18 FPS
Dota 2 (Medium / Ultra Settings)
768p / 1080p, average FPS - / - 55 FPS / 24 FPS 36 FPS / 22 FPS 51 FPS / 27 FPS 51 FPS / 25 FPS 59 FPS / 28 FPS
Counter-Strike: Global Offensive (Medium / Ultra Settings)
 
Specifikacije Intel
Pentium N3700
Intel
Core i5 6100T
Intel
Core i3 5005U
Intel
Core i7 5557U
Intel
Core i5 7200U
AMD
A10 9600P
Arhitektura Braswell Skylake Broadwell Broadwell Kaby Lake Bristol Ridge
Broj jezgri / radni takt 4 / 1,6 – 2,4 GHz 2 (4) / 3,2 GHz 2 (4) / 2,0 GHz 2 (4) / 3,1 – 3,4 GHz 2 (4) / 2,5 – 3,1 GHz 4 (4) / 2,4 – 3,3 GHz
Integrirani GPU Intel HD
Graphics
Intel HD
Graphics 530
Intel HD
Graphics 5500
Intel HD
Graphics 6100 Iris
Intel HD
Graphics 630
Radeon R5
Broj shadera / radni takt 16 EU /
400-700 MHz
24 EU /
350 – 950 MHz
24 EU /
300 – 850 MHz
48 EU /
300 – 1.100 MHz
24 EU /
300 – 1.000 MHz
384 /
720 MHz

 

Razlika između HD 530, HD 630 i HD 6100 Iris i nije zapravo toliko velika, s time da treba imati na umu da je ova HD 530 desktop verzija, makar joj je radni takt nešto manji nego kod desktop Core i7 6700 ili mobilnih Core i7 6820HQ procesora. Za njima kaska dosta stara HD 5500 u sklopu popularnog Intelovog budget procesora Core i3 5005U dok je očekivano Pentiumova verzija integrirane grafičke, koja je očigledno toliko nebitna da nema ni model name u potpunosti zakazala na račun izuzetno slabih tehničkih karakteristika (svega 16 execution unita i mali radni takt procesora). Zadržavanje na 1366 x 768 rezoluciji najviše je urodilo plodom po pitanju performansi, što je dobra vijesti obzirom da 90% jeftinih prijenosnika ima upravo takve ekrane i tu već možemo vidjeti pristojne FPS-ove u DOTA 2 i CS:GO-u.

Owerwatch screen

OVERWATCH: Usprkos prilično dobroj optimiziranosti igre, integrirana grafika nije bila u stanju pružiti zadovoljavajuće rezultate, osim djelomično na Radeonu

S druge strane Overwatch se na kraju pokazao prezahtjevnim u bilo kojem scenariju, osim eventualno kod AMD-ovog Bristol Ridgea, no u svakom slučaju daleko je to od pravoga, a pogotovo u kontekstu FPS-a. Na kraju dana ne možemo reći da rezultati nisu bili očekivani, baš naprotiv, ovo nam je i vam je još jednom potvrdilo koliko su zapravo integrirane grafičke kartice realno sposobne doprinijeti vašem igranju.

Not quite there yet

Sve u svemu, kao što možete i vidjeti, integrirane grafičke kartice i dalje su daleko od onog što bi mi možda htjeli da to one budu. Da, moguće je igranje, ali u vrlo kontroliranim okvirima i uvjetima. Iako desktop segment, pogotovo AMD-ov, ima sasvim solidne mogućnosti i performanse, ipak ga nisu uspjeli spustiti na razinu power envelopa i TDP-a koji bi bio prihvatljiv u kontekstu prijenosnika. Proći će sigurno još generacija-dvije ili čak više da bi se to dovelo na neku adekvatnu razinu, a opet s druge strane trebaju konstantno "loviti" povećanje rezolucije ekrana, što dodatno otežava držanje koraka.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Igranje na mobilnim integriranim grafičkim karticama u sklopu prijenosnika - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.