Koja je tehnologija na tebe ostavila najdublji dojam u povijesti 300 brojeva Vidija? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Koja je tehnologija na tebe ostavila najdublji dojam u povijesti 300 brojeva Vidija?

Koja je tehnologija na tebe ostavila najdublji dojam u povijesti 300 brojeva Vidija?

Slavimo 300 brojeva časopisa Vidi koji je na svoje putovanje kroz tehnologije krenuo prije 27 godina. Koja ih je tehnologija oduševila u tom razdoblju pitali smo hrvatske tech velikane.

Vidi je krenuo u vrijeme kad se Internenet u Hrvatskoj tek rađao. Vidi od tada evoluira cijelo vrijeme i mijenja se kako se mijenja tehnologija. Nepregledne retke recenzija, testova, kolumni i članaka pisali su brojni autori koji su ostvarili značajne karijere u IT svijetu, mijenjale su se adrese, dizajn i koncepti, ali jedno je ostalo isto. Vidi je i dalje znatiželjan, ide u korak s najnovijim tehnologijama, stavlja stvari u kontekst i propitkuje sve što se pojavi, a povezano je s novim tehnologijama. Iza njega, kao što ćete vidjeti na sljedećim stranicama stoji vrijedna ekipa koja godišnje testira više od 1000 uređaja, radi zanimljive priče  i recenzije. O kome smo sve i o kakvim temama pisali najbolje ilustrira pregled izjava lidera iz svijeta hrvatskog IT-a i tehnološkog sektora. S nama su podijelili osvrt na prvi gadget ili tehnologiju koja ih je u zadnjih 27 godina oduševila i možda čak usmjerila prema njihovom putu. Nadamo se da ćete uživati prolazeći kroz povijesni pregled tehnologija i značajnih objava časopisa Vidi koliko smo mi uživali prisjećajući se svih tih trenutaka.

 

Koji su uređaji, gadgeti, tehnologije  ili hardveri u proteklih 27 godina ostavili najveći utisak na njih pitali smo najveće face hrvatskog tehnološkog i IT svijeta, o kojima smo pisali tijekom razdoblja od 300 brojeva časopisa VIDI.

 

PuskarMatija.jpg

Matija Puškar

suosnivač i CEO tvrtke Byte Lab
Iako možda nije trenutno značajno kao što su neke druge tehnologije i možda nije strogo tehnološki ograničeno, no najviše oduševljenja izazvao je CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) jer otvara cijeli niz aplikacija koje bi mogle značajno podići kvalitetu života u idućim desetljećima.

 

PP-elektronika-C_ratko.jpg 

Dr. sc. Predrag Pale

profesor FER-a, jedan od najzaslužnijih za dolazak interneta u Hrvatsku
Puno je fascinantnih uređaja. Mikroprocesor jer je univerzalna komponenta, a programibilna. A onda, kao starog programera mikropocesora, fasciniraju me (suvremeni) mikrokontroleri koji u sebi imaju paralelu, seriju, adc, eeprom i koješta, pa čak i WiFi. Suvremene baterije su nevjerojatne. Mobitel je živo čudo. Što je sve u njemu, i sve ganja jedna baterija. No, ipak je valjda najbitniji Internet, jer povezuje bez posrednika bilo koga s bilo kime, i na raspolaganje stavlja enormno znanje, besplatno, svakome, trenutno.

 

Mislav-Malenica-w.jpg

Mislav Malenica

osnivač i CEO tvrtke Mindsmiths, predsjednik udruge CroAI
Prije otprilike 27 godina roditelji su mi staru 386-icu zamijenili Pentium računalom. Kad sam osjetio razliku shvatio sam koliko je tehnologija uzbudljiva i od tada tonem sve dublje kroz tu zečju rupu.

 

Damir-Microblink-3.jpg

Damir Sabol

CEO i osnivač tvrtke Photomath
To je lako. GPS je meni najimpresivnija tehnologija koja je imala iznimno pozitivan utjecaj na život. Iako su prvi sateliti lansirani 1978., u civilnu upotrebu je ušla 2000. godine i danas u kombinaciji s digitalnim kartama bez nje ne možemo zamisliti život.

 

dean_sekulic_Croteam.jpg

Dean Sekulić

suosnivač i grafički inženjer Croteama
Znam da je ovo uber-geekovski i tog se ne sramim, no ono što smatram vrhunskim arhitekturalnim postignućima su Intel Pentium Pro i Nvidia G80 (aka GeForce 8800).

 

Davor-Runje.jpg

Davor Runje

Predsjednik CISExa i osnivač tvrtke airt
Kad sam prvi put naučio neuronsku mrežu prepoznati rukom pisane znamenke, to je bilo to i nastavak moje karijere nastavio se dubokim učenjem dubokog učenja.

 

Damir-Šlogar.jpg

Damir Šlogar

osnivač i CEO, Big Blue Bubble
Idem u daleku prošlost. Godina je 1996. i uređaj je Sony DSC F-1 digitalna kamera. Fantastičan dizajn i u to vrijeme nevjerojatne mogućnosti dale su naslutiti da nam predstoji revolucija u digitalnoj fotografiji.

 

Gordana-Kovačević.jpg

Gordana Kovačević

predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla
Iz moje perspektive poznavanja različitih komunikacijskih tehnologija, definitivno mogu reći 5G! Donijet će mnoge dobrobiti korisnicima, ali također i mnogobrojnim granama industrije. Uz značajno veće brzine i kapacitet mreže što odgovara sve većim potrebama korisnika i sve brojnijim IoT uređajima, mala latencija i velika pouzdanost omogućit će konceptualno nove usluge koje su, uz krajnje korisnike, sve više usmjerene na industriju.

 

tomislav--car.jpg

Tomislav Car

Osnivač i CEO Infinuma
iPod Nano, oduševilo me koliko sam muzike mogao tada stavit na njega, i neke od dražih bendova sam tada slušao na njemu.

 

matija-kopić.jpg

Matija Kopić

Suosnivač Gideon Brothersa
Definitivno me oduševio machine learning. To je gamechanger koji će odrediti 21. stoljeće. Prilike za poboljšanje kvalitete života i uvjeta rada su nebrojene: od brže i preciznije dijagnostike u medicini do optimizacije korištenja resursa – dakle smanjenja gubitaka i onečišćenja – u industriji, poljoprivredi, prometu...

 

Ana-Sović-Kržić.jpg

Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić

predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza
Tri stvari su mi pale na pamet, iPhone, Lego Mindstorms i Arduino. Pa ću napisati rečenicu vezanu uz ovo treće, da bude više uz moje područje. Arduino, jer je omogućio da svatko postane kreator i izumitelj bez dubokih znanja elektronike ili programiranja, što je u konačnici dovelo do odličnih novih uređaja i njihove primjene u svakodnevnom životu.

 

Kristijan-Zimmer-2.jpg

Kristijan Zimmer

predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora
Sjećam se kada sam na CeBIT-u vidio neki Symbian mobitel s većim ekranom i web preglednikom sa šarenom riječju “Google”. Imati cijelo ljudsko znanje “na dlanu” i “u džepu” je doista revolucija!

 

Branimir-Makanec.jpg

Branimir Makanec

pionir računarstva, inženjer, tvorac prvog hrvatskog računala i robota
To je sasvim sigurno internet i njegova dostupnost preko tako malog i tako univerzalnog uređaja kojeg nosim stalno u džepu. Služeći se njime postigao sam svjetsku pismenost i postao građanin svijeta. Nije to mala stvar!

 

DMS.jpg

Dr. sc. David Matthew Smith

ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
Zemlje diljem svijeta su se obvezale na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. Kompaktni nosač energije koji će EU omogućiti postizanje strateških ciljeva mobilnosti bez emisije, integracije obnovljivih izvora i dekarbonizacije industrije jest vodik. Međutim, njegova niska gustoća i eksplozivna priroda čine njegovo skladištenje i transport tehnički izazovnim, neučinkovitim i vrlo skupim. Zato je ono što me najviše fascinira upravo tehnologija tekućih organskih nosača vodika (Liquid Organic Hydrogen Carriers - LOHC) kao potencijalno održivog rješenja za pohranjivanje vodika velike gustoće, uz lako rukovanje te jednostavan transport.

 

Andjelka-Štrajher.jpg

Anđelka Štrajher

osnivačica i CEO Megatrenda
Uglavnom, prije točno 25 godina sam se imala priliku prvi put susresti s Lotus Notesom. U samo nekoliko mjeseci sam naučila koliko je to dobra tehnologija! Napominjem da sam i dan-danas zadovoljni korisnik. Unatoč silnim promjenama u svijetu tehnologije, i dalje se sjećam koliko je Lotus Notes bio jednostavan za programiranje, koliko je bilo truda uloženo u sigurnost (i kako je to jednostavno funkcioniralo i to u to doba!), koliko je bilo fleksibilno i u kojim se sve poslovnim područjima moglo koristiti i razvijati aplikacije.

 

Goran_Kalanj-21_2.jpg

Goran Kalanj

CEO i vlasnik tvrtke Serengeti
Život bez interneta je postao nezamisliv i vjerojatno je najvrjedniji izum u povijesti čovječanstva. U početku je povezivao svega nekoliko računala u Americi koja su razmjenjivala jednostavne poruke, do sljedeće faze u kojoj je bio centralna baza lako dostupnih informacija. Danas internet utječe na sve segmente našeg života, od edukacije, informiranja, druženja, razmjene mišljenja do obavljanja posla i kupovine te svih drugih aktivnosti. Značajno je ubrzao i transformirao naše živote. Mnoge tvrtke su nastale, dok su druge nestale. Jednakost u svijetu i dostupnost životnim prilikama se povećala. Zato bih u moru tehnologija i uređaja izdvojio internet.

 

Alaksandar-Gavrilović.jpg

Aleksandar Gavrilović

suosnivač i CEO Gamechucka
Najvažnija tehnologija u proteklih 27 godina je Wiki. Da, mislim da je to važnije i od 3D printera organa i od VR naočala i od mRNA cjepiva i robota na Marsu i električnih autiju i svega ostaloga. Wiki kao kolaborativni alat kojem svi mogu pristupiti i širiti ljudsko znanje je vjerojatno najvažnija tehnologija i u proteklih ne 27 nego 270 godina, to jest od kada je izdana prva klasična enciklopedija.

 

Rimac.jpg

Mate Rimac

osnivač i CEO tvrtke Rimac Automobili
Definitivno AirPods. Omogućuju mi multitaskanje i šetnje za vrijeme low-priority sastanaka. Pogotovo za vrijeme prvog lock-downa su mi značajno digli kvalitetu života jer sam šetao jako puno dok nisam išao u ured. Ako gledam 27 godina unazad, vjerojatno me najviše oduševio GameBoy kad sam imao 7 godina ili moj prvi PC, Pentium I, 1996.

 

Roberto-Kutic-2.jpg

Roberto Kutić

COO u Infobipu
Sada kada gledam s odmakom, za mene osobno je pametni telefon i sve te tehnološke mogućnosti koje nam pruža ono što nam je svima jako oblikovalo i unaprijedilo živote. Prije 27 godina pomalo su nezamislive bile stvari poput instant video komunikacije u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu, praktički s kim god želite, pronalaska informacije u samo par sekundi ili obavljanja određenih transakcija. Sada praktički nema akcije koju ne možemo napraviti preko smartphonea.

 

Ivan-Mrvoš.jpg

Ivan Mrvoš

osnivač i CEO tvrtke Include
U posljednjih 27 godina nevjerojatno puno tehnologija i uređaja je izumljeno i inovirano pa je teško izdvojit samo jednu stvar. Na prvu bih rekao 3D print, koji je danas dostupan i zastupljen gotovo svugdje. Kod kuće pomoću jednostavnog printera možete izrađivati vaze, police, igračke.Tvrtke brzo i jeftino prototipiraju razne složene mehanizme u jednom danu, a u medicini se pomoću 3D printera izrađuje sve od srca do kostiju. Definitivno jedna od najznačajnijih tehnologija 21. stoljeća koja možda zaslužuje i više pozornosti nego li je trenutno ima.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koja je tehnologija na tebe ostavila najdublji dojam u povijesti 300 brojeva Vidija? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.