Mobilne NVIDIA grafike - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Mobilne NVIDIA grafike

Mobilne NVIDIA grafike

Mobilna grafika uz desktop performanse

Dedicirane grafičke kartice postale su toliko efikasne da su u potpunosti zamijenile svoje pandane u mobilnim verzijama.

Znali smo da ćemo jednog dana ugledati desktop grafičke kartice u sklopu prijenosnih uređaja, bilo je naravno samo pitanje vremena kada će se to i dogoditi. Na kraju, kada pogledamo sve se zapravo nekako vrlo nenadano i u kratkom roku odvilo, praktički kroz dvije generacije (Maxsell i Pascal) nVidija je napravila ogroman skok, dok je na arhitekturama prije njih to bilo gotovo nezamislivo (Fermi, Kepler). Sada kada smo dosegnuli i tu točku, imamo potpuno zaokruženu sliku gdje je praktički punokrvan desktop hardver našao svoje mjesto u sklopu high-end i mainstream prijenosnika.

Korak po korak

nVidija je već odavno zacrtala put i cilj koji je na kraju doveo do današnjeg dana. Iz generacije u generaciju, mic po mic, što je arhitektura bila efikasnija, polako su se približavali tome. Pascal se pokazao kao svojevrsni konačni rezultat upravo svog tog rada i razvoja, s kojim su omogućili neometano ugrađivanje GPU čipova iz dediciranih modela u mobilne. Tako u usporedbi s mobilnim Maxwellom, mobilni Pascal nudi do 76% bolje performanse u jednakim uvjetima potrošnje, odnosno tzv. thermal envelopea, zahvaljujući prije svega prelasku s 28 nm na 16 nm provodni proces.

Efikasnost

IZUZETAN SKOK: Sve je ovo moguće  zbog iznimne efikasnosti GPU-a koja je došla s Pascal arhitekturom

 

Iako je nVidija prvi korak tranzicije i "spuštanje" desktop grafičke kartice u prijenosnike napravila i s Maxwellovom GTX 980 serijom u nekoliko odabranih mobitela i partnera koji su se odvažili implementirati ju u sklopu svojih prijenosnika, no prava ofenziva dočekana je s Pascalom, gdje će nVidija sada u startu zapravo nuditi desktop verziju mobilne GeForce 10x0 serije u sklopu prijenosnika. Uz sve benefite koje ovako jake grafičke kartice poput GeForce GTX 1080 / 1070 donose samim svojim prisustvom u sklopu prijenosnika, sa sobom također nose i sve popratne novitete Pascalove arhitekture, poput G-Synca za kojeg je obećana još šira podrška kod monitora prijenosnika te i neke novosti koje dolaze u sklopu mobilne verzije ovih grafičkih kartica – BatteryBoost tehnologija (omogućava još uglađeniji gameplay u sklopu G-Synca), Dual-FET napajanja i multi-phase kontrolera za što efikasniji rad i utrošak energije, tj veću autonomiju baterije prijenosnika.

Kao dedicirana grafička, ali...

Budući da su GeForce GTX 1080 i GeForce GTX 1070 još uvijek relativno velikog TDP-a i "tople" kada ih se stavi u kontekst prijenosnika (maleno i skučeno kućište, slabi protok zraka), nVidija je ipak smanjila osnovne radne taktove grafičkog procesora. Na prijemu GeForce GTX 1080 serije osnovni radni takt smanjen je s 1607 MHz na 1556, dok je zapravo Boost Clock frekvencija ostala ista, no ista će ipak najviše ovisiti o radnoj temperaturi i okolini tako da tu nema nekog fiksnog pravila.

Grafa Zajedno 1

BEZ KAPI ZNOJA: 1080p gaming na najvišim postavkama prijenosniku nije predstavljao nikakav problem

Zbog toga možemo očekivati tek neznatno slabije performanse, ako i uopće. Naravno, ukoliko hlađenje dopušta, na opciju vam je da slobodno ručno dalje overclockirate čak i mobilne verzije Pascalovih grafičkih kartica uz pomoć programa poput MSI Afterburnera (mi smo uspjeli dosegnuti 2 GHz u sklopu GeForce GTX 1070 na Lenovo Y910). Broj CUDA jezgri je identičan (2560), kao i širina memorijske sabirnice (256-bit), količina video memorije i njezina brzina (GDDR5X pri 10 GHz u slučaju GeForce GTX 1080), zapravo ništa nije promijenjeno u odnosu na desktop inačice ovih grafičkih kartica (GeForce GTX 1080 / 1070 / 1060) koje sada možemo vidjeti u prijenosnicima kao mobilne verzije za iste, iako ih sada teško možemo i nazvati mobilnima. Prema rezultatima našeg testiranja možete vidjeti zapravo kako stvari stvarno stoje, a razlika je toliko minimalna da ju možemo staviti pod marginu pogreške u mjerenju.

Dobra vijest za za mainstream prijenosnike

Makar još nemamo informacije o tome kada će izaći GeForce GTX 1050, iako bi prema glasinama to trebalo biti uskoro, ukoliko ista dobije i svoju "mobilnu" verzija, tržište mainstream prijenosnika moglo bi u kratkom roku postati vrlo interesantno za gamere on-the-go. Prema svemu sudeći GTX 1050 će nositi izuzetno efikasan i hladan čip, što još više ide u prilog stavljanju istog u prijenosnike u sklopu svog punog profila, a obzirom da je riječ o budget seriji grafičke kartice, idealno bi se uklopila u prijenosnike segmenta od kakvih 5.000-6.000 kuna (toliko sad otprilike koštaju konfiguracije prijenosnika s GTX 950M).

laptop 1

KLASIČNO HLAĐENJE: Dovoljno je jako da hladi mobilnu, odnosno desktop GeForce GTX 1070

U usporedbi s GTX 950, GTX 1050 bi u teoriji trebala biti puno, puno jača, što za korisnike opet znači da će dobiti više performansi za istu svotu novaca. Ipak, za sada ćemo se morati još malo strpiti jer prvi primjerci prijenosnika koji dolaze s jednom od ove tri grafičke kartice uglavnom su bili hardverski izuzetno opremljeni top modeli, kao Lenovo Y910 kojeg smo mi koristili za testiranje i ovu usporedbu, te novu generaciju Acerove Predator serije, a čije recenzije možete pročitati također u ovom broju Vidija.

Nova era

Čini se kako je pred nama vrlo zanimljivo razdoblje koje se prije svega tiče prijenosnika i rekli bismo gaminga na njima. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da sada kada stvarno u gotovo svakom aspektu imamo desktop performanse u sklopu prijenosnika klasičnih gabarita, vidimo nešto izraženiju tranziciju korisnika s jednog tipa računala na drugi.

Rezultati testiranja (1080p)
Lenovo Y910 
GeForce GTX 1070
Desktop konfiguracija 
GeForce GTX 1070

Crysis 3 
(Very High Quality)

89 FPS
90 FPS
DOOM 
(Ultra Quality, FXAA)
118 FPS
120 FPS
Rise of the Tomb Raider
(High Quality Preset, Motion Blur / Screen Effects On)
122 FPS
123 FPS
Star Wars Battlefront
(Ultra Settings Preset)
140 FPS
143 FPS
The Witcher 3
(Ultra Quality, Hair Works Off)
70 FPS
71 FPS

 

Naravno, desktop će još uvijek biti superiorniji po pitanju isplativosti, no postoji onaj promil korisnika koje je više zapravo mučila činjenica da je prijenosna alternativa desktop računalu slabija od njega. Sada kada je i taj problem uklonjen, ništa ih više ne sprječava da im sljedeća kupnja bude prijenosnik, pogotovo ako će im njegova mobilnost nešto i značiti.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mobilne NVIDIA grafike - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.